Čertík(N)oviny - 18 / 2006

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

po týždňovej keď sa viac menej nič nedialo (spravodaj z kvalifikácie juniorov na ME bol uverejnený vďaka p. Koniarovi samostatne), som tu opäť so spravodajom. Tentoraz je ozaj o čom písať - v sobotu 27.5. sa hralo 7. kolo ligových súťaží, v nedeľu tiež 7. kolo Alfa pohára. No a niečo sa udialo aj na medzinárodnej scéne – minulý týždeň sa hral významný turnaj v USA BCA Open, a tento víkend aj 5 kvalifikačných turnajov na Majstrovstvá Severnej Ameriky verzie IPT.

 

Sobota 27.5.2006, Extraliga, 7. kolo

 

BK TRENČÍN

 

ŠBK Lavos BRATISLAVA "B"

7:2 

ŠBK Lavos BRATISLAVA

 

1.BC KOMÁRNO

1:8

Bastia ŠTÚROVO

 

BK KANIANKA

1:8 

Mistano TRNAVA

 

Alpia MARTIN

4:5

 

Odložené zápasy

Mistano TRNAVA

 

1.BC KOMÁRNO

odložené

ŠBK Lavos BRATISLAVA "B"

 

ŠBK Lavos BRATISLAVA

odložené 

1.BC KOMÁRNO

 

BK TRENČÍN

odložené 

 

V extralige sa odohrali vcelku netradične všetky naplánované zápasy tohto posledného kola prvej časti súťaže, a úspešnejší boli hostia.

Kanianka cestovala do Štúrova, ktoré sa minulý rok zachránilo len po baráži, to sa však tento rok posilnilo, a zrazu sa ocitlo v pokojnom strede tabuľky. Čo viac, bilancia 3 výhry - 3 prehry zo šiestich zápasov Štúrovo oprávňovala v prípade výhry (Kanianka dosiaľ 4-2) sa zapojiť dokonca do bojov o medaily. V hre č.8 sa začalo vyrovnane – Leitman sa síce rýchlo ujal vedenia 3:1, no o chvíľu už bolo 4:3 pre Haulíka. Leitman otočil na 6:5, za tohto stavu však nedal čiernu, to sa však „podarilo“ aj Haulíkovi, Leitman už potom nezaváhal a dotiahol zápas do víťazného konca (8:5). Gyurky po bezchybnej hre viedol s Čertíkom 2:0, potom však začal kaziť aj on a v naťahovačkách v hre na istotu to išlo lepšie Čertíkovi, ktorý vyrovnal na 4:4. Potom sa z vyrovnaného zápasu stal prekvapivo číselne jednoznačný zápas, keď ostatné hry vyhral po zlepšenej hre Čertík – 8:4. Tretí zápas mal jednoznačný priebeh – domáci Nedešovský po výbornom výkone vyhral nad Sľukom 8:2, keď najmä do stavu 6:2 hrali obaja hráči výborne, chyby sa dali zrátať na prstoch jednej ruky. V hre č.9 dominovali hostia – Havier zdolal Haulíka 11:5, rovnako tak Leitman Nedešovského a keďže vyhral aj Sľuka s Gyurkym (11:7), hostia mohli už po hre č.9 oslavovať dôležité víťazstvo. V hre č.14/1 ho len prikrášlili, keď vyhrali aj v nej všetky 3 zápasy – Havier zdolal Nedešovského 100:60, Čertík po svojom životnom výkone (osobný rekord 42) nedal šancu Haulíkovi, keď mu išlo všetko, na čo siahol (100:27)a zápas po rozpačitom začiatku s Gyurkym uzavrel presvedčivým víťazstvom Leitman 100:32. O výhre 8:1 sa veru hosťom pred zápasom ani nesnívalo

Podobne pochodil doma aj Lavos Bratislava „A“ proti 1. BC Komárno. Domácim nezabral v tomto zápase ani Klobučník, ktorý prehral hru č.8 s Kučerom prekvapivo hladko 2:8 a v hre č.9 mu nedal šancu Polách, ktorý zahral v zápase proti nemu dokopy 7 čistých hier. A tak už po deviatke nebolo čo riešiť (1:5) – za Komárno jeden bod pustil prekvapivo v hre č.9 Petrovics, ktorý opäť (aj na poslednom Slovenskom pohári) prehral s Oliverom Struhárom, ktorý to zdá sa na neho vie

Doteraz vedúce družstvo Trenčína nezaváhalo doma s rezervou Lavosu a vyhralo 7:2 – po hre č.9 mali hostia aspoň teoretickú šancu na výhru, ale domáci vyhrali všetky štrnástky a body zostali doma, ako aj Trenčín na čele tabuľky. Domáci podali kolektívny výkon, bodovali všetci, za hostí len Urban, ktorý zdolal v osmičke Daubnera 8:6 a v deviatke Vavra 11:10.

V Trnave prehrali domáci s Martinom, ktorý tento rok vyhral vôbec prvý krát a tak sa na spodku tabuľky situácia ešte viac zamotala.

V tabuľke sa vytvorilo niekoľko skupín – o úplné čelo bojujú Komárno s Trenčínom – veľa napovie vzájomný odložený zápas, za nimi o tretie miesto trojica družstiev (Kanianka, Štúrovo a Lavos A), a posledná trojica o záchranu (Trnava, Lavos B a Martin). Do konca súťaže je však ďaleko a všeličo sa môže ešte pomeniť. Tohto roku je aj jedna novinka – vzhľadom na vždy nabitý jesenný kalendár boli presunuté 2 kola Extraligy ešte pred dovolenkové obdobie, takže odvetná časť súťaže začína už o 2 týždne.

 

Nedeľa 14.5.2006, ALFA pohár Zvolen, 32 hráčov

V Alfe bolo tradične plno – a tentoraz nebola núdza o prekvapenia, aj keď nakoniec všetko ostalo po starom – opäť vyhral Roman Havier. Lenže už po 2. kole boli všetci nasadení hráči na prehranej strane... Ale aj cez ňu sa dá turnaj vyhrať – Havier zdolal vo finále Rybu 7:5. Tretí skončil najlepší z Hriňovej – stály občasný účastník turnaja Emo Hukel.

V celkovom poradí vedie Havier s 1936 bodmi, pred Folkom s 1263 bodmi, tretí je Dušan Špirek s 1156 bodmi.

 

Zo zahraničia

BCA OPEN, USA

Veľmi dobre obsadený tradičný turnaj hraný v Las Vegas, prvá cena 20000 USD, hrá sa aj mužská aj ženská kategória o rovnaké ceny.

V mužskej časti nechýbali veľké mená – domáci Archer, Strickland, Deuel, Williams, Owen, Jones z Európy Souquet, Hohmann, Engert, Roschkowski, Petroni, Chamat, Immonen, Filipínci Reyes, Orcollo, Luat, Parica, z Taiwanu dvaja poslední finalisti Majstrovstiev sveta Pei-Wei Chang a Po-chen Kuo, z Japonska Kawabata – konkurencia ako hrom, dúfam, že som na niekoho nezabudol. Ako prví prekvapili Jeremy Jones a Mika Immonen, od ktorých by sa teda nečakalo opustiť turnaj hneď po 2 kolách. V 2. kole na vyhranej strane zase zaujal Reyes – ktorý dokázal otočiť zápas s Hopkinsom s 1:10 na 11:10 vo svoj prospech. Inak turnaj sa hrá pre mňa dosť zvláštnym spôsobom – hrá sa neskrátené dvojité KO, celý čas sa hrá do 11, iba finále na prehranej strane a samotné finále sa hrajú len do 7...  

Posledných 8 na vyhranej strane:

Archer – Parica 11:8, Hohmann – Williams 10:11, Souquet – Deuel 11:10, Reyes – Roschkowski 11:8

Semi na vyhranej strane:

Archer – Williams 11:9, Souquet – Reyes 11:8

Finále na vyhranej strane

Archer – Souquet 11:8

Na prehranej strane

O 9. miesto (prehraní skončia na 9. mieste)

Pei Wei Chang – Deuel – 11:6, Davis – Rosckowski 11:9, Kawabata – Parica 10:11, Robles – Hohmann 11:8

O 7. miesto

Chang – Davis 1:11, Parica – Robles 11:7

O 5. miesto

Davis – Williams 8:11, Parica – Reyes 3:11

O 4. miesto

Williams – Reyes 6:11

O 3. miesto

Reyes – Souquet 6:7

Finále

Archer – Reyes 5:7

 

Ženskú časť  vyhrala „suseda“ Jasmin Ouschan – pochopiteľne z Rakúska. Obsadenie bolo ináč tiež veľmi dobré – nechýbala aktuálna dvojnásobná Majsterka sveta Kim z Kórei, tá však prekvapivo vypadla hneď po 2 kolách, hrali aj Carren Korr, Allison Fischer, množstvo domácich hráčok, hráčok z Taiwanu, aj Európy.

Posledné 4 na vyhranej strane:

Fisher-Hofstatter 9:6, Liu – Thornfeld 6:9

Finále na vyhranej strane

Fisher – Thornfeld 9:7

Na prehranej strane o 5. miesto

Ouschan – Hofstatter 9:3, Liu – Ellerby 9:7

O 4. miesto

Ouschan – Liu 9:2

O 3. miesto

Ouschan – Thornfeld 7:6

Finále

Fisher – Ouschan 5:7

 

Kvalifikácie IPT

Keďže IPT má 150 členov, a ich turnaje sú organizované pre 200 hráčov, treba získať nejako tých ďalších 50 hráčov. IPT sa rozhodlo, že ich získa pre seba typickým spôsobom – na turnajoch, z každého postúpia len 2 hráči – hrá sa 2KO, hra č.8 do 10. Čiže turnajov treba 25 a keďže IPT North America open je už za dverami (22.-30.7 v hoteli Venezian v Las Vegas), je načase s nimi začať. Prvých 5 sa hralo cez víkend, všetky boli v USA: Cleveland Heights, OH (Ohio), Raleigh. NC (Severná Karolína), Tulsa, OK (Oklahoma), Las Vegas, NV (Nevada), Orland park, IL (Illinois)

V Cleveland Heights sa zúčastnilo len 7 hráčov, postúpili domáci Barger a Japonec Mekari

V Raleighu to bolo o niečo lepšie, 10 hráčov, postúpili domáci Moore a Monday

Tulsa – 8 hráčov, opäť domáci Hogue a Weast

V Las Vegas to bolo 17 hráčov a opäť domáci hráči Mattlock a Tademy

V Orland parku tiež len 12 hráčov a postúpili opäť domáci hráči – Marquez a Nevel

Ďalšie turnaje budú nasledujúce víkendy, ak by niekto chcel, najbližší vzdialenosťou je vo Švajčiarsku, ale opäť to štartovné – 1000 USD... Inak kvalifikácie budú trebárs aj v Kanade, Japonsku, Číne (asi nie na tých stoloch, čo tie fotky nedávno kolovali, alebo žeby áno? J ), Austrálii aj Veľkej Británii – celosvetová záležitosť.

 

Ďalší program:

Najbližší víkend, v sobotu 3.6. budú v Kanianke Majstrovstvá Slovenska v snookri – všetkých srdečne v mene BK Kanianka pozývame. Upozorňujem, že sa bude hrať aj na stoloch veľkosti 9 stôp – iná možnosť pri jednodňovom turnaji nie je, ak nemáme hrať na jeden frame do 20. Takto si každý zahrá a na malých stoloch sa môžeme tešiť aj na nejaký „century break“ J. Bude aj guľáš aj nejaké vecné ceny – takže nech sa páči, už sa na vás tešíme.

 

V nedeľu malo byť v Kanianke aj 6.kolo Kanianskych biliardových hier, vzhľadom na to, že snooker bol pridelený do Kanianky, sa toto kolo presúva na 2.7.2006.

 

O týždeň neskôr, v sobotu 10.6. začína odvetná časť ligových súťaži 8. kolom Extraligy.

Medzitým (30.5.-4.6.) sa budú hrať aj Majstrovstvá sveta v 14tke (kto chce sledovať, online správy by mali byť na http://www.seyberts.com/world , kde už teraz sú informácie o zložení skupín a výsledkoch kvalifikácií). Tiež sa odohrá ďalších 5 kvalifikácii na IPT Majstrovstvá Severnej Ameriky.

Takže písať bude o čom, len či bude aj času...

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka