Čertík(N)oviny - 18 / 2005 

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

prvá časť sezóny sa blíži k svojmu záveru – cez víkend bolo na programe posledné jarné kolo ligových súťaží. Bohužiaľ, ako je to už navyše pomaly aj zvykom, tabuľka zase nie je kompletná...

 

Sobota 11.6. 2005, Extraliga družstiev, 7. kolo

BoBi Martin – Mistano Trnava 2:7

Saturnus Komárno – Gastro Trenčín 5:4

Bastia Štúrovo – BK Kanianka 4:5

Lavos Bratislava – 1.BC Komárno (odložené?)

Ani v poslednom jarnom kole nenašla  Trnava premožiteľa – vcelku podľa očakávania vyhrala v Martine 7:2, a pochopiteľne predovolenkuje (iný obdobný výraz k prezimuje ma nenapadá – preletuje sa veľmi nehodí J ) na prvej priečke tabuľky.

Menej pochopiteľná, najmä z hľadiska fanúšikov Trenčína, je prehra Trenčína v Komárne – keby to bol aspoň zápas s 1.BC, tak by im to možno nemali za zlé. Ale prehra na Saturnuse, ktorý dovtedy nevyhral ani jeden zápas (kým naopak Trenčín sa držal s jedinou prehrou výborne), sa teda nečakala. V domácom družstve sa objavil aj tento polrok zatiaľ menej často hrajúci Domján starší a k víťazstvu prispel mierou vrchovatou – v osmičke vyhral prekvapivo s v lige vynikajúco hrajúcim Kubánom (len tretia jeho prehra) 8:4, potom v hre č.9 s Čupalkom 11:10. Trenčanom na víťazstvo nestačili ani po 2 body Kubána s Vavrom – zápas totiž vôbec nevyšiel Čupalkovi a jeho bod(y) chýbal(i).

V ďalšom zápase sa dohralo ešte skôr, ako sa zápas začal. Podľa kusých informácií, ktoré mám (navyše z druhej ruky) prišlo družstvo 1.BC Komárno (bez svojho vedúceho p. Šrámka, ktorý bol na Kretschmar-Ďurišovom memoriáli v Nemecku) do Lavosu v nedeľu až o 10:10, zatiaľ čo začiatok zápasu bol dohodnutý na 9:00. Keďže to bolo po oficiálnej čakacej lehote, domáci sa rozišli. Hostia však tvrdia, že dohodnutí boli medzi 9:00 a 9:30, navyše vraj domácim telefonovali, pretože do herne nevedeli trafiť. O osude zápasu sa teda zrejme bude rozhodovať sa zeleným stolom, ale tentoraz len jedným a bez tág a gulí...

V poslednom zápase tohto kola Bastia Štúrovo privítalo BK Kanianka. V hrách č.8 sa ujali vedenia ako prví domáci – Čertík kládol aký taký odpor Nedešovskému do stavu 2:2, potom však v následnej hre nedal na otvorenom stole ľahkú prvú farebnú potom, ako Nedešovský nedal svoju poslednú farebnú. Nedešovský dohral, pridal čistú hru a potom mu stačilo zakaždým využiť jednu chybu Čertíka – to mu pri jeho dobrej hre stačilo. Čoskoro však bolo vyrovnané – domáci Haulík stratil úderovú istotu po niekoľkých nevydarených úderoch, aj vďaka čerstvému, ešte teplému (rozumej novému) tágu, ktoré ho ešte celkom nepočúvalo. A to sa potom ťažko hrá – Haulík nevyužíval ani úplne jasné dohrávky a nie celkom presvedčivo hrajúcemu Sľukovi víťazstvo viac menej daroval. Misky váh na stranu hostí naklonil Havier, ktorý jasne zdolal Kršáka 8:1. V hre č.9 v zápase s Haulíkom však Čertík pokračoval v zlom výkone z hry č.8, Haulíkovi stačilo využívať jeho chyby – Čertík celkom 4x nedal deviatku, pričom ani o jednej sa nedá povedať, že by bola extra ťažká. Navyše ešte niekoľko chýb na posledných guliach + predsa len zlepšená hra Haulíka a výsledok 11:5 je len logickým vyústením diania na stole. Vzápätí Nedešovský zdolal po dobrej hre Haviera 11:6 – Havier sa držal do stavu 7:6, záver bol však v réžii domáceho hráča – a tak domáci viedli 3:2. V tej chvíli navyše v nepresvedčivom výkone pokračujúci Sľuka prehrával s Kršákom 5:6 – v tomto prípade však záver režíroval Sľuka, resp. v jeho mene pani Šťastena, ktorá mu niekoľko krát pomohla v podobe halušky, či šťastia ako takého – 11:6 pre Sľuku. Ten potom proti Nedešovskému pustil miesto Leitmanovi a hosťom tento ťah takmer vyšiel. Leitman hral veľmi dobre, viedol aj 78:69 a k víťazstvu mu veľa nechýbalo – práve v kritických chvíľach však Nedešovský zahral svoju najlepšiu hru, otočil na 91:78. V tej chvíli síce chyboval a Leitman dohral stôl aj s peknou nahrávkou na zostávajúcu guľu (91:84), pri následnom rozbití trojuholníka mal však smolu, lebo sa nedalo nič hrať. Súboj v hre na istotu vyhral nakoniec Nedešovský a dohral potrebné gule – domáci vyrovnali na 4:4. Medzitým už totiž Čertík porazil domáceho Kršáka 100:70, v zápase ku ktorému sa okrem výsledku už toho veľa napísať nedá. A tak to zostalo na Haulíkovi s Havierom. Lepšie začal Havier, keď po prvých dvoj trojuholníkoch viedol o 20 bodov, na tágo Haulíka sa opäť vkradla nervozita a keď za stavu 54:19 pre dobre a v pohode hrajúceho Haviera nedal na otvorenom stole plnom gulí relatívne ľahkú guľu, zápas vzdal – 5:4 pre hostí, ktorí tak zostali v hre o medaily.

Situácia v tabuľke je okrem toho, že je neprehľadná navyše aj zamotaná – Trenčín si pekne skomplikoval dobré vyhliadky na pekné umiestnenie na medailových priečkach spomínanou nečakanou prehrou v Komárne, lenže neodohraný zápas Lavos vs. 1.BC môže všetko zamotať ešte viac. Nepredbiehajme však – uvidíme, ako sa to celé vyvinie – teraz je až príliš veľa otáznikov.

 

Eurotour - Rankweil, Rakúsko

Minulý týždeň sa hral aj Eurotour (bez našej účasti), ktorý vyvrcholil v sobotu – víťaz je z Fínska, ale nie je to asi všetkým známy Mika Imonnen, ale iný Fín, Markus Juva. Vo finále zdolal nevyspytateľného snookristu, hrajúceho neuveriteľnou rýchlosťou, Tonyho Draga z Malty, na treťom mieste spoločne skončili Niels Feijen z Holandska a Daryl Peach z Anglicka – prikladám pavúka od štvrťfinále. Viac nájdete na www.epbf.com

 

SE25

13:00

TOT Sandor

HUN

-

JUVA Markus

FIN

3

/

9

Quarter
Final

SE26

13:00

PEACH Daryl

GBR

-

HOHMANN Thorsten

GER

9

/

6

SE27

13:00

DRAGO Tony

MLT

-

SEE Huidji

NED

9

/

4

SE28

13:00

PETRONI Fabio

ITA

-

FEIJEN Niels

NED

6

/

9

SE29

16:00

JUVA Markus

FIN

-

PEACH Daryl

GBR

9

/

6

Semi Final

SE30

18:00

DRAGO Tony

MLT

-

FEIJEN Niels

NED

9

/

5

SE31

20:00

JUVA Markus

FIN

 

DRAGO Tony

MLT

9

/

7

Final

 

Ďalší program:

V kalendári zostali už len regionálne akcie - Kanianske biliardové hry (19.6.) s tradičným začiatkom (10:00), na tradičnom mieste (Kanianka) a s tradičným programom (deviatka open + neregistrovaní + snooker) a ALFA (26.6.). A hádam sa nájde aj čas na zostávajúce zápasy v ligových súťažiach.

Ale aj počas letnej sezóny sa hádam nájde dôvod na písanie, takže nejaký spravodaj sa určite objaví – uvidíme či úspešný pokusný 0. ročník letného maratónu nájde pokračovanie ročníkom prvým, Majstrovstvá sveta (opäť na Taiwane) však budú určite a ja sa pokúsim to nejako zosumarizovať – zatiaľ všetko.

Tým, ktorý už nebudú biliardovať ale oddychovať, prajem pekné leto na slnkom zaliatych plážach, stráňach alebo kdekoľvek podľa gusta.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka