Čertík(N)oviny - 6 / 2005

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

po týždni je tu opäť spravodaj – program v uplynulom týždni bol bohatý – v sobotu už 2. kolo Slovenského pohára a v nedeľu dokonca už 3. kolo ALFA pohára. Ale o týždni som písal schválne – tentoraz totiž začneme úplne netradične Eurotourom z belgického Gentu.

 

17.-19.2.2005, EUROTOUR, Gent, Belgicko

(Pre mňa) celkom nečakane som pri prezeraní priebežných výsledkov v piatok narazil aj na slovenské meno – na turnaji sa zúčastnil Štefan Duban. Doplatil však na ťažký žreb – v prvom zápase prehral 5:9 s Nemcom Weigonym, o ktorého sile svedči, že v nasledujúcom zápase porazil Ralfa Souqueta. Na prehratej strane sa Duban stretol s pravidelným účastníkom záverečných kôl Eurotouru, účastníkom Majstrovstiev sveta Španielom Alcaidem – tomu podľahol 6:9. Obaja títo hráči sa nakoniec kvalifikovali do 32ky. Spolu s Dubanom na cestoval aj u nás dobre známy Michal Gavenčiak – ten po úvodnej výhre s Nemcom Dalmatinom 9:2 prehral s vedúcim mužom Eurotour rebríčka Sandorom Tomto z Maďarska 5:9. Na prehratej strane potom vyhral 3 zápasy v rade (Thorsten Schmidt (Nem.) 9:4, Derolur (Hol.) 9:3 a Osbourne (Veľ. Británia) 9:3),  až nakoniec prehral smolne 8:9 s Vittoriom de Falcom z Talianska, keď potom, ako dokázal vyrovnať zo 4:8 na 8:8 a zahral celú hru mu vyklepalo deviatku...

Turnaj inak vyhral Niels Feijen z Holandska, napriek prehre v skupinách s Putnikom s Chorvátska. Vo finále sa stretol s Andreasom Roschowskim z Nemecka a vyhral 9:7. Na 3. mieste skončili Imran Majid z Veľkej Británie, ktorý prehral s Roschkowskim 8:9 a Roger Lysholm z Nórska (v semifinále s Feijenom 2:9). Inak Nórom sa dosť darilo, v osmičke mali 2 zástupcov, spolu s Nemeckom najviac, podobne ako v 16tke, kde mali obe krajiny po 3 zástupcoch.

 

Sobota 19.2.2005, 2. kolo Slovenského pohára, Levice, 47 hráčov (2KO skrátené od 16)

V poslednej dobe sa na Slovenskom pohári stávajú zvykom 2 skutočnosti – a síce veľká účasť a fakt, že na pohár si siahne niekto, od koho sa to až tak veľmi nečaká. A toto kolo potvrdilo obe tieto zvyklosti. Poďme však po poriadku.

Zo zápasov 1. kola spomeňme tie najvyrovnanejšie – najtesnejším výsledkom 6:5 skončilo napríklad klubové derby medzi Nedešovským a Haulíkom, aj ďalší štúrovčan bol aktérom takéhoto zápasu – Kršák prehral s Klobučníkom, ale starším, Urban prehral prekvapivo s Dinnyésom, podobne aj Blaško s Mózesom či Mažári s Gyurkym.

ďalšom kole zaujal domáci Bela jasnou výhrou (a dobrým výkonom) s Kotlebom (6:0), čosi podobné sa nečakene prihodilo Sľukovi – asi sa ani nepamätá, kedy dostal kanára – výsledkom 6:0 ho počastoval Kučera. Po vynikajúcom výkone bol blízko k takejto výhre aj Leitman – v zápase so spomínaným Dubanom viedol 5:0 a nedal deviatku – nakoniec vyhral 6:1. Po trápení v prvom kole a najtesnejších výhrach však kanára nadeľovali Nedešovský (staršiemu Domjánovi) a Gyurky (ten Vágaiovi). Na prehratej strane sa ocitol nečakane popri otcovi (ten však mal za súpera Polácha) a Milan Klobučník – po výhre 6:3 ho tam odprevadil Trnka. Takmer sa tam presunul aj Havier, ten však nakoniec (koľký už krát) dokázal zle sa vyvíjajúci zápas s Mozesom otočiť na 6:5. Jeho klubový kolega Čertík však podobný kúsok nezopakoval – s Oliverom Struhárom začal hrozne, v prvej hre pri šiestich(!) pobytoch na stole vyťažil akurát 2 fauly(...), a prvú guľu schoval až pri ôsmom pobyte na stole v druhej hre. Po tom, čo v tretej schoval deviatku s bielou, a v nasledujúcej mu deviatku vyklepalo prehrával už 0:4. V ďalšej hre síce konečne získal bod (za súperove 3 chyby), potom vyhral aj ďalšiu, ale v následnej mu súper kúsok s tromi faulami vrátil aj s úrokmi – a nakoniec zápas zakončil vďaka neuveriteľnému úderu, keď zašitú sedmičku zahral bielou od mantinelu so silným bočným falšom do jamky aj s nahrávkou na osmičku, a hru dohral.

Na prehratej strane sa stretli kluboví spoluhráči Kotleba s Urbanom, po vyrovnanom priebehu postúpil ďalej Kotleba (6:5). Najtesnejšie vyhral aj ich kolega Mrázek (s Korinkom), podobne ako Vágai s Liskom. Naopak, Haulík jasne zdolal Habodásza 6:0, ďalej postúpili aj Klobučník, Duban a Čertík.

O postup do 16tky z vyhranej strany zaujali Varga hladkým víťazstvom 7:2 nad Ratkovičom, ale aj Leitman, ktorý zdolal Nedešovského 7:5, ako aj domáci Gyurky, ktorý zdolal Petrovicsa 7:3. Inak postupovali favoriti – Polách, Havier, Kučera, Trnka a pridal sa aj spomínaný Oliver Struhár.

ďalšom kole na prehratej strane vyhral Mrázek opäť 6:5, tentoraz s Krumpálom, natrápil sa aj Čertík, ktorý musel v zápase s inak výborne hrajúcim (mne neznámym) Tokárom, (ktorého si po jeho výkone určite zapamätám) podať veľmi dobrý výkon – aj tak sa však zápas naklonil na jeho stranu až po „haluške“ za stavu 4:4, keď hraná kombinácia 4-9 síce spadla, ale do jamky na druhej strane stola... Nakoniec to bolo 6:4. Ďalej postúpil aj Klobučník (s Haulíkom 6:1), Duban (so starším Domjánom 6:2), či Sľuka (s Veisom 6:1). Po výhre 6:5 v predchádzajúcom kole však rovnakým pomerom vypadol Kotleba s Blaškom.

Z  prehratej strany postúpili do 16tky Mozes, ktorý porazil prekvapenie turnaja Dragúňa 7:2, Sľuka sa natrápil s mladším Domjánom (inak dobre hrajúcim) 7:5, keď otáčal z 1:4, Petrovics, ktorý zdolal Mrázeka 7:2, Nedešovský po tesnej výhre s Blaškom 7:5, takým istým pomerom vyhral aj Čertík so Szépem, Klobučník zdolal Nagya 7:3, Duban jasne zdolal Belu 7:1. Najťažšie si vybojoval postup Ratkovič, ktorý zdolal Vágaia len najtesnejšie 7:6

osemfinále Polách opäť jasne zdolal Čertíka, tentokrát 9:3, keď sa chlieb lámal za stavu 3:2 v jeho prospech – Čertík sa tesne zašil na osmičku, hru získal Polách a Čertík sa dostal k ďalšiemu úderu až po 2 čistých za stavu 6:2. Varga jasne zdolal Mózesa 9:2, Kučera dlho viedol a vzdoroval Petrovicsovi, nakoniec však prehral 7:9, Havier sa držal s Klobučníkom do stavu 2:2, potom si už veľa nezahral (3:9), v súboji klubových spoluhráčov Leitman so Sľukom výborne začal, viedol 3:0, potom sa však zasekol a prehral 5:9, Gyurky nedokázal zopakovať dobré výkony a podľahol Nedešovskému 2:9, Trnka zdolal Dubana 9:6 a v poslednom zápase Oliver Struhár nečakane porazil Ratkoviča 9:8.

štvrťfinále Struhár dokázal poraziť aj Trnku 9:7, Petrovics zdolal Klobučníka 9:8 a Polách jasne Vargu 9:2. Najvyrovnanejšie zahrali Sľuka s Nedešovským – aj keď Sľuka viedol 6:2, tak sa nakoniec hrala rozhodujúca hra za stavu 8:8, v ktorej Nedešovskému vyklepalo trojku a Sľuka hru dohral.

Oba semifinálové zápasy skončili rovnakým výsledkom – 9:7 a z víťazstva sa tešili Polách (s Petrovicsom) a Sľuka (so Struhárom).

Vo finále vyhral Polách so Sľukom 9:5, a vyhral tak aj druhé tohtoročné kolo – gratulujeme.

Poradie

1.        Polách (1. BC Komárno)

2.        Sľuka (BK Kanianka)

3.        O. Struhár (Lavos Bratislava) a Petrovics (1. BC Komárno)

5.     Trnka (La-Bill Nitra), Nedešovský (Bastia Štúrovo), Klobučník (Lavos Bratislava), Varga (BK Kolárovo)

 

 

Nedeľa 20.2. 05, 3. kolo ALFA pohára, Zvolen, 38 hráčov

Aj na tomto turnaji sa stávajú pomaly tradíciou 2 skutočnosti – hojná účasť je tou prvou (o obľube turnaja svedčí, že prišli hráči aj z Liptovského Mikuláša, ba dokonca až z Dolného Kubína), a tou druhou, že vyhrá Havier... Tentoraz mu to však nevyšlo, a tak má turnaj v tomto roku aj iného víťaza. Stal sa ním Eugen Sľuka, ktorý tak zakončil svoj excelentný víkend. Finále skončilo 7:4 (po priebehu 5:0, 5:4, 7:4). Predtým v semifinále Sľuka vyhral 7:0 s Lukáčom (práve zo spomínaného Mikuláša – ešte predtým vo štvrťfinále podobne na nulu zdolal aj Thoana), Havier porazil Veisa 7:3 (vo švrťfinále to s Havierom však vyzeralo oveľa horšie – s Dušanom Špirekom prehrával už 0:4 – zasa to však raz otočil – na 6:4). V zápase o tretie miesto vyhral Lukáč s Veisom 7:2.

V celkovom poradí vedie Havier s 874 bodmi, pred Thoanom (620 bodov) a Koščom (508 bodov). Sľukovi prvá účasť a víťazstvo stačí v priebežnom poradí zatiaľ na 4. miesto (308 bodov).

 

Ďalší program:

V sobotu 26.2.  je na programe už 3. kolo ligových súťaží, v šlágri Extraligy privíta bronzové družstvo z Kanianky strieborný tím z Trenčína.

O týždeň neskôr majú hráči na výber – ísť do Varšavy na „Best of east“, alebo na 1. kolo novej súťaže – Snookrovej ligy na biliardových stoloch – hrá sa v Martine v herni Bobi – a to v sobotu 5.3.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka