Čertík(N)oviny - 20 / 2005 

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

po neplánovanej prestávke minulý týždeň (nepísal som, lebo z troch zápasov Extraligy sa hral jediný – mimochodom Mistano Trnava zdolalo Saturnus Komárno 8:1 a stále sa bez prehry udržuje na čele tabuľky, zatiaľ čo Saturnus sa motá stále na spodných priečkach tabuľky, nedeľnú ALFU vo Zvolene vyhral už tradične Roman Havier) som tu opäť so spravodajom – cez víkend sa hral medzinárodný turnaj Best of East, takže je o čom písať. Spravodaj je aj trošku neskôr – 2 dôvody – jedným je málo času a druhým, že som čakal na oficiálne výsledky, keďže som tam do konca turnaja nebol osobne. Údaje, ktoré mám sú však len kusé (nemám výsledky skupín, ani pavúka od 32ky), budem písať len čo si pamätám.

 

Sobota 17. a nedeľa 18.9. 2005, 3. kolo Best of East 2005, Komárno, 109 (?) hráčov

Formát súťaže je už viac menej ustálený – účastníci sú rozdelení do 16 skupín, kde sa hrá každý s každým do 5, prví dvaja postupujú do záverečnej 32ky, ktorá sa hrá jednoduché KO do 7, od semifinále do 9.

Účasť bola kvalitná – súčasná Európska dvojka Sándor Tot (Maďarsko), tretí z minulého týždňa na Eurotoure Babica, strieborný medailista z tohtoročných ME Kaplan (obaja Poľsko) víťaz prvého kola Best of East Skowerski (opäť Poľsko), druhého kola Zion Zvi z Izraela, celá sada medailistov z juniorských a žiackych ME (napr. Skoneczny, Novosad, Csapla), výborní hráči zo Srbska a Čiernej hory (Svilar, Radulovič, Verkič), Michal Gavenčiak z Česka a nechýbali ani naši najlepší – Polách, Trnka, Petrovič, Ratkovič či pre domáce súťaže momentálne dištancovaný Daubner. Dúfam, že som na nikoho nezabudol – pre poriadok ešte krajiny – Poľsko (najpočetnejšia výprava), Srbsko a Čierna hora, Maďarsko, Ukrajina, Česko, Bulharsko, Rumunsko, Izrael a samozrejme domáci hráči.

V skupinách sa našim darilo striedavo – do 32ky nakoniec postúpili traja, niektorým ku postupu chýbalo málo – napr. Zolo Petrovics vyhrával s Trajdosom (PL) 4:1 a nedal nie veľmi ťažkú deviatku – potom už dominoval Trajdos, ktorý otočil na 5:4. Podobne pochodil Zolo s výborne hrajúcim Csikosom (HU) a to ho stálo postup. Rado Ratkovič mal veľmi ťažkých súperov v skupine v Poliakovi Ewaldovi a Svilarovi (SCG) a tiež nepostúpil. Postup o skóre unikol Peťovi Leitmanovi, ktorému nestačili ani 4 výhry pri dvoch prehrách – a to porazil aj víťaza skupiny Habóa (HU). Spomínanými tromi postupujúcimi boli Jaro Polách, ktorý v ťažkej skupine (Solymosi + 2x PL + Kučera) vyhral všetky svoje zápasy, Robo Trnka (po zaujímavom extempore – pred rozhodujúcim zápasom mu niekto povedal, že musí vyhrať 5:3 – a tak potom, ako jeho súper vyrovnal na 4:4 mu Robo podal ruku a zbalil tágo – ukázalo sa však, že to bola fáma a postupuje víťaz zápasu bez ohľadu na výsledok – a Robo po dlhých diskusiách dohrávanú hru vyhral) a Čertík, ktorému k postupu výdatne pomohla Poľka Ewa Grzyb, ktorá prekvapivo porazila Čertíkovho najvážnejšieho konkurenta v súboji o postup Bulhara Mihajlova, ktorý hral inak veľmi dobre (Čertík s ním prehral 1:5). A tak po víťazovi skupiny (inak nepresvedčivo hrajúcom) Skowerskom rozhodovalo o ďalšom postupe skóre, ktoré mal nakoniec so šťastím lepšie o jedinú hru Čertík. Z favoritov postúpili asi všetci, až na víťaza 2. kola Ziona Zvi – tomu na postup z ťažkej skupiny nestačil ani kanár, ktorý uštedril po vynikajúcej hre Sniegockemu

V 32ke Polách jasne zdolal Rumuna Crestu 7:2, Trnka po zaujímavom priebehu zdolal spomínaného Habóa – viedol už 5:1, keď sa dostal na stôl Habó – dohral a pridal 3 čisté – nakoniec Trnka uhájil najtesnejšie víťazstvo 7:6. V 32ke vypadol aj jeden z favoritov, Babica, ktorému to už nejako tradične na Best of East nejde – tentoraz ho po výbornom výkone „rozobral“ Svilar. Najväčší šok však pripravil Čertík (zvláštne sa mi o tom píše...) – žreb mu prisúdil spomínanú Európsku dvojku Sándora Tota a kanianska výprava sa už pred zápasom pomaly chystala  na odchod. Začiatok zápasu sa hral podľa predpokladov na Totovu nôtu – vyhral o rozstrel a prvé 2 hry Čertík len sedel a staval gule, ktoré rýchlym tempom mizli zo stola. V tretej hre však Tot spravil prvú chybu, keď sa zašil na štvorku. Rozhodol sa pre taktický faul, keď sa snažil nalepiť deviatku k štvorke tak, aby sa štvorka nedala hrať – urobil to však nešikovne – nastavil kombináciu 4-9, ktorú Čertík hneď využil na zníženie - 1:2. V ďalších dvoch hrách mal Čertík šance, ale nevyužil ich a Tot sa ujal vedenia 4:1. V ďalšej hre po rozstrele vyhral Čertík súboj v hre na istotu a potom dohral stôl – 2:4. V ďalšej hre pri rozstrele zmizli jednotka aj s dvojkou, trojka však bola zablokovaná, navyše na druhej strane stola ako biela. V jej blízkosti sa však vyskytovala aj deviatka – Čertík sa rozhodol skúsiť karambol na ňu a úder sa mu perfektne vydaril – 3:4. Za tohto stavu sa zopakoval scenár z hry predtým – súboj v hre na istotu vyhral Čertík a stôl opäť dohral 4:4. A keď sa mu podarilo vyhrať aj ďalšiu hru, okolo stojaci diváci začali šípiť, že sa niečo deje – navyše z ďalšieho rozstrelu padlo Čertíkovi eso – 6:4. V ďalšej hre sa chopil iniciatívy Tot, ale zašil sa na šestku – v kritickej situácii musel skákať – skočil, nedal, ale zašil. Čertík zapísal, nenahral, ale Tot zahral mantinel a stôl dohral – 6:5. V ďalšej hre mal Tot po výbornom rozstrele veľkú šancu vyrovnať, ale nahrávku z dvojky na trojku pokazil – trojka sa síce stále hrať dala, ale bez nahrávky na štvorku. Tot sa potom rozhodol hrať celkom hrateľnú kombináciu 4-6 – ale nedal – a na stole nechal ľahkú kombináciu 4-9, ktorou vzápätí Čertík zápas ukončil vo svoj prospech – 7:5

 V 16tke sa Čertík stretol s Trnkom a tak bolo jasné, že jeden Slovák bude aj vo štvrťfinále – Čertík pokračoval v dobrej hre, ale len do stavu 4:1 – potom sa zasekol a Trnkovi výhru doslova daroval (2x nedaná ľahká sedmička, osmička z bielou, 2x nedaná ľahká deviatka...) – skončilo to 4:7. Ďalší Slovák sa už do ďalších bojov nedostal – Polách totiž prehral s Rumunom Judetom hladko 2:7

Ten potom pripravil aj ďalšie prekvapenie, keď v štvrťfinále zdolal Kaplana. Trnkovi sa nedarilo s juniorským majstrom Európy Skonecznym (2:7)

víťazstva sa nakoniec tešil Skowerski, už druhý krát tento rok – aj keď podľa toho, čo sme videli by ho za víťaza nikto netipoval – asi sa rozohral, keď sme odišli. Vo finále zdolal Trajdosa, tretí skončili spomínaní Rumun Judet a Adam Skoneczny z Poľska, popri Trnkovi a Kaplanovi vo štvrťfinále ešte prehrali a tým pádom na 5. mieste skončili ďalší Poliak Sniegocki a Verkič (SCG)

Ďalšie 2 kolá Best of East budú na Ukrajine a v Maďarsku.

 

Ďalší program:

Sezóna sa nám pekne rozbieha – už teraz v sobotu, 24.9. je na programe druhé kolo odviet v ligových súťažiach, v nedeľu 7. kolo Kanianskych biliardových hier (tradične 10:00 v Kanianke, hra č,9 registrovaní, neregistrovaní a snooker) a o týždeň neskôr, v sobotu 1.10. aj 3. kolo ligových odviet.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka