Čertík(N)oviny - 30 / 2005 

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

tentoraz je ozaj o čom písať – podohrávali sa všetky odložené zápasy v Extralige, takže tam je už všetko jasné. A hrali sa aj Majstrovstvá Slovenska v hre č.9, a v nedeľu aj posledné kolo ALFA pohára v tomto roku. A diali sa zaujímavé veci.

 

Extraliga družstiev, dohrávky odložených zápasov

BK Kanianka – Bastia Štúrovo 8:1

1. BC Komárno – Lavos Bratislava 7:2

1. BC Komárno – Gastro Trenčín 7:2

Časovo sa najskôr rozhodlo o bronzovej medaile – vo štvrtok  sa hral zápas BK Kanianka so zostupom ohrozeným Štúrovom – hostia, aby sa vyhli priamemu zostupu, potrebovali uhrať aspoň jeden bod, Kanianka potrebovala vyhrať, aby si potvrdila 3. miesto a nemusela čakať na ďalšie výsledky. Domáci urobili rozhodujúci krok už v hre č.8 – Sľuka po veľmi dobrej hre vyhral nad Borovičom 8:0, Čertík zdolal Haulíka 8:4, keď mu ten potom, čo si za stavu 6:4 nenahral na poslednú farebnú a vzápätí spravil faul zápas vzdal. V poslednom zápase Leitman potvrdil zlepšenú formu a porazil Nedešovského 8:7. V hre č.9 Leitman hladko porazil Haulíka 11:4. Čertík sa zo začiatku potrápil s Borovičom (prehrával 2:4, neskôr bolo po päť), no od stavu 7:6 už bodoval len on – vyhral 11:6 a získal aj rozhodujúci bod pre družstvo. Vzápätí rozhodujúci bod pre svoje družstvo (z hľadiska priameho zostupu) získal aj Nedešovský, ktorý zdolal vo vyrovnanom zápase Sľuku 11:9. A keďže už nebolo ďalej o čo hrať, bolo pol ôsmej večer, navyše hráčom hostí veľmi nevyhovoval stav domácich stolov – uprednostnili odchod domov a hra č.14/1 sa už nehrala. Domáci teda definitívne s bronzom a hostia si zahrajú baráž s klubom West Komárno.

V piatok sa potom dohral zvyšok odložených zápasov – Komárno si spravilo biliardový víkend – v piatok 2 zápasy Extraligy a v sobotu MSr v hre č.9, hráči Komárna si zahrali teda poriadne. Zápas s Lavosom mal veľmi vyrovnaný úvod – Petrovics síce zdolal Klobučníka 8:5, Polách však porazil Stana Struhára len 8:7 a Kučera rovnakým skóre prehral s Oliverom Struhárom. V hre č.9 už Struhárovci taký odpor nekládli – obaja prehrali 1:11 s Poláchom resp. Petrovicsom, Klobučník však zdolal Kučeru a tak o víťazovi zápasu rozhodovala hra č.14/1 tam domáci vyhrali všetky 3 zápasy.

Hneď vzápätí nastúpili domáci na posledný zápas sezóny s Trenčínom – a hoci vyhrali 7:2, zápas bol veľmi vyrovnaný a domáci, hrajúci v nemajstrovskej forme veru mohli aj prehrať. Hneď v hre č.8 Petrovics len so šťastím vyhral nad Vavrom 8:7 (Vavro nedal za stavu 7:7 čiernu...), Kučera prehral s Kubánom 6:8 – Polách hladko zdolal Čupalku 8:2. V hre č.9 Kubán porazil aj Petrovicsa, a Kučera len tak tak zdolal Čupalku 11:10 – Polách si však hladko poradil s Vavrom a tak bolo 4:2 pre domácich – kľudne však mohlo byť aj 2:4. Hru č.14/1 vyhrali domáci 3:0 a tak vyhrali nielen zápas, ale aj 6. titul v Extralige v poradí síce len o skóre, ale poriadne – Trnava mala +40, Komárno + 82 – gratulujeme!

Sobota 10.12, MSr v hre č.9, Komárno, 50 hráčov

V sobotu boli v Komárne posledné tohtoročné Majstrovstvá Slovenska – aj tentoraz sa však dohrávalo len po semifinále, ktoré sa už bude hrať na Finálovom dni. Turnaj bol veľmi zaujímavý, hralo sa nielen o medaily z MSr ale aj o účasť na Slovak Masters Cup, na ktorý sa kvalifikuje 6 prvých hráčov rebríčka. A priniesol kopec prekvapivých výsledkov a veľmi zaujímavú semifinálovú štvoricu, s dvomi nie veľmi očakávanými menami... Turnaj opäť skomplikovali niektorí prihlásení, ktorí neprišli – to by nebol problém, ale nedali vedieť pred žrebovaním a zase bol z toho menší chaos

Poďme po poriadku – v prvom kole Vavro zdolal jasne 7:0 Cimbalíka (ktorý radšej ani neprišiel J ), podobne si poradil Čertík s Kissom J . Ale vážne – z prvého kola by som sa zmienil o nasledovných hraných zápasoch: Kučera sa veľmi natrápil s Blaškom a vyhral len najtesnejšie 7:6. Sľuka už toľko šťastia nemal, po zaspatom úvode zápasu už vývoj nedokázal zvrátiť a prehral prekvapivo s Markom 5:7. Medzi prekvapenia možno zaradiť aj hladkú prehru Špireka s Veisom 2:7. Mladší Domján sa tiež vytrápil s Valachom – prehrával už 0:4, nakoniec však zápas otočil na najtesnejšiu výhru 7:6. Podobne tesne vyhral aj Trnka s Hencom – a mohol aj prehrať – Henc za stavu 6:6 nedal deviatku.

V druhom kole sa stretli dvaja s kandidátov na prvú šestku a Masters – Čertík s Kubánom. Obom sa nie veľmi darilo, nakoniec zápas dospel do stavu 6:6. Čertík mal z ruky na dvojku, z päťky si však nenahral dobre na sedmičku a nedal ju. Kubán sa ponúkať dvakrát nenechal. Habodász porazil staršieho Domjána 7:6, podobne ako Némethy mladého Koniara. Z opačného súdka boli „kanáre“, ktoré nadelili Trnka Čupalkovi a Ratkovič mladšiemu Domjánovi. Potrápili sa aj Havier s Feketem, či Duban s Levrincom starším – obaja vyhrali 7:5.

V prvých kolách na prehratej strane Blaško najprv prekvapivo vyradil Sľuku po výhre 7:5 (Sľuka si ani nepamätal, kedy naposledy vypadol z turnaja po dvoch kolách), a vzápätí vyradil aj ďalšieho extraligistu Čupalku po najtesnejšej výhre 7:6. Lorincz porazil v klubovom derby staršieho Domjána 7:6. Aby si akú takú šancu na prvú šestku udržal Čertík, musel v zápase s nevyspytateľným Szépem vyhrať, zápas mal však od začiatku opačnú tendenciu – už bolo 2:5. Szépe sa však ako keby zľakol šance vyhrať a Čertík zápas so šťastím otočil na 7:5. Henc po nešťastnej prehre s Trnkom rovnako 6:7 prehral aj s Markom.

V treťom kole na vyhranej strane, teda už o postup do 16tky z vyhranej strany Polách zdolal Daubnera 8:6 – za stavu 7:6 zahral Polách osmičku nie veľmi presne, tá zostala stáť v jamke, a keď sa Daubner už-už zdvíhal zo stoličky, spadla... V klubovom derby Gyurky zdolal Belu 8:7 (zápasy proti spoluhráčovi som ani ja nikdy nemal rád, ale všimol som si, že často také zápasy končia práve rozhodujúcou hrou), Kubán zdolal aj ďalšieho súpera v boji o šestku Nedešovského 8:5. Habodász prehral 3:8 s Havierom, Kučera porazil hladko 7:3 Dubana, Némethy rovnakým pomerom Boroviča. Zaujímavý bol zápas Petrovicsa s Leitmanom – Zolo viedol už 4:0, zápas sa však nakoniec tiež dostal až do rozhodujúcej hry – tentoraz Leitman nezopakoval výhru z hry č.8 a prehral teda 7:8. Trnka po dobrom výkone viedol s Ratkovičom 5:1, keď ten zápas vzdal.

V ďalšom kole na prehranej strane sa hrali vyrovnané zápasy a prekvapivo vypadli niektorí hráči – trebárs Vavro, ktorý prehral s Makovickým 6:7, nedarilo sa ani Čertíkovi, ktorý prehral s neregistrovaným Fukom 4:7. Zápas to bol zaujímavý – Čertík zahral v prvých ôsmich hrách hádam 90% všetkých gulí, ale nedával deviatky, alebo si na ne nenahrával. A tak bolo namiesto možných 7:1 po štyri. V ďalšej hre mal Čertík z ruky na ľahkú kombináciu 3-9, ani tú však nedal, Fuka vzápätí trojkou od mantinelu áno. V ďalšej hre si Čertík nemal ako nahrať osmičku, zvolil riskantú hru čiernou od mantinelu a nedal, no a v poslednej hral deviatku cez celý stôl od mantinelu (potom ako si na ňu pre zmenu nenahral Fuka, ale výborne takticky nechal bielu a deviatku na opačných krátkych mantineloch) a nielenže ju nedal, ale mu aj biela spadla... Po prehre to vyzeralo, že na prvú šestku môže Čertík zabudnúť, všetci ostatní kandidáti boli ešte stále v hre. Dobre hrajúceho Blaška zastavil mladší Domján po výhre 7:4. Ďalej postúpili aj Špirek po výhre nad Koniarom, ako aj Marko po výhre nad Valachom – obaja najtesnejšie 7:6.

O postup z prehratej strany Ratkovič zdolal Lorincza 8:4, po Čertíkovi pripravil Fuka takmer ďalšie prekvapenie aj Leitmanovi – z 2:7 dotiahol až na 7:7, nakoniec Leitman zo šťastím vyhral 8:7, do 16tky postúpil aj Borovič po výhre 8:7 nad Trenčianskym. Duban porazil Makovického 8:4. Domján mladší postúpil tiež – po jasnom vedení 7:2 sa však zopakoval scenár zo zápasu Leitman – Fuka – Habodász dotiahol na 7:7, zvrat však nedokonal. Na mále mal aj Daubner, ktorý „udolal“ Marka 8:7 – v poslednej hre musel hrať kombináciu 6-9 (veru, nechcel by som...). O klubovom derby už reč bola – a jedno je tu opäť, a opäť mochovské (či levické) – a opäť 8:7 – tentoraz Špirek zdolal Belu. Najváčšie prekvapenie však pripravil Kršek – ten totiž poslal s prehrou 8:4 domov veľkého, v tej chvíli asi najhorúcejšieho kandidáta na 6. miesto zaručujúce účasť na Masters Nedešovského. Ten po tejto prehre už šiesty určite nebude – Čertík zostal pred ním, a Kubán sa tiež dostal pred neho.

V osemfinále sa diali tiež zaujímavé veci - Polách mal veľké problémy so Špirekom. Viedol síce 5:2, ale Špirek otočil na 6:5 a mal šancu vyhrať aj ďalšiu hru. Nedohral ale, Polách áno a vzápätí mu spadlo eso. Špirek mal ešte jednu šancu, v nasledovnej hre však nedohral jasnú pozíciu – netrafil jasnú sedmičku. Podľa všetkého do posledného momentu váhal medzi dvomi alternatívami nahrávky na osmičku... Aj ďalší hráč z Montasu mal na dosah výhru nad favoritom – Gyurky viedol nad Ratkovičom dokonca 6:3, nakoniec však predsa len vyhral Ratkovič 8:6 – a zachoval si šancu na Masters – inak by už bol mimo. V priamom súboji ďalších dvoch hráčov o prvú šestku Duban ukončil šance Kubána po výhre 8:5 – Kubán je síce teraz šiesty, ale minimálne Čertík ho ešte predbehne (ten nemá zapísané body z MSr v hre č.8, kde sa kvalifikoval na Finálový deň a minimálne 150 má istých), v ďalšom klubom derby ukončil šance na Masters aj Havier v sobotu nie veľmi dobre hrajúcemu Leitmanovi (8:6). Vo veľmi zaujímavom zápase Kučera zdolal Daubnera 8:6, a tým pádom aj Daubner bol z hry o šestku von. V zápase Némethyho s mladším Domjánom lepšie začal Némethy – viedol 4:1. Mladší Domján sa však opäť pozviechal a zápas otočil – vyhral 8:6. Petrovics nedal ani druhý raz v ten deň šancu Kršekovi, pre ktorého je postup do 16tky a výhra nad Nedešovským určite dobrým výsledkom – Zolo rýchlo a hladko vyhral 8:0. Bez väčších problémov vyhral aj Trnka s Borovičom 8:4.

Vo švrťfinále, o postup na Finálový deň a o medaily – Polách porazil Ratkoviča 9:7 – tam som už nebol. Podľa dostupných informácii Ratkovič mohol vyrovnať na 8:8, ale nedal deviatku, ktorú vyklepalo v jamke... Havier začal s Dubanom výborne, viedol dokonca už 8:2, ale Duban ešte zabral a znížil až na 8:6. Keby Havier nedohral ani ďalšiu hru – neviem, neviem. Havier ju však dohral a vyhral 9:6. Zároveň vyradil aj Dubana z hry o prvú šestku. Ďalšie nemalé prekvapenie pripravil mladší Domján – tento rok už druhý raz prerazil až do semifinále – a na majstrovstvách Slovenska v jeho veku – určite veľký úspech. Tentoraz zdolal v zápase o medailu Kučeru 9:6. V poslednom zápase sa stretli veľkí kamaráti Trnka s Petrovicsom – tentoraz mal navrch Trnka, ktorý vyhral 9:7.

V semifinále sa v stredu 14/12 vo Fajn klube stretnú Polách s Havierom a Trnka s Domjánom mladším.

Z hľadiska 6. miesta rebríčka a teda účasti na Masters sa k istým menám (Polách, Petrovics, Klobučník, Kučera a Trnka) môže pripojiť už len jeden z dvojice Čertík-Ratkovič. Všetko zavisí od výsledkov v hre č.8, kde obaja hrajú. Ratkovič bude šiesty len ak vyhrá titul a Čertík bude tretí, akákoľvek iná kombinácia znamená postup Čertíka.

 

Nedeľa 11.12.2005, ALFA pohár, Zvolen, 32 hráčov

Po hodoch býva bolenie brucha, hovorí jedno z úsloví – o tom sa presvedčil Roman Havier, ktorý deň po tom, čo postúpil do semifinále na Majstrovstvách Slovenska, prehral prvé dva zápasy v ALFE s neznámymi neregistrovanými hráčmi. Celkovo však aj tak 12 kolovému turnaju jasne dominoval. Posledné kolo vyhral Sľuka (mimochodom, predtým v priebehu turnaja prehral s Veisom 0:5) , ktorý vo finále zdolal Máchala, tretí skončil Antoška.

 

Ďalší program:

Už v stredu, 14.12., bude na programe finálový deň MSr – tento sviatok nášho športu sa uskutoční vo Fajn klube TV Markíza od 12:00

No a v nedeľu 18.12. odzvonia aj tomuto ročníku Kanianskeho pohára – tiež dvojnásobné bodovanie a veľa otáznikov vo všetkých disciplínach – tradične o 10:00 v Kanianke

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka