Čertík(N)oviny - 26 / 2005 

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

minulý týždeň bola nečakaná spravodajová prestávka – z plánovaného 12. ligového kola sa v Extralige odohral len jeden zápas, aj to bol dohrávka... Medzitým sa však toho nazbieralo ajajáj, ani neviem kde začať.  Zoberiem to hádam pekne po poriadku – a bonus, MS v hre č.8 budú v osobitnom spravodaji, keď sa mi to podarí spracovať

Extraliga družstiev

12. kolo:

Mistano Trnava – BK Kanianka 6:3 (predohrané)

Saturnus Komárno – 1. BC Komárno 1:8

Bastia Štúrovo – BoBi Martin odložené

Lavos Bratislava – Gastro Trenčín odložené

Dohrávka:

Gastro Trenčín – Bastia Štúrovo 5:4

Už z prehľadu výsledkov je viac menej jasné, že nič zatiaľ nie je jasné... – dôležité súboje z pohľadu boja o tretie miesto ako aj boja o záchranu boli odložené.

V komárňanskom derby podľa predpokladov vyhralo družstvo 1. BC – čo sa už nepredpokladalo bol spôsob získania jedného bodu pre domácich – Lorincz totižto v hre č.8 zdolal neohrozenú slovenskú rebríčkovú jednotku Jara Polácha, hoci už prehrával 3:7.

V dohrávanom zápase podľa slov vedúceho domáceho družstva Tomšu  Trenčín „udolal“ hostí zo Štúrova 5:4. Postaral sa o to aj domáci vedúci, ktorý nastúpil na 2 zápasy, 1 vyhral. Za hostí tradične dobrý výkon Nedešovského pomaly už tradične nestačil na klubový úspech – pridal sa len Borovič výhrou v hre č.9 nad Vavrom, vôbec sa nedarilo Haulíkovi, ktorý na hru č. 14/1 ani nenastúpil, hoci pred ňou bolo 3:3.

5. kolo Best of East

Počas nášho ligového víkendu sa odohralo aj posledné kolo súťaže Best of East, bez slovenskej účasti. V Kyjeve sa zišla dobrá konkurencia, aj napriek neúčasti najsilnejších maďarských (Tot, Foldes), či českých  hráčov (Gavenčiak) – k tradične silnej poľskej výprave sa pridala aj ruská (Stepanov, Zolotilov), rumunská (Babken, Judet).

Zo skupín postúpili ako víťazky skupín aj dve ženy, čo som sprvoti nechápal, pri detailnejšom pohľade som zistil, že tam boli 2 čisto dámske skupiny. Inak zo skupín postúpili asi všetci favoriti. Vo štvrťfinále Poliak Kaplan zdolal Michailova z Ruska 7:2, ďalší Poliak Babica ďalšieho Rusa Zolotilova 7:5, Judet z Rumunska Koshevoja z Ukrajiny tesne 7:6 a napokon spomínaný Rus Stepanov Poliaka Trajdosa 7:2. V semifinále potom Kaplan zdolal Babicu 9:7 a rovnakým výsledkom Stepanov Judeta. Vo finále potom víťaznú púť dokonal Stepanov víťazstvom nad Kaplanom 9:6. Kaplan však týmto výsledkom len potvrdil svoje celkové víťazstvo v tomto ročníku Best of East.

 

Efren Reyes

Pre fanúšikov zahraničného biliardu - cez týždeň absolvoval operáciu očí legendárny filipínsky hráč Efren „Baťa“ Reyes, ktorý sa väčšiu časť roka sťažoval na slabnúci zrak, kvôli ktorému začal dlhé gule vidieť rozmazane a jeho výkonnosť išla dosť dole. Na operáciu ísť nechcel, ale nakoniec sa dal prehovoriť svojím hlavným sponzorom, dopadla dobre a cez víkend už aj hral na Majstrovstvách sveta v hre č.8, kde obhajoval titul.

 

Sobota 12.11.2005, Komárno, 46 hráčov

Tak toto bol veľmi zaujímavý pohár, aj keď napokon na pohárových miestach skončili traja hráči z prvej päťky rebríčka. Čo všetko však k tomu viedlo...

Začalo sa to vlastne ešte skôr, ako sa začalo hrať – početná trenčianska skupina nedorazila, nedala vedieť a keďže to vysvitlo až po vyžrebovaní, v pavúku nastal pekný chaos – najmä preto, že dvaja z tejto skupinky mali hrať medzi sebou. Následné záchranárske práce na pavúku celkom nevyšli, lebo pri 46 ľuďoch hrala jedna dvojica o 49. miesto – ale to je len taká pikoška J

Konkurencia bola veľmi dobrá, ukázali sa všetci hráči z čela rebríčka (hádam všetci až do 15 miesta), prišli aj Ratkovič, či Daubner

V základných kolách (budem stručný – nestíham...) bol pre niektoré dvojice neúprosný žreb – a tak sa čoskoro na prehratej strane ocitli Ratkovič (po prehre s Trnkom), či Nedešovský (po prehre s Klobučníkom). Na ďalší postup sa dosť natrápili Havier so Šuchom, s veľkým šťastím 7:6, Duban prehrával s Cimbalíkom už 0:5, nakoniec tiež 7:6, aj Daubner mal nakoniec čo robiť s Leitmanom, hoci bolo už 5:0 (ale o chviľu už 5:4).

O postup do 16tky z vyhratej strany Polách zdolal Daubnera 7:5, Havier dovtedy dobre hrajúceho Jantošku (porazil trebárs Gyurkiho 7:4), Klobučník jasne Boroviča 7:1 (aj keď Milan vravel, že sa necíti dobre (za veľa môže mladý kocúr, ktorý v noci nespáva a nič netušiacemu Milanovi skáče aj do tváre J ), a že len ťaží z chýb súperov), po dlhej dobe na turnaji sa vyskytnuvší (vitaj Robo) Kodaj prehral s Kučerom 1:7, Trnka s ďalším Nitranom Vágaiom 7:0, veľmi dobre hrajúci Mozes naložil Sľukovi nečakane 7:2, podobne pochodil proti dobre hrajúcemu Belovi ďalší Kaniančan Čertík (3:7), a Duban potrápil Petrovicsa (5:7)

Na prehratej strane prekvapil Oliver Struhár, ktorý vyhral jasne nad Nedešovským 7:2, ale trebárs aj mladý Koniar, ktorý zdolal v poslednej dobe v Extralige veľmi dobre hrajúceho Domjána staršieho 7:4. Na víťazstvo sa nadrel Kubán – a stálo pri ňom veru aj šťastie: za stavu 6:6 Dragúňovi kikslo tágo na ľahkej osmičke. Dobre zahral a už druhý zápas vyhral nový mladý talentovaný hráč zo Zvolena Krovina.

O postup z prehratej strany Szépe prehral s Dubanom 3:7, Čertík vytešený, že nemusí hrať s Nedešovským sa dlho netešil – Oliver Struhár ukázal, že s Nedešovským to nebola náhoda a po bezchybnom výkone Čertíka sfúkol zo stola 7:1 (určite sa ale potešil aj trom kombináciám 1-9 – jedna z nich však bola parádna – masé z vysokého mostíka cez celý stôl), Sľuka opäť jasne prehral, tentoraz s Gyurkym (Eugen niečo splietal o haluškách, ale s druhou stranou som nehovoril, takže neoverené), Leitman zdolal Vágaia 7:3, hoci bolo 1:3, Kubáň Kodaja 7:1, Borovič Koniara 7:5, Domján mladší Jantošku po dobrom výkone 7:3, a v ľlágri tejto časti pavúka Ratkovič prehral s Daubnerom 4:7.

V 16tke sa to začalo miešať a jedno prekvapenie za druhým – najväčším bola asi jasná výhra 9:4 Belu nad Daubnerom, prehrali aj Klobučník, ktorého prvý raz zdolal veľmi dobre hrajúci Leitman 9:3, Trnka po divokom priebehu 0:5, 5:5, 5:9 podľahol rozbehnutému Kubánovi. V ďalších zápasoch už Struhár v dobrom výkone nepokračoval a prehral s Kučerom 4:9, Polách zdolal jasne Gurkyho 9:3, od stavu 6:6 mal v zápase s Havierom lepšiu koncovku Duban (9:6), mladší Domján síce dostal želaného súpera (keď žreboval, už boli k dispozícii len Petrovics a Mozes), ale dostavil sa neželaný výsledok (5:9) a vychladnutý Petrovics (jeho vetva bola riadne pozadu a začal hrať tento zápas hádam v momente, keď už bol známy aspoň jeden semifinalista) zo začiatku s problémami (2:4) nakoniec zdolal Boroviča 9:5.

Vo švrťfinále Polách zdolal jasne Dubana 9:2, Kučera štvrtý-krát za sebou Leitmana 9:6 (zlom nastal za stavu 4:2 pre Leitmana, keď Leitman nedal deviatku – a namiesto 5:2 bolo o chvíľu 4:7...), Petrovics zdolal Belu 9:4 a Mozesa na ceste za pohárom nezastavil ani Kubán – Mozes vyhral 9:6.

V semifinále sa hralo na maximum hier v oboch zápasoch – v derby Polách zdolal Kučeru 9:8 a v druhom si ešte jedno prekvapenie odložil Mozes, ktorý si zrejme povedal, že keď už pohár, tak poriadny a zdolal aj Petrovicsa – 9:8

Vo finále však už Mozesovi došiel dych a prehral 1:9

 

Výsledky:

1.       Polách (1. BC Komárno)

2.       Mozes (West Komárno)

3.       Petrovics a Kučera (obaja 1.BC Komárno)

 

Výsledky pohára sa zaujímavo premietli aj do celkového rebríčka, kde sa bojuje o 6. miesto (prvých 5 hráčov je už viac menej istých), ktoré ako posledné zaručuje miesto na Masters cupe. Šiesty je zatiaľ Nedešovský, ale za ním je to pekne našlapané, miesto za miestom – rozostupy 5-10 bodov. Bude to ešte zaujímavé – najlepšiu pozíciu má Nedešovský, najhoršiu prvoligisti Bela s Gyurkym (v 1. lige len 15 bodov za výhru) a trojica kanianskych hráčov, ktorí majú jediní plný počet odohraných kôl v lige, ostatní zainteresovaní majú poodkladené zápasy a teda pár potencionálnych bodíkov k dobru.

 

Nedeľa 13.11.2005, ALFA pohár Zvolen, 35 hráčov

Turnaj vyhral už tradične Roman Havier, na druhom mieste však veľké prekvapenie Černey, na treťom podobne – veľmi dobrý víkend zakončil týmto umiestnením spomínaný mladý Krovina, a spolu s ním pokračuje v dobrých výkonoch na domácich stoloch Stieranka.

V celkovom poradí neohrozene vedie Havier.

 

Ďalší program:

V sobotu (19.11.) bude ďalšie kolo ligových súťaží a možno už bude niekde jasnejšie, uvidíme – hlavne aby sa hralo podľa programu (to som písal aj minule, a ako to dopadlo...)

V nedeľu je na programe ďalšie, už 9. kolo Kanianskych biliardových hier – tradične v nedeľu o 10:00 v herni v Kanianke, hra č.9 open, neregistrovaní + snooker

O týždeň neskôr, v sobotu 26.11. sú na programe ďalšie Majstrovstvá Slovenska (hrá sa do posledných 4, ktorí postúpia na finálový deň) – v hre č.8 a hrať sa bude opäť v Komárne

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka