Čertík(N)oviny - 23 / 2006

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

 

po týždni je tu opäť spravodaj a opäť je o čom písať – cez týždeň sa dohrávalo v Extralige, cez víkend bolo na programe posledné jarné kolo Kanianskych biliardových hier, ako aj posledné kolo kvalifikácie na ME juniorov.

 

Extraliga družstiev, dohrávka 6. kola

1. BC Komárno – BK Trenčín 6:3

Trenčania sa v tomto zápase chystali majstrovské družstvo potrápiť a hádam aj poraziť, a lepší začiatok si ani nemohli želať – v hre č.8 Kubán totiž pripravil prvú tohtoročnú extraligovú prehru Poláchovi pomerom 8:4, rovnakým pomerom Daubner zdolal Kučeru a hostia po osmičkách viedli 2:1 – za domácich znížil Petrovics po výhre na Vavrom 8:6 – za stavu 7:6 však Vavro nedal čiernu – a za stavu 7:7 pri vlastnom rozstrele... Lenže na keby sa nehrá. Hra č.9 v podstate rozhodla – Kubán nedokázal zopakovať výkon zo zápasu s Poláchom a prehral už niekoľkýkrát po sebe s Kučerom (tentoraz 8:11), Polách už ďalšiu prehru na svoje konto nepripustil a vyhral s Vavrom 11:6 a iniciatívu na domáce tága definitívne presunul Petrovics, ktorý zdolal najtesnejšie Daubnera 11:10 – z 1:2 po osmičkách tak bolo zrazu 4:2 pre domácich po deviatkach. Tým tak stačila na výhru v zápase jediná 14tka – vyhrali však dve (Polách a Petrovics), výsledok už len kozmeticky upravil tesnou výhrou s Kučerom Vavro. Ani Trenčín tak proti Komárne neuspel, hoci mal šancu a zápas mal dobre rozohraný – podobne ako Kanianka nedávno doma. Komárno sa však z oboch ťažkých situácií majstrovsky (a so šťastím) vysekalo, a na čele tabuľky kráča za ďalším titulom.

Do neúplnej tabuľky chýbajú stále nasledovné zápasy:

ŠBK Lavos BRATISLAVA "B"

 

Mistano TRNAVA

8.kolo

BK TRENČÍN

 

Alpia MARTIN

8.kolo

BK KANIANKA

 

ŠBK Lavos BRATISLAVA "B"

9. kolo

BK TRENČÍN

 

Mistano TRNAVA

9. kolo

1.BC KOMÁRNO

 

Bastia ŠTÚROVO

9. kolo

 

Kanianske biliardové hry

Hra č.7, otvorený turnaj, 18 hráčov

Dobre čítate, hrala sa hra č.7 – asi premiérovo na Slovensku v súťažnej forme. Principiálne je to taká istá hra, ako hra č.9, až na niekoľko rozdielov:

-          hrá sa so siedmimi guľami

-          istota sa musí hlásiť – ak hráč netrafí guľu do jamky a nebola hlásená istota, jedná sa o faul

-          povolená je len jedna istota na hru

-          sedmička (posledná guľa) sa musí vždy hlásiť (do ktorej jamky), aj pri prípadnej kombinácii

Z uvedeného vyplýva, že hra je ofenzívna a rýchla, takže v podstate od začiatku sa hral turnaj do 7, o postup do semifinále (hralo sa 2KO skrátené od 4) a od semifinále sa hralo na 2 sety do 5, v prípade že bolo 1:1 na sety, hrala sa jediná hra, ktorá rozhodla o výsledku.

V prvých kolách sa udialo jedno prekvapenie, keď Folk v zápase s Veisom neudržal vedenie 6:1 a prekvapivo prehral 6:7. Veis potom trápil aj Čertíka, viedol 3:1, potom však urobil zbytočnú chybu na 6tke a zápas sa otočil – Čertík spresnil hru a vyhral 7:3. Do zápasov o postup z vyhranej strany sa dostali nasadení hráči – Leitman porazil v 2 setoch 5:1, 5:4 (v druhom otáčal z 3:4 a zahnal tak nebezpečenstvo „do 1 o všetko“) Sľuku, Čertík zdolal tiež v 2 setoch  Jantošku hladko 5:0, 5:3. O postup z prehranej strany však do hry vstúpilo aj pravidlo o rozhodujúcej hre – Sľuka s Veisom prehral prvý set, druhý vyhral, a nakoniec so šťastím aj rozhodujúcu hru. Druhým postupujúcim bol Folk, ktorý zdolal Jantošku – odtiaľto už detailné informácie nemám, lebo som musel odcestovať na služobku. Z tohto dôvodu mal v semifinále voľno Sľuka, v tom druhom Leitman porazil Folka. Leitman potom vo finále v 2 setoch zdolal opäť Sľuku a pripísal si ďalšie víťazstvo na tomto regionálnom turnaji. O tretie miesto sa pochopiteľne nehralo.

Výsledky:

1.        Leitman

2.        Sľuka

3.        Folk

4.        Čertík

V celkovom poradí vedie jasne Leitman s 1070 bodmi, pred Čertíkom s 630 bodmi a Sľukom (570 bodov). Celá tabuľka bude zverejnená potom, ako sa vrátim domov, resp. získam kompletné výsledky.

Neregistrovaní hráči a snooker

Okrem toho, že obe disciplíny vyhral Jantoška nemám žiadne ďalšie informácie – tabuľky upravím potom, ako ich mať budem.

 

Kvalifikácia na ME juniorov, Štúrovo

Informácie sú k dispozícii vďaka p. Koniarovi, ktoré uverejňujem v pôvodnom znení:

„v sobotu 1.7., v Bastia Biliard Klube v Štúrove, účastníci - štyria juniori : Zslot Domján, Martin Folk, Martin Drobný a Jakub Koniar

Najprv sa hral opakovaný zápas v 14/1, ktorý naposledy nestihli dohrať minule dvaja Martinovia, tentokrát bol úspešnejší Martin Drobný a vyhral 50:13.

Hneď sa začala hrať aj 8čka, Zsolty hral od začiatku pozorne, ale do stavu 4:4 bol zápas úplne vyrovnaný Jakub ešte dotiahol na 6:5, ale Zsolty malý náskok nepustil a vyhral 7:5, Zsoltymu sa podarilo zvíťaziť aj nad Martinom Drobným, ktorý s ním držal krok len do stavu 3:3, Martin Folk výrazne vyhral nad Martinom Drobným 7:1 a v poslednom zápase Martin Folk vyhral nad možno už menej koncentrovaným Domjánom 7:4,  Jakub hral s Martinom Folkom veľmi vyrovnaný a napínavý zápas, do stavu 6:6 si pridávali každý po jednom bode, obom zostávali na stole väčšinou len 1-2 gule, v poslednej hre vyhral Jakub a uzavrel na 7:6, a taktiež vyrovnaný a napínavý bol aj zápas Jakuba s Martinom Drobným, za stavu 4:5 pre Martina dal Jakub po rozstrele všetky okrem čiernej, ale Martinovi sa nepodarilo dohrať všetky svoje a Jakub vyrovnal na 5:5, Martin ešte viedol 6:5, ale Jakub otočil v poslednej chvíli a vyhral 7:6 !

V 14kach sa neodohrali všetky zápasy (nakoľko o postupujúcich už bolo  podľa počtu bodov bolo rozhodnuté), ale tie ktoré sa odohrali mali znova dramatický priebeh, Zsolty hral vyrovnanú partiu s Jakubom, do stavu 35:34 a 40:40, koncovka vyšla tentokrát Jakubovi a vyhral 50:47 a vyrovnaná bola aj partia Koniar-Drobný, ktorá skončila 50:46, na záver odohrali 14ku Zsolty s Martinom Folkom, tentokrát sa darilo aj Martinovi Folkovi a vyhral 50:38.

Celkový výsledky spočítané nemám, ale výsledky kvalifikácie aj tak musí potvrdiť Výkonný Výbor, zatiaľ neoficiálne - na Majstrovstvá Európy Juniorov do Kyjeva by mali cestovať : Zsolty, Martin Folk a Jakub“

Ku kvalifikácii mám ešte jednu správu – v nedeľu po nej mi volal vedúci družstva Trnavy (ktorá mala na kvalifikácii dvoch hráčov) Štefan Duban, s požiadavkou aby som uverejnil v Čertík(n)ovinách jeho stanovisko k tejto kvalifikácii, ktorá bola podľa jeho slov neregulárna a to z dôvodu, že SBiZ zverejnil  kritériá na postup až po odohraní tejto kvalifikácie. Podľa vlastných slov tým nechce obhajovať nepresvedčivé výkony Drobného, ktorému sa na základe neoficiálnych výsledkov neušlo miesto v nominácii na ME, ale takýto spôsob výberu môže mladých hráčov znechutiť.

 

IPT v televízii – podľa posledných správ bude Eurosport vysielať 15/7 o 19:00 a 19.7. o 22:45 záznam z minuloročného finále King of the hill (Reyes vs. Seagal), a od 22.7. do 30.7. sériu priamych prenosov a záznamov z nadchádzajúcich Majstrovstiev Severnej Ameriky.

 

Ďalší program:

Ďalší program je už voľný – na Slovensku začínajú sa biliardové prázdniny- až do septembra nie je na programe nič – možno letný maratón, ak sa nájde niekto, kto by si v Kanianke chcel zahrať – ozvali sa chalani z BK Bratislava, tak uvidíme.

 

A ak budem mať čas, občas sa ozvem so správami zo zahraničia J

Peknú dovolenku

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka