Čertík(N)oviny - 11 / 2006

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

Po týždňovej prestávke som tu opäť so spravodajom. Písať je o čom – minulý týždeň bola liga, od štvrtku bežia ME v nemeckom Brandedburgu, a hral sa aj profesionálny snookrový turnaj – až v ďalekej Číne. A hral sa aj skoroprofesionálny ALFA pohár vo Zvolene.

 

Extraliga, 4. kolo (18.3.2004)

LAVOS „A“ – BK Kanianka odložené

Mistano Trnava – 1. BC Komárno odložené

Alpia Martin – LAVOS „B“ 1:8

Bastia Štúrovo – BK Trenčín 3:6

 

Opäť sa hralo neúplné kolo – nehral sa šláger medzi majstrom z Komárna a vicemajstrom z minulého roka Trnavou, ani bronzová Kanianka s v tejto sezóne nezdolaným LAVOSom „A“.

V hraných zápasoch chcel posilnený Trenčín potvrdiť, že to myslí s útokom na medaily vážne – a oplatili minuloročnú nečakanú prehru Štúrovu – práve tá prehra so Štúrova mala minulý rok napokon veľkú váhu... Lepšie síce začali domáci, ktorí viedli po osmičkách 2:1, ale deviatku vyhrali hostia 3:0 (Vavro s Haulíkom 11:10), a tak im v 14tke stačil aj jediný bod – ten pridal nielen Daubner, ktorý vyhral všetky 3 svoje zápasy, ale aj Kubán.

LAVOS „B“ sa chcel pokúsiť v súboji družstiev bez výhry o prvé body na pôde Martina – po tesnej osmičke (1:2 – Výboch – Kotleba 7:8) nasledovali výhry vo všetkých troch deviatkach – a body putovali do Bratislavy.

 

Tabuľka je nekompletná, chýbajú 4 odložené zápasy – na vrchu 3 družstvá bez prehry, na dne celkom prekvapivo Kanianka, ktorá málo hrala a navyše ešte nevyhrala...

 

ME 2006, Brandenburg (Nemecko)

Hra č.14/1

V tejto hre sme mali najmenej početné zastúpenie – hrali len Jaro Polách a Milan Klobučník. Milan mal v prvom kole voľno, Jaro vyhral jasne 125:48 so švédskym reprezentantom Larssonom. V druhom kole narazil na Martensa z Holandska, s ktorým nedávno prehral na Eurotoure v Prahe 7:9. Po vyrovnanom začiatku Martens ušiel až na 24:100. Jaro potom zabojoval a náskok riadne stiahol, stačilo to však už len na tesnú prehru 113:125. Klobučník si zahral s jedným z najlepších Európskych hráčov van den Bergom – zo začiatku aj viedol (naposledy som videl na online pokrytí stav 32:21) a potom už len konečný výsledok 38:125... Nuž, van den Berg má osobný rekord okolo 270 – ťažký súper. Tak sa obaja naši hráči dostali do druhého kola na prehranej strane – Polách sa stretol s Meduničom z Chorvátska. Dobre začal, videl som stav 50:14, potom aj okolo 100:60, a hoci Medunič doťahoval, nakoniec tesná koncovka dopadla v prospech Polácha – 125:114 (najprv tam bol uvedený opačný výsledok, normálne som to musel prepisovať...). Klobučník v zápase s Čechom Zemanom náskok neustále zvyšoval a vyhral jasne 125:45. V ďalšom kole sa Milan stretol s Grékom Damoulakisom – prvý raz som videl stav 34:9 pre Gréka, potom aj 59:9.  Potom sa dostal k slovu aj Milan – 66:23, o chvíľu však už bolo zase o paťdesiat - 75:23. Jaro narazil na Belgičana Budoa – prvý stav bol 27:15 pre Jara, potom aj 56:16. Pri týchto stavoch som vyrazil na cestu späť domov (bol som služobne mimo) a na moje milé prekvapenie som zistil, že Milan zápas otočil a vyhral 125:94, a Jaro náskok udržal a vyhral 125:62. Obaja naši tak postúpili do zápasov o postup do jednoduchého KO – Klobučník narazil na Nóra Bratbergsengena, Polách na známeho Chorváta Putnika. Obaja zohrali so súpermi vyrovnané zápasy a aspoň jeden skončil v náš prospech – Milan vyhral 125:101 a postúpil teda do 32ky, Jaro prehral 107:125 a skončil na 33. mieste (s bilanciou 3 výhry a 2 prehry).

Do záverečnej 32ky sa zo známych mien nedostali napríklad obhajca striebra z minulého roku Otterman z Nemecka, výborný Fín Markus Juva, známy mladý Švéd Weisselius, či Majid z Anglicka, všetci veľkí favoriti sa však do 32ky dostali.

V 32ke sa hralo hrali zaujímavé zápasy. Nás v prvom rade zaujímal súper pre Klobučníka – bol ním Francúz (bývalý člen družstva Európy na Mosconi Cupe) Facquet. Milan bohužiaľ podľahol 88:125 a skončil teda na 17. mieste, čo je podľa mňa výborný výsledok, ako aj Poláchove 33. miesto.

Z ďalších zaujímavých zápasov – už v 32ke sa streli 2 hrajúce legendy európskeho biliardu, Ortmann a Storm – v tesnom zápase (125:106) sa z výhry tešil Ortmann. Stepanov si poradil s Hyblerom 125:58, ešte stále len 15 ročný Rakúšan Albin Ouschan junior porazil spomínaného Martensa 125:59.

V 16tke belgický pôvodom snookrový hráč Das Serge potrápil Nemca Reimeringa (111:125), 15 ročný Ouschan pridal ďalšiu výhru, tentoraz nad Švédom Hultgrenom 125:114, so Souquetom po výsledku 73:125 vypadol posledný Poliak v súťaži Ewald, van den Berg si poradil s u nás známym Sandorom Tomto (tentoraz reprezentujúcim Srbsko a Čiernu horu) 125:81, Stepanov si súdiac z výsledku -1:125 s Ortmanom veľmi nezahral (tipujem to akurát tak na rozstrel s bielou...), postúpil aj ďalší Holanďan Feijen (s Oikonopoulosom z Grécka 125:73), ďalšiemu Lelymu sa už nedarilo, keď prehral s rozbehnutým Peachom 62:125. No a premožiteľ Klobučníka Facquet bojoval až do poslednej gule s Felderom z Rakúska, nakoniec však prehral 122:125.

Vo štvrťfinále sa hrali jednoznačné zápasy, súdiac podľa výsledkov sa súperi zas tolo asi veľmi nestriedali – a bola to nemecká show – Reimering zdolal Ouschana 125:7, Souquet van den Berga 125:5, Ortmann Feijena 125:15 a nakoniec Peach Feldera 125:18.

Ako boli štvrťfinále jednoznačné, tak boli semifinále napäté až do konca - v Nemeckom súboji Souquet zdolal Reimeringa 150:128 a Ortmann sa podobne potrápil s Peachom a vyhral 150:131. Takže po roku opäť nemecké finále.

V súboji európskych legiend si pripísal ďalší, už 13 titul Majstra Európy Ortmann, po výhre 150:37. Souquet si na svoj 17. titul musí počkať...

Hra č.8

Tu sa pozrieme len na našich pretože súťaž je rozohraná, ešte nie je ani 32ka.

V 1. kole veľmi dobrý výsledok urobil Reno Daubner, ktorý zdolal veľmi dobrého Rusa Stepanova 8:6. Vyhral aj Milan Klobučník, ktorý porazil Michele Monaca z Talianska hladko 8:2. Ostatným sa darilo menej – Polách prehral s už spomínaným snookrovým Belgičanom Serge Das 5:8, Zolo Petrovics prehral rovnakým rozdielom s Gilianom Smitom z Holandska, prehral aj Jano Kučera 3:8 s Chinakovom z Ruska

V 2. kole veľká škoda, že Daubner prehral 7:8 s Hultgrenom zo Švédska, Klobučník nám však radosť urobil, keď porazil 8:6 Fína Sellberga – v treťom kole Milana čaká čerstvý Majster Európy v 14tke Ortmann...

V 1. kole na prehranej strane mal Polách voľno, Kučera prehral Grékom Damoulakisom 6:8. V hre zostal aj Petrovics, ktorý zdolal Angličana Vinsona 8:2.

V 2. kole na prehranej strane majú neľahkých súperov – najťažšieho mal zrejme Petrovics, ktorý hrál s čerstvým bronzovým medailistom v 14tke a  kvalifikantom do IPT Darylom Peachom (ten tam zahral 3x 5 čistých po sebe) – držal sa do stavu 3:3, nakoniec však prehral 4:8, s Angličanom hral aj Polách (James Kay) – prehrával už 2:6, potom síce stiahol na 5:7, to už však bolo všetko. Daubner hral s Meduničom a zápas bol celý čas vyrovnaný, až dospel do rozhodujúcej hry – a tú tentoraz vyhral Daubner. V 3. kole na prehranej strane bude ďalší belgicko-slovenský súboj – Renovým súperom je Jan Dulst.

Aby som neopomenul aj ženskú súťaž – v somičke máme zastúpenie, hrá Angelika Domjánová, ktorá v 1. kole zdola 6:2 írsku reprezentantku Rosemary McGinty, v druhom kole však nestačila na Holanďanku Estelle Bijnen a po výsledku 0:6 sa dostala do 2. kola na prehranej strane, kde sa stretne s Katrin Jensen z Dánska, čo tiež nie je ľahká súperka.

 

China open, Shangai

Na China open sa opäť diali zaujímavé veci –aktuálna svetová jednotka  O’Sullivan sa tentoraz do Číny vybral, vidiac, že jeho pozícia svetovej jednotky je ohrozená, ale nepochodil – hanebná prehra 0:5 v prvom kole s Thajčanom Wattanom (inak bývalá svetová trojka) len potvrdila, že je z formy, čo pred Majstrovstvami sveta nie je dobré znamenie. Takisto pochodil aktuálny Majster sveta Murphy, ktorý prehral v prvom kole s menej známym Holtom 2:5. Vo štvrťfinále objaca víťazstva na tomto turnaji, 18 ročný domáci Ding porazil jasne 5:1 Swaila, Williams ukázal zlepšenú formu a porazil tiež jasne 5:1 Hendryho, v súboji víťazov 2 posledných turnajov uspel Doherty, ktorý zdolal Leeho 5:2, a Higgins zdolal 5:2 Perryho.

V semifinále sa hrali jednoznačné zápasy – domáci Ding nestačil na po zbabranom začiatku sezóny prebúdzajúceho sa Marka Williamsa a prehral 2:6, rovnakým pomerom si poradil v tejto sezóne vynikajúci Higgins s Dohertym.

Na rozdiel od semifinále, finále bolo bojom do posledného framu – z víťazstva 9:8 sa nakoniec tešil Mark Williams. Do konca profesionálnej sezóny už zostáva len jediný turnaj – Majstrovstvá sveta, ktoré začínajú 15.4. a budú trvať až do 1.5. Vysielať ich bude Eurosport a máme sa na čo tešiť – veď aj v 1. kole sa hrá do 10 a hráči viac riskujú J.

 

ALFA pohár, 4. kolo, 37 hráčov

Hojná  a kvalitná účasť – až z Čiech prišiel veľmi dobrý hráč Sarkozi, nechýbal Havier, domáci stále sa lepšiaci mladíci, prišli hráči z Lučenca, Brezna... - takže turnaj bol zaujímavý. Vo štvrťfinále sa zrodilo prekvapenie, keď Sarkoziho zdolal mladý Folk. Havier sa poriadne potrápil s Kadeřábekom a zdolal ho 6:5, keď ho mal Kadeřábek už už na lopate – zas tavu 5:5 mu však vyklepalo päťku a Havier dohral. Potom sa už upokojil a rozohral, a súperov ďalej valcoval – Stieranka dostal v semifinále kanára a Ryba vo finále uhral len jednu hru. Tretí nakoniec skončil Folk, ktorý v súboji o 3. miesto zdolal Stieranku 7:6.

Kompletné výsledky aj celkové poradie nájdete na inom mieste www.sbiz.sk (regionálne turnaje)

 

Ďalší program:

Celý týždeň pokračujú ME, zastúpenie máme staále aj v hre č.8 mužov, v hre č.9 mužov aj žien (súťaže ešte ani nezačali), aj v súťaži vozíčkárov – o všetkom sa budem snažiť informovať. Zatiaľ držte našim palce.

V sobotu 1.apríla sú MSr seniorov v hre č.8 v Nitre – pravdepodobne s premiérou živého vysielania na internete prostredníctvom WEB kamery,  mali by byť aj nejaké ligové dohrávky, v nedeľu 2.4. Kanianske biliardové hry – tentoraz sa bude celkom netradične hrať hra č.10 – príďte vyskúšať – začiatok tradične o 10:00 v Kanianke.

O týždeň neskôr, 8.4. je na programe už 5. kolo ligových súťaží.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka