Čertík(N)oviny - 24 / 2005 

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

cez posledný víkend bolo na programe ďalšie kolo ligových súťaží – v Extralige už 11 – súťaž sa pomaly blíži ku koncu, ale žeby sa vyjasnievalo... – Skôr naopak – situácia sa zamotáva hore aj dole.

V nedeľu bolo na programe aj 8. kolo Kanianskych biliardových hier

 

Sobota 22.10., Extraliga družstiev – dohrávka a zápasy 11. kola

Gastro Trenčín - Mistano Trnava 3:6

BoBi Martin – Saturnus Komárno 4:5

Lavos Bratislava – BK Kanianka 5:4

V dohrávke družstvo z Trenčína utrpelo ďalšiu, už štvrtú prehru v poradí – tentoraz však viac menej očakávanú – Trnava stále živí šancu na titul a čaká, že Komárno sa niekde potkne. Trnava nastúpila v zostave opäť s vynikajúcim Gavenčiakom, aj s navráteným Daubnerom a už po deviatkach viedla 6:0. Pravdupovediac, čo sa dialo v hre č. 14/1 mi nie je z výsledkov celkom jasné...

V 11. kole však Trenčín opäť nehral – tentoraz je odložený zápas so Štúrovom.

V hraných zápasoch išlo oveľa – Martin mal doma jedinečnú šancu prakticky si zabezpečiť záchranu – stačilo mu zdolať vo vzájomnom zápase ďalšieho horúceho kandidáta na zostup, Saturnus Komárno. Po hrách č.9 to aj bolo z pohľadu Martina na dobrej ceste – veď domáci viedli 4:2. Všetky hry č.14/1 však vyhrali hostia a pripravili domácim trpké sklamanie. Na spodných priečkach tabuľky je tak všetko otvorené – aj posledné zostupové aj predposledné barážové miesto.

Vo veľmi dôležitom zápase z pohľadu celkového tretieho miesta sa stretli Lavos Bratislava a BK Kanianka. Hostia nastúpili opäť bez Sľuku, ktorý je pracovne v zahraničí a ich taktika bola jasná – keďže cez Klobučníka sa body robia veľmi ťažko, čo najmenej prehrávať s bratancami Struhárovcami. Hneď v hre č.8 im taktika nevyšla – Čertík zaspal začiatok zápasu so Stanom Struhárom a po chvíli prehrával 0:5, navyše sa v ďalších dvoch hrách po zlepšenej hre zašil na osmičku – prvý zapísal, ale súper dohral stôl, druhú schoval do inej ako hlásenej jamky – 0:7. Potom sa však už prejavila zlepšená hra – po chvíli bolo zrazu 5:7. Za tohto stavu však Čertík nedal nie ťažkú osmičku – a Stano už stôl dohral. Leitman porazil mohutne doťahujúceho Olivera Struhára (z 2:6 na 6:7) 8:6, Klobučník nedal šancu Havierovi (8:2), keď dal 4 čisté hry. V hre č.9 prišiel ďalší úder kanianskej taktike – v zápase zmätkov a chýb prehral Havier s Oliverom Struhárom 9:11 a bolo jasné, že ak Kanianka chce vyhrať, niekto bude musieť poraziť Klobučníka. A takmer sa to aj podarilo – Čertík nastúpil ako vymenený, a dobrou hrou držal s Klobučníkom krok – popravde, prvý raz prehrával až za stavu 7:8. Vzápätí sa však dostal na stôl, ktorý dohral, pridal 2 čisté a ujal sa vedenia 10:8. Za tohto stavu mal Klobučník z ruky na päťku, ale bol taký nervózny, že si nenahral na šestku a ani ju nedal. Čertík ju potom dal, ale si z nej nenahral najlepšie na sedmičku – no dať sa dala, ale biela odchádzala z výhodného uhla na čiernu. Čertík toľko špekuloval, až zahral sedmičku o trošku hrubšie ako bolo treba a tá sa vyklepala v jamke. Klobučník dohral, vzápätí po dobrom rozstrele čistá – 10:10. V rozhodujúcej hre – nepamätám ako – sa dostal Čertík ku guli z ruky na trojku – všetko dobre podával po sedmičku, z nej však dal príliš silnú bielu a tá mu ušla z ideálneho uhla na osmičku – a Čertík ju prelízal – tá zostal trčať v jamke, zakrytá deviatkou... Dráma vrcholila – Klobučník osmičku dal, ale s veľmi zlou nahrávkou na deviatku – zvoli úder cez mantinel – a nedal. Úder však hral a j s kalkulovanou istotou a tá mu aj vyšla – nechal Čertíkovi ťažkú deviatku – lízačka cez celý stôl, s bielou opretou na protiľahlom mantineli... Čertík sa deviatku pokúsil dať, ale nielen že ju nedal, ale mu ešte aj spadla biela... V hrách 14/1 museli teda hostia vyhrať všetky zápasy – Leitman však musel zdolať Klobučníka – a spočiatku sa držal, viedol 42:41. Za tohto stavu dobre zašil, ale v zlepenom trojuholníku Klobučník našiel istú kombináciu a odvtedy bol Leitman na stole už len raz... Hosťom tak víťazstvu nepomohli ani výhry v zostávajúcich dvoch zápasoch – ale v hre o tretie miesto môže nakoniec rozhodovať aj skóre. Avšak to len za predpokladu rovnosti bodov a po víťazstve je na tom oveľa lepšie Lavos, ktorý má len 4 prehry, kým Kanianka už 6 – Lavos však ešte čaká Trnava aj 1. BC Komárno, kým Kanianka hrá s družstvami z druhej polovice tabuľky. Bude to určite ešte veľmi zaujímavé.

 

Nedeľa 23.10.05, Kanianske biliardové hry

Hra č.9, 16 hráčov

Po dlhšom čase za zišla aspoň ako tak početné konkurencia – prišli aj Zvolenčania (mladí Krovina s Folkom), dokonca aj historicky z najvzdialenejšieho miesta – až zo Sniny (ale vo Zvolene študujúca – takže to až tak ďaleko nebolo...) – Ivana Kuriščáková. Prišli aj zástupcovia z Novej Bane – Dušanovi Špirekovi sa však asi veľmi neoplatilo – prehral hneď prvé dva zápasy – s Mokrým aj s Veisom.

Do semifinále z vyhranej strany postúpili Leitman po výhre na d Krkoškom a Jantoška, ktorý zdolal po dlhom čase Čertíka 6:4. Na prehratej strane však už Čertík aj napriek rozpačitému začiatku nezaváhal a cez Mokrého (6:3) do semifinále postúpil tiež. Krkoškovi sa to nepodarilo – prehral s Veisom (ten mimochodom takmer vypadol s mladším Levrincom – s 2:4 nakoniec otočil so šťastím na 5:4 a potom sa nejako rozbehol)

V semifinále Veis pripravil ďalšie prekvapenie, keď jasne zdolal Jantošku 7:2. Čertík s Leitmanom hrali vyrovnane do stavu 3:3, potom začal robiť Leitman nezvykle veľa chýb a Čertík vyhral zvyšné hry (7:3)

Vo finále už Veis nevylepšil aj tak výborné umiestnenie – prehral s Čertíkom jasne 1:7

Podobne pochodil v zápase o 3. miesto Jantoška s Leitmanom

1. Čertík (BK Kanianka)

2. Veis (BK Poolo Nová Baňa)

3. Leitman (BK Kanianka)

4. Jantoška (neregistrovaný)

V celkovom poradí vedie stále Leitman s 1090 bodmi, druhý je Sľuka s 870 bodmi, výhrou sa na tretie miesto prepracoval Čertík s veľkým odstupom (640 bodov).

Neregistrovaní

1. Jantoška

2. Mokrý

3. Pikna a Svítok

V celkovom poradí vedie stále Jantoška (570 bodov), pred Mokrým (485 bodov), tretí je Svítok so 410 bodmi.

Snookrová liga

V snookri sa konalo hneď niekoľko prekvapení – asi najväčšie pripravila už spomínaná „najvzdialenejšia“ účastníčka turnaja Kuriščáková, ktorá porazilo skúseného snookrového harcovníka Mokrého. Ale činil sa trebárs aj mladý Krovina, ktorý sa dostal do semifinále z vyhranej strany – cez Mokrého a Jantošku. Po výhre o čiernu guľu s Čertíkom sa tam dostal aj Leitman, z prehranej strany aj Čertík s Veisom. V semifinále Čertík Krovinovi nedovoli takmer nič, Leitman zdolal Veisa a tak si to rozdali domáci Leitman s Čertíkom vo finále opäť. Odveta už bola jednoznačne v Leitmanovej réžii – po ako tak vyrovnanom začiatku (najmä z pohľadu padajúcich bielych gulí...) zahral 27 bodový break a Čertík už nenašiel odpoveď. Tretí skončil Veis, ktorý jasne zdolal Krovinu.

1. Leitman

2. Čertík

3. Veis

V celkovom poradí vedie s pomaly už nedostižným náskokom Leitman (1290 bodov), pred Jantoškom so 770 bodmi a Mokrým (605 bodov).

 

Ďalší program:

V sobotu 29.10. sú na programe prvé klasické Majstrovstvá Slovenska v tomto roku – v hre č.14/1, hostiteľom bude Trnava.

O týždeň neskôr (5.11.) potom bude ďalšie kolo ligových súťaží a možno už bude niekde jasnejšie, uvidíme.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka