Čertík(N)oviny - 28 / 2005 

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

cez víkend boli na programe ďalšie Majstrovstvá Slovenska v klasických disciplínach – konkrétne v hre č.8. Po 2 týždňoch (od finále Slovenského pohára) sa hralo opäť v Komárne. V piatok bolo nahlásených 61 hráčov. V sobotu ráno bola na strednom Slovensku ale aj v okolí Nitry parádna snehová kalamita a tak to vyzeralo, že by to mohlo mať aj vplyv na počet hráčov (ja som tiež rozmýšľal, keď som ráno zbadal tých 20cm snehu a čisto bielu, neodhrabanú cestu – ešte, že som v piatok večer (!) prezul zimné gumy) nakoniec však vyhrala láska k biliardu nad vrtochmi počasia a prišlo 59 hráčov.

MSr v hre č.8, Komárno, 59 hráčov

59 hráčov v herni so siedmimi stolmi bolo trošku veľa na 2KO skrátené od 16, a tak sa operatívne presunul začiatok MSr žien v Saturnuse na 14:00 a niekoľko zápasov sa odohralo aj tam. Aj tak sa však posledné zápasy dohrali v nedeľu ráno o tretej (a ja som prišiel domov o šiestej...).

A ešte jedna zaujímavosť ešte pred začiatkom samotnej hry – žreb bol tentoraz výnimočne zvláštny, keď na jednej strane hrali proti sebe v skorých kolách hráči zo špičky rebríčka, na iných miestach v pavúku sa zase vytvorili miesta z hráčov nižších súťaží. Najzaujímavejšia bola zrejme oblasť Polách, Daubner, Kubán, Havier – bolo jasné, že jeden z týchto štyroch bude „dvojkolový“ a skončí na 49. mieste...

Keďže hráčov aj zápasov bolo množstvo, zameriam sa len na niektoré, najmä zo začiatku

1. kole (do 6) ako som už spomínal sa stretli Polách s Daubnerom, čo by nebola veľmi prekvapivá dvojica ani na finále, ale žreb je žreb. Lepšie začal Polách (5:0), Reno však znížil až na 5:3 a mal šancu aj na 5:4 – nevyužil a tak sa ocitol na prehratej strane. Podobne pochodil z druhej spomínanej dvojice Havier, ktorý nemal proti výborne hrajúcemu Kubánovi šancu (2:6). Zo známejších dvojíc by som ešte spomenul Sľuku, ktorý prehral s Oliverom Struhárom 4:6. Na pokraji prehry bol Nedešovský s Vavrom, nakoniec však najtesnejšie vyhral 6:5.

2. kole (tiež do 6) sa ukázalo ako výborne hrá Kubán – jasne 6:2 zdolal aj súčasnú jednotku Polácha. Blaško vyhral už druhý zápas 6:5 (v prvom kole s Vágaiom, teraz s Belom), nedarilo sa obhajcovi bronzu Némethymu, ktorý prehral s Haulíkom 1:6, Čertík po dvoch týždňoch opäť nevyzrel na Olivera Struhára a prehral 3:6, a na prehratú stranu sa odobral aj obhajca striebra Trnka, ktorého porazil Kotleba 6:5.

O postu do 16tky z vyhranej strany (do 7) sa tiež diali veľmi zaujímavé veci – Klobučník zdolal Oberta 7:0, Kubán sa so Szépem po jasnom vedení 6:2 akosi zasekol a nakoniec vyhral len 7:5, Leitman prvý raz zdolal Petrovicsa – 7:5, Blaška nezastavil ani Haulík (7:3), Molnár pripravil veľké prekvapenie, keď zdolal Ratkoviča 7:5 (bolo 2:5), Struhár porazil Kršeka 7:4, Nedešovský jasne zdolal Dubana 7:1 a Petrovics Kotlebu dokonca 7:0.

Na prehranej strane sa teda ocitlo viac ako dosť hráčov z popredia rebríčka. Spomínaným dvojkolovým sa nakoniec stal Havier, ktorý podľahol Daubnerovi 2:5. Prekvapivo bol dvojkolový aj mladší Domján – po prehrách so Szépem 5:6 a Kazmerom 3:5.

V ďalších kolách na prehranej strane sa Trnka vytrápil s Marko 5:4, vzápätí však naložil Drobnému 6:0, Čertík sa potrápil s Mifkovičom (5:3), potom sa mu však podarilo zdolať nevyspytateľného Vavra 6:2. Balcár celkom prekvapivo zdolal Gyurkyho 5:3 a potom aj Koniara jasne 6:1. Ostatní favoriti postúpili bez väčších problémov ďalej.

O postup z prehranej strany Bela tesne 7:6 zdolal Kotlebu, Daubner Dubana 7:3 (bolo 3:3), Polách jasne Kršeka 7:2, Ratkovič jasne staršieho Domjána 7:1, Trnka postúpil r.s.c., pardon s.c.r. (trošku sa prehodia písmenká, ale význam veľmi J ) cez Haulíka, Sľuka nestačil na Petrovicsa 3:7, Čertík zdolal Szépeho 7:2, a Balcár, pre ktorého je postup do 16tky určite úspech Oberta 7:1

V 16tke Klobučník porazil Trnku 8:6. Došlo však k tomu zvláštnym spôsobom, ktorý Trnka ešte dlho po zápase vysvetľoval – za stavu 7:6 si Trnka nahral po schovaní všetkých farebných na čiernu, úplne jednoduchú do stredu, na priamo a celkom nepochopiteľne ju dal aj s bielou... Žreb chcel, že Polách mal šancu na odvetu s Kubánom. Tentoraz dominoval Polách, ale len do stavu 6:2, potom sa chytil aj Kubán a nakoniec bola zo zápasu dráma. Polách však predsa len vyhral 8:6. Leitman s Ratkovičom lepšie začal, viedol 2:0 a držal sa do 4:4, od tohto stavu však bolo už všetko jedným smerom – Ratkovič vyhral 8:4. Blaško, pre ktorého je postup 16tky určite tiež pekným výsledkom, prehral s Daubnerom 3:8. Molnár po výhre nad Ratkovičom pridal ďalšie prekvapenie, keď porazil v tesnom zápase Belu 8:7. Čertík dostal tiež šancu na odvetu, keď mu žreb prisúdil Olivera Struhára – Čertík začal dobre, za stavu 4:0 však dal čiernu aj s bielou a zneistel. Zvyšok zápasu bolo poriadne trápenie, Čertík však nakoniec vyhral – aj vďaka tomu, že Struhár za stavu 3:5 pokazil nepokaziteľné a namiesto 4:5 bolo 3:6. Veľmi blízko veľkému prekvapeniu bol Balcár, ktorý nielen, že držal s Nedešovským krok, ale viedol 7:5. Za stavu 7:6 ho mal už takpovediac na lopate, nedal však tesne poslednú farebnú, s nahrávkou na jednoduchú čiernu... Nedešovský nakoniec vyhral 8:7. To Petrovics mal práce oveľa menej, aj keď mal podľa rebríčka oveľa ťažšieho súpera – s Kučerom vyhral výsledkom jasne 8:3 (zápas som nevidel).

Vo štvrťfinále, z ktorého sa víťazi kvalifikovali na finálový deň, odohrali pekný zápas Klobučník s Poláchom. Po taktickej bitve v posledných dvoch hrách sa z postupu nakoniec po výsledku 8:6 tešil Polách. Ostatné zápasy už neboli veľmi vyrovnané – zatiaľ čo Daubner kládol Ratkovičovi aspoň aký-taký odpor (4:8), ostatné 2 zápasy skončili jednoznačne 8:1 – keď výborne hrajúci Petrovics nedal šancu Nedešovskému (ten zachránil kanára na poslednú chvíľu za stavu 7:0) a podobne si poradil aj Čertík s Molnárom

Semifinálové dvojice, ktoré budú hrať počas Finálového dňa 14.12 – Polách-Ratkovič a Čertík-Petrovics

 

Ďalší program:

V sobotu 3.12. je na programe posledné extraligové kolo – určite zaujímavé. Veď by malo s definitívnou platnosťou rozhodnúť o medailách aj zostupujúcom, pravda za predpokladu, že sa dohrajú odložené zápasy a že sa odohrá celé kolo podľa programu.

O týždeň neskôr, 10.12. budú na programe MSr v hre č.9, zrejme opäť v Komárne

No a 14.12. Finálový deň vo Fajn klube v Bratislave.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka