Čertík(N)oviny - 31 / 2005 

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

 

sezóna 2005 mala v stredu 14.12. na programe predposlednú akciu – Finálový deň, ktorý sa uskutočnil vo Fajn klube v Bratislave – Záhorskej Bystrici.

Muži, hra č.8

Semifinále

Polách - Ratkovič

Jaro Polách podal vynikajúci výkon. V prvej hre po chybe Rada Ratkoviča dohral hru a ujal sa vedenia 1:0. Po čistej hre vzápätí bolo 2:0. V tretej hre spravil Jaro prvú chybu, lenže Rado hru nedohral a na dlhú dobu sa posadil – Jaro totiž dal na 3:0 a vzápätí 4 čistými hrami v rade na 7:0. V ďalšej hre po druhej chybe Polácha dostal Ratkovič ešte jednu šancu, ale ani tú nevyužil a Jaro teda upravil na 8:0. Touto prehrou stratil Ratkovič šancu na 6. miesto zaručujúce účasť na Slovak Masters Cup – miesto definitívne získal na vedľajšom stole bojujúci Čertík.

Petrovics - Čertík

Prvú hru vyhral Čertík - po chybe Petrovicsa. Druhú hru mal opäť na lopate Čertík, ale nedal poslednú farebnú. A tým sa jeho dobrá hra skončila – po tomto údere začal kopiť chybu na chybu a Zolovi stačilo dohrávať otvorené stoly. Že Čertík mal šancí viac ako dosť, je jasné aj zo štatistiky, že Zolovi padlo z rozstrelu prvý raz za stavu 7:2 – aj to nemal čo hrať... Skončilo to nakoniec 8:3.

Finále Polách - Petrovics

Lepšie začal Petrovics, ktorý sa ujal vedenia 4:1. Potom mu však stôl stiahol bielu guľu do jamky a na dlhú dobu si musel ísť sadnúť – Polách otočil na 5:4. Mohlo byť aj 6:4, Polách však nedal poslednú farebnú a pre zmenu si posedel hodnú chvíľu on – Petrovics hru dohral a pridal 2 čisté – 7:5 pre neho. Z rozstrelu mu však spadla biela. Polách guľu z ruky využil na zníženie (7:6), ale v následnej hre si nenahral na guľu, ktorú vzápätí ani nedal. Petrovics šancu využil a získal svoj už 28. titul. (Viac si nepamätám, zápas som síce rozhodoval, ale asi som sa príliš sústredil...)

 

Poradie:

1. Petrovics

2. Polách (obaja 1. BC Komárno)

3. Ratkovič (MISTANO Trnava) a Čertík (BK Kanianka)

 

Muži, Hra č.9

Semifinále

Trnka – Domján ml.

Zápas začal lepšie Trnka, ktorý sa rýchlu ujal vedenia 3:0 – Trnka hral presne, naopak na Domjánovi bolo vidno stopy po finálovom zápase žiackej kategórie (viď nižšie). V štvrtej hre sa hráči vystriedali na stole hádam po 5x, aj tú však vyhral Trnnka. Podobný priebeh mala aj ďalšia hra – nakoniec po tom, ako Domjánovi spadla zo šestky biela, zbalil gule – 5:0. V ďalšej Trnka predviedol parádnu osmičku aj s nahrávkou na deviatku – 6:0. Za tohto stavu zahral konečne prvý bod aj Domján. O chvíľu však bolo už 8:1. Za tohto stavu sa blysol Domján exkluzívnou kombináciou 1-9 z ruky cez celý stôl, ale to bol jeho posledný príspevok v tomto zápase – ďalšiu hru vyhral Trnka – 9:2

Havier – Polách

V repríze minuloročného semifinále lepšie začal Polách – v prvej hre Havierovi spadla z rozstrelu biela, Jaro hru dohral, v ďalšej hneď kombinácia 3-9. Potom sa však dostal k slovu aj Havier a po (dosť dlhej) chvíli vyrovnal na 2:2. Jaro začal kaziť, ale ani Havier nehral extra dobre a tak sa hráči počas hier menili na stole aj viackrát. Polách sa však predsa len dostal z letargie ako prvý a ujal sa vedenia 5:2, Havier však hneď po rozstrele znížil kombináciou 1-9 na 3:5, vzápätí vyrovnal na 5:5. Ani tentoraz sa však Havier do vedenia nedostal – po dohrávke a čistej hre (kombinácia 5-9) to bolo 7:5 pre Polácha. V ďalšej sa na stôl dostal aj Havier, ale nezašil dobre dvojku a Jaro hru dohral. V ďalšej mu však spadla z rozstrelu biela, Havier výborne zašil, Jaro ale skočil a jednotku cez celý stôl aj schoval. Nedal však štvorku – zašil však. Havierov následný faul bol jeho posledným pobytom pri stole – 9:5.

Finále Polách - Trnka

V prvej hre Trnka vyčistil všetko od jednotky až po sedmičku – z nej mu však prekvapivo spadla biela. Polách pridal čistú hru – 2:0. V ďalšej hre mal Trnka tri šance, nevyužil ich, z trojky mu navyše spadla biela a Polách hru dohral. V ďalšej mu síce z rozstrelu nespadlo, Trnka ale nedal jednotku a Jaro hru dohral a pridal ďalšie 2 čisté hry – 6:0. V ďalšej hre Polách krásne skočil a dal zašitú šestku – spadla mu však biela a tak si Trnka pripísal konečne prvý bod. V ďalšej hre mu však z krásne danej ťažkej trojky spadla smolne biela a Polách opäť nechybil – 7:1. V ďalšej hre však áno, keď mu spadla biela pri nahrávke zo sedmičky na osmičku – 7:2. V ďalšej Trnka dobre nezašil a Polách opäť nechybil – 8:2. V ďalšej to vyzeralo na čistú hru, Polách prekvapivo minul nie (pre neho) ťažkú osmičku a Trnka znížil na 3:8. Trnkovi však spadla biela z rozstrelu a Polách, po šťastnej nahrávke z trojky na štvorku (potreboval otočiť okolo celého stola, biela narazila na rožtek strednej diery a postavila sa presne na štvorku, len tesne vykuknúc spoza deviatky) hru dohral. V ďalšej mal ešte jednu šancu Trnka, ale nenahral si na trojku, ktorú potom cez mantinel nedal a Polách hru dohral – 10:3. V ďalšej Polách výborne prekukol zlepenú dvojicu 2-5, z ktorej sa dala zahrať päťka a štýlovo, čistou hrou, získal svoj ďalší titul.

 

Poradie:

1. Polách (1. BC Komárno)

2. Trnka (Labill Nitra)

3. Domján mladší (Saturnus Komárno) a Havier (BK Kanianka)

 

Ženy, hra č.8

Finále Suchánska – Domjánová

Prvé tri hry vyhrali na striedačku obe hráčky – 2:1 viedla Suchánska. Potom však práve ona „porušila“ pravidlo striedania výhier a ujala sa vedenia 3:1. V ďalšej hre sa obe hráčky riadne naťahovali, pretože na stole sa zoskupilo niekoľko skupín gulí – skladačku (skôr asi rozoberačku) prvá rozlúštila Suchánska a ujala sa teda vedenia 4:1. Ďalšiu hru ale vyhrala Domjánová a vykresala ešte šancu na zvrat. Ďalšiu hru však opäť vyhrala Suchánska 5:2. Domjánová sa však nevzdávala a peknou dohrávkou znížila na 5:3. V ďalšej hre Suchánska mohla dohrať stôl, ale zle si nahrala na poslednú farebnú a dala ju aj s bielou. Domjánová však šancu na zníženie stavu nevyužila – 6:3. V ďalšej hre už šancu na druhý pokus, keď sa Suchánska zašila na poslednú farebnú guľu, využila. V ďalšej hre však Suchánska pekne na druhý pokus hru dohrala a obhájila titul.

 

Seniori nad 40 rokov, hra č.9

Do finále sa prebojovali Mažári (BCA B. Bystrica) Zaiček (BK Malacky). Mažári sa ujal vedenia 6:3, a z následného rozstrelu mu spadlo eso, ale na jeho smolu aj s bielou – tam sa zápas začal lámať. Potom začal Mažári robiť chyby na posledných guliach a Zaiček otočil na 7:6. Mažári ešte vyrovnal na 7:7 a vzápätí mal veľkú šancu na strhnutie vedenia na svoju stranu, keď schoval ťažkú šestku a výborne si nahral na sedmičku s tým, že kombinácia 8-9 bola nastavená neminuteľne priamo v jamke – sedmičku však Mažári nedal. Aj ďalšiu hru, potom ako Mažári nedal deviatku, vyhral Zaiček a získal titul po výhre 9:7.

 

Žiaci, hra č.8

Vo finále sa stretli Domján s Koniarom. Bližšie k víťazstvu bol jednoznačne Domján, ktorý viedol v zápase do päť už 4:2 a išiel na čiernu guľu. Pozícia bola ťažká, hrateľná iba od mantinelu a Domján zahlásil počuteľne čiernu od mantinelu do strednej jamky. Potom si niečo nezrozumiteľne zamrmlal a vzápätí čierna spadla do ohlásenej jamky. Keď mu rozhodca zápasu podával ruku s gratuláciou k víťazstvu, Domján ju prekvapivo neprijal a pridal vysvetlenie, že top zamrmlanie bolo zmena ohlásenej jamky na istotu... Myslím, že toto gesto fair play vo vypätej situácii treba oceniť. Aj v ďalšej hre mal Domján víťazstvo na dosah, keď si nahral na priamo na čiernu – guľa však dostala potaš a nedal ju. A vzápätí po Koniarovej zášivke, pri tom, ako sa ju skokom snažil zapísať, vyrazil ju zo stola. Nakoniec za stavu 4:4 mal viac šťastia a presnejšiu ruku Koniar.

 

Poradie:

1.  Koniar (MISTANO Trnava)

2.  Domján (Saturnus Komárno)

3.  Drobný (MISTANO Trnava)

 

Súťaž vozíčkárov

V rámci finálového dňa sa odohralo aj finále MSr v hre č.8 vozíčkárov – titul obhájil Benko (BC Lipová) po výhre nad Jasenovcom (BC Zvolen) 3:1

 

Na záver bolo uskutočnené slávnostné vyhlásenie výsledkov všetkých kategórií, vrátane ligových súťaží družstiev. Na ňom bol hlavnou postavou Polách z 1. BC Komárno, ktorý okrem pohára za titul v hre č.9 prebral aj poháre za Hráča roka (ako koncoročná rebríčková jednotka), za celkové víťazstvo v sérii turnajov jednotlivcov Slovenský pohár, a aj ako člen víťazného družstva 1. BC Komárno (šiesty titul v poradí). V ženskej kategórii podobne pochodila Suchanská z BK LAVOS Krasňany Bratislava, ktorá k titulu v hre č.8 dostala aj ocenenie za najlepšiu hráčku roka 2005 (vyhrala MSr vo všetkých troch disciplínach!). Obaja si zopakovali minuloročné vyhlasovanie, kde pochodili navlas rovnako.

 

Ďalší program:

Do konca sezóny zostáva už len jediné podujatie – Slovak Masters Cup, ten však bude až v Novom roku 2006, konkrétne 6.-7.1.2006 v Štúrove. Výsledky finálového dňa teda rozhodli, že sa tam k už predtým kvalifikovaným Poláchovi, Klobučníkovi, Petrovicsovi, Trnkovi a Kučerovi pridal aj Čertík, o dvoch voľných miestach rozhodne pridelením tzv. divokých kariet SBiZ a usporiadateľ. Usporiadateľ (Richard Haulík a Bastia Štúrovo) už rozhodol – miesto získal Karol Nedešovský. O miesto za SBiZ zohrajú zápas na 2 víťazné sety do 11 hráči Ratkovič a Leitman, v zatiaľ neurčenom termíne, ale do konca roka.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka