Čertík(N)oviny - 25 / 2005 

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

tak, a máme za sebou aj prvé tohtoročné klasické Majstrovstvá Slovenska – hrala sa hra č. 14/1 a o zaujímavosti nebola núdza. Bohužiaľ, keďže som celý deň strávil len s dvomi skupinami v Bielom kostole a do druhého dňa som sa s prehľadom nekvalifikoval, mám len neúplné informácie. Ale na záver ako bonus správy zo sveta.

Sobota a nedeľa 29. a 30.10.2005, Trnava, 36 hráčov

Tou prvou zaujímavosťou bol formát súťaže – organizátori (SBiZ+Štefan Duban) rozdelili účastníkov do ôsmich skupín (4 po 4 hráčov a 4 po 5 hráčov), hralo sa každý s každým do 65. Druhou zaujímavosťou bolo, že sa hralo na 4 miestach po 2 stoly (Royal, Merkúr, London v Bielom Kostole a u Štefana Dubana doma), takže majstrovstvá boli aj malou skúškou z logistiky (alebo aspoň zápočtom). Najmä 2 skupiny hrajúce v Bielom kostole mali postarané o zábavu ešte pred samotnou hrou – nemenovaný navigátor si pomýlil odbočku a skupiny sa zastavili až v Suchej pod Parnou, kde po konzultácii s vedením súťaže predsa len našli správny smer – a síce späť do Trnavy a potom už priamo do Bieleho kostola.

Ďalšie zaujímavosti už boli herné – konkrétne napr. že už v skupinách skončili niektorí minuloroční medailisti. Konkrétne strieborný Duban ani na domácich (ale doslova) stoloch nestačil na Kotlebu s mladším Domjánom (mimochodom, Kotleba takmer prehral s Koniarom) a obdobne pochodil aj bronzový Čertík, ktorý spackal rozhodujúci zápas s Mrázekom. Od začiatku hral zle, a dobre hrajúci Mrázek si vybojoval náskok 33:10. Čertík síce dotiahol na 30:34, ale po ľahkej chybe bolo opäť o 20 – 30:50, o chvíľu aj 40:62. Avšak keď už bolo víťazstvo na dosah, Mrázek sa akosi zasekol, nevyužil niekoľko šancí a zrazu viedol Čertík 64:63 – nenahral si však na rozhodujúcu guľu a vzápätí ju ani nedal. Ani Mrázek však nemal veľmi čo hrať – niečo skúsil, ale netrafil. Čertíkovi sa už už núkala hrateľná guľa, v poslednej chvíli ju však pokryla zablúdená netrafená farebná. Čertík nemal čo hrať, skúsil zašiť, spravil však faul (63:63) a Mrázek našiel 2 hrateľné gule, ktoré aj dal. Čertík potom ešte mal možnosť postúpiť v prípade výhry nad Leitmanom, Leitman však hral veľmi dobre a vyhral zápas aj skupinu. V druhej skupine v Londone v rozhodujúcom zápase o výhru v skupine medzi dvomi jasnými postupujúcimi Daubner zdolal Petrovicsa. Inak do 16tky postúpili všetci favoriti.

V 16tke (opäť len neúplné výsledky...) víťaz skupiny Havier natrafil asi na najviac „nechceného“ druhého zo skupín – Zola Petrovicsa a ten mu veru aj zahral 44 a bolo po zápase. Daubner naložil mladšiemu Domjánovi 75:7. Leitman po výhre nad Mrázekom v skupine dostal za súpera ďalšieho „Lavosáka“ z prvej ligy – a s Danom Urbanom to bol zaujímavý, vyrovnaný zápas. Lepšia začal Urban, ktorý sa ujal vedenia o 20 bodov (30:10), Leitman však dokázal vyrovnať (47:47) a nakoniec zápas aj vyhral (75:62). Opäť sa vyskytol aj právnický súboj (v poslednom čase nejako často J) – tentoraz vyhral Kotleba. Inak sa prekvapenia nekonali – do osmičky postúpilo prvých päť hráčov rebríčka, a k nim Daubner, Kotleba a Leitman.

Vo švrťfinále Daubner vyradil súčasnú jednotku Polácha 100:83, Petrovics v tesnom zápase Trnku 100:88, Klobučník Kučeru 100:79. Leitman dostal za súpera teda aj posledného z prvoligových hráčov Lavosu a do tretice uspel – Kotlebu porazil 100:81 a získal tak svoju prvú veľkú medailu z MSr v tradičných disciplínach.

V semifinále Leitman narazil na ďalšieho hráča Lavosu – a na extraligového Klobučníka, obhajujúceho titul už nestačil – začal síce 30 bodovým breakom, ale potom ho už Klobučník k slovu veľmi nepustil – pri pár zostávajúcich pobytoch na stole bol väčšinou zašitý. V druhom semifinále podal vynikajúci výkon Daubner – zo začiatku sa s Petrovicsom dlho zašívali, ale keď Daubner dostal šancu, stálo to za to – zastavil sa až po breaku 94 bodov, čo je skutočne úctyhodný výkon. Zolo následne podobný break nezahral – a tak do finále postúpil Daubner

Vo finále to vyzeralo, že Daubner by mohol vyhrať, viedol 85:55 – pustil však na stôl Klobučníka a ten 45 bodovým breakom zápas otočil a obhájil titul.

 

Výsledky:

1.       Klobučník (LAVOS Bratislava)

2.       Daubner (voľný hráč)

3.       Petrovics (1.BC Komárno) a Leitman (BK Kanianka)

 

Eurotour, Švajčiarsko

Turnaj vyhral Thomas Engert z Nemecka, keď vo finále porazil svojho krajana Roschkowskeho 9:7. Predtým v semifinále porazil ďalšieho krajana Hohmanna 9:6, Roschkowski porazil Majida z Veľkej Británie 9:4. Na turnaji sa nedarilo hráčov z čela európskeho rebríčka – ani jednotka Feijen (po prehrách s Poliakom Kaplanom 8:9 a Nemcom Eckertom 7:9) ani dvojka Tot (po prehrách s nenasadeným (...) Ortmannom z Nemecka 4:9 a 2:9 s mladým Rusom Stepanovom) nepostúpili zo skupín.

 

Otvorené majstrovstvá Filipín

Cez týždeň sa dohrali aj Majstrovstvá v jednej z najbiliardovejších krajín s množstvom vynikajúcich hráčov – Majstrom Filipín sa napriek zraneniu lakťa vôbec po prvý krát stal Francisco Bustamante. O tom aký ťažký turnaj je svedči aj fakt, že taký Reyes prehral prvé dva zápasy a neuspel ani Majster sveta a víťaz US Open  Alex Pagulayan.

 

Ďalší program:

V sobotu (5.11.) bude ďalšie kolo ligových súťaží a možno už bude niekde jasnejšie, uvidíme – hlavne aby sa hralo podľa programu.

O týždeň neskôr, v sobotu 12.11. je na programe posledné kolo Slovenského pohára v Leviciach.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka