Čertík(N)oviny - 1 / 2006

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

sezóna 2005 sa skončila vlastne až cez posledný, predĺžený, víkend, hoci sme už v Novom roku 2006 – na programe bol historicky druhý turnaj Slovak Masters Cup pre najlepších Slovenských hráčov – šesť sa kvalifikovalo podľa koncoročného rebríčka 2005 a dvaja s divokou kartou. Hralo sa opäť v Štúrove.

Sobota a nedeľa 8.-9.1.2005, Slovak Masters Cup, 8 hráčov

Turnaj sa začal vlastne už týždeň predtým, keď sa 29.12. v Štúrove stretli v zápase o poslednú divokú kartu Ratkovič s Leitmanom. Hralo sa na dva vyhrané sety do 11, Prvý vyhral Ratkovič s veľkou dávkou šťastia 11:10. V druhom tiež lepšie začal a viedol už 5:1. Leitman znížil na 3:5 a zahral celú hru, nepochopiteľne však nedal jednoduchú deviatku. Ratkovič mu utiekol následne až na 10:5 a hoci Leitman znížil na 10:8, viac už nedokázal – a tak sa po výsledku 11:10, 11:8 posledným účastníkom Masters stal Ratkovič.

Účastníci boli rozdelení žrebom do dvoch skupín – v Modrej sa ocitli Polách, Trnka, Kučera a Klobučník, v Červenej Petrovics, Ratkovič, Nedešovský a Čertík. Tento ročník sa hral v skupinách trochu inak – na jednom stole sa hrala jedna, na druhom zase druhá.

Zápasy základných skupín

V prvých zápasoch sa zišli Polách s Trnkom – tí hrali posledný súťažný zápas v minulom roku (finále MSr v hre č.9) a otvárali aj rok nový. Odveta bola skutočnou odvetou – mala úplne iný, vyrovnanejší priebeh, ako spomínané finále v ktorom dominoval Polách. Tentoraz síce tiež lepšie začal (2:0), ale pokračovanie bolo na dlhú chvíľu v réžii Trnku – ujal sa vedenia 5:3 a to udržiaval až do stavu 7:5. Polách vyrovnal na 7:7, ale Trnka vzápätí dvomi hrami strhol víťazstvo na svoju stranu a vôbec prvý raz Polácha porazil. V Červenej skupine začal lepšie Nedešovský, ale Čertík otočil na 6:4. Potom sa však nevyhol už tradičnému zaváhaniu, zamrzol a už žiadnu hru nezískal

V druhom kole v Modrej skupine sa stretli Ratkovič s Petrovicsom. Petrovics rýchlou hrou získal výrazné vedenie 6:1 a to už z rúk nepustil – 9:4. Zápas Červenej skupiny medi Klobučníkom mal podobný priebeh – Klobučník sa presnou hrou ujal vedenia tiež 6:1, potom aj 7:1, a hoci Kučera znížil na 8:5, to bolo z jeho strany všetko – 9:5.

V treťom kole v Modrej skupine hral Ratkovič aspoň čo do skóre iný biliard v porovnaní s prvým zápasom proti Petrovicsovi – prvú hru vyhral proti nemu Nedešovský až za stavu 0:6. Ale vo väčšine prípadov mal šancu na výhru aj Nedešovský.  Ten si za stavu 7:1 zobral time out, ale ani ten nepomohol – o chvíľu už bolo 9:2. Zápas Trnku s Kučerom v Červenej skupine bol zo začiatku vyrovnanejší - Trnka sa ujal vedenia 3:1, ale o chvíľu už bolo 3:3. Potom sa však opäť dvojbodového vedenia ujal Trnka – 5:3 a vzápätí ho natiahol až na 7:3. Kučera znížil na 7:4, potom mu však spadla biela z rozstrelu a viac si už nezahral – 9:4.

Vo štvrtom kole sa v Červenej skupine stretol Ratkovič s Čertíkom, v Modrej Klobučník s Poláchom. Ratkovič s Čertíkom vytvorili v prvej hre hádam rekord v dĺžke hry – trvala minimálne 15 minút, hráči nedávali gule a zašívali sa, nakoniec sa podarilo hru dohrať Čertíkovi. Ten potom pridal aj ďalšie tri a ujal sa vedenia 4:0. Za tohto stavu zle zašil jednotku a Ratkovič si pripísal prvý bod peknou kombináciou 1-4-9. Ďalšiu hru vyhral opäť Čertík. V nasledujúcej netrafil z rozstrelu vôbec trojuholník a nasledoval zlom – prekvapivo v prospech Čertíka – ten mal síce 2 chyby, ale Ratkovič nedal z ruky jednotku (zašiť sa moc nedalo), hru neskôr získal Čertík a definitívne sa striasol nervozity. Zápas zakončil za stavu 8:1 ťažkou kombináciou 3-9 cez  pol stola. V zápase na vedľajšom stole lepšie začal Polách (mimochodom, nie veľmi zdravý, ale aspoň čerstvo vyspaný z hotela), ujal sa vedenia 3:1. Klobučník znížil na 3:4, ale potom už nebodoval – 9:3 pre Polácha.

V piatom kole sa stretli v Červenej skupine Petrovics-Nedešovský, v Modrej Trnka-Klobučník. Oba zápasy mali vyrovnaný začiatok – aj čo sa skóre týka, aj rýchlosti hry – na oboch stoloch bolo v rovnakej chvíli 2:2, hráči dokonca takmer naraz rozbíjali. Aj naďalej sa skóre vyvíjalo synchrónne – na jednotke viedol 4:2 Nedešovský, na dvojke v rovnakom čase rovnakým skóre Trnka. Potom síce hráči na raz opäť rozbíjali, ale na jednotke za stavu 4:4, na dvojke 5:3 pre Trnku. Potom bolo chvíľočku synchrónne na oboch stoloch aj 5:4 a neskôr aj 5:5 – zaujímavé. Dokonca aj rozstrely za stavu 6:5 (pre Nedešovského a Klobučníka) boli súčasne a aby toho nebolo málo – aj za stavu 7:5. Po ňom si však na jednotke zobral Petrovics time out, a bolo po synchronizácii. Navyše, Petrovics po time oute nedal osmičku a Nedešovský stôl dohral (8:5), zatiaľčo na vedľajšom Trnka znížil na 6:7. Vzápätí Nedešovský pridal aj ďalšiu hru a po víťazstve 9:5 si zabezpečil v predstihu  výhru v skupine a Ratkoviča odsunul definitívne na 4. miesto v skupine. Na vedľajšom stole Trnka vyrovnal na 7:7. Po zašívačkách na jednotku sa dostal k slovu Klobučník a ujal sa vedenia 8:7 a vyhral aj nasledovnú hru.

V šiestom kole sa v Moderj skupine nehralo – Kučera vidiac, že na iné ako 4. miesto v skupine to nevyzerá uprednostnil prípravu na druhý deň – mal okrem štvrťfinále na programe aj skúšku na vysokej škole. Skupinu na základe výsledkov vzájomných zápasov vyhral o skóre v nich Polách, pred Trnkom a Klobučníkom. V Červenej sa stretli Petrovics s Čertíkom v priamom zápase o druhé miesto. V prvých pár hrách sa Čertík pomýlil na koncových guliach, z 1:1 bolo 4:1, potom sa Petrovics uvolnil a výbornou hrou ušiel až na 8:1. Čertík už len znížil na 8:2. V Modrej skupine teda vyhral Nedešovský, pred Petrovicsom, Čertíkom a Ratkovičom. To podľa kľúča turnaja určilo aj štvrťfinálové dvojice – Polách-Ratkovič, Petrovics-Klobučník, Čertík-Trnka a Nedešovský-Kučera.

Poznámka : o poradí pri rovnosti bodov rozhodovali výsledky vzájomných zápasov, v Modrej skupine tabuľka vzájomných zápasoch 3 hráčov s dvomi výhrami – v nej mal Polách skóre +4, Trnka 0 a Klobučník -4.

 

Štvrťfinálové zápasy (do 11)

Polách-Ratkovič

Polách v prvej hre vyhral súboj na istotu na jednotky, a zrazu po dohrávke, ese a čistej bolo hneď 3:0. V ďalšej hre Ratkovič nedal jednotku a Polách opäť s prehľadom stôl dohral. V piatej hre už bodoval aj Ratkovič – Poláchovi spadla z rozstrelu biela, a Ratkovič dobre rozbitý stôl dohral. Vzápätí pridal čistú hru. V ďalšej mu však pri zapisovaní zašitej dvojky spadla biela, a Polách s guľou z ruky stôl dohral. V ďalšej hre ten istý scenár – zášivka na dvojku, faul a s guľou z ruky dohrávka – 6:2. V ďalšej hre najprv Polách nečakane nedal sedmičku, vzápätí Ratkovič osmičku a Polách dohral. Aj ďalšia hra mala podobnú náplň – Polách nedal šestku, Ratkovič sedmičku, potom opäť Polách ani deviatku, tú nedal ale ani Ratkovič a Polách už áno – 8:2. Aj ďalšiu hru vyhral Polách (čistá), v nasledovnej mu však pri trojke spadla záhadne biela a Ratkovič štyri gule z ruky dohral. Ďalšiu hru však opäť vyhral Polách (10:3) a Ratkovič dokázal pridať už len jednu – 11:4

Klobučník-Petrovics

V repríze minuloročného finále lepšie začal Petrovics, ktorý sa ujal vedenia 3:1. V ďalšej hre Petrovics pri skákaní na trojku vyrazil bielu zo stola a Klobučník z guľou z ruky stôl dohral. Klobučník vyhral aj ďalšiu hru, hoci mu z rozstrelu spadla biela – Petrovicsovi však kikslo na jednej z gulí tágo a nenahral si. V ďalšej hre Klobučník nedal šestku a tak sa po dohrávke vedenia ujal opäť Petrovics. Ten vyhral aj ďalšiu hru a potom ako v nasledujúcej nedal Klobučník sedmičku aj tú – 6:3. Ďalšiu hru vyhral Klobučník. V nasledujúcej hre si hráči nenahrávali – Petrovics na sedmičku, tak zašil. Klobučník skočil a dal, ale so zlou nahrávkou na osmičku. Tá zostala potom po jeho údere v jamke – otázka pre Petrovicsa nebola ju dať, ale nahrať si a Petrovics si zlepil bielu s deviatkou... A potom zle zašil, Klobučník deviatku už dal. No a v ďalšej po faule na štvorke Klobučník uprednostnil z ruky kombináciu 4-9 pred dohrávaním otvoreného stola – dal ju a bolo opäť vyrovnané 6:6. V ďalšej hre po rozstrele zostalo na stole ťažké rozloženie gulí – a nasledovala dlhá hra na istotu na jednotke. Vyhral ju Klobučník, ale vzápätí nedal dvojku. Petrovics sa však zase zašil pri riešení komplikovanej trojky. Zapísal síce, ale celkom nahral (kombinácia 3-5) a Klobučník stôl dohral. V ďalšej hre Klobučníkovi spadla z rozstrelu biela a Petrovics hru dohral – po zlej nahrávke na osmičku však musel končiť kombináciou 8-9. Vzápätí pridal čistú hru a opäť sa ujal vedenia. V ďalšej mu však nespadlo z rozstrelu a k slovu sa teda dostal Klobučník – nenahral si na osmičku, nedal, Petrovics čiernu dal, skoro mu však spadla biela a len s veľkou dávkou šťastia (potom ako sa biela vyklepala v rohovej jamke a narazila do deviatky...) si nahral na deviatku – 9:7. V nasledujúcej hre však nemal po rozstrele čo hrať a zahral push-out. Ten mu Klobučník nechal hrať – Petrovicsovi úmysel nevyšiel a Klobučník sa dostal k otvorenej guli – stôl dohral, záver však bol veľmi zaujímavý – na osmičku si zle nahral, a na deviatku musel točiť okolo celého stola bielu – zahral to zle, biela buchla do rožteka strednej jamky – a odtiaľ prišla rovno pred deviatku... V ďalšej hre mu však spadla s jednotkou aj biela. Petrovics stôl dohral – neodpustil si však problém v závere – na nahrávku na osmičku musel siahnuť do arzenálu menej používaných zbraní – 10:8. Takéto zbrane, ale ešte hrubšieho kalibru, musel použiť aj Klobučník, ktorý zašíval v ďalšej hre jednotku, tá však spadla – a biela zašitá na dvojku – Klobučník nádherne skočil a dvojku (ležiacu dosť ďaleko od jamky) aj dal – a stôl dohral. V ďalšej sa mu po perfektnom rozstrele núkal otvorený stôl – ten Klobučník využil na čistú hru – 10:10. V rozhodujúcej hre mu nespadlo z rozstrelu, Petrovics mal ľahký úder na jednotku, ale zle si nahral z dvojky na trojku – ťažkú guľu dal, zašil sa však na štvorku – tú síce skokom zapísal, ale nedal. Klobučník ju však tiež nemohol hrať, iba ak ťažkou kombináciou 4-8 – skúsil ju a nedal, navyše nahral. Petrovics ale nedal päťku – ale ani, aspoň sa zdalo, nenahral. Klobučník päťku na všeobecné prekvapenie dal, nenahral si ale na šestku a tak skúsil ťažkú kombináciu 6-9 s dávkou istoty (tzv. dvojzmyselný úder) – biela išla na druhý koniec stola ako šestka – časť a) plánu nevyšla, ale b) áno – Klobučník zašil. Petrovics nezapísal – a Klobučník drámu dokončil - 4 gule z ruky dohral.

Trnka-Čertík

O tomto zápase sa toho veľa napísať nedá – v prvých 5 hrách sa Čertík nedostal na žiadnu normálnu guľu, súboje v hre na istotu prehral – a zrazu bolo 0:5. Trnka už bol medzičasom taký rozohraný, že keď sa dostal na stôl, všetko dohrával, potom mu spadlo aj eso, dal 2 čisté, a tak Čertík bol rád, že za stavu 0:9 (...) aspoň zachránil kanára. Ešteže sa hralo až do 11. V ďalších dvoch hrách mal Čertík ešte šance, ale nevyužil ich – a tak utrpel ťažký debakel 1:11

Nedešovský-Kučera

Zápas som veľmi nesledoval (hral som na vedľajšom stole), z toho čo som videl – Nedešovský viedol v podstate od začiatku, Kučera len doťahoval – z 3:6 na 6:8 – ale to bolo všetko – zápas skončil 6:11

Semifinálové zápasy (do 11)

Tam som už nebol – mám sprostredkované informácie

Polách-Klobučník

Oveľa lepšie začal Polách, ktorý sa ujal výrazného vedenia 7:3 – a kto by bol v tej chvíli povedal, že už nezahrá ani jedinú hru – Klobučník výbornou hrou otočil na 11:7 a po roku sa opäť prebojoval do finále.

Trnka-Nedešovský

Druhé semifinále bolo jednoznačnou záležitosťou – Nedešovského. A to ani nemusel podať nadpriemerný výkon - Trnka totiž na rozdiel od zápasu s Čertíkom robil množstvo chýb, najmä na posledných guliach – nechával na stole pár gulí, mýlil si na sedmičke, na osmičke, dokonca nedal ani deviatku na priamo. A za chvíľu už bolo 1:9. Potom sa síce Trnka ešte pokúsil o zvrat – znížil na 9:4, ale to už bolo z jeho strany naozaj všetko – Nedešovský dohral ďalšie dve hry a po výhre 11:4 postúpil do finále.

Finálový zápas (do 13)

Klobučník-Nedešovský

Zápas mal veľmi jednoznačný priebeh – Klobučník sa po strojovej hre ujal vedenia 5:0. Potom sa síce pomýlil na sedmičke, Nedešovský pridal čistú hru a po ďalšej Klobučníkovej chybe na vysokom čísle dotiahol na 5:3, Klobučník však opäť zaradil vyššiu rýchlosť, pridal v rade ďalších 5 hier – 10:3. Potom síce spravil zase nejakú chybu, a z nej Nedešovský znížil na 10:4, ale to bol jeho posledný príspevok – Klobučník sériou troch hier ukončil tohtoročný Masters cup – 13:4 – celé to trvalo hodinku a dvadsať minút.

Milan tak obhájil víťazstvo z minulého roka, o zostal teda jediným víťazom tohto podujatia, keďže išlo o jeho druhý ročník. Klobúk dole J, hral ozaj vynikajúco. Štvrťfinále s Petrovicsom by sa pokojne mohlo premietať ako inštruktáž k téme „hra pod tlakom“ a úrovňou hry a zápletkou to bolo predčasné finále turnaja.

Ešte mi nedá, aby som sa nevyjadril k organizácii turnaja – organizácia bola na vysokej úrovni, počnúc rozhodcami, cez zabezpečené ubytovanie, strava (večera a raňajky) – to všetko hradil usporiadateľ, až k presnému dodržiavaniu harmonogramu zápasov, končiac príjemnou atmosférou v herni. Myslím si, že to bolo dôstojné pokračovanie mladého podujatia Slovak Masters Cup a vysoko nastavená latka pre organizátorov ďalších ročníkov. Takže aj takto ešte raz – poďakovanie do Štúrova všetkým, ktorí sa o priebeh podujatia zaslúžili, a najmä Richardovi Haulíkovi, ktorý za celým týmto podujatím stál a organizačne ho riadil.

 

Ďalší program:

A hneď po skončení starej sezóny, hor sa na novú. Počas Masters zasadol aj Výkonný výbor a pripravil kalendár na novú sezónu – začína sa 21.1. prvým kolom ligových súťaží, o týždeň neskôr, 28.1. bude prvé kolo Slovenského pohára.

Ešte predtým však bude na programe Eurotour. Keďže sa hrá celkom blízko, prihlásilo sa naň hneď niekoľko našich hráčov – Petrovics, Trnka a Ratkovič, Polách je na rezervnej listine – o výsledkoch našich hráčov budeme informovať, ako aj o celkových výsledkoch.

A ešte pred Eurotourom sa začne hrať na regionálnej úrovni – ALFA sa už vlastne aj hrala. V nedeľu 8.1. prvé kolo vyhral celkom nečakane a netradične Roman Havier, ktorý v minulom kole skončil až na 25.-32. mieste J. Druhý skončil mladý nádejný zvolenský hráč Folk, tretí Stieranka.

Na a už počas najbližšieho víkendu, konkrétne v nedeľu 15.1. sa bude hrať 1. kolo nového ročníka Kanianskych biliardových hier – tradične v o 10:00 v herni na Novej ulici. Príďte, organizátori chystajú novinky, aby to boli ozaj „hry“ ako sa patrí a k organizácii sa budú mať možnosť vyjadriť aj hráči.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka