Čertík(N)oviny - 15 / 2005

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

Po týždňovej odmlke je tu opäť spravodaj z biliardového diania – na programe počas bohatého biliardového víkendu bolo 4. kolo Slovenského pohára a v nedeľu Kanianske biliardové hry, 5. tohtoročné kolo.

Sobota 14.5. 2005, 4. kolo Slovenského pohára, Komárno, 44 hráčov

Už pri minulom pohári som sa zmienil, že v poslednej dobe je dobrým zvykom hojná účasť, a že zároveň sa pomaly stáva pravidlom, že na pohár si siahne aj niekto, od koho sa to nie veľmi čaká. Prvá časť tejto myšlienky sa naplnila aj teraz (hoci z pôvodne nahlásených 50 ľudí bolo nakoniec „len“ 44, druhá až tak veľmi nie – na medailových priečkach nič nové, ale na takúto štvoricu by si pred začiatkom turnaja podľa obsadenia veru len málokto privsadil. To celé bolo spôsobené niekoľkými nemalými prekvapeniami...

Hneď v 1. kole (hralo sa 64 2KO, skrátené od 16) sa zrodilo niekoľko zaujímavých výsledkov – neúprosný žreb prihral v extralige vynikajúco hrajúcemu Kubánovi navrátilca Daubnera, ktorý vyhral jasne 6:1. Havier sa zo začiatku trápil s Mifkovičom, z 0:2 však otočil na 6:2. V dlhočiznom zápase nakoniec pán Klobučník zdolal Valacha 6:5, a vybojoval si právo odvety s Jarom Poláchom za minulé kolo. Najtesnejšie vyhral aj Vavro s Molnárom. Na druhej strane sa opäť podarilo aj niekoľko kanárov – medzi inými sa jeden ušiel Kürtimu, ktorého takto zdolal expresne rýchlo hrajúci Štefunko a aj Jantoškovi, ktorého zdolal Kučera.

V 2.kole zaujal výsledok spomínanej odvety medzi Poláchom a pánom Klobučníkom, keď horúci favorit vyhral len najtesnejšie 6:5. Navrátivší sa Daubner robil vietor v pavúku aj ďalej – po Kubánovi poslal na prehratú stranu aj slovenského reprezentanta Klobučníka, po najtesnejšej výhre 6:5. Štefunko podobne ako v 1. kole rýchlo vybavil Miškeho 6:1, Trnka sa potrápil s Némethym (6:4), Vavro sa naopak rozbehol a naložil kanára mladšiemu z Domjánovcov, držiteľ pohára z posledného kola Stehlík prekvapivo prehral s Mózesom 2:6, a Tomša zdolal Szépeho 6:3 – vlastne podľa slov samotného Tomšu sa Szépe zdolal sám, keď mu párkrát spadlo deviatka s bielou a navyše nechal Tomšovi ešte aj pár máloguľových koncoviek. Na záver som si nechal zápas Gyűrkyho s Čertíkom, do stavu 5:3 pre Gyűrkyho v podstate pokľudne sa vyvíjajúceho. Čertík kombináciou znížil a vzápätí aj vyrovnal a potom to prišlo – Čertík rozbil, nič mu nespadlo a na stole zostala pomerne jednoduchá kombinácia 1-9, Gyűrky ju skúsil, nedal ju, ale zašil. Čertík nezapísal a Gyűrky sa vzhľadom na situáciu na stole rozhodol radšej hrať na 3 chyby ako ťažký stôl dohrávať. Zašil a Čertík ani druhý krát nezapísal. Gyűrky zašil aj tretíkrát, tentoraz však nie najlepšie – guľa sa dala zapísať, hrozilo však akútne riziko padnutia bielej gule. Čertík zapísal a potom už len sledoval, ako sa biela guľa posúva smerom k jamke – tá však nakoniec narazila na mantinel a ostala na stole. Medzitým Gyűrky sledoval na druhej strane stola, ako sa iná guľa, konkrétne deviatka, posúva smerom k jamke a nakoniec do nej padá... Táto hra je naozaj niekedy o šťastí.

Na prehratej strane šokovaný Gyűrky vzápätí prehral s Valachom 3:5, veľmi prekvapivo prehral aj spomínaný Kubán s Cuninkom 2:5, Kršek zdolal tesne Vágaia 5:4, Jantoška zdolal s prehľadom Drobného 5:1, ako aj Klobučník Mažáriho, pán Klobučník už nevylepšil svoje účinkovanie a prehral s Dragúňom 1:5.

V 3. kole na vyhranej strane už išlo o postup do 16tky – Polách zdolal jasne Veisa 7:0, Havierovi pri stave 1:4 ponáhľajúci sa Duban zápas vzdal, Daubner zdolal Štefunka 7:4 (ten sa držal len do stavu 5:4), Čertík zdolal aj vďaka pestrej kombinačnej hre Blaška 7:3, Petrovics po boji Kučeru 7:5 a zvyšné zápasy sa skončili zhodne 7:2 – Trnka zdolal Košča, Vavro Mózesa a Bela Tomšu.

Na prehratej strane Lorincz po infarktovej koncovke zdolal Valacha – za stavu 4:5 schoval jedným úderom 3 gule, vrátane deviatky a vzápätí pridal eso, Klobučník vyhral na nulu s Miškem, Cuninka zdolal 6:3 Kurtiho, Domján podobne Kršeka, Dragúň 6:2 Ďurkoviča, Stehlík rovnako tak mladšieho Domjána. V ďalšom napínavom zápase Jantoškovi nestačilo ani vedeni 5:3 na Némethyho – ten rozhodujúcu hru zakončil kombináciou.

O postup z prehratej strany Lőrincz nestačil na Kučeru (2:7), rovnakým pomerom vyhral Klobučník s Tomšom, aj keď na začiatku to bolo 0:2, Cuninka prehral len tesne s Mózesom 5:7, obdobne Dragúň s Koščom (bolo však už 6:2, a Košč bol nakoniec rád, že nebolo 6:6...),  Blaško zdolal 7:2 staršieho Domjána, Szépe Štefunka 7:5, Stehlík Dubana 7:4 a Némethy najtesnejšie 7:6 Veisa.

V osemfinále sa diali veci - najprv bol v hlavnej úlohe opäť žreb – z prehratej strany idúci Klobučník si vybral ... Polácha ... a vo vyrovnanom zápase ho najtesnejšie 7:6 aj zdolal. Havier zdolal Košča 7:4, rovnakým výsledkom sa skončil aj zápas Daubnera s Némethym, k nemalému prekvapeniu v prospech Némethyho – keďže sa hralo v separé, spočiatku tomu ani nechcel nikto veľmi veriť – neskôr Daubner s rozloženým tágom hovoril niečo o 4 kombináciách po sebe (žeby tak uhral svoje 4 body ? J )... Čertík sa držal s Kučerom len do stavu 3:3. Potom výborne hrajúci Kučera využil tri neisté istoty Čertíka, keď zakaždým následne dohral ťažký stôl, a v poslednej hre využil smolu Čertíka, ktorý sa pri rozoberaní zlepenej dvojice 7-9 na sedmičku zašil. Trnka zdolal Szépeho 7:4, Stehlík podľahol Vavrovi 2:7 (za stavu 6:0 nedal Vavro deviatku), Bela zdolal Mózesa 7:4 a Petrovics Blaška 7:1.

Vo švrťfinále sa udialo ďalšie prekvapenie, keď Havier zdolal Klobučníka 7:6, Kučera zdolal Némethyho 7:2, Trnka Vavra rovnako a Petrovics Belu 7:1.

Semifinálové zápasy bolo trošku vyrovnanejšie – Trnka prehral s Petrovicsom 6:9, Havier dokázal otočiť z 2:6 na 7:6, vzápätí však aj Kučera kontroval šnúrou, 3 hry mu stačili na výhru 9:7.

Vo finále kládol Kučera opäť Petrovicsovi tuhý odpor a nakoniec prehral po boji 9:7.

Poradie:

1. Petrovics

2. Kučera (obaja 1. BC Komárno)

3. Trnka (LaBill Nitra) a Havier (BK Kanianka)

5. Bela (Montas Mochovce)

    Klobučník (Lavos Bratislava)

    Vavro (Gastro Trenčín)

    Némethy (Mistano Trnava)

 

Nedeľa 15.4, 5. kolo Kanianskych biliardových hier

Otvorený turnaj, 15 hráčov

Aj vzhľadom na ligovú dohrávku Alfy sa zišla málopočetná konkurencia, potešiteľné je, že zahrať si prišli aj dvaja mladí chlapci zo Zvolena – Folk (už druhý raz) a Krovina, ktorí sa ukazujú v nádejnom svetle a ak vydržia v tréningu, môžu z nich vyrásť dobrí hráči. V samotnom turnaji sa v 1. kole nič mimoriadne nestalo, akurát Pikna potom čo dotiahol z 1:5 na 5:5 a mal víťazstvo na lopate nakoniec Mokrému nešťastne predsa len podľahol. Mokrý odporoval tuho v 2. kole nerozohranému Sľukovi a prehral nakoniec tesne 4:6. Jantoška vyhral šťastne 6:5 s Hromadom – ten za stavu 5:5 schoval deviatku aj s bielou. O postup z vyhranej strany (hralo sa 2KO skrátené od 4) nepresvedčivo hrajúci Sľuka nestačil na Čertíka (2:7), Leitman zdolal s prehľadom Jantošku 7:3.

Na prehranej strane Pikna konečne raz zdolal Kružíka, potom však prehral s Hromadom 4:6, spomínaný mladý Folk vytrápil skúseného harcovníka Mokrého a prehral len tesne 4:5, Mokrý následne v ďalšom tesnom zápase prehral s Veisom 5:6. Ten zase prehral v ďalšom zápase 6:7 – šťastie bolo opäť na strane Jantošku, keď za stavu 6:6 dal Veis s deviatkou aj bielu. V druhej polovici pavúka si postup vybojoval Sľuka, ktorý zdolal Hromadu 7:3

V semifinále Jantošku šťastie opustilo – vyhral síce o rozstrel, ale netrafil trojuholník, Čertík to vzápätí využil a vyzašíval ho na 3 chyby, a keď v ďalšej hre dal haluškou sedmičku a hru dohral, Jantoška sa na zvyšok zápasu už nevedel sústrediť – Čertík vyhral 7:1. Druhý zápas bol vyrovnanejší – Sľuka nakoniec porazil Leitmana 7:5.

Vo finále Čertík už nezopakoval svoj výkon proti Sľukovi – zápas sa napokon veľmi podobal na sobotňajší s Kučerom – 3:3 a potom 3 pozičné chyby + trošku smoly v poslednej hre vs. už výborne hrajúci Sľuka znamenali jasnú výhru 7:3. V zápase o tretie miesto Jantoška zdolal Leitmana 7:5.

Poradie:

1.        Sľuka

2.        Čertík

3.        Jantoška

4.        Leitman

V celkovom poradí: vedie Sľuka (870 bodov), pred leitmanom (570 bodov) a Čertíkom so 440 bodmi

Súťaž neregistrovaných hráčov

Poradie:

1.        Jantoška

2.        Hromada a Veis

V celkovom poradí vedie Hromada s 320 bodmi, pred Jantoškom (270 bodov) a Mokrým (215 bodov)

Snookrová liga

Tu sa udiali zaujímavé veci hlavne v zápasoch o postup do semifinále z vyhranej strany – Sľuka porazil Leitmana najmä vďaka 49 bodovému breaku – o 500 SKK jackpot za break 50 a viac ho pripravila nedaná čierna. V druhom zápase Čertík viedol s Hromadom už 58-23 (hralo sa do 60), Hromada však 2x dobre zašil a zrazu viedol 59:58 on. Čertík však dal nasledujúcu zelenú a predsa vyhral.

V semifinále Sľuka podľahol Hromadovi a Čertík Leitmanovi.

Vo finále Hromada výborne začal (52:0 po dvoch vyšších breakoch) a nakoniec aj jasne vyhral. O 3. miesto sa nehralo.

Poradie:

1.        Hromada

2.        Leitman

3.        Sľuka a Čertík

V celkovom poradí vedie s výrazným náskokom Leitman (690 bodov), pred Hromadom s 540 bodmi a dvojicou Sľuka-Čertík, ktorí majú po 410 bodov.

 

Ďalší program:

Tento týždeň bude ligový – v sobotu 21.5. sa hrá 6. kolo ligových súťaží. A keďže ligová komisia dala konečný termín na dohranie odložených zápasov do 21.5. cez týždeň sa bude aj dohrávať – BK Kanianka sa stretne s MISTANO Trnava v stredu o 16:00.

O týždeň neskôr v sobotu 28.5. sa uskutočnia Majstrovstvá Slovenska v snookri – po roku opäť v Kanianke. Pozor na pravidlá prihlasovania – platia aj pre tento turnaj !

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka