Čertík(N)oviny - 23 / 2005 

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

cez posledný víkend bol na programe opäť aj nejaký biliard – aj keď na programe bol snookrový pohár v Radoli, spravodaj bude skôr biliardový – podľa predpokladov sa začali dohrávať poodkladané zápasy v Extralige, na programe boli aj Majstrovstvá Slovenska seniorov v hre č.8 a v Pecsi aj ďalšie kolo Best of East.

Dohrávky a predohrávky Extraligy družstiev

BoBi Martin – Gastro Trenčín 7:2

Mistano Trnava – BK Kanianka 6:3

1.BC Komárno – Mistano Trnava 7:2

Saturnus Komárno – BK Kanianka 4:5

Lavos Bratislava – Bastia Štúrovo 6:3

Lavos Bratislava – BoBi Martin 5:4

Dobre namazaný stroj Trenčanov, jedných z kandidátov na bronzovú medailu sa po šiestom kole akosi zasekol – dovtedy tretí tím, s bilanciou 4-2, sa odvtedy netešil z víťazstva – v poslednom jarnom kole prehral Trenčín prekvapivo na Saturnuse 4:5, potom doma (aj keď oslabený, ale predsa) s Kaniankou tiež 4:5 a teraz v dohrávanom zápase v Martine prekvapivo vysoko 7:2, keď po bode urobili len Kubán s Vavrom. Trenčín tak má už 6 prehier a zápasy s 1. BC Komárno a Trnavou ešte stále pred sebou, čo v boji o tretie miesto veľmi dobrá pozícia nie je...

V stredu sa aj predohrávalo – Trnava, ktorá po ohlásenom prestupe Daubnera k voľným hráčom mala problémy poskladať družstvo, angažovala opäť vynikajúceho Gavenčiaka – a opäť na to „doplatila“ Kanianka, keď Gavenčiak uhral 3 body. Aj napriek tomu to mohlo byť aj vyrovnanejšie, keď hostia 2x zdolali Ratkoviča, ich bodové plány však narušila prehra ich najlepšieho hráča Sľuku s Dubanom v hre č.8 3:8. Za hostí potešil 2 bodmi Leitman, nedarilo sa bezbodovému Havierovi. Domáci tak po výhre zostali bez prehry a v hre o titul.

Trnava chcela využiť prítomnosť Gavenčiaka na Slovensku a dohodla si aj zápas s 1.BC Komárno – a situácia sa zamotala ešte dlho pred zápasom: hneď po zápase s Kaniankou si totiž Ratkovič na motokárových pretekoch vykĺbil rameno a Trnava zostala s dvomi hráčmi. Nakoniec sa v jej drese prekvapivo objavil Daubner, ktorý zamýšľal do konca sezóny stáť, aby sa tým voľným hráčom stal, podľa mne dostupných (neoverených) informácií výmenou za súhlas Trnavy s jeho prestupom k voľným hráčom. Ani tento ťah však Trnave nepomohol – Komárno tiež nič neriskovalo a postavilo k Poláchovi s Petrovicsom Miko Balázsa a výsledkom bola jasná výhra 7:2, keď 2 body hostí uhral Gavenčiak. Týmto sa Komárno dostalo do čela tabuľky – pri rovnakom počte bodov rozhoduje skóre a to má Komárno oveľa lepšie. A tým pádom má titul vo svojich rukách – ak všetky zostávajúce zápasy vyhrajú, titul poputuje opäť do Komárna. Trnava sa musí spoliehať na to, že Komárno zakopne...

BK Kanianka, bojujúca o tretie miesto nastúpila na odložený zápas v Komárne so Saturnusom, a aj napriek tomu, že hrala bez Sľuku, nechcela napodobniť Trenčín a stratiť cenné body. Domácim, ktorí sú aj napriek poslednému miestu v tabuľke nepríjemným a nevyspytateľným súperom, zostava hostí zdvihla náladu, tú však rýchlo stratili, keď sa hostia po hrách č.8 ujali vedenia 3:0 – Havier zdolal hladko Domjána 8:2, Čertík až príliš často na posledných guliach chybujúceho Faziku 8:3 a Leitman konečne pretrhol smolu v osmičke a porazil Samotného 8:5. V hre č.9 však domácim svitla nádej, keď Fazika porazil Haviera 11:9, Leitmanovi sa nedarilo ako v osmičke a prehral s najmä zo začiatku veľmi dobre hrajúcim Lorinczom 11:8. A hosťom riadne zatrnulo, keď Čertík takmer stratil vyhraný zápas so Samotným – za stavu 10:5 nedal deviatku, potom nevyužil šance ani v koncovkách ďalších 2 hier, potom Samotnému spadlo eso a zrazu bolo 10:9. Za tohto stavu sa na stole vyskytla zaujímavá situácia, keď sa trojka nedala nikam hrať. Dlhý súboj na istotu (hráči sa vymenili na stole viac ako 10x) nakoniec vyhral Čertík, keď Samotného zašil v situácii, keď sa už trojka hrať dala – a Samotný nezapísal. S guľou z ruky však Čertík spackal hneď prvú nahrávku, štvorku musel extrémne lízať – dal, ale nenahral si dobre na päťku. Dal aj ťažkú päťku, ale nahrávka na sedmičku bola opäť zlá. Čertík však ulízal aj sedmičku, aj s dobrou prihrávkou na osmičku – teda na jej danie, nahrávka na deviatku bola stále problém, lebo bolo treba hrať silný spodný falš, a biela bola dosť ďaleko od osmičky. Čertík zahral aj osmičku, aj s obstojnou prihrávkou na deviatku, ale akurát tak pre neprítomného Sľuku – Čertík na bielu nedotiahol a musel hrať deviatku vo vypätej situácii s neobľúbenými hrabľami a - dal. Hostia tak pred 14tkami viedli 4:2. V hre č 14/1 sa však rozohral už aj Samotný, ktorý zahral Havierovi 32 bodový break a utiekol mu až na 88:21. Havier už stihol len skorigovať (67:100). Nedarilo sa ani Leitmanovi a Fazika ta získal pre domácich aj štvrtý bod – to však už potom, ako pre hostí získal piaty rozhodujúci bod Čertík, ktorý zdolal s prehľadom Lorincza 100:50. Kanianka si tak v hre o ligový bronz pripísala 2 dôležité body.

Do tohto boja sa po dvoch vyhraných dohrávkach hlási najnovšie, a to hlasno aj Lavos Bratislava – v zápasoch zabodoval naplno Klobučník (6 bodov), hlavná to opora klubu. Svoje popridávali aj Struhárovci a tak najbližšia sobota bude veľmi zaujímavá – Lavos hostí BK Kanianka...

 

Majstrovstvá Slovenska seniorov v hre č.8

Hostiteľom tohto podujatia bola Nitra a titul si po nervy drásajúcom finále vybojoval Mozes z rezervy 1. BC Komárno, keď vyhral so Zajičkom 7:6, potom ako jeho súper v rozhodujúcej hre 2x nedal čiernu... Na treťom mieste skončili Lovrant a Koreň.

 

Best of East, Pécs, Maďarsko

Mám len kusé informácie z telefonátu s „vyslaným spravodajcom“ Jarom Poláchom – samozrejme, že Jaro tam bol najmä hrať a opäť postúpil zo skupiny – v 32ke však nestačil na Trajdosa (PL), ktorý podľa Jarových slov zapísal osem z desiatich zášiviek tak, že Jara zašil... Zo skupiny postúpil aj Daubner, ten v 32ke nestačil na Raduloviča (SCH). Kučera a Petrovics nepostúpili zo skupín.

Turnaj vyhral Sniegocki (PL), ktorý vo finále zdolal dnes už niekoľko krát spomínaného Gavenčiaka.

Zvyšné poradie nepoznám, nájsť by ste ho mali na www.makmarketing.pl, otázka je, kedy to bude – po Best of East v Komárne som tam poradie (bez výsledkov) našiel až v piatok...

 

Alfa pohár, Zvolen, 39 hráčov

Pred dvomi týždňami som sa pomýlil – nevyhral tentoraz Havier, ktorý skončil už vo štvrťfinále na neskoršom víťazovi, Stierankovi. Ten vo finále zdolal Rybu, tretí skončil Thoan.

 

Grand Prix, snooker

Začala sa aj snookrová profesionálna sezóna – prvý bodovaný turnaj vyhral John Higgins, ktorý vo finále naložil svetovej jednotke O’Sullivanovi 9:2. Do 2:2 to bolo vyrovnané, potom už jednoznačne dominoval Higgins, ktorý zahral od stavu 4:2 v štyroch nasledujúcich hrách century break, čo je nový rekord, taktiež novým rekordom je 494 bodov, ktoré zahral v tejto perióde bez akejkoľvek bodovej odpovede Sullivana. Ten po zápase s humorom jemu vlastným povedal: „Higgins spôsobil, že vyzerám ako idiot – ale bolo veľmi zaujímavé sa na to pozerať“...

 

Ďalší program:

V sobotu 22.10. sa hrá ďalšie kolo ligových súťaží. V nedeľu 23.10. je na programe ďalšie kolo Kanianskych biliardových hier – tradične o 10:00, hrač.9 open, neregistrovaní a snooker.

O týždeň neskôr, v sobotu 29.10. sú na programe prvé klasické Majstrovstvá Slovenska v tomto roku – v hre č.14/1, hostiteľom bude Trnava.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka