Čertík(N)oviny - 21 / 2006

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

po týždni je tu opäť spravodaj a opäť je o čom písať – hralo sa ďalšie kolo odviet v ligových súťažiach, v nedeľu bolo posledné preddoveolenkové kolo ALFA pohára vo Zvolene. V zahraničí sa hral významný turnaj World Pool Masters, a aj ďalších 5 kvalifikácií na Majstrovstvá Severnej Ameriky verzie IPT. Tak poďme na to.

 

Extraliga, Sobota 10.6.2006, 8. kolo

Tentoraz bude spravodaj z Extraligy dosť krátky, nejaké zápasy boli opäť odložené, medzi nimi aj náš – a tak detailov je pomenej. V hranom zápase domáci Lavos „A“ bojujúci o medailu hladko zdolal o záchranu bojujúci Martin 8:1 – a tak zostalo všetko po starom – LAVOS zostal v hre o medaily a Martin v boji o záchranu.

BK KANIANKA

 

ŠBK Lavos BRATISLAVA "B"

Odložené

BK TRENČÍN

 

Mistano TRNAVA

Odložené 

1.BC KOMÁRNO

 

Bastia ŠTÚROVO

Odložené 

ŠBK Lavos BRATISLAVA

 

Alpia MARTIN

 8:1

Zoznam starších odložených zápasov:

1.BC KOMÁRNO

 

BK TRENČÍN

 

ŠBK Lavos BRATISLAVA "B"

 

Mistano TRNAVA

 

BK TRENČÍN

 

Alpia MARTIN

 

 

Nedeľa 18.6.2006, 8. kolo ALFA pohára, 32 hráčov

V ALFE bol už tradične plný pavúk – a turnaj sa vôbec niesol v celkom tradičnom duchu – opäť vyhral Havier. Zvyšok však už bol menej tradičný – vôbec prvý raz sa dostal až do finále Mažári – Havierovi však podľahol 4:7. Tretí skončil Košč a štvrtý Hudec. Pohromou bolo toto kolo pre favoritov  a nasadených hráčov – tabuľková dvojka Folk skončil až na 17. mieste, trojka Dušan Špirek skončil na 13. mieste a štvorka Stieranka sa dokonca lúčil po dvoch kolách.

V celkovom poradí pochopiteľne vedie Havier s 2192 bodmi a nedostižným náskokom pred Folkom (1295 bodov) a Dušanom Špirekom, ktorý ma 1220 bodov.

 

Zo zahraničia

World Pool Masters

Tento tradičný pozývací turnaj, ktorý organizuje Matchroom sports events mal aj tentoraz vynikajúce obsadenie – 6 násobný Majster sveta v snookri Steve Davis, všade populárny extrémne rýchly Tony „Tornado“ Drago, niekoľko násobný Majster Európy Thomas Engert, domáci Niels Feijen, mladý bývalý juniorksý Majster sveta Vilmos Foldesz, obhajca tohto titulu Raj Hundal, ďalší Angličan Imarn „Maharadža“ Majid, domáci favorit, tiež viacnásobný Majster Európy Alex Lely, bývalý US Open šampión a semifinalista MS Rodney Morris, snookrová hviezda a 2-násobný Majster sveta Ronnie „Rocket“ O’Sullivan, bývalý Majster sveta Alex Pagulayan, ďalší Filipínec a bývalý Majster sveta Efren Reyes, ďalší bývalý Majster sveta Ralf Souquet, Japonec Tanaka, domáci van den Berg, pred týždňom finalista Eurotouru a aktuálny Majster sveta v hrách č.8 aj č.9, stále iba 17 ročný Wu z Taiwanu. Hralo sa v Holandskom prímorskom meste Egmond ann zee a víťaz bral 20000 dolárov. Hralo sa jednoduché KO, do 8, striedavý rozstrel.

Osemfinále

Úplne prvý zápas obstarali obhajca víťazstva Hundal s Takenakom a za veľa to nestálo – obaja hráči robili množstvo chýb. Nakoniec vyhral predsa len Hundal 8:5, ale po zápase povedal – „...keby tam bol proti mne niekto iný, už cestujem domov...“. Dokonca aj, že „... ak budem ešte raz takto hrať, tak s tým skončím...“. V ďalšom zápase si domáci Feijen na radosť fanúšikov ľahko poradil s nebezpečným Rodney Morissom 8:3, ktorý zaspal začiatok zápasu a pri striedavom rozstrele už nemal šancu. V ďalšom však domáci zažili sklamanie – van den Berg totiž prehral s Foldeszom 7:8 – potom, ako van den Berg dotiahol z 5:7 na 7:7, mal v rozhodujúcej hre k dispozícii rozstrel Foldesz a využil ho na čistú hru... Jeho súperom sa po nie veľmi pohľadnom zápase stal Pagulayan, ktorý v podstate hladko zdolal Steva Davisa 8:4, najmä vďaka tomu, že ten hral ešte horšie ako Pagulayan. V ďalšom zápase opäť sklamanie pre domácich – Lely urobil na začiatku niekoľko chýb a proti všetko schovávajúcemu Majidovi už potom nedostal príležitosť preraziť jeho rozstrel – Majid vyhral 8:3. V šlágri prvého kola Souquet vyhrával s Reyesom 6:2, ale Reyes vyrovnal na 6:6 aj na 7:7. Lenže v rozhodujúcej hre Souquet rozbíjal a využil to na čistú hru. V ďalšom zápase sa Engert presvedčil o tom, že Tony Drago vo forme je ťažko poraziteľný – a veľmi rýchly. Posledné 3 hry trvali len pár minút a Drago vyhral 8:3. Po zápase hovoril, že je v dobrej forme a mohol by turnaj vyhrať aj druhý krát – vraj je lepším hráčom ako v 2003, keď ho vyhral prvý raz. Posledný zápas tohto kola bol medzi mladíkom Wu a O’Sullivanom – vo veľmi kvalitnom zápase bol nakoniec predsa len lepší na biliardových stoloch oťukanejší Wu, ktorý vyhral 8:5 – rozdiel urobil oveľa lepší rozstrel Wu, naproti tomu Sullivanovi spadla z rozstrelu 2x biela a raz mu kikslo tágo na sedmičke.

Štvrťfinále

Po prvom štvrťfinále boli domáci opäť smutní – vypadol aj ich posledný zástupca Feijen. Zo začiatku zápasu s Hundalom to tak však vôbec nevyzeralo – Feijen sa ujal vedenia 1:0 haluškou pri breaku Hundala a po dobrej hre a pár chybách to bolo už 6:2 pre neho. O chvíľu to bolo síce 6:4, ale ďalšiu hru vyhral Feijen a tak mal veľkú šancu zápas ukončiť – mal k tomu 2 svoje rozstrely. Nevyužil však ani jeden a tak zápas dospel do stavu 7:7, rozstreľoval Hundal  - a padlo mu eso... V druhom zápase mal čo Pagulayan Foldeszovi vracať – bol to práve Foldesz, kto vyradil Pagulayana pri obhajovaní titulu na posledných Majstrovstvách sveta – a to bol ich doteraz posledný zápas. Lepšie začal Pagulayan, ktorý sa ujal vedenia 3:1, o chvíľu však bolo 3:3. Potom však opäť dominoval Pagulayan a ujal sa vedenia 7:3. Foldesz dokázal už len znížiť na 7:5 a hoci mal aj šancu v ďalšej hre, nenahral si na tretiu guľu od konca a nedal ju – Pagulayan už tie 3 potrebné gule k víťazstvu v pohode dohral. V ďalšom zápase sa zrodil rekordný rozdiel – Souquet porazil Majida 8:2. Po zápase však bol veľmi nespokojný so svojou hrou – „... urobil som 2 chyby pri zašívaní, veľké chyby. A vôbec, moja pozičná hra bola počas celého zápasu hrozná..., vyhral som iba vďaka chybám, ktoé Majid urobil...“. Majid hral ozaj mizerne, netriafal gule a nechával Souquetovi darčeky. Posledné štvrťfinále medzi Wu a Dragom bolo vyrovnané až do stavu 5:5. Potom však Drago, zrejme pod vplyvom silného svetla kvôli TV „zvädol“ – za stavu 5:5 totiž nedal pri otvorenom stole ľahkú jednotku, v ďalšej nezašil na dvojku a už sa nedostal na stôl – Wu dohral a pridal čistú hru – 8:5.

Semifinále

Prvé semifinále bolo jednoznačné – prvú hru vyhral síce Hundal, ale to bolo všetko – zvyšných osem vyhral Pagulayan, keď svoje rozstrely vyhrával čistými hrami a súperove po jeho chýbách - 8:1. Druhé semifinále medzi Souquetom a Wu bolo vyrovnanejšie – Wu sa síce ujal vedenia 2:0 po dvoch kombináciách, ale o chvíľu už bolo 2:2, potom 3:3, 4:4 . Wu mal šancu v ďalšej hre – ale nahral si zle zo 4 na 5 a nevysekal sa z toho – nedal ťažkú osmičku. Souquet sa ujal vedenia 5:4. V ďalšej musel hrať Souquet push-out, Wu ťažký úder neprijal, Souquet ho z tej situácie však výborne zašil – Wu nezapísal a Souquet s guľou z ruky stôl dohral. V ďalšej vyhral boj v súboji na istotu a následne opäť dohral stôl a na záver pridal Souquet čistú hru – 8:4.

Finále

Zápas Souqueta s Pagulayanom bol spočiatku vyrovnaný, až do stavu 3:3 – ale tam sa udiala rozhodujúca šnúra – Souquet utiekol až na 7:3 a Pagulayan znížil už len na 7:4 po čistej, vzápätí však Souquet rovnako čistou hrou zápas ukončil – 8:3. Vyhral tak turnaj už 5 krát a je ďaleko najúspešnejším hráčom tohto turnaja – zo 14tich ročníkov už iba Bustamante vyhral 2x, všetci ostatní hráči len po jednom raze.

Súťaž v trickshotoch

V piatok večer organizátori spestrili nielen veľkoplošnou obrazovkou v súvislosti s MS vo futbale, ale aj vloženým turnajom v trikových úderoch. Neúčasť Romana Haviera využil na víťazstvo Alex Pagulayan, ktorý vyhral o pol bodu pred Talianom Stefanom Pelingom a tretím Bogdanom Wolkowskim z Poľska.

 

Kvalifikácie IPT

Keďže IPT má 150 členov, a ich turnaje sú organizované pre 200 hráčov, treba získať nejako tých ďalších 50 hráčov. IPT sa rozhodlo, že ich získa pre seba typickým spôsobom – na turnajoch, z každého postúpia len 2 hráči – hrá sa 2KO, hra č.8 do 10. Čiže turnajov treba 25 a keďže IPT North America open je už za dverami (22.-30.7 v hoteli Venezian v Las Vegas), kvalifikácie sú v plnom prúde – tento víkend sa hralo ďalších 5 a dokopy teda už 20. Tu sú výsledky z posledného víkendu:

Cleveland(USA) – účastnícky rekord, 30 hráčov – postúpili domáci Penegar a Abood

Texas (USA) – tiež slušná účasť – 20 hráčov, z postupu sa tešili Angličan Boyes a a domáci Garrahan

Bellflower (USA) – v 16 člennom domácom poli sa tešili Harper a Frost

Peking (Čína) – v ďalekej Číne sa zišlo iba 10 hráčov (bol tam dokonca aj Nemec Becker, či Alcano z Filipín), ale z postupu sa tešili domáci hráči Liu a Fu (domáci sa myslí skutočne z Číny, nie Taiwan)

Melbourne (Austrália) – 7 hráčov v ešte ďalekejšej Austrálii – výsledky zatiaľ nestihli po všetkých tých kilometroch káblov prísť J

Mimochodom, k televízii – ako som už písal, zo samotného podujatia bude pokrytie naživo na Eurosporte, ako prípravu bude Eurosport vysielať záznam z minuloročného King of the Hill podujatia, a to (predbežne) nasledovne :

 

Ďalší program:

V sobotu 24.6. je na programe ďalšie kolo Slovenského pohára, ktoré sa z plánovanej Nitry presunulo opäť do Komárna.

Tiež sa odohrá 5 posledných kvalifikácii na IPT Majstrovstvá Severnej Ameriky.

 

Takže písať bude opäť o čom

 

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka