Čertík(N)oviny - 19 / 2005 

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

po dlhočiznej letnej prestávke sa nám konečne rozbehla opäť biliardová sezóna, konkrétne jej druhá časť. V sobotu 3.9. sa hralo 5. kolo Slovenského pohára, ale niečo sa odohralo aj v lige – resty z prvej časti sezóny, ako aj nejaká predohrávka.

 

Sobota 3.9. 2005, 5. kolo Slovenského pohára, Komárno, 46 hráčov

Na to, že bol prvý turnaj po letnej pauze (alebo práve kvôli tomu) sa zišla početná účasť – 46 vyoddychovaných, opálených a vysmiatych hráčov. Chýbalo však hneď niekoľko známych mien z popredia rebríčka – trebárs Zolo Petrovics sa ešte vyslňoval niekde v Turecku, nebol ani Milan Klobučník, Reno Daubner by možno aj prišiel, ale v prestupovom termíne ohlásil prestup (chce sa stať voľným hráčom) a keďže nemá súhlas klubu, musí nútene stáť, chýbal aj Rado Ratkovič či Roman Havier a celkom nečakane sa neobjavil ani nikto z Trenčína, odkiaľ inak chodieva vždy početná výprava. Na druhej strane – objavilo sa aj pár (staro)nových tvárí – trebárs Onderek s Petříkom (kedysi hrávali za Žilinu či Radoľu), ktorí rozšírili kontingent moravských hráčov z 1 na 3 J. Hralo sa 2KO skrátené od 16tky.

predkole sa veľké prekvapenia nekonali – hádam až na prehru extraligového Domjána s Dragúňom 5:6, namále mal aj Čertík s Hencom – otáčal z 2:5 s veľkým kusiskom šťastia na 6:5 vo svoj prospech.

1. kole sa zrodilo niekoľko pozoruhodných výsledkov – žreb zviedol k sebe otca so synom – Lovrantovcov – vyhral Patrik Lovrant (syn) po boji 6:5. Špirek porazil Dubana 6:1, mladší z Domjánovcov začal svoju púť víťazstvom na Štefunkom 6:4,  Varga porazil Ondereka 6:4, Čertík si svoju dávku šťastia vyčerpal v predkole – v zápase s Kršákom stálo na stane súpera a tak prekvapenie bolo na svete – 4:6.

Na prehratej strane sa žiadne veľké prekvapenia nekonali – hádam opäť spomeniem staršieho Domjána, ktorý prehral aj druhý krát 5:6, tentoraz z Veisom.

2. kole, v ktorom sa už hralo o postup do 16tky si nasadená jednotka Polách hladko poradil s Patrikom Lovrantom, v súboji právnikov  vyhral Kotleba nad Špirekom 7:2. Keď som sa pýtal Borisa po zápase ako to dopadlo a že čo mám napísať o priebehu, hovoril že vyhrala spravodlivosť J. Sľuka zdolal Gyurkyho 7:3, Kučera po dlhom čase zdolal Leitmana 7:4, mladší z Domjánovcov porazil skúseného Vargu 7:5, Mozes nemal problémy s Kršákom (7:1), Nedešovský porazil (mne neznámeho) Vadkertiho 7:4, a ďalej postúpila aj nasadená dvojka Trnka po výhre nad Petříkom 7:2.

Na prehratej strane sa o postup do  16tky hrali zaujímavé zápasy – v maratóne zdolal mladý Drobný Petříka 7:6, Liska porazil jasne Vadkertiho 7:1, rovnakým výsledkom sa skončili aj ďalšie 3 zápasy – Leitman zdolal Cuninku, Stehlík Vargu a Onderek Patrika Lovranta. Postúpil aj Duban po výhre s Kršákom 7:4, Špirek zdolal Čertíka 7:5 (po priebehu 2:2, 5:2, 5:5, 7:5) a rovnako zdolal aj Henc novopečeného tata Gyurkyho – aj týmto ešte raz gratulujeme k dcérke Tamarke.

osemfinále sa udialo jedno prvoradé prekvapenie, keď Nedešovského zaskočil mladý Drobný – a to dokonca 9:4. Polách zdolal Dubana 9:2, Sľuka Stehlíka 9:3 (prehrával 0:2, potom však zlepšil hru, navyše mu prialo aj šťastie – pár úderov stálo za to J ), Trnka zdolal Lisku tiež 9:3. Ostatné 4 zápasy skončili 9:8 a veru, udialo sa v nich kadečo – Leitman viedol v odvete s Kučerom po výbornom začiatku už 4:0, lenže potom sa nejako zasekol, Kučera otočil na 6:4 a vyzeralo to kadejako. Leitman však vyrovnal hru aj skóre a nakoniec v rozhodujúcej hre mal šancu – zašil Kučeru na šestku, ten ju však dal – no nedal sedmičku. Nakoniec sa hráči naťahovali na osmičke, dal ju Lietman, ale nenahral si dobre na deviatku a nedal ju, ale ani Kučera ju nedal. Potom Leitman skúsil mantinel do stredu, nedal a Kučera následne už áno. V ďalšej odvete, právnickej, to vyzeralo opäť na hladké víťazstvo Kotlebu – viedol už 8:3. Nakoniec sa však z víťazstva tešil Špirek – žeby zaúradovala Borisom spomínaná spravodlivosť? Ak áno, bolo to ozaj na poslednú chvíľku. V ostatných 2 zápasoch zdolal Onderek Mozesa a mladší Domján postúpil do súboja o pohár po víťazstve nad Hencom.

štvrťfinále Polách zdolal Špireka 9:6 (Špirek viedol už 3:0), Sľuka vo výbornom zápase Kučeru 9:7, Drobný už nestačil na Trnku 6:9, ale mladší Domján sa nezastavil ani vo štvrťfinále – sfúkol Ondereka 9:3 a pridal do rodinnej zbierky ďalší pohár – v ten deň už druhý – mama Angelika vyhrala ženský Slovenský pohár „doma“ v Saturnuse.

semifinále odohrali veľmi kvalitný a napínavý zápas Polách so Sľukom, obaja hráči hrali skutočne výborne – v pamäti mi utkvela situácia, keď Sľuka skákal celým tágom cez celý stôl na štvorku, od mantinelu ju dal a dohral celý stôl. Zápas sa zlomil až za stavu 7:7 a v prospech Polácha rozhodlo pár maličkostí. V druhom zápase už mladší Domján nepripravil ďalšie prekvapenie a podľahol Trnkovi 4:9, aj keď do 4:4 sa držal. Tretie miesto je však pre neho isto veľký úspech a povzbudenie, a spolu so švrťfinále Drobného aj prísľub pre budúcnosť nášho biliardu – veď obaja sú ešte len žiaci.

Vo finále, v súboji nasadenej jednotky s dvojkou Polách zdolal Trnku 9:6 a vyhral už 4x z piatich odohraných kôl.

Výsledky:

1.        Polách (1.BC Komárno)

2.        Trnka (LABIL Nitra)

3.        Domján ml. (Saturnus Komárno) a Sľuka (BK Kanianka)

5.        Kučera (1.BC Komárno)

                 Onderek

                 Drobný (Mistano Trnava)

                 Špirek (Montas Mochovce)

 

Extraliga družstiev, dohrávka 7. kola + predohrávka 8. kola

Lavos Bratislava – 1.BC Komárno 0:9 (dohrávka)

1. BC Komárno – BK Kanianka 8:1 (predohrávka)

Dohrávka medzi Lavosom a 1. BC Komárno bola určené Ligovou komisiou na 1.9. a domáci nastúpili v nekompletnej zostave – resp. hráčmi rezervy – nehral ani Milan Klobučník, ani Struhárovci. Za Komárno síce tiež nehral Petrovics, ale Komárno malo rovnocennú náhradu v maďarskom reprezentantovi Miko Balaszovi (tento rok na ME napr. 9.miesto v hre č.9, či pre pár rokmi člen bronzového maďarského družstva z ME) a tak výsledok 0:9 pri takomto pomere síl ani veľmi neprekvapil.

V nedeľu po pohári si predohrali zápas 1.BC Komárno s BK Kanianka (na žiadosť hostí, aby nemuseli opäť cestovať do Komárna) a hostia pochodili takmer rovnako ako LAVOS – veď bolo už 8:0. Najprv v hre č.8 Polách naložil Leitmanovi 8:0, v tej istej chvíli prehrával Sľuka s Kučerom už 0:7 (do 0:5 bol Sľuka jediný krát na stole v 4. hre, keď Kučerovi nespadlo z rozstrelu) a následne Kučera nedal osmičku na 8:0 a tak Sľuka uhral aspoň 2 hry – odveta za pohárové stretnutie z večera však vyšla Kučerovi na jednotku. Čertík mal s Balászom dosť šancí, lebo Balászovi nepadalo z rozstrelu, robil však priveľa chýb v rozhodujúcich chvíľach – 8:3. V hre č.9 Čertík len chvíľu trápil Polácha (z 1:5 na 4:5), ale potom to už išlo len jedným smerom (5:11), Leitman ani tretí raz za 2 dni nedokázal poraziť Kučeru, keď tentoraz sa mu vôbec nedarilo, po zlom začiatku bolo hneď 0:5 a nakoniec to skončilo 4:11. Sľuka hral výborne do stavu 5:5, potom však Balász zapol na vyššie obrátky a vyhral 11:5. V hre č.14/1 Sľuka už nevládal klásť žiadny odpor Poláchovi a prehral 30:100, Leitman konečne zahral dobre a s Balászom sa dlho držal plece pri pleci, nakoniec však prehral 79:100 a tak pre posledným hraným zápasom medzi Kučerom a Čertíkom bolo 8:0 pre domácich. Lepšie začal Čertík, ktorý sa ujal vedenia 71:31, potom sa však poriadne zasekol – o chvíľu (no, riadne dlhú, zápas trval 2 a pol hodiny) to bolo 78:77 pre Kučeru – koncovku však zvládol lepšie Čertík a zachránil hostí od kanára (100:82)

 

Ďalší program:

Sezóna sa nám pekne rozbieha – už teraz v sobotu, 10.9. je na programe prvé kolo odviet v ligových súťažiach, a o týždeň neskôr, v sobotu 17.9. a nedeľu 18.9. je v Komárne na programe ďalšie kolo medzinárodnej súťaže Best of East – rysuje sa veľmi kvalitná účasť.

Pre tých, ktorí sa zaujímajú aj o európsky biliard – od štvrtku 8.9. je na programe Eurotour v holandskom Weerte, prihlásených je 236 hráčov a na stránke EPBF sú vždy pomerne čerstvé informácie o priebehu.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka