Čertík(N)oviny - 25 / 2006

 

IPT, North American open, Las Vegas, 200 hráčov

Ako som už v niekoľkých spravodajoch spomínal, IPT je nová organizácia, otvárajúca nové dimenzie v pool biliarde – hlavne čo sa týka peňazí. Veď čo sa týka dotácie (na tento turnaj $2 050 000), ako aj prvej ceny (na tento turnaj $350 000), taký turnaj nemá obdobu – a to nás čaká turnaj ďalší (nazvaný Majstrovstvá sveta), kde bude celková dotácia $3 000 000 a prvá cena rovných $500 000. A to ešte IPT chystá v roku 2007 $100 000 pre každého člena ako podiel na zisku, videl som tam aj nejaký dôchodkový program a sociálnu starostlivosť. Doteraz najväčšia prvá cena bola $75 000 za titul MS v hre č.9 minulý rok, pár turnajov bolo za $50 000 prvá cena (Chalenge of Champions – ale tam berie peniaze len víťaz), dokonca aj na US open berie víťaz $20 000 – viac ako toľko bralo na tomto turnaji 18 hráčov (po $30 000), ďalších 18 bralo $17 000...

Začal som tým, že IPT otvára nové dimenzie, ale v niektorých veciach sa vracia ku koreňom biliardu – podľa hesla Real Pool, Real Rules, Real Money (Skutočný biliard, Skutočné pravidlá, Skutočné peniaze). Tomu podľa IPT zodpovedá hra č.8, na veľmi pomalom plátne, podľa starších, u nás nehrávaných pravidiel – napr. každá guľa sa musí hlásiť, ak padne čierna z rozstrelu, jedná sa o eso (ako pri hre č.9), hrá sa aj na 3 chyby ako pri hre č.9, ak bol pri rozstrele faul (spadla alebo zo stola vyskočila biela), nasleduje guľa v ruke (nie zo záhlavia, kdekoľvek!), a rozbíja sa z takzvaného boxu – nie kdekoľvek zo záhlavia. Box je vymedzený v strede záhlavia, prvým „diamantom“ od stredného na každú stranu.

Množstvu peňazí je prispôsobený aj turnajový formát – za veľa peňazí chce usporiadateľ vidieť veľa muziky – a tak sa hrá každý s každým, na každom stupni turnaja:

·          200 hráčov (150 členov IPT a 50 kvalifikantov) začína v 40 skupinách po 5, postupujú prví traja (vypadnutí brali $2 000)

·          120 postupujúcich hrá v 20 skupinách po 6, postupujú prví traja ($5 000)

·          60 postupujúcich hrá v 12 skupinách po 5, postupujú prví traja ($10 000)

·          36 postupujúcich hrá v 6 skupinách po 6, postupujú prví traja ($17 000)

·          18 postupujúcich hrá v 3 skupinách po 6, postupujú prví dvaja ($30 000)

·          6 postupujúcich hrá o 2 finálové miesta, ktoré získajú prví dvaja v skupine ($40 000 – $80 000, finalisti $35 0000 a $99 000)

V prípade zhodného počtu bodov skupine rozhoduje % vyhraných hier, takže každá hra sa ráta.

Čiže, kto chce postúpiť do finále, musí odohrať 28 zápasov v hre č.8 do 8 za 6 dní, čo je 12 hodín hry denne – začínalo sa ráno o 10:00, koniec obyčajne po desiatej hodine večer – jediný voľnejší deň je, keď sa hrajú 5 členné skupiny, vtedy má hráč jedno voľno v priebehu dňa. Čiže riadna fyzická aj psychická zaberačka, na druhej strane jedna prehra neznamená koniec nádejí.

Ešte k členom IPT – organizácia, zrejme v rámci svojej marketingovej stratégie oslovila nielen poolových hráčov – členmi sú trebárs snookrové hviezdy Jimmy White či Ronnie O’Sullivan, hráči black poolu (anglická obdoba hry č.8, hraná so sadou žltých a červených gulí veľkosti snookrových gulí, na stoloch menších a s oblými mantinelmi v jamkách) ako Appleton, Boyes, Beaufils. A oslovila nielen mužov, ale aj ženy – a tak členkami IPT sú Karen Corr, Alison Fisher a ďalšie. Mne osobne k špičke chýba aspoň pár hráčov z Taiwanu – potom by to bola zrejme úplná špička biliardových športov. Členov IPT je vždy 150 na rok, pričom 100 z nich, podľa rebríčku zárobkov, sa stane členmi aj na rok ďalší. Zvyšných 50 sa bude musieť za člena IPT kvalifikovať. Člen IPT má právo štartovať na každom IPT turnaji (pričom už posledné miesto je minimálne $2 000), niektoré turnaje sú len pre členov IPT (vtedy je posledné miesto $3 000 ...), o ďalších výhodách som písal vyššie.

Toľko k úvodu o IPT, hádam som na nič dôležité nezabudol. Teraz k turnaju samotnému. Ako som spomínal, zúčastnilo sa 200 hráčov, z toho až 103 bolo z USA, potom 11 Filipíncov, veľa hráčov z UK (či už pod vlajkou UK, alebo Anglicka, Škótska či Walesu),  aj 7 Nemcov, 4 Holanďania a mnoho ďalších – z nám známych hráčov z blízkych krajín, s ktorými sme už mnohí aj hrali (a nemnohí ich aj raz za čas porazili J) spomeniem Földesa (dostal sa tam ako náhradník), Sandor Tot, Putnik, Klasovic, boli aj Japonci, Kanaďania, Austrálčania, Gréci, Číňania, Mexičania, Fíni, Španieli, zastúpené bolo aj Švédsko, Singapúr, Čile, Rakúsko, Venezuela, Taliannsko a Aruba – hádam som na nikoho nezabudol.

Prvý stupeň je natoľko obsiahly, že sa mu budem venovať len veľmi okrajovo – mňa osobne zaujalo, že vypadol Jose Parica – najstarší z veľkých filipínskych hviezd, u nás možno menej známy. A prečo to považujem za prekvapenie – na poslednom US Open bol Parica vo finále. Druhým pre mňa prekvapením nebol ani tak fakt, že Alison Fischer postúpila zo skupiny, ale to že ju v konkurencii 4 iných hráčov bez prehry vyhrala už áno. A to bol v skupine trebárs Fín Lohtander, či spomínaný Klasovič. Darmo, dámy v IPT nie sú do počtu a treba s nimi rátať (ako bude vidno aj neskôr).

Druhý stupeň – na ten sa pozrieme síce trošku obsiahlejšie, ale tiež nie nejako do detailov - číslovanie podľa IPT, detaily nájdete na ich stránke:

·          Skupina 41 – tá bola zaujímavá tým, že z nej do tretieho dňa postúpila jediná zo zúčastnených dám – konkrétne jedenásta hráčka ženského profesionálneho rebríčka Sarah Ellerby, ktorá s 3 výhrami z 5 zápasov o spomínané percentá postúpila na úkor trebárs známeho Danny Basavicha.

·          Skupina 42 – v nej v prvý deň neporazený Pagulayan prehral hneď 2x, raz dokonca na nulu, ale nakoniec tesne postúpil ďalej. Skupinu vyhral bez prehry člen Siene slávy Nick Varner.

·          Skupina 43 – skupinu vyhral Strickland, vypadol Mexičan (aj finalista MS v hre č.9) Ismael Paez.

·          Skupina 44 – zaujímavá skupina, vyhral ju Hundal, pred Gabe Owenom a o skóre postúpil aj Rico Diks.

·          Skupina 45 – tak toto bola veľmi zaujímavá skupina – zišli sa v nej totiž Reyes s Bustamantem. Vzájomný zápas vyhral Reyes 8:6, ale pri zaujímavých okamihoch bol aj tretí postupujúci Dee Adkins – ten totiž porazil Reyesa 8:7, ale proti Bustamantemu sa dostal k jedinému úderu – ten mu totiž po vyhranom tempe nasúkal 4 čisté, potom mu nepadlo z rozstrelu, Adkins nič nevybral – Bustamante dohral hru a pridal ďalšie 3 čisté...

·          Skupina 46 – v skupine sa zišli dvaja, ktorými vlastne celé IPT začalo – prvý zápas pod hlavičkou IPT bol súboj medzi Mike Sigel a Loree Jon Jones, obaja mnohonásobní víťazi US Open – ale ani jeden z nich nepostúpil ďalej, čo prekvapilo najmä u Sigela. Skupinu vyhral bývalý snookrový hráč Quinten Hann z Austrálie, pred Manalom, posledný do partie bol spomínaný Lohtander

·          Skupina 47 – v tejto skupine tiež spomínaná Alison Fisher na rozdiel od prvého dňa pohorela – prehrala všetky zápasy. Skupinu vyhral bez prehry Putnik, pred tiež už spomínaným Boyesom.

·          Skupina 48 – tu sa zišli dokonca traja Filipínci, z nich dvaja postúpili ďalej – Orcollo aj Alcano, s nimi aj Deuel – všetci so 4 výhrami a jednou prehrou.

·          Skupina 49 – tiež zaujímavá – na postup stačili totiž len 2 výhry z piatich hraných zápasov. Toto nepotrebovali Immonen (bez prehry) a Archer (1 prehra), tým šťastlivcom bol Ronnie O’Sullivan, ktorý sa o skóre prešmykol na úkor Toma Storma, a McKennu z Walesu.

·          Skupina 50 – veľmi ťažká skupina a prekvapenie v nej – skupinu vyhral Sandor Tot pre Hohmannom (4 výhry), a Peachom (3 výhry), 2 výhry na postup nestačili Ortmannovi, ktorý bol v poslednej dobe vo výbornej forme...

·          Skupina 51 – mne tieto mená, až na McCreadyho, ktorý ani ďalej nepostúpil nič nehovoria, ale skupina bola zaujímavá matematicky – prvý bol Hatch so 4 výhrami, ďalší dvaja postúpili o % zo trojice hráčov s 3 výhrami.

·          Skupina 52 – postúpili Souquet a Stalev so 4 výhrami, ako aj Jim Wetch s 3 výhrami – toho môžu niektorí poznať skôr z komentovania (MS v hre č.9 pre Skysports, prípadne US Open). Vypadol len s jednou výhrou Imran Majid.

·          Skupina 53 – dvaja Filipínci v nej postúpili, Luat ju vyhral pre Putnamom (obaja 4 výhry), Orcullo s 3 výhrami postúpil len o skóre.

·          Skupina 54 – skupinu vyhral náš známy hráč s voľnou kartou Földes, aj ďalší dvaja postupujúci mali 4 výhry ako on – Younger a Potier.

·          Skupina 55 – aj po druhom dni zostal bez prehry Martinez, postúpili aj Rodney Morris a spomínaný Beaufils – vypadli dvaja známi Američania – bývalá svetová jednotka Kim Davenport a Allen Hopkins.

·          Skupina 56 – tak na túto vyrovnanú skupinu si matematicky len tak hneď nejaká iná nepríde – prví štyria hráči mali totiž po 3 výhry a Okumura (bývalý to Majster sveta v hre č.9) vypadol o smiešnych 0.03% (prerátal som to na gule – 1.7 J). Pre poriadok – postúpili Moore, Juva a Nevel.

·          Skupina 57 – vyhral ju Filipínec Sambajon, druhý bol spomínaný Appleton, tretí Hunter, ale za zmienku stoja aj nepostupujúci – Petroni, a bývalý víťaz US Open Jeremy Jones.

·          Skupiny 58 – bez prehry Charlie Williams, 3 výhry stačili na postup Chamatovi a Carl Morrisovi.

·          Skupina 59 – postúpili 3 hráči so 4 výhrami – Holanďania Feijen a Lely a k nim Mick Hill z Anglicka.

·          Skupina 60 – postúpili bez prehry Matlock, s jednou van den Berg, s dvomi Jon Kucharo.

 

Tretí stupeň – podobne ako druhý – číslovanie podľa IPT:

·          Skupina 61 – vyhral ju Dee Adkins bez prehry, ďalej postúpili aj Kirkwood a aj Rico Diks.

·          Skupina 62 – zaujímavá skupina, aj obsadením, aj matematikou – vyhral ju bez prehry Reyes, druhý bol Strickland s 3 výhrami, posledným postupujúcim bol Hundal – čuduj sa svete, stačila mu na to jedna výhra v skupine a k tomu ešte kusisko šťastia.

·          Skupina 63 – toto bola domiešaná skupina rôznych športov – biliardové hviezdy Bustamante a Deuel, snookristi O’Sullivan a Hann a k nim Boyes z black poolu. Skupinu vyhral bez prehry Deuel, postúpili aj Hann s Bustamantem (obaja po 2 výhry).

·          Skupina 64 – s jednou prehrou ju vyhral Orcullo, ďalší traja mali rovnaký počet bodov a o skóre postúpili Daryl Peach a Putnik. Nepostúpil Číňan Jianbo Fu (o skóre) a s jednou výhrou ani hráč s najlepším % - Johny Archer, ktorý od zlosti takmer dolámal tágo – to keď za stavu 7:7 s Orcullom mu pri nahrávke z poslednej farebnej na čiernu spadla biela. Orcullo hru z guľou z ruky dohral, a Archera to stálo postup...

·          Skupina 65 – vyhral ju bez prehry Filipínec Lining, s jednou prehrou postúpil Immonen, s dvomi Tot, vypadli spomínaný Jimmy Wetch, ako aj Mr. 400 (to je výška breaku v 14/1) John Schmidt.

·          Skupina 66 – postúpili Souquet, Putnam a Beaufils.

·          Skupina 67 – zaujímavá skupina – postúpili s jednou prehrou Rodney Morris a Nevel, 2 výhry stačili na postup Luatovi z Filipín, 0,39% nepostúpil Földes. Myslím však, že vďaka tomuto vystúpeniu ho v prípade potreby náhradníka (a že sa sám nekvalifikuje), opäť usporiadatelia neopomenú.

·          Skupina 68 – Rafael Martinez utrpel prvú prehru, aj to až v poslednom zápase skupiny (čiže 12 víťazstiev v rade), ale postup ho nestála – skupinu vyhral pred Feijenom, a skóre postúpil ak Appleton.

·          Skupina 69 – dvaja Filipínci – víťaz skupiny Pagulayan a Sambajon, medzi nimi Alex Lely.

·          Skupina 70 – opäť postúpili dvaja Filipínci – Manalo a Alcano, tiež aj Gabe Owen. V ťažkej skupine vypadol prekvapivo Charlie Williams, ktorému určite nepomohla prehra s poslednou dámou v turnaji, Sarah Ellerby.

·          Skupina 71 – skupinu vyhral Mick Hill z Anglicka (mne nič nehvoriace meno – tiež jeden z black poolu), ktorý napríklad Stalevovi zahral 6 čistých, postúpili aj spomínaný Stalev (ktorý zahral 6 čistých pre zmenu v zápase so Samom Mondaom), postúpil aj Hohmann, a aby nezaostal, tiež zahral 6 čistých v zápase proti Potierovi.

·          Skupina 72 – postúpili van den Berg, Chamat (1 prehra) a Mattlock (2 prehry).

 

Štvrtý stupeň – na ten sa pozrieme trošku podrobnejšie, tých 6 skupín a 36 hráčov hádam nejako zvládnem. Najprv rozoberieme národnostné zloženie – v 36 nemali prekvapivo väčšinu Američania, ktorých zo 103 zostalo len 9, počtom sa im vyrovnali Filipínci – čo je pri počiatočnom počte 11 úctyhodný výkon a svedectvo kvality biliardu na Filipínach. Ešte vyššiu percentuálnu úspešnosť v tomto ukazovateli majú Holanďania – všetci 4, ktorí začali, sa dostali až sem. Počtom im síce vyrovnali zástupcovia UK, ale tých začalo oveľa viac. V hre ešte zostali 2 Nemci (Hohmann, Souquet) a ostatné štáty boli reprezentované po jednom hráčovi (Srbsko, Rusko, Švédsko, Mexiko, Fínsko, Francúzsko, Chorvátsko a Autrália). Teraz k samotným výsledkom:

·          Skupina 73 – v tejto skupine sa diali veci v zápase Stricklanda s van den Bergom. Stricklandovi sa nepáčilo, že van den Bergovi rodinní príslušníci niečo hovoria, keď bol pri stole a „vybehol“ na nich s pokrikom „shut up“. Neskôr, keď sa na neho jeden z nich nepekne pozrel, Strickland mu povedal: „Ešte raz sa skús na mňa takto škaredo pozrieť...“, potom sa takmer pobil s van den Bergovým švagrom. Koniec zápasu (Strickland vyhral 8:7) sa snažil odbiť formálnym podaním ruky, pozerajúc sa na druhú stranu, van den Berg ho však pritiahol k sebe, aby sa mu pozrel do očí... Na konferencii potom van den Berg hovoril o hanbe pre šport a Strickland o tom, že keď ho nemá kto brániť, bude sa brániť sám... Stricklandovi to však veľmi platné nebolo, pretože po prehre v poslednom kole s Alcanom 7:8 nepostúpil. Mimochodm, Hann, ktorý skupinu vyhral (4 výhry – 1 prehra), hral celý deň so snookrovým tágom a povedal, že nikdy viac – že má malú špičku, zle sa s ním hrá, lebo nemôže s ním udrieť... Postúpil aj Alcano, a Hohmann (obaja 3-2), 3-2 mal aj Adkins, ale mal najmenšie %.

·          Skupina 74 – skupina skladajúca sa opäť až z 3 Filipíncov (Reyes, Bustamante a Sambajon) sa nezaobišla bez prekvapení. O jedno z veľkých sa postaral Putnik, ktorý zdolal Reyesa v ich prvom vzájomnom zápase 8:6. Putnik povedal, že rozhodli rozstrely – kým jemu 2x spadlo, Reysovi ani jediný raz... Ďalšie prekvapenie pripravil Hill, ktorý zdolal Bustamanteho, ktorému ako by dochádzal dych. Hill mal veľkú šancu už za stavu 7:4, potom aj 7:6, nakoniec vyhral až rozhodujúcu hru. Hill mohol dokonca spôsobiť vypadnutie Reyesa – ten s ním musel v poslednom kole vyhrať, a bolo to 7:7 – a Reyes len tesne minul bielou rohovú jamku, potom ako schoval čiernu... Po zápase povedal, že v rozhodujúcej hre nevedel, čo má robiť, že sa celý triasol, že bol pod strašným tlakom... A ja som myslel, že takí veľkí hráči akým „The Magician“ je, takéto problémy nemávajú... Skupinu vyhral Bustamante, pre Reyesom a Owenom, všetci 3-2. A 3-2 mal aj Putnik, ktorý na tomto stupni nepostúpil o 0.22%...

·          Skupina 75 – opäť matematika – postúpili Manalo a Peach (4-1), ale o ďalšom rozhodovalo opäť %, tentoraz medz 3 hráčmi majúcimi bilanciu 2-3 – najlepšie pochodil Appleton, na úkor  Tota a Deuela. Mimochodom, nedajte sa popliesť, ak sa budete dívať na tabuľku na IPT teraz, tam je konečné %, po odohraní všetkých zápasov – a keďže si ho Appleton neskôr pohoršil, vyzerá to teraz v tej tabuľke tak, že nemal postúpiť. Inak – skoro ma dostali J.

·          Skupina 76 – ďalší traja Filipínci v skupine – a všetci traja postúpili. Zaujímavý bol zápas Orculla s Pagulayanom. Orcullo sa ujal vedenia, ale z rozstrelu mu spadla biela a Pagulayan ho vyfauloval – no to by som chcel vidieť, zo všetkými guľami na stole – zvláštne. No a Pagulayan pridal nakoniec 2 čisté... Postupovali traja zo štvorice hráčov, majúcich bilanciu 3-2, najhoršie % mal Feijen – postúpili Pagulayan, Orcollo a Luat, vypadol aj Immonen s 1 výhrou a Beaufils s dvomi.

·          Skupina 77 – zvláštna skupina – postúpili z nej traja hráči, ktorí sa na turnaj dostali z kvalifikácií a nie sú členmi IPT – Nevel, Diks a Matlock. Martinezovi, ktorý až do predchádzajúceho kola dominoval (12-1), nejako došiel dych – iba jedna výhra z 5 zápasov.

·          Skupina 78 – zo skupiny postúpili Chamat, Stalev a Souquet.

 

Piaty stupeň – na ten sa tiež najprv pozrieme z hľadiska zastúpených krajín – z 18 hráčov bolo až 7 Filipíncov, Američania zostali už len traja, Nemci stále dvaja, ako aj Briti, z Holanďanov zostal len jediný, aj to asi ten, od ktorého sa to čakalo najmenej (Diks), plus Rusko, Austrália a Švédsko.

·          Skupina 79 – skupinu vyhral bez prehry Reyes, na ktorom akoby nebolo vidno 50 rokov a 12 hodín hry denne už 5 dní v kuse. Ako jediný na tomto stupni neprehral. Druhým postupujúcim bol Stalev, ktorý mal bilanciu 3-2 ako aj Appleton, ten však mal horšie %.

·          Skupina 80 – postúpil Souquet s bilanciou 4-1 a Orcollo (3-2), Peach s rovnakou bilanciou nepostúpil o horšie %.

·          Skupina 81 – skupinu síce vyhral Hohmann s bilanciou 4-1, ale mal to parádne nahnuté – posledný zápas hral so Chamatom a ak by prehral, o percentá by nepostúpil – prehrával 7:5, nasledovala dohrávka a 2 čisté. Hohman tiež mal prehrať zápas prvého kola s Diksom, ktorý mu víťazstvo za stavu 7:7 doslova daroval, keď schoval do jamky s farebnou aj bielu. Takto so šťastím sa dostal Hohmann ďalej. A s ním na % aj Manalo – bilanciu 3-2 mal totiž aj práve Chamat.

 

Šiesty stupeň – s tromi Filipíncami bolo celkom reálne filipínske finále, ale nakoniec to bolo inak – Reyes nezachytil začiatok a prehral prvé 3 kolá (7:8 s Manalom, pre ktorého je veľkým vzorom, a po prvom víťazstve nad ním Manalo plakal (minulý rok na MS v hre č.9), s Orcollom nedal guľu za stavu 4:3 a už nebol na stole...), Orcollo prehral s Hohmannom aj Manalom – a keďže Hohmann prehral len so Souquetom (7:8) a Manalo len (opäť) s Hohmannom (1:8), postúpili do finále práve oni dvaja.

 

Finále – ako to už pri takýchto zápasoch býva, hralo sa až do úplne poslednej možnej hry. Vo veľmi kvalitnom finále Manalo viedol 7:6, keď mu nespadlo nič z rozstrelu – Hohmann dohral a za stavu 7:7 tak rozstrelil, že ako povedal „tento stôl by dohrala aj moja mama, asi to bol osud, že som mal taký ľahký stôl za tohto stavu...“.

 

Ešte trochu štatistiky – Hohmann nebol najlepší hráč, čo sa týka % úspešnosti vo vyhraných zápasoch – z 29 zápasov, ktoré hral, prehral až 7, zatiaľ čo Manalo len 5 a Reyes 6 – na toho však prišla zlá chvíľa vo finálovej skupine, kde prehral až 3 z piatich. Hohmann niekedy postúpil vskutku len so šťastím, ale mal najlepší záver – možno aj vďaka svojej výbornej kondícii.

Najviac hier odohral Orcollo, 373 a mal aj s Reyesom naväčší počet vyhraných hier – 209. Najlepšie % úspešnosti mal Manalo – z 341 hier vyhral 206 – a spolu s Bustamantem mali ako jediní nad 60%.

Na IPT turnajoch sa sledujú aj čisté hry – v tomto dominovali Souquet (77) a Hohmann – 76 čistých – napr. u Hohmanna to činilo 37% z jeho víťazných hier a 21% z celkového počtu hier – čo činí cca každá tretia vyhraná hra, alebo každá piata celkovo – v oboch prípadoch sa do celkového počtu rátajú aj hry, pri ktorých rozstreľoval súper... A to najlepšie štatistiky nemal Hohmann, ale Bustamante, u ktorého to bolo až takmer 40% a 24%.

Ale aspoň jedna štatistika v prospech celkového víťaza – Manalo utrpel 6 prehier, z toho 3 práve s Hohmannom – postupne 3:8, 1:8 a finálových 7:8.

 

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka