Čertík(N)oviny - 9 / 2005

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

na programe bol opäť bohatý biliardový víkend – v sobotu boli na programe prvé tohtoročné Majstrovstvá Slovenska, ako už býva začiatkom sezóny zvykom, boli v jednej z netradičných disciplín – v hre na malých stoloch. Už tradične sa hralo v Radoli. V nedeľu bolo na programe už 4. kolo ALFA pohára vo Zvolene

Sobota 12.3.2005, Majstrovstvá Slovenska v hre na malých stoloch v hre č.9, Radoľa, 27 hráčov

Vzhľadom na výdatné nočné sneženie sa zišla v Radoli pekná účasť. Chýbali síce dvaja z minuloročných medailistov (Havier a Ryba), ale prišli početné výpravy z Kanianky (5), LABENE Bratislava (3+1 neregistrovaný), po dlhej dobe sa na turnaji objavil aj Roman Michač, z lyžovačky z neďalekej Veľkej Rače si odskočil aj Boris Kotleba, samozrejme početná skupina domácich hráčov, a najmä kompletné prvoligové družstvo z Mochoviec, ktoré spojilo dohrávku ligy (v piatok – prehrali 4:5, keď po 2 body spravili Gyurky a Bela, Špirek nebodoval) z účasťou na MSr. A prečo najmä ? Nebudem predbiehať, dozviete sa o chvíľku. Inak, hral sa 32 pavúk, 2 KO skrátené od 4.

Hneď v prvom kole sa stretli dvaja Mochovčania a úspešnejší bol predsa len skúsenejší Bela (7:2), výhrou nad Generálnym sekretárom SBiZ p. Lošákom zaujal Drobný, ale aj Lošákov zverenec Kasák, ktorý porazil Habodásza.

V druhom kole Kasák dokonca porazil aj obhajcu bronzu z minulého roka, domáceho Tomašeca (7:4), a len potvrdil, že sa biliardovo celkom rýchlo vyvíja. Z ďalších zaujímavých výsledkov spomeňme prehry ďalších 2 nasadených hráčov – Čertík prehral s Kotlebom, keď mu nešli koncovky (2:7) a Jantoška prehral s Belom 4:7.

Sekretárovi SBiZ Lošákovi sa nedarilo ani na prehratej strane, keď podľahol Kokošíkovi 5:7. Z ďalších zápasov by som spomenul víťazstvo Špireka nad domácim Jurekom 7:3, ktorým si aspoň trošku zlepšil bilanciu s domácimi po nevydarenom piatku, naopak domácich fanúšikov prekvapil víťazstvom teraz už neregistrovaný Sikeľ, ktorý zdolal Kršeka z LABENE.

V treťom kole na vyhranej strane Sľuka zdolal domáceho neregistrovaného Švaňu 9:5, ďalší Kaniančan Leitman zdolal Belu 9:7, Kotleba Michača 9:5 a Gyurky Kasáka 9:3.

Na prehratej strane sa medzičasom odohrali tiež zaujímavé veci – rozbehnutý domáci Sikeľ prekvapivo (vôbec prvýkrát) zdolal Jantošku 7:4, Drobný takmer definitívne ukončil púť domáceho Tomašeca za obhajobou bronzu, keď vyhrával 6:5, a išiel na deviatku – nedal však, a nakoniec sa z výhry tešili domáci fanúškovia. Definitívne sa však skončila púť ďalšieho z nasadených Čertíka, ktorý prehral so Špirekom tiež 6:7, keď si vybral dosť veľkú dávku smoly – viedol síce 4:2, potom však nechal na stole 3 ľahké gule, v ďalšej štyri a tak bolo zrazu po 4. Navyše v ďalšej nedohral 3 gule z ruky, keď si zle nahral na deviatku – zle v zmysle že biela hrozila do stredu. Tak so zdvihnutým tágom sa snažil zahrať spodný falš – deviatku schoval a biela šup do rožku. Následne Špirek mohol utiecť na 6:4, tiež však pokazil jednoduchú dohrávku. Ujal sa však vedenia 6:5. V ďalšej hra už mal víťazstvo na lopate, keď si perfektne nahral na ľahkú kombináciu 6-9 – nedal ju však a Čertík vyrovnal. V rozhodujúcej hre mu však spadla biela z rozstrelu a Špirek opäť skúsil čo aj pred chvíľou – deviatka zostala v nebezpečnej blízkosti jamky, tentoraz mu to na rozdiel od predchádzajúcej hry vyšlo, keď s bielou v ruke dal premenil mečbal kombináciou 2-9.

V ďalšom kole na prehratej strane už definitívne Tomašec skončil, keď ho porazil Bela 9:7. Zvíťazil aj ďalší Mochovčan, spomínaný Špirek, ktorý porazil Švaňu tiež 9:7. Pochlapil sa však Sikeľ, ktorý zdolal Kasáka jasne 9:4 a stal sa tak najlepším hráčom z domácich, hoci, ako som už spomínal, je už neregistrovaný a biliard veľmi nehráva. Michač zdolal Habodásza 9:6.

V ďalšom kole na prehratej strane sa konala repríza mochovského derby z prvého kola Bela-Špirek, a aj tentoraz bol úspešnejší Bela, ktorý vyhral jasne 9:3. V zápase s Michačom domáci Sikeľ dobre začal, keď sa ujal vedenia 2:0, ale nakoniec vyhral predsa len skúsenejší Michač hladko 9:4.

O postup do semifinále z vyhranej strany sa stretli v klubovom derby Sľuka s Leitmanom, a opäť vyhral Sľuka, aj so šťastím vyhral jasne 9:3. Druhý zápas bol oveľa vyrovnanejší aj keď za stavu 8:5 pre Kotlebu to vyzeralo, že zápas je už na konci, Gyurky však vývoj zápasu zvrátil a vyhral tesne 9:8

O postup do semifinále z prehratej strany bol Kotleba po dlhom čakaní akýsi vychladnutý, a nekládol Belovi veľký odpor – 3:9. Druhý zápas bol ešte jednoznačnejší – Michač na začiatku zápasu nedokončil dve ľahké dohrávky, čím sa nielen znervóznil, ale navyše aj urazil Pani Šťastenu, ktorá prešla na Leitmana, ktorému pridala k dobrej hre ešte aj 2 esá a nakoniec Michač neuhral ani hru...

V semifinále  mali oba zápasy podobný priebeh, ale s iným koncom. V tom prvom do stavu 5:4 sa Gyurky s Leitmanom držali vyrovnane, trhák sa podaril následne Gyurkymu, keď sa ujal vedenia 7:4 a následne aj 8:5. Potom však presnosť prešla na Leitmanove tágo, a vyrovnal na 8:8. V rozhodujúcej hre nedal Gyurky kombináciu 6-7 a nasledovala dlhá pasáž úderov na istotu a neúspešných pokusov šestku schovať, pričom najmä Gyurkymu priala Šťastena, keď po neúspešnom pokuse na šestku nikdy nenahral. Nakoniec Leitmanovi nevyšla jedna z istôt a Gyurky stôl dohral. V druhom semifinále to vyzeralo naopak na výhru Kaniančana, keď Sľuka viedol s Belom už 8:4, nakoniec však nepochopiteľne znervóznel, za stavu 8:7 nedohral ani 3 gule z ruky (keď si zle nahral a nedal hneď druhú) a to sa mu nakoniec vypomstilo – v rozhodujúcej hre síce mal šancu, ale kombináciu 3-9 nedal, navyše mu spadla biela, a postavil pre Belu ľahkú úlohu dať trojku, stop, dať štvorku, stop a dať kombináciu 5-9, ktorá sa ani nedať nedala. Bela sa veru dvakrát ponúkať nenechal, a tak bolo historické mochovské finále a dva bronzy do Kanianky.

Finále sa začalo vyrovnane, keď do stavu 2:2 sa hralo bez náskoku. Potom ako prvý zabral Bela, ujal sa vedenia 4:2 aj 5:3, ale nakoniec sa zo svojho prvého titulu tešil Gyurky, keď vyhral následných 6 hier a tým aj zápas 9:5. Poslednú hru netradične vyhral na 3 chyby

Poradie

1.        Gyurky

2.        Bela (obaja Montas Mochovce)

3.        Leitman, Sľuka (obaja BK Kanianka)

5.        Kotleba (Lavos Bratislava B), Michač (Martin)

7.        Sikeľ (Radoľa – neregistrovaný), Špirek (Montas Mochovce)

 

Nedeľa 13.3.05, 4. kolo ALFA pohára, Zvolen, 33 hráčov

Tentoraz prišlo do ALFY „len“ 33 hráčov, ale boli tam napr. víťaz posledného kola Sľuka ani vedúci hráč celkového poradia Havier. Ten však prekvapil nečakanou prehrou v druhom kole s Kadeřábkom 4:5, hoci viedol už  4:1. Kadeřábek však neskôr ukázal, že to nebola náhoda a svoj dobrý deň zakončil až postupom do finále. Hralo sa 2 KO skrátené od 8 – z vyhranej strany tam postúpili spomínaný Kadeřábek, Hriňovčan Hukel, Sľuka a po prekvapivom víťazstve nad Thoanom aj Balciar. Z prehratej strany sa k nim pridali Havier, Kružík, Mažári a Ryba.

Vo švrťfinále sa Sľuka potrápil s Kružíkom (6:4), Mažári porazil Hukela 6:3, Kadeřábek Rybu 6:4 a Havier Balciara jasne 6:1. V semifinále narazili na seba Sľuka s Havierom, Sľuka vyhral 7:3, v druhom Kadeřábek porazil Mažáriho 7:5. Finále aj zápas o 3. miesto boli jasnými záležitosťami – Sľuka zdolal Kadeřábka 7:1 a Havier Mažáriho dokonca 7:0

Poradie:

1.        Sľuka

2.        Kadeřábek

3.        Havier

4.        Mažári

 

V celkovom poradí si vedenie udržal a upevnil Havier (1066 bodov), druhý je Thoan so 716 bodmi, Sľukovi 2 víťazstvá pri dvoch účastiach stačia zatiaľ na 3. miesto s 560 bodmi.

 

Sobota a nedeľa 5.-6.3.05, Best of east 1. kolo 2005, Varšava

Ešte sa vrátim aj k Best of East, aby som doplnil výsledky a opravil chyby – najprv tú chybu, keď som minulý týždeň uviedol neúplnú osmičku a jedno iné meno ako som mal – takže v osmičke bol jeden Čech (Hajdovský) a 7 Poliakov – spomínaný Lopotko, ďalej Nowak, Savicky, Trajdos, Gastman, Skowerski a Kaplan. Víťazom sa stal domáci Skowerski.

Konečné a kompletné výsledky nájdete konečne na www.makmarketing.pl

 

Irish masters v snookri, Dublin

Pre fandov snookru aspoň čo-to o významnom turnaji, ktorý končil v nedeľu večer – titul na Irish master získal tretí krát v histórii Ronnie O’Sulliven, ktorý po zaujímavom priebehu zdolal Matthew Stevensa 10:8. Ronnie viedol už 6:1, Stevens však vyrovnal na 6:6, potom sa hráči ťahali po jednej hre až do 8:8. Do vedenia opäť išiel Ronnie a keď to už vyzeralo na rozhodujúci hru (Stevens viedol 68:0 a na stole bolo 75 bodov, ale 4 zo 6 červených boli v rozbíjacej oblasti), Ronnie predviedol svoje majstrovstvo a breakom 69 zápas dohral vo svoj prospech – Stevensovi sa teda nepodarilo do tretice to, čo v dvoch zápasoch predtým s Hendrym a Milkinsom – a síce otočiťzle sa vyvíjajúci zápas – veď v semifinále s Milkinsom otáčal z 5:8 na 9:8.

 

Ďalší program:

V sobotu 19.3. je na programe ďalšie kolo ligových súťaží a v nedeľu 3. kolo Kanianskych biliardových hier – tradične o 10:00 v Kanianke na Novej ulici, hrá sa deviatka a snooker.

O týždeň neskôr bude opäť snooker – kto si chce zahrať aj cez Veľkonočný víkend, nech sa páči do Komárna na 2. kolo snookrovej ligy na biliardových stoloch., ktoré bude v sobotu 26.3.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka