Čertík(N)oviny - 22 / 2006

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

po týždni je tu opäť spravodaj a opäť je o čom písať – hralo sa 4. kolo Slovenského pohára a v zahraničí sa hralo posledných 5 kvalifikácii na IPT Majstrovstvá Severnej Ameriky.

 

Sobota 24.6.2006, 4. kolo Slovenského pohára, Komárno, 31 hráčov

Aj štvrtý pohár sa uskutočnil v Komárne – a tentoraz bola po dlho čase menej početná konkurencia. A chýbalo aj niekoľko mien z popredia rebríčka – neboli Polách ani Leitman, neboli ani ďalšie známe mená – Trnka, Ratkovič, Sľuka (inak vždy početná výprava z Kanianky bola tentoraz z rôznych dôvodov zastúpená len Havierom), Nedešovský. A tak sa otvorila cesta k pohárom pre hráčov, ktorí sa do záverečných kôl nedostávajú až tak často. A turnaj bol veľmi zaujímavý.

V 1.kole sa nedarilo juniorom - Koniar prehral s Kršekom 1:7, Folk s Hencom 3:7, Drobný s Klobučníkom 2:7. Ich česť zachraňoval Domján ml., ktorý zdolal Pappa 7:3. Hneď po prvom kole sa na prehratej strane prekvapivo ocitol Daubner, ktorý prehral s v poslednej dobe veľmi dobre hrajúcim Oliverom Struhárom 7:6. Nedarilo sa ani Gyurkymu, ktorý prehral s Cimbalíkom 3:7 – a kto by bol povedal v tejto chvíli, kam to až Attila dotiahne.

V 2.kole Petrovics hladko zdolal Kršeka 7:3, Dragúň s Hencom to dotiahli až do rozhodujúcej hry, šťastnejší bol Dragúň, podobne aj Havier s Valachom a Mozes s Cimbalíkom. Kučera zdolal Kubána 7:5 – ostatné zápasy boli jednoznačné: Oliver Struhár zdolal Domjána ml. 7:1, Vavro prehral až nečakane hladko s Belom 1:7, tak isto aj Fuka so spoluhráčom Klobučníkom.

V prvých dvoch kolách na prehranej strane sa stalo konečnou stanicou prekvapivo pre dvoch Trenčanov – Folk porazil Kubána tesne 7:6 (a to už prehrával 3:6), a Vavro vypadol s Gyurkym 4:7. Vypadol aj Drobný, po prehre s Blaškom 4:7. Inak sa nič prekvapivé neudialo.

O postup z vyhranej strany Petrovics zdolal Dragúňa 7:3, Havier vrátil z ligy prehru Kučerovi a vyhral jasne 7:2, a hráči Lavosu predviedli 2 extrémy – Struhár potreboval maximálny počet hier, aby postúpil cez Mozesa, Klobučník naopak minimum cez Belu.

V ďalšom kole na prehranej strane sa v juniorskom súboji presadil Koniar, ktorý zdolal Folka 7:4, rovnakým výsledkom zdolal aj Henc Cuninku. Gyurky po Vavrovi poslal domov aj ďalšieho Trenčana – celkom nečakane Daubnera (tiež 7:4). V klubovom derby bol úspešnejší Domján ml., ktorý zdolal Cimbalíka 7:3.

O postup z prehranej strany Koniar zdolal Belu 7:3 a postup bol pre neho určite úspech, Mozes zdolal Henca 7:4, Gyurkyho nezastavil ani Kučera – Gyurky vyhral 7:6, a do osmičky sa dostal aj mladší Domján, ktorý zdolal Dragúňa 7:4.

Vo štvrťfinále vyhrali dvaja hráči z vyhranej strany – Klobučník (Mozesa) aj Oliver Struhár (Koniara) zdolali svojich súperov hladko 9:2. Dvaja však prehrali – Havier podľahol mladšiemu Domjánovi 6:9, keď mu nechal 2 deviatky, ale zvyšok si uhral Domján sám – podľa Havierových slov mu Domján niekoľko krát dohral stôl zo zašitej dvojky, alebo trojky. No a Gyurkyho nezastavil ani Petrovics – Gyurky vyhral hladko 9:4 a jeho postup do semi stojí za to – postupne zdolal 4 hráčov z prvých dvoch extraligových družstiev – Vavro, Daubner, Kučera a Petrovics – pekný výkon.

V semifinále sa však už Gyurkymo nedarilo – jeho púť ukončil mladý Domján, ktorý vyhral 9:6 a postupom do finále dosiahol svoj najlepší výsledok v rámci Slovenského pohára. V druhom semifinále Klobučník zdolal spoluhráča Olivera Struhára 9:5.

Finále bolo jednoznačnou záležitosťou Klobučníka, ktorý vyhral 9:2. Za povšimnutie stojí jeho bilancia na tomto pohári – 6 zápasov, 6 výhier , skóre 48:12. Milan si aj upevnil vedenie v celkovom rebríčku hráčov.

 

Kvalifikácie IPT

Keďže IPT má 150 členov, a ich turnaje sú organizované pre 200 hráčov, treba získať nejako tých ďalších 50 hráčov. IPT sa rozhodlo, že ich získa pre seba typickým spôsobom – na turnajoch, z každého postúpia len 2 hráči – hrá sa 2KO, hra č.8 do 10. Čiže turnajov treba 25 a keďže IPT North America open je už za dverami (22.-30.7 v hoteli Venezian v Las Vegas), kvalifikácie sa práve cez tento posledný víkend dohrali. A tu sú výsledky :

Las Vegas (USA) – vyrovnaný účastnícky rekord, 30 hráčov – postúpil Filipínec Alcano, ktorý bol minulý týždeň dvojkolový, medzi 10 hráčmi v Pegingu... V čase keď píšem sa ešte hrala prehraná strana, ďalší Filipínec Lining viedol 5:3 s domácim Trainerom

Tulsa (USA) – medzi 16 hráčmi sa z postupu tešil jediný zahraničný účastník Martinez z Mexika, a domáci Walden

Ohio (USA) – v 13 člennom medzinárodnom poli sa tešili Nemec Schmidt a Kanaďan Wiseman

Londýn (UK) – zišlo sa 19 hráčov z Európy. Z postupu sa tešili Goran Mladenovič a Imran Majid – ten o postup z prehranej strany zdolal Toni Draga 10:9...

Florida (USA) – 20 hráčov – postúpili domáci Saez a Broumpton

Potešený bol aj Foldesz, ktorého organizátor vybral ako náhradníka za odhláseného člena siene slávy Buddy Halla, práve na najbližší turnaj. Foldesza vybrali preto, že celkom až 3 krát mu chýbalo vyhrať jediný zápas, aby sa stal členom IPT na tento rok a nemusel sa vôbec kvalifikovať. Z toho 2x prehral 9:10 pričom raz viedol 9:5...

Ešte k televízii – ako som už písal, zo samotného podujatia bude pokrytie naživo na Eurosporte, ako prípravu bude Eurosport vysielať záznam z minuloročného King of the Hill podujatia, a to (predbežne) nasledovne :

Dnes som to však v programe Eurosportu na pondelok nevidel – kto však vytrvá, môže skúsiť – veď plánovaný začiatok je vlastne hneď po konci futbalu. Ale aj pre biliardistov sa niečo nájde – v programe Eurosportu na dnes som našiel hodinová záznam Eurotouru so Sindelfingenu – o 16:45.

 

Ďalší program:

Ďalší program je už voľný – na Slovensku začínajú sa biliardové prázdniny. Ešte teraz v nedeľu 2.7. o 10:00 sa na 6. kole Kanianskych biliardových zídu skalní – hrá sa netradične (oficiálne vôbec prvý raz) hra č.7 – príďte sa zabaviť. Hrá sa aj snooker.

A potom až do septembra nič – možno letný maratón, ak sa nájde niekto, kto by si v Kanianke chcel zahrať.

A ak budem mať čas, občas sa ozvem so správami zo zahraničia J

 

Peknú dovolenku,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka