Čertík(N)oviny - 16 / 2005

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

Po týždňovej odmlke je tu opäť spravodaj z biliardového diania – minulý týždeň bola celkom nečakane prestávka – na programe bolo totiž 6. kolo ligových súťaží, v Extralige sa však neodohral ani jeden zápas – jeden bol predohraný, 3 odložené – cez týždeň sa však podohrávali aspoň odložené zápasy z predchádzajúcich kôl. Najprv sa však pozrieme na Majstrovstvá Slovenska v snookri, ktoré sa hrali v Kanianke cez ten víkend posledný.

 

Sobota 28.5. 2005, Majstrovstvá Slovenska v snookri, Kanianka, 26 ľudí

Domáci organizátori čakali, ako sa vyvinie situácia s počtom účastníkov – po minuloročnom rekordnom počte (31), aj maratóne (finále sa dohralo po tretej ráno) sa radšej poistili troma sadami snookrových gulí, ďalšie sady doniesli ešte hráči (konkrétne páni Dragúň a Stehlík – ďakujeme pekne) a tak sa mohlo hrať na 4 stoloch – pri takomto počte hráčov sa teda muselo opäť hrať aj na deviatkových stoloch. Maratónu sme sa však ani tak nevyhli...

Organizátori sa vybavili aj na veľký počet hráčov s pomocou sponzorov aj inak – opäť boli vecné ceny, nachystané bolo aj občerstvenie (guľáš a kofola) – je preto namieste poďakovať sa sponzorom:

Lekáreň Barbora Handlová – vitamíny, výživové doplnky

Distribučná a.s. Prievidza – reklamné predmety a mikiny

CWA – reklamné predmety

Pán Honíšek – darčekové koše a surový materiál na guľáš (prácu dodali členovia BK Kanianka J)

Piváreň Slávia Bojnice – kofola pre všetkých

Obec Kanianka – podpora BK Kanianka a symbolická Obecná valaška pre víťaza

a SBiZ – keďže to boli MSr, zväz prispel pohármi

Mediálne spolupracovali – týždenník občanov Hornej Nitry PRIEBOJ, občasník Kaniansky informátor a nezávislá stránka www.kanianka.com

Dúfam, že som na nikoho nezabudol.

 

Počas slávnostného otvorenia sa účastníkom prihovoril poslanec Obecného zastupiteľstva ing. Baláž, ktorý v mene obce Kanianka privítal účastníkov na pôde obce a poprial im veľa úspechov, podobne aj člen Výkonného výboru SBiZ pán Mažári, ktorý poďakoval za usporiadanie podujatia a podporu obce.

Potom sa už začalo hrať – hralo sa 2 KO skrátené od 8, na deviatkach sa hralo zo začiatku do 2, neskôr do 3, na snookri sa stále hralo do 2, menil sa počet bodov do ktorého sa hralo – najprv do 40, potom do 50 a nakoniec celé „framy“

V 1. kole mali medailisti z minulého roka (zišli sa komplet – Vavro, Čertík, Leitman aj Tomša) voľno, aj tak sa však stretlo niekoľko zaujímavých dvojíc – napr. stáli miestni tréningoví partneri Hromada s Mokrým – a hoci v tréningoch sa častejšie darí Hromadovi, tentoraz vyhral Mokrý 2:0. Rovnakým rozdielom porazil aj Stehlík nebezpečného Rybu, najzaujímavejšou dvojicou však zrejme boli extraligoví Havier s Kubánom – vyhral Havier pomerom 2:0, s najväčším nábehom 44 bodov (hrali na malom stole). Striedavo sa darilo početnej trenčianskej výprave – Konárik zdolal 2:1 Piknu, Balcár rovnakým pomerom prehral s mladým Koniarom, Horný otočil zle sa vyvíjajúci zápas s Levrincom vo svoj prospech (2:1), Dzurilla zdolal 2:0 domáceho Šveca. Jantoška, bývalý Majster Slovenska v tejto disciplíne našiel ťažkého súpera v Urbanovi, nakoniec však vyhral 2:1, Dragúň porazil Habodásza 2:1.

V 2. kole sa v klubovom derby proti Konárikovi blysol obhajujúci šampión Vavro breakom 84 na malom stole a ujal sa vedenia v súťaži o najväčší break (pre porovnanie sa break na malom stole delil 2,5), nakoniec však vyhral len tesne 2:1, Koniar si poradil aj s ďalším Trenčanom Horným (2:0), Veis vyhral aj svoj druhý zápas, tentoraz so Špirekom 2:0, Mokrý porazil obhajcu bronzu Tomšu 2:0, ďalší obhajcovia medailí však nezaváhali – Leitman zdolal Dzurilllu 2:0 a Čertík v ťažkom zápase a s dávkou šťastia Stehlíka 2:1. Snookrovo skúsenejší Jantoška podľahol Dragúňovi 0:2. Šláger tohto kola bol zápas Sľuku s Havierom – padali aj veľké breaky – Sľuka zahral na malom stole 86 a dostal sa do čela tabuľky breakov, nakoniec však prehral 1:2, keď sa v poslednej hre obaja hráči ponúkali jeden druhého po veľkých chybách.

Na prehratej strane Balcár najprv porazil 2:0 Levrinca, ale potom nestačil na Špireka s ktorým prehral 1:2, podobne pochodil aj Habodász, ktorý najprv zdolal Urbana 2:1, potom však na veľkom stole nestačil na Sľuku. Opäť sa striedavo darilo Trenčanom – Tomša porazil Piknu 2:0, Horný prehral s Kršekom 1:2, Kubán zdolal Jantošku tesne 2:1, Konárik prehral s Hromadom 2:0, ako aj Dzurilla s výborne hrajúcim Rybom, podobne Stehlík porazil Šveca.

O postup z vyhranej strany Vavro zdolal 3:1 Koniara a mohol sa opäť prepracovať aj na čelo tabuľky breakov – majúc 81 bodov však do zostávajúcej čiernej napálil z celej sily a nekontrolovaná biela si našla cestu do jamky. Čertík zdolal 3:0 Dragúňa, ktorý nevyužil niekoľko šancí v 2 framoch, Leitman zdolal dobrou hrou Haviera 2:0. Vrcholom týchto zápasov bol neuveriteľný maratón Veisa s Mokrým, ktorý sa na malom stole skončil 3:2 v prospech Veisa presne po 2 hodinách a 38 minútach...

V ďalšom kole na prehratej strane Špirek porazil aj Tomšu (2:0), podobne domáci Hromada zdolal Kršeka, ako aj Sľuka Rybu. Dráma sa odohrávala v zápase Stehlíka s Kubánom – za stavu 1:1 začal rozhodujúcu hru lepšie Stehlík, zastavil sa však na breaku 34. Kubán odpovedal nábehom 67 bodov, po ktorom zostali na stole už len farebné za 27 bodov. Stehlíkovi sa potrebný snooker nepodarilo získať, naopak Kubán ešte schoval pár gulí a postúpil.

O postup z prehratej strany Špireka nezastavil ani Dragúň a Špirek si tak pripísal veľmi pekný výsledok, Hromada síce odporoval Havierovi, nakoniec však Havier vyhral 3:1, Sľuka si v zápase s Koniarom nielen vybojoval postup, ale aj upevnil svoje vedenie na čele tabuľky breakov – 91 bodov na molom stole. Kubán postúpil po ďalšom tesnom víťazstve 3:2 s Mokrým.

Vo štvrťfinále sa pohral s účastníkmi žreb – Kubán sa stretol s klubovým kolegom Vavrom – a po boji opäť tesne postúpil. Tento zápas sa dohral ako posledný zo štvrťfinále (o pol jednej ráno) a na víťaza čakal ako bonus priamy postup do finále – Havier, ktorý predtým zdolal Veisa 3:1 to po zisku medaily totiž „zabalil“ – vidiac časový priebeh a vezmúc do úvahy, že na druhý deň ráno o 10:00 už musí organizovať turnaj v Alfe sa rozhodol radšej pre oddych – odveta za 1. kolo s Kubánom sa tak nekonala.  Zaujímavý bol zápas Čertíka so Sľukom, lepšie začal Čertík, ktorý v prvom frame triafal, a vyhral ho. V druhom rovnaký scenár, ale réžia bola v rukách Sľuku. V rozhodujúcej hre lepšie začal Sľuka (hralo sa na veľkom stole), získal malý náskok, ale aj do jeho hry sa vkradla nervozity a tak stav bol tesný. Namiesto triafania gulí začali hráči taktizovať a zašívať – Čertík ušiel na prvý raz aj z trojmantinelovej zášivky, nakoniec sa o výsledku rozhodlo na poslednej červenej – Čertík ju zašil, Sľuka nezapísal, na druhý pokus ju však od mantinelu a z nemožného uhla trafil do strednej jamky a pridal pár rozhodujúcich gulí. Špirek pokračoval v dobrej hre a Leitman mal čo robiť aby sa cez neho prehrýzol ďalej – výsledok bol síce 2:0, ale oba framy boli vyrovnané.

Semifinále sa z vyššie uvedených dôvodov hralo jen jedno – Leitman so Sľukom. Prvý frame získal Leitman až na čiernej guli, v druhom však už jasne dominoval a postúpil do finále.

Finále bolo po roku opäť trenčiansko-domáce a ani po roku sa domáci z titulu netešili. Aj keď zo začiatku hral lepšie Leitman a ujal sa vedenia, Kubán vývoj zápasu otočil – zlom nastal na konci prvého framu, keď Kubán presnou pozičnou hrou vyčistil stôl – záverečnú čiernu síce nedal, ale predtým spravil 46 bodový break a nielenže získal frame, ale dostal sa aj na čelo tabuľky breakov. Navyše, získal istotu – v druhom frame dával dlhé gule a využijúc každé zaváhanie Leitmana (či už v hre na istotu, alebo minutú guľu) a pomaly ale isto si budoval náskok, ktorý nakoniec uhájil a tešil sa z titulu.

 

Na slávnostnom vyhlásení výsledkov (o pol druhej ráno) sa zúčastnili aj zástupcovia obce Kanianka – starosta pán Mendel, prednosta Obecného úradu pán Pös, ako aj poslanec Obecného zastupiteľstva ing. Baláž. Starosta obce poďakoval hráčom za účasť, a ako povedal, „dúfam, že ste sa u nás cítili dobre a že o rok sa uvidíme opäť“. Vzápätí poďakoval aj členom domáceho klubu za organizáciu podujatia.

 

A potom už nasledovalo dekorovanie víťazov – najprv najväčší break – Michal Kubán z Gastro Trenčín a potom medailistov – (tretieho Haviera z domáceho klubu už predtým „dekoroval“ predseda dozornej rady Martin Tomša)  tretieho Eugena Sľuku, druhého Petra Leitmana – oboch z usporiadajúceho klubu BK Kanianka a nakoniec aj nového šampióna, Michala Kubána. Ten okrem pohára, finančnej odmeny a vecných cien dostal aj Obecnú valašku, ktorú, ako v príhovore spomenul starosta obce, dostávajú významní a čestní hostia obce ako aj športovci za mimoriadne výkony. Mišo po prebratí všetkých cien vyzeral ako verná kópia Jánošíka – nazbíjaných výhier bolo viac ako dosť, v ruke valaška – k dokonalej kópii mu chýbaj už hádam len majstrovský opasok.

 

Poradie:

1.       Kubán (Gastro Trenčín)

2.       Leitman

3.       Sľuka a Havier (všetci BK Kanianka)

5.       Špirek (Montas Mochovce)

     Veis (BK Polo Nová Baňa)

     Vavro (Gastro Trenčín)

     Čertík (BK Kanianka)

 

Bohatú fotodokumentáciu nájdete na zväzovej stránke www.sbiz.sk

 

Extraliga družstiev, dohrávky.

BK Kanianka – MISTANO Trnava 2:7

MISTANO Trnava – 1. BC Komárno 5:4

V Kanianke sa domáci nádejali, že by víťazstvom nad Trnavou zdramatizovali boj o čelo tabuľky, lenže Trnava prišla do Kanianky posilnená o Daubnera a domáci nemali deň. Aj keď to zo začiatku vyzeralo na drámu – Čertík síce prehral s Ratkovičom osmičku 3:8 (za stavu 3:5 dal ťažkú poslednú farebnú a obstojne si nahral na čiernu, na jedinú jamku, kde sa dala hrať – ale nedal ju a už sa nedostal na stôl), ale Sľuka zdolal s prehľadom Dubana 8:4. Vzápätí Havier zabojoval a vyrovnal s Daubnerom na 7:7, v rozhodujúcej hre sa dostal po kombinácii o súperovu guľu až k hraniu čiernej gule, ale práve tá guľa, o ktorú hral svoju poslednú farebnú mu zapchala práve tú jamku, pred ktorou tesne ležala čierna guľa. Opäť to skúsil od súperovej gule, nedal a na ťah sa dostal Daubner. Ten podával čo sa dalo, ale na predposlednú farebnú si nahral napriamo, s tým že nahrávka na poslednú farebnú sa stala riadnou komplikáciou – schodná nahrávka totiž viedla akurát do jamky zapchatej čiernou guľou. Daubner však vytiahol nejaký čarovnú úder a nahral si na inú jamku, aj keď musel hrať ťažkú lízačku – majstrovsky to však dokončil. V hre č.9 domáci neuhrali ani bod – Sľuka s Daubnerom ako aj Havier s Ratkovičom prehrali zhodne 6:11 a keď v zápase s Dubanom zbabral koncovku Čertík (za stavu 9:9 ľahká deviatka, za stavu 10:10 ľahká jednotka po rozstrele, na stole kde nebolo čo riešiť...) – a tak bolo o víťazstve Trnavy rozhodnuté. V hre č.14/1 domácim aspoň trochu vylepšil náladu Leitman, ktorý zdolal Daubnera a dosiahol cenné víťazstvo – hoci prehrával už 31:66, či 78:96. Nervóznu koncovku však zvládol lepšie a vyhral 100:98.

V ďalšom zápase si posilnená Trnava poradila aj s majstrovským 1. BC Komárno – aj napriek tomu, že Polách zahral v 14tke 70 bodov, Petrovics 68 (alebo naopak?) – a usadila sa bez prehry na čele tabuľky. Vyzerá to tak, že súťaž bude tohto roku ešte veľmi zaujímavá a zamotaná:

 

Nedeľa 29.5.05, 7. kolo ALFA pohára, Zvolen, 32 hráčov

A aspoň informačne ešte k ALFE – vyhral kto iný ako Roman Havier, ktorý vo finále zdolal Stieranku 7:3, tretí skončil Nesrsta z Liptovského Mikuláša.

Havier si piatym víťazstvom v siedmych kolách upevnil pozíciu na čele priebežného celkového poradia s 1874 bodmi, dupľom keď nikto z jeho prenasledovateľov na ďalších miestach na turnaji ani nebol – napriek tomu je stále druhý Thoan s 992 bodmi a tretí Košč s 922 bodmi.

 

Ďalší program:

Tento týždeň je voľno, Kanianka by mala dohrávať v sobotu zápas v Martine

O týždeň neskôr, – v sobotu 11.6. sa hrá 7. kolo ligových súťaží, posledná to akcia tohto polroka na zväzovej úrovni – potom už len

jedny Kanianske biliardové hry 19.6. a ALFA 26.6.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka