Čertík(N)oviny - 14 / 2005

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

Tentoraz sa budeme venovať hlavne ME v biliarde, MS v snookri a nakoniec sa pozrieme aj do ALFY vo Zvolene.

 

Majstrovstvá Európy v biliarde, Veldhoven Holandsko

Vo štvrtok začali Majstrovstvá Európy – s rekordnou účasťou či už na úrovni jednotlivcov, kde v mužskej kategórii rozšírili všetky disciplíny na 128 pavúk, v družstvách bude hrať až 27 krajín.

ME začínajú tradične 14tkou, a celkom nečakane, ale tak isto ako aj minulý rok, sme sa dočkali príjemného prekvapenia – Jaro Polách zopakoval naše najlepšie historické umiestnenie v súťažiach jednotlivcov, keď po troch výhrach prehral až v 16tke. Najprv vyhral s Torrentim z Talianska (dobre si pamätám, ako minulý rok v Prahe v semifinále družstiev zdolal v osmičke čerstvého Majstra Európy v tejto hre a Majstra sveta Hohmanna – takže to nebol súper hocijaký) tesne 125:111, potom vyhraj aj s domácim Smitom, (ktorý predtým vyradil prekvapivo obhajcu striebra Engerta), opäť po boji 125:104. Tým sa kvalifikoval do 32ky (nový model), odkiaľ sa hralo jednoduché KO – tam porazil Švéda Larssona 125.43, o postup do štvrťfinále nestačil na mladého Nemca Ottermana (69:125), ktorý sa nakoniec predral až do finále(!), kde už však nestačil na suverénneho Hohmanna – proti tomu uhrali v posledných 5 zápasoch súperi iba 57 bodov, v posledných troch dokonca iba 11... – 9. miesto je však aj tak vynikajúci výsledok. Ostatným našim hráčom sa nedarilo, keď prehrali oba svoje zápasy (Klobučník s Rusom Zolotilovom 40:125 a Rakúšanom Ouschanom 44:125 , Petrovics s Dánom Lotfym 125:85 a Krenekom 125:99) a skončili v poli porazených

hre č.8 Jaro Polách opäť potvrdil vynikajúcu formu – naložil 8:1 bronzovému medailistovi v tejto hre z ME 2002 Poliakovi Rotterovi. V 2. kole mu však neprial žreb – stretol sa s už spomínaným Hohmannom – po vynikajúcom výkone prehral tesne 6:8, keď jedinú chybu (okrem rozstrelu) spravil za stavu 6:7. Petrovicsovi s Klobučníkom sa opäť v prvom kole nedarilo – Petrovics dostal od Svilara (Srbsko a Čierna hora) dokonca kanára, Klobučník prehral so Švajčiarom Reglim 1:8. Milanovi sa nedarilo ani na prehratej strane, kde prehral s nebezpečným Chorvátom Sudičom 6:8. Jaro na prehratej strane dokázal vyhrať ešte jeden zápas – s úž spomínaným Ouschanom 8:2, potom však nestačil na Rumuna  Judeta, s ktorým prehral 8:2.

Prebral sa však Zolo Petrovics, po ťažkom zápase s ďalším Chorvátom Kraljičom 8:7 v prvom kole na prehratej strane sa rozohral a po ďalších 3 víťazstvách – s Írom Dohertym 8:6, s Lotyšom Silinsom 8:4 a aj s Francúzom Facquetom 8:6 (ten kedysi dokonca reprezentoval Európu v známej sérii proti Amerike Mosconi cup) sa dostal až do 32ky – ďalší úspech. Mohol byť aj väčší, lebo Zolo  so Slovincom Matjazom Erculjom dobre začal, viedol 5:2, neskôr aj 7:6, ale vzápätí nedal 2x čiernu (raz ťažkú do stredu a raz cez celý stôl) a to sa mu nakoniec vypomstilo – prehral 7:8. Fakt, že jeho súper následne zdolal aj Souqueta (8:3) a Hyblera a nakoniec dosiahol na medailu, je len slabou útechou. Na medailových miestach sa k nemu pridali hneď dvaja Poliaci – Babica a Kaplan, ani jeden z nich však nestačil na vo vynikajúcej forme hrajúceho domáceho Alexa Lelyho – v semifinále zdolal Babicu 8:3 a vo finále Kaplana 8:7. Získal tak už svoju druhú medailu.

hre č.9 –  v prvom kole sa našim darilo striedavo: Milan Klobučník porazil Slovinca Marinka 9:4, Jaro Polách Íra Deegana 9:3, Zolo Petrovics však prehral s dobre hrajúcim  Švačiarom Reglim (v osmičke bol vo štvrťfinále). V ďalšom kole na vyhranej strane sa už nepodarilo postúpiť ani Milanovi ani Jarovi – Milan si zahral so známym domácim hráčom Rico Diksom a prehral po boji 7:9, Jaro nestačil na výborného mladého Švéda Weisseliusa (4:9). Na prehratej sa však naši rozohrali – Zolo najprv zdolal Izraelčana Ben-Simona 9:4, a potom na jednej úrovni z ostatnými zdolal Bruna Muratoreho z Talianska 9:5, Jaro porazil belgickú jednotku Maria Lannoy 9:1 a Milan Laara z Estónska 9:2. Pri pohľade na žreb ďalšieho kola to už nevyzeralo dobre – jeden ťažší súper ako druhý – Zolo bohužiaľ nestačil na známeho Angličana Daryla Peacha (3:9), ani Milan na viacnásobného medailistu z ME Stephana Cohena. Zato Jaro sa vytiahol a vrátil prehru zo štrnástky Ottermanovi – tesne 9:8. A následne o postup do 32ky porazil reprezentanta Srbska a Čiernej hory Verkiča 9:6. No a v 32ke mal na lopate už dvojnásobného domáceho medailistu Lelyho – viedol 8:7, za stavu 8:8 mal kombináciu 4-9 – nedal ju však, a nakoniec prehral 8:9. Ale opäť – hráč, ktorý vyradil nášho posledného hráča dosiahol až na medailu – v tomto prípade dokonca Lely vybojoval opäť zlatú medailu. Cesta z ňou však bola naozaj kľukatá a šťastná, ale na tejto úrovni naozaj o výhre či prehre rozhoduje kúštičok šťastíčka veľmi často. Posúďte sami – po šťastnej výhre s Jarom nasledoval ťažký zápas s krajanom Feijenom (9:7), podobne s Diksom (tiež 9:7, ale Lely viedol už 6:0 a nakoniec to len-len vyhral), v semifinále 9:8 s Hohmannom, ktorý mu pred poslednou guľou hodil na stôl uterák, no a nakoniec finále – Lely prehrával už 5:8, Souquet rozbil a odohral všetky gule – zle si nahral na deviatku a nedal ju. Lely dal + 2 čisté – 8:8. Za tohto stavu mu spadlo z rozstrelu, nedal však ľahkú jednotku, ani nenahral – potom sa hráčí zašívali, až nakoniec Souquet musel skákať. Skočil, jednotku trafil, tá urobila na stole riadny vietor a jedna z gulí dala do pohybu deviatku, rovno do jamky. Keď sa už zdalo, že titul takýmto spôsobom pripadne Souquetovi, deviatka zostala stáť v jamke rovno pred dvojkou. A jednotka zostala stáť v susednej jamke, pred ňou biela... Lely pochopiteľne za ovácií domácich fanúšikov nemohol nedať a získal tak už tretiu medailu z troch možných! Na treťom mieste ešte skončil Immonen, ktorý prehral so Souquetom v semi 7:9.

V očakávanej súťaži družstiev, naši vynikajúce 5. miesto z minulého roka neobhájili, aj keď začali dobre – najprv zdolali hladko Ukrajinu 3:0 a potom aj Lichtenštajnsko 2:1 (body Milan a Jaro). V ďalšom kole však mali za súpera Fínov, ktorým podľahli 1:2 (bod uhral Zolo, 14tku prerušili za stavu 111:58 v jeho prospech). Naši mali ešte jednu možnosť postúpiť do štvrťfinále – hrali oň s Českom, bohužiaľ prehrali 0:3 (Jaro nedohrané s Křenekom za stavu 6:7). A opäť, náš súper siahol na medailu – Česko totiž zdolalo v štvrťfinále o medailu Nórov a vzápätí sa postaralo o prvoradú senzáciu turnaja, keď zdolali domácich Holanďanov 2:1. Bod zahral spoľahlivý Hybler a rozhodujúci pridal Křenek, ktorý zdolal v deviatke domáceho hrdinu a čerstvého Majstra Európy Lelyho. Vo finále už Česi na Nemcov nestačili, hoci Hybler opäť bodoval – v 14ke porazil Ortmana – Jelinek však nestačil na Souqeuta v osmičke (2:8), ani Křenek na Engerta (6:9). Striebro je však určite historickým úspechov našich susedov. Na treťom mieste spolu s domácimi hráčmi skončili aj ďalší naši súperi – Fíni.

Stručné zhodnotenie na záver – myslím, že naši podali dobré výkony, a to najmä Jaro Polách – pri troške toho šťastia by sme možne v blízkej dobe mohli myslieť aj na medailu, alebo žeby som bol až priveľký optimista ?

Ospravedlňujem sa našej ženskej časti reprezentácie, ale to som už do detailov všetko nestíhal sledovať.

 

Majstrovstvá sveta v snookri

Po prekvapivom vypadnutí O’Sulivanna s Ebdonom, Ebdona s miestnym 22 ročným kvalifikantom Murphym a Hendryho v štvrťfinále so Stevensom je jasné, že na trofeji pribudne nové meno. Vo finále je favoritom Stevens, ktorý sa aj ujal vedenia 10:6 po prvom dni – finále dohrajú dnes, v pondelok 2.5.

Nový majster sveta v snookri je prekvapujúco Shaun MURPHY, zdolal STEVENSA 18:16 ! Pozn. B.M.

Inak, Stevens si mohol aj pekne privyrobiť, ale pri pokuse o maximálny možný break 147 spackal nahrávku zo zelenej na hnedú, ktorú síce dal, ale bez nahrávky na modrú – ktorú už nedal – táto chybička ho pripravila o cca 90000 libier, koľko je to korún sa mi ani nechce rátať.

 

Dohrávka Extraligy :

V dohrávanom zápase Extraligy Štúrovo doma podľahlo najtesnejšie 4:5 Trenčínu. Tomu síce nezabral prekvapivo Čupalka, ktorý si vybral slabší deň, nezastúpil ho ani Tomša, a tak tentoraz víťazstvo vybojovali Kubán s Vavrom takpovediac sami dvaja. Ale Trenčín mohol aj prehrať – v hre č.8 Kubán – Haulík 8:7, v hre č.9 Kubán – Borovič 11:10... Navyše Nedešovský v rozhodujúcej 14tke urobil proti Kubánovi za stavu 62:50 vo svoj prospech 3 fauly a odvtedy už neviedol.

Trenčín sa tak dostal opäť na čelo tabuľky, má však o zápas viac.

 

Nedeľa 1.5.05, 6. kolo ALFA pohára, Zvolen, 37 hráčov.

O tomto len stručne – aj keď som tam bol osobne, už nestíham. Vyhral, ako už tradične Roman Havier a tým si aj upevnil priebežné vedenie. V semifinále s Koščom aj vo finále s Leitmanom vyhral tesne 7:6, pričom vo finále odpovedal na výborný Leitmanov safe na deviatku neskutočným dlhým mantinelom... Druhý teda Leitman (v semifinále ototčil so Sľukom z 0:2 na 7:2), tretí Košč po výhre nad Sľukom 7:5.

 

Na záver by som sa ešte chcel ospravedlniť Ferovi Balcárovi z Trenčína, ktorému som minule nechtiac skomolil meno.

 

Ďalší program :

V sobotu 7.5. a v nedeľu 8.5. je na programe finančný turnaj v Rajeckých Teplicach, o týždeň neskôr, v sobotu 14.5. bude na programe v Komárne ďalšie kolo Slovenského pohára (pozor na zmenené pravidlá o prihlasovaní – 3 dni vopred), no a v nedeľu Kanianske biliardové hry.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka