Čertík(N)oviny - 2 / 2005

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

sezóna 2005 sa začala na slovenskej úrovni cez posledný víkend, v sobotu bol Bratislavský pohár v herniach Labene a Colorado. V nedeľu bolo potom 1. kolo Kanianskych biliardových hier.

 

Sobota 15.1.2005, Bratislavský pohár, LABENE+Colorado Bratislava, 38 hráčov

Na úvod sezóny sa zišla početná konkurencia, aj keď dosť popredných hráčov chýbalo (ani ja som nebol a píšem sprostredkovane).

Vo štvrťfinále sa stretli nasledovné dvojice:

Polách-Kubán

Vavro-Urban

Drobný-Kotleba

Kršek-Henc

Po víťazstvách v spomínaných zápasoch si svoje prvé veľké poháre pripísali domáci Henc a trnavský mladý talent Drobný, ktorý stále potvrdzuje, že je veľký talent. V semifinále však na svojich súperov, Vavra s Poláchom nestačili a tak sa práve oni dvaja stretli vo finále. A v ňom Vavro nemal s výborne hrajúcim Poláchom šancu – bol 3x na stole, z toho raz na zášivku, a zvyšné 2 pobyty premenil akurát na jednu čestnú hru – 1:9.

Poradie:

  1. Polách (1. BC Komárno)
  2. Vavro (K&M Trenčín)
  3. Drobný (MISTANO Trnava) a Henc (LABENE Bratislava)

Krátky popis turnaja od Matúša KRŠEKA  + foto :

V sobotu sa v bratislavských herniach Labene a Colorado uskutočnil kvalitne obsadený turnaj Bratislavský pohár.
Najväčším favoritom na víťazstvo bol samozrejme Jaro Polách, konkurenciou mu boli ďalší extraligisti Vavro, Duban a Kubán. Celkovo sa turnaja zúčastnilo
38 hráčov. Do osmičky postúpil sprava Jaro Polách, ktorý v zápase o postup porazil Štefana Dubana, ďalej Peter Vavro, ktorý porazil Konárika, Boris Kotleba zdolal Némethyho a napokon Matúš Kršek porazil Martina Drobného (ten predtým zdolal extraligistu Kubána). O postup zľava zviedli tvrdý súboj Némethy s Urbanom, postúpil prvoligista z Lavosu. V ďalšom zápase zdolal Henc po dobrom výkone Dubana, Kubán zdolal Konárika a osmičku doplnila výborne hrajúca nádej slovenského biliardu Martin Drobný, ktorý porazil Alexeja. Po prelosovaní dvojíc sa vo štvrťfinále stretli Polách s Kubánom, Vavro s Urbanom, Kotleba s Drobným a Kršek s Hencom. Prvý zápas bol jasnou záležitosťou Polácha, ktorý nedal Kubánovi šancu a vyhral 9:2. V ostatných zápasoch sa však odohrávali veľké drámy. Vavro zdolal Urbana po napínavom priebehu 9:8, rovnakým výsledkom sa skončil aj súboj domácich klubových spoluhráčov, v ktorom Henc viedol nad Krškom 8:5, ten však niekoľkými peknými dohrávkami dotiahol na 8:8, v rozhodujúcej hre si však zle nahral na deviatku, musel ju lízať popri krátkom mantineli do rohovej jamky a guľa v nej ostala stáť. V poslednom štvrťfinále pripravil ďalšie veľké prekvapenie Drobný, ktorý zdolal Kotlebu 9:7. Napokon ho zastavil až v semifinále Polách, ale aj tak je to pre tohto mladého hráča vynikajúci úspech. Druhé semifinále bolo tiež jasnou záležitosťou Vavra, ktorý zdolal Henca 9:1. Vo finále Jaro Polách naplno predviedol svoje biliardové umenie a po výsledku
9:1 sa mohol tešiť z krásneho pohára a zo slušnej finančnej odmeny. Turnaj mal celkovo dobrú úroveň a dúfajme že sa podobných súťaží dočkáme v Bratislave aj v budúcnosti.
 

Nedeľa 16.1.2005, Kanianske biliardové hry

V nedeľu sa začal aj nový ročník Kanianskych biliardových hier. Účasť bola menej početná, ale kvalitná. Usporiadatelia to ešte spestrili tým, že sa rozhodli v tomto kole nenasadzovať.

 

Otvorený turnaj

Žreb bol zaujímavý, keď prevažná časť kvality sa zišla na spodnej strane pavúka (Sľuka, Leitman, Thoan, Jantoška aj Čertík), a tak každý zápas bol veľmi dôležitý. Hneď na úvod bolo niekoľko zápasov, v ktorých sa muselo hrať až do poslednej hry – Mokrý prehral s Hudecom 4:5, hoci viedol 4:2, Hromada porazil 5:4 Kružíka, ako aj Veis Rybu. V spomínanej spodnej polovici boli jednoznačnejšie zápasy – Leitman  porazil Jantošku 5:1, Thoan Levrinca st. 5:2, Čertík Piknu 5:1 a Sľuka Levrinca ml. 5:1.

V 3. kole Hudec porazil Hromadu 6:3, keď mal šťastný úvod – v prvých 3 hrách 2 esá. A keďže Hromada kopil chyby, náskok udržal. Havier zdolal Veisa 6:4, Sľuka Čertíka 6:3 – Sľuka sa ujal vedenia 2:1, potom však nepochopiteľne nedal osmičku z ruky a Čertík otočil na 3:2. Lenže potom porobil kopec chýb a Sľuka otočil na spomínaných 6:3 a Leitman jasne zdolal Thoana 6:1.

Na prehratej strane sa potrápil Kružík s mladším Levrincom – prehrával už 0:3, nakoniec však otočil na 5:3. Vzápätí už svoje účinkovanie na turnaji skončil, keď prehral s Mokrým 0:5. Ten hneď potom pripravil veľké prekvapenie, keď zdolal Thoana 5:4 – a to už prehrával 1:4. Potom však nestačil na Čertíka a prehral 2:6, ten predtým porazil Rybu 5:1. Pikna prehral najtesnejšie s Veisom 4:5, ten potom čakal na víťaza zápasu Jantoška-Hromada, po výhre 5:2 to bol Hromada. S Veisom si však veľmi nezahral – v prvej hre nedal kombináciu, Veis áno, vzápätí mu pridal 3 esá a náskok si ustrážil až do konca – 6:3.

O postup z vyhranej strany Sľuka porazil po dobrej hre Leitmana 6:2, Havier porazil prekvapenie turnaja Hudeca 6:3.

O postup z prehratej strany sa Čertík stretol práve s Hudecom, po dobrom výkone sa ujal vedenia 5:0, nakoniec to skončilo 6:2. Druhý zápas obstarali Leitman s Veisom, Leitman sa ujal vedenia 2:0 a nakoniec vyhral 6:3 – a tak sa v semifinále zišla kompletná extraligová štvorica hráčov BK Kanianka.

V prvom semifinále sa stretli Havier s Leitmanom. Havier sa ujal vedenia 2:0, Leitman vyrovnal na 2:2, Havier utiekol na 5:3, potom aj na 6:4. Za tohto stavu nedal osmičku ale nechutne zašil, Leitman však v ťažkej situácii zapísal  - Havier však vzápätí dal extra ťažkú osmičku aj s nahrávkou na deviatku. V druhom semifinále lepšie začal Čertík, ujal sa vedenia 2:0, za chvíľu však bolo 2:2 a potom aj po neuveriteľnom údere na čiernu z ktorého záhadným spôsobom spadla biela 3:3. Nakoniec sa hráči naťahovali až do poslednej hry – Čertík sa síce po čistej hre ujal vedenia 6:5, potom však Sľuka vyrovnal a nakoniec postúpil on – v rozhodujúcej hre Čertík najprv perfektne vyriešil nahrávku z trojky na štvorku, tú mu však vyklepalo a Sľuka chladnokrvne nie ľahký stôl dohral.

V zápase o tretie miesto sa Leitmanovi nedarilo, Čertíkovi naopak áno a tak sa z výhry 5:2 tešil on.

Vo finále nezdolaných hráčov Havier – Sľuka sa po dlhom období prehier tešil z víťazstva na Kanianskych hrách Havier – po výhre 7:4

Poradie:

  1. Havier
  2. Sľuka
  3. Čertík
  4. Leitman (všetci BK Kanianka)

 

Turnaj neregistrovaných hráčov 

  1. Hudec (Zvolen) a Veis (Sebechleby) (70 bodov)

3.     Mokrý a Hromada (obaja Prievidza) (50 bodov)

 

Snookrový turnaj

V snookrovom turnaji sa hneď na úvod diali zaujímavé veci – Čertík dostal nakladačku od Sľuku, ktorý mu dovolil uhrať iba 2 bodíky a podobne to vyzeralo aj s Thoanom v zápase s Mokrým, keď prehrával už 32:1 (do 40). Thoan však zápas dokázal otočiť. Prvé 2 kolá sa darilo aj Veisovi, ktorý postupne porazil Levrinca aj Rybu. Ďalší zaujímavý zápas zohrali Leitman s Kružíkom – Kružík sa ujal vedenia 27:14, potom však 2x pri hre na červenú zhodil farebnú (hnedú a ružovú) a Leitman tak znížil na 26:27. Potom Kružík pridal 8 bodov – 26:35, Leitman odpovedal 7 bodmi - 33:35. Nezašil, Kružík červenú nedal, ale zašil a aj keď Leitman zapísal, Kružík sa po červenej a následnej ružovej tešil z prekvapivej výhry. Jantoška porazil Thoana a Hromada konečne vyzrel na Sľuku.

Na prehratej strane Havier po dramatickom priebehu zdolal Mokrého, aj Leitman Rybu. Aj ďalšie dvojice boli zaujímavé – Čertík-Thoan, Sľuka Havier. Thoan začal s Čertíkom lepšie, ujal sa vedenia 12:1, Čertík otočil na 33:21, ale Thoan zašil – a Čertík 3x nezapísal. Thoan nakoniec zápas vyhral 43:32. V tom druhom zápase od začiatku dominoval Havier, ujal sa vedenia 9:0, potom aj 36:10, ale Sľuka breakom 22 dotiahol a priebeh zdramatizoval, ale Havier dvomi ťažkými guľami zápas rozhodol predsa len vo svoj prospech. Havier sa potom rozbehol, a zdolal aj Thoana.

O postup z vyhranej strany sa stretol Jantoška s Hromadom – po dlhom zápase, v ktorom najprv vysoko viedol Jantoška (24:1), potom Hromada otočil na 50:33. Jantoška ho zašil na modrú, Hromada zapísal až na druhý krát – 50:38, vzápätí ju Jantoška dal (50:43), Hromada sa však po ružovej guli predsa len tešil z víťazstva.

O postup z prehratej strany však Jantoška podal vynikajúci výkon, zdolal jasne Leitmana a po dlhej dobe sa opäť dostal v snookri medzi posledných štyroch. V druhom zápase rozbehnutého Haviera nezastavil ani Veis.

V semifinále Havier zdolal Hromada a Jantoška Kružíka

O 3. miesto vyhral Hromada

Vo finále vyhral Havier a po dlhom čase tak bolo na Kanianskych hrách double

Poradie :

  1. Havier (BK Kanianka)
  2. Jantoška (Malá Lehôtka)
  3. Hromada (Prievidza)
  4. Kružík (Zvolen)

 

Keďže išlo o prvé kolo, celkové poradie v každej disciplíne je zhodné s výsledkami tohto kola. Celé poradie nájdete v priložených súboroch.

 

Ďalší program:

Na budúci víkend, v sobotu 22.1. sa začínajú aj ligové súťaže, v rozšírenej Extralige sa hneď v prvom kole mal uskutočniť šláger, keď držitelia bronzovej medaily z Kanianky mali privítať doma držiteľa titulu, majstrovský celok 1.BC Komárno – na žiadosť Komárna je však zápas odložený. Kompletné vyžrebovanie nájdete na stránke SBiZ.

O týždeň neskôr bude 1. kolo Slovenského pohára – v sobotu 29.1. v Komárne. No a v nedeľu 30.1. bude už 2. kolo ALFA pohára vo Zvolene.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka