Čertík(N)oviny - 28a / 2005 

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu, tu je spomínaný bonus

Majstrovstvá sveta v hre č.8, Fuijarah, SAE

Po roku sa opäť zišli hráči aj na MS v hre č.8, opäť v SAE. Tentoraz 64 hráčov hralo trošku iným formátom ako je zaužívané – boli rozdelení do ôsmich skupín po 8 hráčov a v každej skupine sa hralo 2 KO – postúpili dvaja z vyhranej strany a dvaja z prehranej. Na MS bola asi najlepšie zastúpená Európa a Filipíny (nechýbal ani obhajca titulu, čerstvo na oči operovaný Reyes, ani ďalší medailisti z minulého roka Bustamante a Pagulayan), z Ameriky však chýbali Strickland a Archer, z Taiwanu Yang aj trebárs Chao, nechýbal však 16ročný Majster sveta v hre č.9 Wu – a ten si zase zo svojho veku ani súperov veľkú vedu nerobil.

Mimochodom – úroveň spravodajstva bola veľmi nízka. Niekoľko dní sme hľadali aktuálne výsledky, ktoré boli nakoniec ukryté pod rokom 2004, nejaké články sú len na britskej stránke pro9, niečo sa našlo aj na www.azbilliards.com.

Skupiny:

  1. Z vyhranej strany postúpili Japonec Kusano, ktorý o postup zdolal obhajcu titulu Efrena Reyesa z Filipín 8:3, a Petroni z Talianska, ktorý zdolal trickshotového šampióna Mika Masseyoho 8:3. Z prehranej strany potom Reyes predsa len postúpil tiež, ako aj James Ortega.
  2. Z vyhranej strany postúpili aj nám dobre známi bývalí majstri sveta v hre č.9 Mika Immonen(Fin.) a Thorsten Hohmann (Nem.), z prehratej Patrick Ooi z Malajzie a Chang Jung Lin z Taiwanu.
  3. Z vyhranej strany postúpili výborný japonský hráč Kawabata po výhre nad Peachom z Veľkej Británie 8:4, a prekvapivo aj neznámy domáci hráč Aljaweni – niečo však vedieť musí, pretože postúpil cez Babicu (8:4) a aj van den Berga (Hol. - 8:7). Z prehranej strany postúpili van den Berg aj Peach.
  4. Zaujímavá skupina, kde z vyhranej strany postúpili Niels Feijen z Holandska po výhre nad Tsudim zo Švajčiarska 8:7, a Fancisco Bustamante po výhre nad menovcom Jovenom Bustamantem 8:1. Z prehranej strany sa prehrýzol Sandor Tot s Maďarska po výhre nad Jovenom Bustamantem 8:7, aj Marco Tsudi, po výhre nad Kevinom Hew.
  5. Z vyhranej strany postúpil Alex Pagulayan po výhre nad Kórejčanom Hwa, a Jorn Kaplan z Nemecka, ktorý v prvom kole porazil aj aktuálneho majstra sveta v hre č.9 Wu z Taiwanu a o postup krajana Michaela Schmidta. Z prehranej strany postúpili práve spomínaný Schmidt ako aj Wu. Zo skupiny nepostúpil aktuálny držiteľ striebra z ME, Kaplan z Poľska.
  6. Z vyhranej strany postúpil známy kanadský rýchlik Luc Salvas, ako aj hráč vyznávajúci skôr opačný prístup k hre, Ralf Souquet z Nemecka. Z prehranej strany potom domáco znejúce mená – Ibrahim bin Amir a Jalal Youif.
  7. Z vyhranej strany ďalšie európske mená – aktuálny majster Európy Alex Lely z Holandska, a Christian Reimering z Nemecka, z prehranej strany (mne) neznámy Hoya, ktorý porazil naopak veľmi známeho Marcusa Chamata zo Švédska. A ešte sa pridal aj Ernesto Dominguez z Mexika.
  8. Z vyhranej strany ďalší Mexičan, svojho času aj finalista MS v hre č.9 Ismael Paez a nám dobre známy Vilmos Foldesz z Maďarska, z prehranej sa pridal Raj Hundal z Británie a Elvis Calasang.

 

V 32ke (už jednoduché KO, hrané do 10) sa pohral žreb z Filipínčanmi, ktorí boli minulí rok 4 v semifinále, teraz však hneď v 32ke na seba narazili legendy Reyes s Bustamantem a víťaz išiel hrať s Pagulayanom. V spomínanom zápase jednoznačne dominoval Bustamante – Reyes nedal pár gulí, o ktorých by sa v jeho súvislosti povedalo ako o istých, naopak Bustamante hral výborne a vyhral jasne 10:1. Rovnakým výsledkom skončilo aj ďalšie krajanské derby – takto nečakane jasne nedal žiadnu šancu Foldesz skúsenejšiemu Totovi. Mladý majster sveta Wu narazil na majstra Európy Lelyho – a vek tentoraz nerozhodoval – Wu vyhral 10:7. Zaujímavý bol aj zápas Immonena s lokálnym hráčom Elmer Haya z Kuvaitu – Immonen musel ukázať všetko čo vie, aby vyhral najtesnejšie 10:9. Rovnakym vysledkom vyhral aj Marco Tsudi na Jornom Kaplanom a este by som spomenul Nicka van den Berga, ktorý zdolal Luca Salvasa 10:7

 

V 16tke urobil obrovskú chybu Hohmann, ktorý za stavu 9:9 s Wu-om (hralo sa do 10) vyčistil pokojnou a precíznou hrou celý stôl, nahral si na jednoduchú osmičku (na krátko a na priamo), lenže na osmičku si nenakriedoval a kikslo mu tágo – čierna sa ani nepriblížila k zamýšľanej jamke... Diváci neveriacky pozerali, že takéto niečo sa môže stať aj na takejto úrovni. A tu sa ukázalo, aký veľký hráč je Hohmann – určite si viete predstaviť rôzne reakcie na túto situáciu, od chytania sa za hlavu, cez hysterický záchvat až k lámaniu tága (už sme videli aj zlomenú ruku...) – Hohmann si však sadol a so stoickým kľudom a neutrálnym výrazov v tvári pozeral ako zápas následne prehral... Zaujímavé boli aj ďalšie zápasy – Bustamante „utrpel“ ďalšie víťazstvo nad krajanom a kamarátom Alexom Pagulayanom 10-6, keď hral uvoľnene a po zápasoch tohto kola zostal najväčším favoritom na titul. Do štvrťfinále sa dostal aj jediný hráč so Saudskej Arábie, čo bolo veľké prekvapenie – konkrétne to bol Naif. Po zápase sa navyše tešil, že môže postúpiť aj ďalej, pretože vo štvrťfinále narazil na van den Berga – ktorého predtým porazil v skupine. Zaujímavý bol aj zápas Darryla Peacha s Ralfom Souquetom. Zápas bol na ako na hojdačke čo sa týka priebehu a nakoniec trval 3 hodiny (!) – vďaka Souquetovi, ktorý každý úder meral 2x. Ako to už v takýchto zápasoch býva, schválne sa to dostane do stavu 9:9 – tak aj teraz. Za tohto stavu Souquet, s piatimi farebnými na stole, potreboval zahrať nahrávku cez celý stôl – a rýchle plátno bolo o kúsok rýchlejšie ako malo – biela sa nalepila na súperovu farebnú tak, že nebolo čo hrať. Ďalej budem citovať pôvodný článok: „ ...vďaka bohu, že to niekto zmeral, inak by sme sa nikdy nedozvedeli, koľko to trvalo...“ – Souquetovi totiž trvalo 7 a pol minúty, kým sa odhodlal zahrať ďalší úder. Guľu však nedal, Peach zachoval chladnú hlavu a hru dohral. Zaujal aj Fabio Petroni, jasnou výhrou 10:5 nad Foldeszom.

Vo štvrťfinále to už takmer na isto vyzeralo, že mladý Wu z turnaja vypadne – Peach s ním viedol už 9:5, ale v zostávajúcich hrách nemal v podstate žiadnu príležitosť zápas ukončiť. Feijen porazil Immonena 10:7 a zaujal víťazným výkrikom po poslednej čiernej. Ďalší Holanďan van den Berg sa síce s Naifom pomalšie rozbiehal, ale keď sa už rozbehol, súper nemal šancu – 10:4. Bustamante zdolal 10:5 Petroniho, ktorý vyzeral menej sebavedomý ako v ostatných zápasoch

V semifinále Wu hral proti Feijenovi veľmi dobre, a nech sa Feijen akokoľvek snažil, nestačilo to – zdá sa, že Wu vie, ako rozbíjať zhluky gúľ tak, aby mal vždy čo hrať aj ďalej. Navyše sú spokojní aj diváci, pretože Wu hrá dobrým tempom a nad guľami dlho nerozmýšľa. Pomoc však má - jeho manažér zapisuje každú dôležitú guľu, ktorú hrá – a po zápase to potom rozoberajú (vrátim sa k tomu, čo som spomínal už minulý rok – na Taiwane sa dá biliard študovať ako predmet na Vysokej škole, aj so skúškou – a podľa toho, čo predvádza vo svojom veku Wu, tak asi aj v strednej, základnej a možno aj v materskej J ). V druhom semifinále van den Berg zdolal Bustamanteho 10:8, keď rozhodol zrejme najmä rozstrel – Bustamante musel kvôli zranenému lakťu používať mäkký rozstrel, a ten jednoducho nefungoval – 6x mu nič nespadlo. Pre Bustamanteho, známeho svojím jedinečným rozstrelom to je veľký handicap, a je napodiv, že sa dostal tak ďaleko aj bez neho. Zato van den Berg používal silový rozstrel zo stredu stola, a nie raz mu spadlo aj päť gulí.

Vo finále hráči začali po jednej hre – 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2 pre van den Berga – a dosť. Všetky ostatné hry vyhral Wu (11:3) a vyhral tak v 16tich rokoch obe Majstrovstvá sveta (v deviatke aj v osmičke), čo sa doteraz nikomu nepodarilo ! A kedy sa to ešte niekomu v tejto konkurencii podarí ?

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka