Čertík(N)oviny - 10 / 2006

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

tentoraz bol na programe opäť bohatý biliardový víkend – u nás sa hrali prvé tohtoročné Majstrovstvá Slovenska – už tradične v tomto termíne prvá z netradičných disciplín – MS v hre na malých stoloch, už tradične v Radoli. V zahraničí sa hrala posledná kvalifikácia do série IPT.

 

MSr v hre na malých stoloch, hra č.9, Radoľa, 26 hráčov

V Radoli sa opäť zišla pekná účasť, aj celkom kvalitná – z extraligistov celé kanianske družstvo, Gyurky zo Štúrova, Daubner z Trenčína, či Kotleba z rezervy LAVOSu. Z medailistov z minulého roka chýbal len obhajca striebra Bela, šampión Gyurky ako aj bronzoví Sľuka s Leitmanom prišli svoje posty obhájiť.

Tentoraz sa so súťažou pohral žreb – napr. nasadený Kotleba vo svojom prvom hranom zápase narazil na Daubnera a jeden by ozaj čakal pri nasadení v prvom zápase trochu iného súpera – Kotleba nakoniec zápas prehral 6:9 Na rovnakej úrovni sa stretli aj Leitman s Čertíkom – tentoraz mal Leitman riadnu dávku smoly a Čertík vyhral 9:4. O smole môže hovoriť generálny sekretár SbiZ Lošák, ktorý najprv vytiahol prehratý zápas zo stavu 3:8 na 8:8 a potom nedal rozhodujúcu deviatku. Vzápätí prehral 8:9 aj na prehranej strane...

V ďalšom kole sa na prehranú stranu pobral aj Daubner, ktorého porazil bývalý hráč z popredia slovenského rebríčka Jozef Lisík – Reno si prehru 3:9 asi ani nepamätá, ale Lisík hral ozaj všetko – videl som tam oblúky, mantinely... Zaujímavý zápas odohrali Čertík s domácim Jurekom – Čertík nech robil čo robil, Jureka sa striasť nemohol – jeho pestrá kombinačná, ale aj presná hra ho držala v hre až do stavu 8:8, dokonca mal víťazstvo na lopate, keď od rozstrelu sa dostal až po sedmičku (osmička na stole nebola), tú však nedal, navyše Čertíkovi nahral. V tomto kole sa odohralo aj ďalšie kanianske derby – Sľuka porazil Haviera 9:4 (Havier po zápase hovoril niečo o nedal-zašil, ale neviem, koho mal na müsli J ). Hladko postúpil obhajca titulu Gyurky po výhre 9:5 nad Mikulom.

O postup z vyhranej strany sa stretli Gyurky s Lisíkom a Sľuka s Čertíkom. V prvom zápase mal Lisík pohár na dosah, ale nepremenil pár mečbalov a nakoniec prehral 8:9. Sľuka začal s Čertíkom lepšie, ujal sa rýchlo vedenia 3:0, Čertík však po chvíli vyrovnal na 3:3. Potom však nasledovala dávky smoly a Sľuka sa ani nemusel veľmi narobiť na víťazstvo 9:3.

Na prehranej strane potom Jurek takmer porazil Kotlebu, opäť to však skončilo 8:9 v jeho neprospech, keď Kotleba otočil zo stavu 6:8. Na rovnakej úrovni sa stretli aj Leitman s Daubnerom – hráči boli stále tesne pri sebe, ako prvý mal šancu na výhru Leitman keď viedol 8:6, nakoniec však prehral 8:9. Druhé 2 zápsy boli jasné – Tomašec vyhral 9:0 s Mikulom a Havier 9:3 s Dragúňom.

V ďalšom kole Kotleba nestačil na Haviera (2:9), podobne Tomašec na Daubnera (3:9) – Tomašec však viedol 2:0 a mal niekoľko možností vedenie natiahnuť, nevyužil ich a keď sa už Reno rozbehne, ťažko ho zastaviť.

O postup z prehranej strany sa stretli Havier s Lisíkom – Havier sa rýchlo ujal vedenia 8:0, ale potom nejako znervóznel a o chvíľu už bolo 8:6 a Lisík mal šancu znížiť na 8:7 – to mu však už nevyšlo. Zápas Čertíka s Daubnerom bol zaujímavý a vyrovnaný – koncovka však bola v réžii Daubnera – za stavu 6:7 získal hru na 3 chyby a Čertík sa už nedostal na stôl – 2 čisté to vybavili...

V semifinále (hralo sa 2KO skrátené od 4) si Havier opäť vytiahol Sľuku a tentoraz ho už-už mal – viedol 8:6, Sľuka však otočil (za zmienku stojí krásna kombinácia 2-9 na 8:8) – hoci za stavu 8:8 mal Havier veľkú šancu – nedal ale kombináciu 6-9 a Sľuka zvyšok stola dohral. V druhom semifinále rozbehnutého Daubnera nezastavil ani Gyurky a prehral hladko 4:9.

Finále bolo tiež jednoznačnou záležitosťou – Sľuka spravil pár chýb na začiatku a pokiaľ sa stihol rozkukať bolo 0:5 – nakoniec to za stavu 1:6, vidiac márnosť svojho snaženia a  tváre spolucestovateľov z auta čakajúcich už len na neho, vzdal.

 

Poradie:

1. Daubner (BK Trenčín)

2. Sľuka

3. Havier (obaja BK Kanianka) a Gyurky (Bastia Štúrovo)

 

One side

Počas MSr sa odohral aj turnaj v novej disciplíne – tzv. „One side“. Princíp hry je podobný ako hra č.8, akurát hráč musí schovať svoje gule do jamiek pred rozstrelom zvolenej strany stola. Hralo sa jedno KO, do 2 a víťazom za stal (a finančnú odmenu 1000.- Sk venovanú p.Lošákom) si odniesol Sľuka, ktorý vo finále zdolal Gyurkyho. Tretí skončili Leitman a domáci Jurek.

 

IPT, posledný kvalifikačný turnaj o členskú kartu, Weert, Holandsko, 47 hráčov

Do Holandska prišla menej početná, ale stále kvalitná konkurencia – problémy s vízami mali Filipínci, Američanom prišlo len päť, na druhú stranu sa logicky rozrástol zástup hráčov z Nemecka a Británie.

Platili aj doterajšie bonusy – 5000 USD za 6 čistých po sebe + 500 za osmičku z rozstrelu. Hrali sa aj vyzývacie zápasy – v úlohe vyzývaného nahradili Mike Sigella domáci členovia IPT Lely a van den Berg a za 12 zápasov prehrali jediný – za každú výhru brali 1000 USD. Vyzývateľ (vyžrebovaný z prehraných hráčov) mohol získať zadarmo vstup na kvalifikáciu na ľubovoľný IPT turnaj. 5000 dolárový bonus získali dvaja hráči – Španiel David Alcaide, ktorý zahral dokonca 8 čistých po sebe (hneď v prvom kole), a van den Berg v jednom z vyzývacích zápasov. Blízko boli aj Hybler s Lysholmom, ktorí obaja zahrali po 5 čistých po sebe – zaujímavé, že vo vzájomnom zápase. Hyblerovi sa ešte raz podarilo zahrať 5 čistých po sebe, ale tá šiesta mu nebol súdená. Hybler bol aktérom ešte jednej zaujímavosti – s jediným prítomným Filipíncom Sambajonom prehrával už 0:7 – dokázal však otočiť na 10:8.

A kto získal posledné 2 miesta do IPT ? Obe miesta zostali v Európe – z vyhranej strany postúpil už spomínaný David Alcaide a z prehranej Daryl Peach.

Takže smutnému hrdinovi Foldeszovi sa to nepodarilo ani tento raz – navyše, ako jednému z vyžrebovaných vyzývateľov sa mu ešte aj ušlo od Lelyho 8:0...

 

Best of East, Poľsko

Kto márne hľadal výsledky Best of East z minulého týždňa – tu je aspoň poradie, žiadne iné detaily som nenašiel. Všimnite si úspešnosť poľských hráčov – v 16tke bol jediný mimo-poľský hráč a v 32ke ich bolo dokopy 6.... Nedarilo sa víťazovi dvoch kôl v minulom roku Skowerskému, ktorý skončil až 65.

 

1

Trajdos

Wojciech

Poland

PL

40

2

Kapłan

Tomasz

Poland

PL

32

3

Turkowski

Michał

Poland

PL

25

 

Walter

Jacek

Poland

PL

25

5

Drąka

Krzysztof

Poland

PL

22

 

Kanik

Tytus

Poland

PL

22

 

Roter

Mariusz

Poland

PL

22

 

Skoneczny

Adam

Poland

PL

22

9

Babica

Radosław

Poland

PL

19

 

Ewald

Adam

Poland

PL

19

 

Guzanowski

Andrzej

Poland

PL

19

 

Koryagin

Vadym

Ukraine

UA

19

 

Nowak

Sławomir

Poland

PL

19

 

Skoneczny

Mariusz

Poland

PL

19

 

Straszewski

Tomasz

Poland

PL

19

 

Śniegocki

Mateusz

Poland

PL

19

17

Cretu

Cosmin

Romania

ROM

16

 

Czarnecki

Michał

Poland

PL

16

 

Czekalski

Łukasz

Poland

PL

16

 

Dobronsky

Dror

Israel

ISR

16

 

Gastman

Krzysztof

Poland

PL

16

 

Jarno

Jacek

Poland

PL

16

 

Jędrzejczak

Dawid

Poland

PL

16

 

Judet

Antoanell

Romania

ROM

16

 

Kędzior

Michał

Poland

PL

16

 

Klimek

Mariusz

Poland

PL

16

 

Kogut

Piotr

Poland

PL

16

 

Kotleba

Borys

Slovakia

SK

16

 

Nowosad

Yevgenyi

Ukraine

UA

16

 

Piekarski

Konrad

Poland

PL

16

 

Samborski

Wojciech

Poland

PL

16

 

Zachar

Robert

Poland

PL

16

  

Ďalší program :

V sobotu 18.3. malo byť 3. kolo Slovenského pohára – to však bolo preložené na koniec apríla (29.4.). Namiesto neho sa bude hrať  nasledujúce, teda 4. kolo ligových súťaží (Extraliga, 1.Liga). Potom nasledujú na slovenskej úrovni 2 voľné víkendy, vyplnené 4. kolom ALFA pohára vo Zvolene (26.3.), 4. kolom Kanianskych biliardových hier (2.4.). Počas týchto dvoch víkendov sa hrajú  Majstrovstvá Európy s bohatým slovenským zastúpením – o výsledkoch budeme samozrejme informovať.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka