Čertík(N)oviny - 13 / 2005

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

biliard sa cez víkend hral na všetkých úrovniach – v sobotu v Košiciach na celoslovenskej – na programe bol Relax Champion, v nedeľu v Kanianke 4. kolo regionálneho turnaja, od štvrtku sa hrajú v holandskom Veldhovene Majstrovstvá Európy aj s početnou slovenskou účasťou a medzičasom sa odohral jeden z odložených zápasov v Extralige – námetov teda viac ako dosť. Okrem Kanianskeho pohára však píšem sprostredkovane, takže budem stručnejší ako inokedy.

 

Sobota 23.4.2005, RELAX Champion cup, Košice, 32 hráčov, hra č.8

Na rozdiel od minulého roka sa tentoraz v Košiciach zišla menej početná, a aj menej kvalitná účasť – reprezentácia je na ME, neprišli ani mnohí z tých, čo zostali doma, a tak zo špičky boli v Košiciach asi len Duban, hráči z Kanianky a prekvapivo aj čerstvý navrátilec na Slovensko Daubner, zo známejších ešte spomeňme aktuálneho držiteľa bronzovej medaily z MSr v tejto hre Némethyho, Košča, mladého Drobného či Majstra Slovenska neregistrovaných hráčov Lustiga, samozrejme nechýbalo množstvo domácich hráčov.

Hneď v 1. kole sa zrodilo prekvapenie, keď Leitman prehral so Slaným 4:6, prekvapivo prehral aj Némethy s Marinom 3:6. V 2. kole na seba narazili Sľuka s Havierom, Sľuka sa ujal výrazného vedenia 4:1, Havier vyrovnal na 5:5, rozhodujúcu hru však vyhral predsa len Sľuka. Inak sa žiadne prekvapenie nekonalo. O postup do osmičky (hralo sa 2xKO, skrátené od 8) na vyhratej strane potom Sľuka vyhral s Valachom 6:3, Lustig porazil Marina 6:0, Duban Bóra 6:4 a Daubner otočil už takmer stratený zápas so Slaným – prehrával už 2:5, nakoniec však otočil na 6:5.

Na prehratej strane medzitým vyvinula situácia tak, že o postup do osmičky sa stretli  Leitman s Valachom (6:2), Helmi s Marinom 6:2, Havier zdolal Bóra 6:4 a Slaný Rybu 6:3

Vo štvrťfinále sa opäť stretli Sľuka s Havierom – Sľuka opäť potvrdil, že má problémy s koncovkami – vyhrával už 5:0, nakoniec sa však po pár nešťastných úderoch „rozložil“ a nakoniec prehral 6:7. Duban porazil zaslúžene Leitmana 7:5, keď sa mu najmä darila hra na istotu, keď bolo treba. Daubner bez problémov zdolal Helmiho 7:1, a Lustig Slaného 7:5.

Oba semifinálové zápasy skončili výsledkom 7:3 – Daubner porazil Dubana a Havier Lustiga.

Finále bolo jasnou záležitosťou Daubnera, ktorý naložil Havierovi kanára a opäť sa pripomenul – je späť a treba s ním rátať.

 

Nedeľa 24.4. 2005, Kanianske biliardové hry

Otvorený turnaj, 16 hráčov

Tu sa tiež zrodilo v úvode veľké prekvapenie – Svítok nečakane prehral s Kružíkom 3:6. Svítok mal namále aj na prehratej strane, kde takmer prehral s Levrincom starším – a zachránilo ho len to, že Levrinc v rozhodujúcej hre schoval čiernu aj s bielou. Na vyhranej strane sa už nič neočakávané nestalo a všetci favoriti postúpili do bojov o postup do štvorky – aj keď Sľuka mal namále s Mokrým, keď prehrával 1:4 aj 4:5, nakoniec však tesne vyhral 6:5. Naopak Čertík postúpil do bojov o štvorku po dvoch kanároch, ktoré súperom nadelil. O postup do štvorky však už obaja prehrali – Čertík sa s Leitmanom držal do stavu 4:4, potom spravil chybu, Leitman dohral, v ďalšej hre Čertíka poriadne vyzašíval a pridal aj nasledujúcu hru – 7:4. Sľuka prekvapujúco prehral s inak veľmi dobre hrajúcim Rybom tesne 6:7.

Na prehratej strane zaujal 14 ročný Folk, ktorý porazil Šveca, ako aj Pikna a zastavil ho až jeho učiteľ Kružík – aj to sa odtrhol len od stavu 4:4 na 6:4. Kružík potom prehral o postup do štvorky so Sľukom 3:7. Druhú dvojicu vytvorili medzičasom už rozohraný Svítok s Čertíkom. Po dramatickom priebehu vyhral Svítok 7:6, keď ho Čertík v rozhodujúcej hre zle zašil na 6tku a Svítok hru chladnokrvne dohral.

V semifinále Leitman prehral so Sľukom 4:7, Svítok s Rybom zle začal, mohutne doťahoval – nakoniec však tesne 6:7 prehral. O tretie miesto Svítok potvrdil, že má v „obľube“ tesné zápasy – s Leitmanom vyhral 7:6, keď tomu za stavu 6:6 zostala kombinácia 7:9 úplne na hrane jamky... Finále bolo o inom – Sľuka vrátil Rybovi prehru aj s úrokmi a nadelil mu kanára – 7:0

 

1.        Sľuka (BK Kanianka)

2.        Ryba (ALFA Zvolen)

3.        Svítok (Kanianka)

4.        Leitman (BK Kanianka)

V celkovom poradí vedie Sľuka so 670 bodmi, pred Leitmanom so 470 bodmi, tretí je aj napriek neúčasti Havier so 400 bodmi.

 

Súťaž neregistrovaných hráčov

1.        Svítok (Kanianka)

2.        Kružík (Zvolen)

3.        Hromada(Prievidza) a Folk(Zvolen)

V celkovom poradí vedie Hromada s 250 bodmi, druhý je Mokrý so 165 bodmi, tretí Jantoška so 150 bodmi, v tesnom vedení pred Kružíkom (145 bodov)

 

Snookrová liga, 10 hráčov

Do semifinále sa prebojovali z vyhranej strany Sľuka a Leitman, z prehratej Čertík a Hromada. Leitman zdolal v semi Hromada, unavený Sľuka uprednostnil odchod domova a oddych – Čertíkovi vzdal. Ten potom vo finále dotiahol po zlom začiatku (0:23) vďaka snookru, ktorý Leitman 3x nedokázal zapísať na 41:39 vo svoj prospech. Nakoniec sa hralo do poslednej gule – pri ružovej a čiernej na stole bolo 51:51. Šťastnejší bol nakoniec Čertík, ktorý schoval ťažkú ružovú cez celý stôl a dobre si nahral aj na čiernu.

V celkovom poradí však naďalej neohrozene vedie práve Leitman s 540 bodmi pred Jantoškom s 350, Hromadom s 340 bodmi a trojicou 300 bodových Sľuka, Havier, Čertík.

 

Extraliga družstiev, odložený zápas

V Extralige sa odohral jeden z odložených zápasov, v ktorom majstrovské družstvo z Komárna podľa očakávanie bez problémov zdolalo v mestskom derby Saturnus 9:0

 

Majstrovstvá Európy v biliarde, Veldhoven Holandsko

Vo štvrtok začali Majstrovstvá Európy – s rekordnou účasťou či už na úrovni jednotlivcov, kde v mužskej kategórii rozšírili všetky disciplíny na 128 pavúk, v družstvách bude hrať až 27 krajín.

ME začínajú tradične 14tkou, a celkom nečakane, ale tak isto ako aj minulý rok, sme sa dočkali príjemného prekvapenia – Jaro Polách zopakoval naše najlepšie historické umiestnenie v súťažiach jednotlivcov, keď po troch výhrach prehral až v 16tke. Najprv vyhral s Torrentim z Talianska (dobre si pamätám, ako minulý rok v Prahe v semifinále družstiev zdolal v osmičke čerstvého Majstra Európy v tejto hre a Majstra sveta Hohmanna – takže to nebol súper hocijaký) tesne 125:111, potom vyhraj aj s domácim Smitom, (ktorý predtým vyradil prekvapivo obhajcu striebra Engerta), opäť po boji 125:104. Tým sa kvalifikoval do 32ky (nový model), odkiaľ sa hralo jednoduché KO – tam porazil Švéda Larssona 125.43, o postup do štvrťfinále nestačil na mladého Nemca Ottermana (69:125), ktorý sa nakoniec predral až do finále(!), kde už však nestačil na suverénneho Hohmanna – proti tomu uhrali v posledných 5 zápasoch súperi iba 57 bodov... – 9. miesto je však aj tak vynikajúci výsledok. Ostatným našim hráčom sa nedarilo, keď prehrali oba svoje zápasy (Klobučník s Rusom Zolotilovom 40:125 a Rakúšanom Ouschanom 44:125 , Petrovics s Dánom Lotfym 125:85 a Krenekom 125:99) a skončili v poli porazených

hre č.8 Jaro Polách opäť potvrdil vynikajúcu formu – naložil 8:1 bronzovému medailistovi v tejto hre z ME 2002 Poliakovi Rotterovi. V 2. kole mu však neprial žreb – stretol sa s už spomínaným Hohmannom – po vynikajúcom výkone prehral tesne 6:8, keď jedinú chybu (okrem rozstrelu) spravil za stavu 6:7. Petrovicsovi s Klobučníkom sa opäť v prvom kole nedarilo – Petrovics dostal od Svilara (Srbsko a Čierna hora) dokonca kanára, Klobučník prehral so Švajčiarom Reglim 1:8. Milanovi sa nedarilo ani na prehratej strane, kde prehral s nebezpečným Chorvátom Sudičom 6:8. Prebral sa však Zolo Petrovics, po ťažkom zápase s ďalším Chorvátom Kraljičom 8:7 v prvom kole na prehratej strane sa rozohral a po ďalších 3 víťazstvách – s Írom Dohertym 8:6, s Lotyšom Silinsom 8:4 a aj s Francúzom Facquetom 8:6 (ten kedysi dokonca reprezentoval Európu v známej sérii proti Amerike Mosconi cup) sa dostal až do 32ky – ďalší úspech. Tam sa dnes (v pondelok) o 11:00 stretne so Slovincom Matjazom Erculjom. Držme mu palce! Jaro na prehratej strane dokázal vyhrať ešte jeden zápas – s úž spomínaným Ouschanom 8:2, potom však nestačil na Rumuna (? – neviem presne, pretože namiesto názvov štátom tam teraz maľujú vlajky..) Judeta, s ktorým prehral 8:2. Je to Rumun - ja na rozdiel od Čerťa poznám vlajky. pozn. B.M.

Dnes sa rozohrá aj súťaž v hre č.9 – súpermi našich budú : Klobučník sa stretne so Slovincom Marinkom, Polách sa stretne s Írom Deeganom a Petrovics so Švajčiarom Reglim.

V očakávanej súťaži družstiev, kde naši obhajujú vynikajúce 5. miesto z minulého roka, budú hrať naši vo štvrtok prvé kolo s Ukrajinou.

Majstrovstvá sveta v snookri

Koho zaujíma snooker, má v týchto dňoch príležitosť sledovať Majstrovstvá sveta, ktoré sa od soboty 16.4. hrajú v tradičnom Crucible divadle v Sheffielde až do 2.5. Turnaj je hojne vysielaný na Eurosporte, zaujímavé články nájdete na stránke www.worldsnooker.com, treba sa však zaregistrovať – inak sa dostanete maximálne k pavúku. Zatiaľ všetci favoriti postupujú – aj keď Ronnie O’Sullivan vyhral v prvom kole s Maguirom len tesne 10:9, a s riadnou dávkou šťastia – inak škoda, že žreb zviedol týchto dvoch hráčov k sebe už v kole prvom – Maguire je totiž medzičasom už svetová trojka, hoci sezónu začínal na 25. mieste. Miesto v elitne 16tke si uchoval aj 48 ročný 6 násobný majster sveta Steve Davis, ktorý tak úspešne pokračuje v napĺňaní svojho predsavzatia byť v 16tke do svojich 50tich. Tentokrát mu to po spackanej sezóne zaistila až štvrťfinálová účasť – aj keď v 2. kole prehrával s mladým debutantom Holtom už 2:8, skúsenosť však nakoniec rozhodla – Davis otočil na 13:10. K videniu bol aj najvyšší možný, 147 bodový break, čo sa podarilo na MS len šiesty krát – jeho autorom bol Mark Williams v poslednej hre 1. kola – a za necelých 15 minút tak zarobil 161 tisíc libier – 147 sa dáva za 147 bodový break na MS + 14 za najväčší break turnaja. Rátajte so mnou – na naše je to niečo medzi 9 a 10 miliónmi korún. Ale nebolo to vôbec ľahké – Williams si 3x veľmi skomplikoval situáciu, keď si doslova mizerne nahral – 2x na čiernu a raz na červenú – práve vtedy však vytiahol svoje najlepšie údery. Zaujímavá bola aj koncovka zápasu McCulocha s Dottom – za stavu 9:9 sa McCuloch dostal na stôl prehrávajúc 38:0. Začal dlhou červenou cez celý stôl, s perfektnou nahrávkou na ružovú, potom vyčistil všetky červené a s breakom 43 sa dostal na žltú – bohužial pre neho po zlej nahrávke. Potom to však prišlo -  žltú zahral od mantinelu, po zlej nahrávke na zelenú dal cez celý stôl aj tú, pridal hnedú, modrú a nakoniec aj dlhú ružovú ... a ... vzápätí sa od radosti roztancoval. Niet sa čo diviť, neskôr o tomto breaku povedal, že by ho nezahral ani 1x z 1000 pokusov na tréningu... Takže, je sa na čo dívať.

Ďalší program:

V nedeľu 1.5 je na programe už 6. kolo ALFA pohára vo Zvolene a víkend potom je po dlhej dobe voľno. No a celý tento týždeň sa ešte dohrávajú ME v biliarde – držme aj naďalej našim palce.

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka