Čertík(N)oviny - 3 / 2006

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

sezóna 2006 je už naštartovaná – hralo sa prvé kolo ligových súťaží, hralo sa aj prvé tohtoročné kolo Eurotouru, po dlhšej dobe aj so slovenskou účasťou, dokonca viac násobnou. A hralo sa aj Masters v snookri. Takže písať o čom je, poďme rýchlo na to.

Extraliga, 1. kolo

Mistano Trnava – Lavos Bratislava „B“ 8:1

Lavos Bratislava „A“ – Bastia Štúrovo 7:2

Panter Martin – BK Trenčín odložené

1. BC Komárno – BK Kanianka odložené

Ani tento ročník sa nezaobíde bez odložených zápasov – jeden odložený zápas tentoraz súvisí práve so spomínaným Eurotourom, na ktorý sa vybrali hneď dvaja hráči z 1.BC Komárno – Polách aj s Petrovicsom. Takže zápas 1.BC s BK Kanianka bol odložený na piatok 27.1. – radi sú aj hostia, nemusia sa dvakrát v tomto počasí terigať tak ďaleko. Druhý odložený zápas sa nehral z dôvodu, že Martin ešte nemá pripravenú herňu, do ktorej sa sťahujú.

V hraných zápasoch sa od posilneného Štúrova (prestúpil doň najlepší hráč 1. ligy za minulý rok Attila Gyurky) čakal na LAVOSe väčší odpor – lenže tradičná opora a finalista nedávneho turnaja Masters Nedešovský nemal svoj deň a neuhral ani bod. Po bode si pripísali Haulík v 14tke a spomínaný Gyurky v deviatke, aj to až keď bol zápas rozhodnutý – už po deviatkach bolo 5:1.

Ako LAVOS „A“ hladko vyhral, tak hladko prehrala rezerva (nováčik súťaže) u obhajcov striebra v Trnave. Domáci nastúpili v zostave Duban, Ratkovič a Stehlík – teda už bez Daubnera, ktorý prestúpil do Trenčína.

 

Eurotour, Praha

Na prvom tohtoročnom kole sa zišla rekordná účasť – 255 hráčov (doteraz 233), aj kvalitná – so špičkových hráčov som nepostrehol, že by chýbalo nejaké meno. Medzi účastníkmi sa objavili hneď traja naši hráči – Polách s Petrovicsom z 1. BC Komárno a Trnka z Labill Nitra.

Petrovics sa v prvom kole stretol s Himmelbauerom z Rakúska, ktorého zdolal 9:7. V druhom kole sa stretol so známym Poliakom Babicom (teraz v Európskom rebríčku na 19. mieste) – a dostal kanára 9:0, čo je pri striedavom rozstrele a Zolových kvalitách ozaj podivný výsledok. Na prehranej strane sa potom Zolo stretol s bývalým juniorským Majstrom Európy Weigonim (35.) z Nemecka a prehral najtesnejšie 9:8. Zápas sa hral o pol jednej v noci a dospel do stavu 8:8, Zolo rozbíjal. Podľa jeho slov mu vôbec prvý raz v zápase nič nespadlo a súper stôl dohral...

Trnka sa v prvom kole stretol ďalším Nemcom Kirstenom (30.) a prehral 6:9. Na prehratej strane potom porazil Nóra Havnvika 9:6. V ďalšom zápase sa stretol s Osbournom z Veľkej Británie (49.) a prehral 4:9.

Polách prehral v prvom kole 7:9 s Holtzom so Škótska, ktorého si pamätám z roku 2004, keď na Majstrovstvách sveta postúpil zo skupiny a obsadil celkovo 33.miesto. Za stavu 7:7 mal Jaro šancu hru dohrať, ale biela mu škrtla o osmičku a päťka sa následne nedala hrať. Súper aj so šťastím (haluška) hru vyhral a potom pridal čistú hru. Na prehranej strane porazil Jaro Macedónca Mihajlovskeho 9:2, potom aj Maďara Bezdana rovnakým výsledkom – podľa svojich slov hral dobre, napr. s Bezdanom posledné 3 rozbitia v zápase uhral vždy čistú hru. V ďalšom kole sa stretol s Holandskou hráčkou Bernadette de Jonge (4. hráčka ženského európskeho rebríčka) rýchlo sa ujal vedenia 5:0, lenže o chvíľu už bolo 6:5 a súperka išla na ľahkú deviatku – ktorú však nedala a na tom sa zápas definitívne zlomil v Jarov prospech 9:5. V ďalšom kole narazil na Martensa z Holandska, 27. hráča rebríčka, ktorý na poslednom Eurotoure skončil na 9. mieste. Jaro dobre začal, viedol 4:1, lenže súper vyrovnal na 5:5. Od tohto momentu sa Jarovi prestali dariť rozstrely v tom zmysle, že po každom zostávajúcom musel hrať push – a v taktických manévroch nakoniec ťahal za kratší koniec – prehral 7:9.

Inak to bol veľmi zaujímavý turnaj – hoci prítomní boli asi všetci špičkoví európski hráči, pri pohľade na poslednú 32ku by to jeden asi ani neveril - do 32 sa nedostali mimo iných aj traja Majstri sveta Ortmann, Hohmann, Immonen, ani stálica Chamat, alebo súčasný Majster Európy v deviatke Lely, ešte pred nedávnom rebríčková jednotka Tot či domáce želiezko v ohni Hybler. Domácich však isto potešili postupom do 32ky hneď dvaja hráči – Dominik Halamka a aj u nás známy, občas za Trnavu hrajúci Michal Gavenčiak. A tomu sa veru 32ka málila J, keď v nej najtesnejšie porazil Rogera Lysholma z Nórska 9:8. Halamka podľahol Reimeringovi z Nemecka 6:9. Foldesz nestačil na Feijena, Souquet porazil Putnika a prekvapil Babica, ktorý zdolal Engerta 9:4.

V 16tke Feijen prekvapivo podľahol Britovi Appletonovi 7:9, prekvapenie turnaja, Holanďana See (ktorý v základe porazil aj Hohmanna aj Ortmanna) nezastavil ani Nemec Gries, aj Petroni išiel ďalej po výhre s Reglim so Švajčiarska (9:3), domácich opäť potešil Gavenčiak, ktorý zdolal ďalšieho severana, Dána Kristoffersena 9:6, van den Berg vyradil Souqueta 9:4, bývalý špičkový hráč Jahnke z Nemecka nestačil na krajana Reimeringa (2:9), v súboji generácií Cohen zdolal Stepanova 9:3, a Stojanovic z Chorvatska zdolal Babicu 9:5.

Vo štvrťfinále porazil Cohen Stojanoviča 9:5, van den Berg rovnakým rozdielom víťaza posledného kola Eurotouru Reimeringa, do tretice rovnakým výsledkom Appleton See-ho. V poslednom zápasu už domácich viac nepotešil Gavenčiak, ktorý prehral s Petronim 4:9.

A tak v semifinále sa popri van den Bergovi vyskytli až traja hráči, od ktorých by to asi málokto čakal – tak dobre, dvaja – Petroni totiž keď má deň dokáže poraziť kohokoľvek. A ten svoj deň mal (hoci prehral hneď prvé kolo v základnej skupine). Po dlhej dobe sa ukázal aj pán (nedá mi inak osloviť tohto sympatického, asi už aj päťdesiatnika z Francúzska) Cohen. Ale ten posledný do partie – biliard už sledujem nejakú dobu, ale na meno Appleton z Veľkej Británie som ešte nenarazil – na britskej stránke som sa dočítal že to je profesionálny hráč black poolu (anglická hra podobná osmičke, hrá sa so žltými a červenými guľami plus čierna, na menších stoloch, so zaoblenými jamkami ako na snookri). Ak by som niekoho z Británie v semifinále čakal, tak skôr Imrana Majida, prípadne Darryla Peacha. A Mr. Appletonovi  nestačilo ani semifinále, keď v ňom porazil Petroniho 9:5 a pri prvej účasti na Eurotoure postúpil hneď do finále. V tom druhom van den Berg nebral ohľady na pána Cohena a vyhral tiež 9:4.

Finále bolo úplne jednoznačné – van den Berg vyhral 9:1. Obaja finalisti si automaticky zabezpečili účasť na Majstrovstvách sveta.

Výsledky mali vplyv aj na Európsky rebríček – prvenstvo stratil Fiejen z Holandska, ktorý klesol až na tretie miesto, na tróne ho vystriedal Thomas Engert z Nemecka. Víťazstvom sa na druhé miesto až zo siedmeho posunul van den Berg. Jarovi Poláchovi terajšie 65. miesto stačí v celkovom rebríčku na 373. miesto. Zolo Petrovics je celkovo 536. a Robo Trnka 575. – za tých 39. miest, o ktoré je Zolo pred Robom, vďačí Zolo abecede J

Mimochodom, od tohto roku sa Eurotour bude opäť objavovať aj na televíznej obrazovke – EPBF podpísala dohodu s Eurosportom a podľa britskej webovej stránky by záznam z Prahy mal byť odvysielaný niekedy vo februári – takže treba pozorne sledovať program J.

Snooker Masters, Londýn

Po prekvapivých prehrách hráčov doposiaľ v sezóne hrajúcich vo veľmi dobrej forme (napr. Hendry s McManusom 4:6, nedarí sa naďalej ani rebríčkovej trojke Maguirovi, ktorý prehral s Leem dokonca 0:6, Davis prehral už v predkole s Binghamom 4:6, Stevens opäť potvrdil, že vie zahrať asi len na Majstrovstvách sveta a prehral s nevýrazným Dottom 3:6) sa cesta k víťazstvu otvorila pre zobudeného Ronnie O’Sullivana. Ten sa v semifinále stretol s Leem, ale mal čo robiť – vyhral len najtesnejšie 6:5 a po zápase celkom netypicky prejavil veľkú radosť. Druhé semifinále medzi Higginsom a McManusom bolo už jednoznačnejšie – a po víťazstve Higginsa 6:2 sa mohol Sullivan tešiť na odvetu – len pripomeniem, že v poslednom zápase medzi nimi Higgins vytvoril hneď 2 profesionálne rekordy – century breaky (nábeh 100 a viac bodov) v 4 po sebe idúcich hrách, ako aj 494 bodov bez Sullivanovej odpovede. Takže motivácia určite nechýbala. Zápas to bol veľmi zaujímavý, kvalitný, a dramatický - vedenie sa prelievalo z jednej strany na druhú (Sullivan viedol 3:0, potom prehrával 3:5, potom po päť, po sedem, potom vyhrával Sullivan 9:8 – hralo sa do 10), až nakoniec bolo potrebné odohrať maximálny možný počet hier. V rozhodujúcej hre Sullivan zahral break 60 a zdalo sa, že titul má vo vrecku, pretože na stole nebolo nič jednoduché – najmä jedna červená opretá na mantineli bola problémom, dupľom, keď sa ju Higginsovi nepodarilo od mantinelu oddeliť. V kritickej chvíli však Higgins vytiahol svoju najlepšiu hru, červenú zahral od mantinelu, poschovával aj zostávajúce farebné a breakom 64 otočil vývoj a titul získal on. A opäť raz zadosťučinil svojej prezývke – Čarodejník z Wishaw (Wizard of Wishaw) J

Ďalší program:

V sobotu  28.1. bude prvé kolo Slovenského pohára, už takmer tradične v Komárne.

Hneď o týždeň, v sobotu 4.2. je na programe druhé kolo ligových súťaží, v nedeľu 5.2. aj druhé tohtoročné kolo ALFA pohára vo Zvolene – toto bude zároveň jubilejné, celkovo sté kolo v histórii tohto turnaja. Tam bude určite veselo J

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka