Čertík(N)oviny - 17 / 2005

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

Aj keď zväzový kalendár na tento termín bol prázdny, je tu opäť spravodaj z biliardového diania – ale len kratučký – v Extralige sa dohrávalo odložené stretnutie medzi BoBi Martin a a BK Kanianka

Sobota 4.6. 2005, Extraliga družstiev

Po 5. kolách bol medzi oboma družstvami len jednobodový rozdiel, a tak sa čakal vyrovnaný zápas. V hre č.8 však číselne dominovali hostia, ktorí vyhrali všetky zápasy. Ale nebolo to také hladké, ako to na prvý pohľad vyzerá – najprv síce Leitman rýchlo porazil Potaša 8:2 a aj Čertík dobre rozbehol zápas s Nosekom – po dobrej hre sa ujal vedenia 3:0 aj 4:1. Potom však začal kopiť chybu na chybu, v nasledujúcich 4 hrách nevyužil ani jednu príležitosť (a že ich bolo dosť) a zrazu bolo 5:4 pre Noseka. Čertík sa však potom ako vyrovnal na 5:5 upokojil, vrátil sa k presnej hre zo začiatku zápasu a vyhral všetky zostávajúce hry. Za stavu 2:0 mohol Sľuka nastúpiť na zápas pokojne (v Martine sú len 2 stoly, takže sa nehrá všetko naraz), opak bol však pravdou – nervózny Sľuka robil pre neho netypické chyby (a že ich bolo dosť), naopak Výboch hral dobre – a ujal sa vedenia 5:2. Potom sa však hre Sľuku prispôsobil aj Výboch a zo záplavy chýb vyťažil Sľuka, ktorý horko ťažko otočil na 6:5. Potom však zabral opäť Výboch – 7:6 pre neho, Sľuka však vyrovnal na 7:7. V rozhodujúcej hre mu nespadlo z rozstrelu a Výboch zahral všetko čo sa dalo, komplikovanú poslednú farebnú, skrytú v lese súperových gulí si nechal na koniec a nenahral si na ňu. Zašitú guľu síce zapísal, ale spadla mu biela a Sľuka čistý stôl s guľou v ruke dohral.

V hre č.9 boli zápasy vyrovnané – Čertík síce utiekol Potašovi na 7:4, ale opäť sa nevyhol hluchému úseku, ktorý na jeho smolu trval až do konca zápasu. Šťastnejší bol nakoniec Potaš – v rozhodujúcej hre Čertíkovi spadla pri komplikovanej nahrávke z trojky na štvorku biela, a na ľahkom stole už nebolo čo riešiť. Sľuka s Nosekom hrali podobne – robili chyby, na pokoji im nepridal ani nad pomery klepajúci stôl – nakoniec vyhral Sľuka 11:9 a urobil dôležitý krok pre víťazstvo svojho družstva – medzitým už totiž Leitman prehral s Výbochom 9:11.

V hre č.14/1 stačil hosťom jeden bod k dôležitému víťazstvu, a toho sa dočkali hneď v prvom zápase – keď Leitman otočil nepriaznivo sa vyvíjajúci zápas s Nosekom a vyhral tesne 100:90. Čertík si poradil s Výbochom 100:67, keď sa mu podaril úvod (54:18) a potom už len udržiaval v zápase bez veľkých breakov svoje vedenie. Sľuka nepresvedčil ani v štrnástke, napriek nie najlepšiemu dňu však uhral druhýkrát v tomto roku 3 body – aj keď prehrával už o 30 bodov. Potaš však nevydržal v dobrej hre celý zápas, keď podľa vlastných slov odišiel fyzicky, navyše Sľuka našiel v zlepených trojuholníkoch niekoľko nemožných kombinácii, čo Potaš s humorom jemu vlastným okomentoval, že z tej výšky sa na to lepšie pozerá...

Hostia tak urobili dôležitý krok – ak sa chceli udržať na dohľad medailovým priečkam (alebo aspoň pokojného stredu tabuľky) museli vyhrať. Naopak domáci budú musieť zrejme bojovať o záchranu.

 

Ďalší program:

V sobotu 11.6. sa hrá 7. kolo ligových súťaží, posledná to akcia tohto polroka na zväzovej úrovni – potom už len jedny Kanianske biliardové hry (19.6.) a ALFA (26.6.).

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka