Čertík(N)oviny - 2 / 2006

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

sezóna 2006 sa nám pozvoľna rozbieha – cez víkend bolo na programe prvé tohtoročné kolo Kanianskych biliardových hier. Tiež sa hrali 2 zaujímavé podujatia v zahraničí, pozrieme sa aj na ne.

 

Kanianske biliardové hry, 1. kolo

Otvorený turnaj v hre č.9

Organizátori sa rozhodli začať od podlahy a tak sa v prvom kole nebrali do úvahy výsledky z minulého roka. Jednoducho sa nenasadzovalo a podľa toho aj pavúk vyzeral J – napr. hneď v prvom kole sa stretli Sľuka s Čertíkom, čiže druhý a tretí z koncoročného poradia. Sľuka po výhre 5:1 poslal Čertíka na prehranú stranu. V turnaji sa vôbec nedarilo prvým trom z posledného minuloročného kola (Folk, Ryba, Čertík), z ktorých sa nikto nedostal tento raz ani do semifinále. Čertík si po Sľukovi vylámal zuby aj na dobre hrajúcom Svítkovi (3:6), Ryba prehral najprv s Havierom 5:6 a potom o postup do semi s Jantoškom 3:6, Folk skončil ešte skôr. Do semifinále postúpili z vyhranej strany Leitman so Sľukom, z prehranej Havier a Jantoška. V oboch semifinále sa zrodili rovnaké výsledky – Leitman zdolal Jantošku 7:3, ako aj Sľuka Haviera. Vo finále síce Sľuka viedol 3:0, ale Leitman potom zabral a otočil na 7:5. V zápase o 3. miesto vyhral neregistrovaný Jantoška nad extraligovým Havierom 7:6.

Poradie:

  1. Leitman
  2. Sľuka (obaja BK Kanianka)
  3. Jantoška (neregistrovaný)

Turnaj neregistrovaných hráčov

Poradie

  1. Jantoška (Malá Lehôtka)
  2. Svítok (Kanianka)
  3. Mokrý (Prievidza)

Snookrová liga

Aj v tejto súťaži dominoval Leitman, ktorý nenašiel za celý deň ani jedného premožiteľa (ani v deviatke, ani v snookri), čo je povšimnutia hodný výkon.

Poradie:

  1. Leitman
  2. Ryba (ALFA Zvolen)
  3. Mokrý

Na základe výsledkov dotazníka, ktorí vypĺňali hráči, sa do programu Kanianskych biliardových hier dostali aj iné hry, nielen tradičná hra č.9 – hneď ďalšie kolo bude v hre č.8, a do programu sa dostanú aj u nás nie veľmi známe, ale zaujímavé hry – hra č.7 a hra č.10.

 

Derby City classic, USA

Toto je veľmi zaujímavý turnaj, tradične hraný v troch disciplínach, z ktorých sa dve u nás nehrávajú. Prvou z nich je Bank Pool, hlásená hra, v ktorej musí byť každá guľa zahraná o mantinel. Túto vyhral Jason Miller. Druhou disciplínou je OnePocket, ktorú vyhral hráč považovaný za najlepšieho v tejto disciplíne Efren Reyes, ktorý porazil vo finále víťaza bank pool súťaže Jasona Millera. Mimochodom, preklad pravidiel je už hotový (aj vďaka pomoci v Amerike žijúceho Slováka pána Petra Kusa), momentálne sa dolaďujú posledné drobnosti – takže hádam si túto hru (obľúbenú najmä pri hre o peniaze, keďže až na 95% vyhráva lepší hráč a dajú sa ľahko dohodnúť rôzne variácie handicapovania)  zahráme aj u nás. Poslednou disciplínou je hra č.9, ktorú, by som povedal, že prekvapivo, vyhral Souquet, vo finále s Luatom z Filipín, tretí boli Reyes a Archer. Mimochodom – účasť na tomto podujatí býva aj hodne vyše 300 hráčov!

Na záver ešte jedna hra – Master Of The Table, princípom je, že sa zrátajú výsledky zo všetkých 3 hier a víťaz berie $20 000.  Na celkové víťazstvo potreboval Reyes vyhrať hru č.9, keďže však skončil „až“ tretí, celkovým víťazom sa stal Jason Miller, práve pred Reyesom.

Kvalifikácia IPT

Na tom istom mieste sa konala aj prvá zo 4 kvalifikácií o 8 zostávajúcej miest do štedro dotovanej série IPT. Z vyhranej strany postúpil už spomínaný Jason Miller, ktorý v zápase o postup porazil u nás známeho Foldesza 10:6. Ten nezvládol nakoniec ani zápas o postup z prehranej strany, keď podľahol Alexovi Pagulayanovi 2:10 (Pagulayan sa na prehratú stranu dostal – po prehre s Foldeszom 3:10...). Mimochodom, štartovné na kvalifikácii je $2 000, na druhej strane, každý, kto sa kvalifikoval má istých späť $8 000, aj keby prehral všetky zápasy na hlavnom okruhu.

 

Ďalší program:

V sobotu 21.1. začínajú svojim prvým kolom ligové súťaže, o týždeň neskôr, 28.1. bude prvé kolo Slovenského pohára, už takmer tradične v Komárne.

Ešte predtým však bude na programe Eurotour, od stredy 18.1. Keďže sa hrá celkom blízko, v Prahe, prihlásilo sa naň hneď niekoľko našich hráčov – Petrovics, Trnka a Ratkovič, Polách je na rezervnej listine – o výsledkoch našich hráčov  aj celkových budeme informovať.  Hrá sa aj Snooker Masters, takže aj na tie sa pozrieme

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka