Čertík(N)oviny - 5 / 2005

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

po týždni je tu opäť spravodaj – hoci v kalendári SBiZ nebola naplánovaná akcia (okrem seniorov). Ale dohrávala sa extraliga – šláger z 1. kola medzi medailistami: bronzovým družstvom z Kanianky a majstrovským Komárnom. No a v nedeľu bolo na programe 2. kolo Kanianskych biliardových hier.

 

Sobota 12.2.2005, dohrávka 1. kola EXTRALIGY

BK Kanianka – 1.BC Komárno 3:6

Domáci opäť nastúpili na osmičku s Leitmanom a žreb mu prisúdil  v poslednej dobe opäť vynikajúco hrajúci Petrovicsa. Obaja hrali výborne – lepšie začal Leitman a viedol 5:2, Petrovics však otočil na 5:6, keď Leitman bol počas tohto úseku na stole len jeden krát. Leitman potom vyrovnal na 6:6, a mal šancu aj v každej z 2 nasledujúcich hier – nepremenil ich však, pričom najmä tá za stavu 6:7 bola takmer istá – Leitman nedal ľahkú čiernu guľu blízko jamky takmer na priamo. Petrovics sa už viackrát ponúkať nenechal. Zápas Čertíka s Poláchom bol vyrovnaný do stavu 2:3, pokiaľ Poláchovi nepadalo z rozstrelu. Za tohto stavu Čertík dohrával ťažký stôl, a takmer mu to vyšlo – biela sa mu však klepla o čiernu a postavila sa do nehrateľnej pozície. Čertík čiernu teda nedal a k nasledujúcemu úderu sa dostal za stavu 2:7, potom ako Polách z ťažkej pozície nedal mečbalovú osmičku... Hru Čertík dohral, ale potom ďalšiu Polách – 3:8. V poslednej hre č.8 vyhral dobre hrajúci Sľuka jasne nad Kučerom 8:3.

V hre č.9 hral Kučera s Čertíkom vyrovnane len do stavu 3:2 pre neho, potom sa Čeríkovi podarilo  niečo podobné ako sa mu prihodilo s Poláchom – po dobrej hre a potrebnom šťastí (2 esá) otočil na 10:3, keď Kučera väčšinu času len sedel. Kučera už stihol len znížiť na 4:10, Čertík ďalšiu hru opäť vyhral. V tej chvíli to vyzeralo z hľadiska celkového vývoja zápasu celkom zaujímavo – Havier totiž na začiatku zápasu využíval na až nečakane časté a veľké chyby Polácha a ujal sa vedenia 4:0. Mohol aj 5:0, nedal však deviatku na priamo. A na tom sa zápas zlomil – odvtedy totiž Havier vyhral už len jedinú hru a prehral 5:11. Sľuka s Petrovicsom hrali húpačkový zápas – Petrovics viedol 7:4, Sľuka vyrovnal na 7:7, nakoniec však Petrovics vyhral po ďalšej šnúre 11:7, keď na 10:7 mu pomohlo eso. Tým spravil dôležitý krok k víťazstvu Komárna – vyhrať všetky štrnástky nie je ľahká úloha, a už vôbec nie s Komárnom.

A Petrovics nakoniec pridal aj rozhodujúci bod – Čertík sa s ním do stavu 19:31 ako-tak držal, zvyšok však už bol jednoznačnou záležitosťou Petrovicsa – Čertík zahral už pri svojich zriedkavých pobytoch na stole jediný bod – 20:100. Havier zdolal Kučeru, keď sa mu podarilo zahrať 42 bodový break – 100:48. V poslednom zápase Sľukovi nestačilo ani vedenie 29:-1, následne totiž Polách zahral 28 bodový break a zápas dotiahol do víťazného konca v pomere 67:100.

Ešte jedna oprava – MISTANO Trnava vyhralo s Trenčínom 5:4, a nie 6:3 ako bolo pôvodne uvedené.

 

Nedeľa 13.2. 05, Kanianske biliardové hry

Druhé tohtoročné kolo bolo ovplyvnené do značnej miery výdatným sobotňajším snežením – tradiční účastníci zo Novej Bane, Zvolena a okolia tentoraz kvôli podmienkam na cestách neprišli, až na Kružíka, ktorý po strastiplnej ceste autobusom prišiel o jednej poobede... Tradičných účastníkov nahradili netradiční – po dlhej dobe sa v Kanianke objavila posádka z Trenčína - trojčlenná

Otvorený turnaj, 13 hráčov

Pri malom počte hráčov sa hneď v prvých kolách stretli zaujímavé dvojice – Čertík s Jantoškom (ten predtým vyhral s miestnym mladým hráčom (12 rokov) Filipom až po ťažkom zápase 6:4) dobre začal a viedol 4:1, ale potom nedal ľahučkú deviatku na 5:1 a zrazu bola zo zápasu dráma – Jantoška deviatku dal, pridal čistú, potom ďalšiu hru a bolo 4:4. Nakoniec však vyhral Čertík, keď zápas zakončil ťažkou kombináciou dvojkou od mantinelu. Žreb zviedol v prvom kole aj dvoch z troch Trenčanov(Tomša-Konárik) a po vyrovnanom zápase postúpil ďalej Tomša (6:5). V ďalšom kole však už nestačil na Sľuku, ktorý vyhral 6:3. V zápase bývalých spoluhráčov z kanianskej rezervy Leitman nedal šancu Hromadovi (6:2), keď ho mimo iného 2x vyzašíval na 3 chyby. V poslednom zápase na tejto úrovni sa stretli Kubán s Mokrým – a vyhral 6:4

postup z vyhranej strany sa stretli Leitman s Čertíkom. Lepšie začal Čertík, ujal sa vedenia 3:1, ale Leitman rýchlo otočil na 4:3. Za tohto stavu mu padli 4 gule z rozstrelu, biela však vyskočila zo stola a Čertík 5 gulí z ruky dohral. Následne na to zahral čistú – no čistú: od trojky karambolom dal deviatku. V ďalšej hre Leitman nechal Čertíkovi ďalšiu kombináciu (4-9), aj tú Čertík dal a vzápätí po chybe Leitmana, ktorý mu nechal 4 gule aj poslednú hru. V druhom zápase sa stretol Sľuka s Kubánom – Sľuka vyhral hladko 7:2

Na prehratej strane sa darilo  Jantoškovi, ktorý sa prepracoval po výhrach nad Konárikom (5:2) a Hromadom (6:4) až do zápasu o postup z prehratej strany. V ňom sa stretol s Kubánom a na toho nestačil - 3:7. Do zápasu o postup sa prebojoval tiež Mokrý – a to po víťazstvách nad Kočnerom a Tomšom. O postup však hral s Leitmanom a ten ho jasne zdolal 7:0

V semifinále mal Čertík s Kubánom značnú dávku smoly v koncovkách hier a prehral 3:7. Sľuka s Leitmanom odohrali vyrovnaný zápas, ktorý sa musel rozhodnúť až v maximálnom možnom počte hier. Šťastnejší bol v závere Sľuka – 7:6.

V zápase o 3. miesto Čertík zopakoval výkon zo zápasu s Kubánom v tom, že nebol schopný dokončiť hru a až príliš často sa mýlil na posledných guliach. Leitman, ktorý sa mýlil tiež dosť často však bol nakoniec predsa len presnejší.

Vo finále dominoval Sľuka a po výhre 7:3 sa prepracoval aj na čelo celkového poradia

V celkovom poradí vedie Sľuka s 350 bodmi, na druhom mieste sú s rovnakým počtom bodov 220 Leitman s Čertíkom.

 

Turnaj neregistrovaných hráčov

Poradie:

1. Mokrý (Prievidza) a Jantoška (Malá Lehôtka)

3. Hromada (Prievidza)

V celkovom poradí vedie Mokrý so 120 bodmi pred Hromadom s Jantoškom, ktorí majú obaja po 100 bodov.

 

Snookrový turnaj

V prvom kole sa nedarilo bronzovým medailistom z posledných MSr – Leitman prehral s výborne hrajúcim Kubánom, Tomša zasa s Mokrým. Mokrý vzápätí porazil aj Jantošku. V ďalšom zápase zdolal Sľuka Hromadu. Prehry Leitmana a Tomšu zároveň znamenali, že sa bronzoví medailisti z MSr stretli hneď na prehratej strane, a po dvoch zápasoch bol teda jeden z nich z turnaja von – a bol to Tomša. Leitman hneď po výhre s ním nastúpil proti Jantoškovi – a porazil aj toho.

V zápase o postup z vyhranej strany Mokrý už nestačil na dobre hrajúceho Kubána. V druhom zápase Sľuka-Čertík sa hral zaujímavý snooker – za stavu 10:10 padla Čertíkovi biela, Sľuka z ruky haluškou zhodil červenú a potom pridal 30 bodov. Čertík sa nevzdal, vyprodukoval jeden snooker na ktorý Sľuka nenašiel odpoveď (12 bodov), potom pridal ešte pár bodov a znížil na 35:40. Za tohto stavu ho však zašil pre zmenu (na poslednú červenú) Sľuka, a Čertík 2x nezapísal. Na tretíkrát síce áno, ale červenú nechal v jamke a Sľuka do potrebných 60 bodov dohral.

O postup z prehratej strany sa stretli Leitman s Čertíkom a prekvapenie turnaja Konárik s Mokrým. Konárik na skúseného snookrového harcovníka Mokrého nestačil. Zápas Leitmana s Čertíkom bol opäť zaujímavý – lepšie začal Leitman, ktorý zahral 25 bodový break, potom však Čertík kontroval 18 bodovým breakom. Za stavu 48:35 (do 60), pri jednej červenej na stole Leitman vymyslel extra ťažkú zášivku, na ktorú Čertík nenašiel riešenie (ťažko pri jednej rovnici o dvoch neznámych...) a tak sa Leitman tešil z výhry nad Čertíkom v snookri vôbec prvý krát.

V semifinále Mokrý zdolal aj Sľuku – zápas bol inak vyrovnaný a lámal sa na asi polhodinovom boji o ružovú guľu – Sľuka musel dať obe zostávajúce gule, Mokrému stačila tá ružová, ktorú aj dal. V druhom semifinále Leitman – Kubán to bol Kubán, kto dominoval a vyhral.

Vo finále Kubán zopakoval výbornú hru a zaslúžene v turnaji triumfoval.

Poradie:

1. Kubán

2. Mokrý

3. Leitman

4. Sľuka

V celkovom poradí vedie až trojica s rovnakým počtom bodov – Havier, Kubán a Jantoška (200 bodov), v tesnom závese za nimi je Leitman so 190 bodmi

 

Ďalší program:

V sobotu 19.2. bude na programe už 2. kolo Slovenského pohára (Levice) a v nedeľu už 3. kolo Alfa pohára vo Zvolene.

No a o týždeň neskôr, sobotu 26.2.  je na programe už 3. kolo ligových súťaží.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka