Čertík(N)oviny - 30 / 2006

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

po týždni som tu opäť so spravodajom, udialo sa toho a deje celkom dosť – na programe bolo 12. kolo Extraligy, 8. kolo Kanianskych biliardových hier, vo svete sa hral druhý bodovaný turnaj profesionálneho snookrového okruhu Grand Prix, pokračovali IPT kvalifikácie, ale aj IPT problémy, a odohrali sa už aj 4 z 10 kvalifikácií na Majstrovstvá sveta v hre č.9 v Manile.

Extraliga družstiev, 12. kolo

V Extralige bolo na programe 12. kolo, ale opäť nebolo kompletné:

1.BC Komárno – Lavos Bratislava „B“ 8:1

BK Kanianka – Mistano Trnava 5:4

BK Trenčín – Lavos Bratislava  odložené

Alpia Martin – Bastia Štúrovo odložené

Majstrovské družstvo z Komárna pokračuje bez zaváhania v ceste za ďalším titulom a už ho má prakticky vo vrecku – Komárno má už 11 víťazstiev a na titul (keďže každý z prenasledovateľov má minimálne 3 prehry) mu stačí vyhrať hocijaký zápas. V zápase proti rezerve Lavosu sa nič iné, ako víťazstvo domácich neočakávalo, prekvapením bolo, že jediný bod uhrali hostia cez celoslovenskú rebríčkovú jednotku Petrovicsa – v osmičke ho 8:7 porazil Budovský, ktorý sa dlhšie na scéne neukázal. A teraz zrazu takýto návrat.

Kanianka doma urobila dôležitý, aj keď neľahký krok na ceste za medailou. Domácim totiž v zápase s Trnavou úplne vybuchol Čertík, ktorý prehral všetky 3 zápasy, našťastie mali v družstve Haviera, ktorý vyhral všetky 3 a keďže aj Leitman vyhral 2 zápasy, stačilo to na tesné víťazstvo. Aj keď za stavu 4:4 prehrával Havier so Stehlíkom v hre č.14/1 už 25:71 a zdalo sa, že výborne hrajúceho Stehlíka už nič nezastaví. Lenže ďalší trojuholník schoval Havier, po zašívačkách sa dostal ako prvý na stôl opäť on a pridal 28 bodový break, a keď vyťažil väčšinu aj z ďalších 2 trojuholníkov, zrazu viedol 85:74. Za tohto stavu prišiel Stehlík na stôl v situácii, keď mal Havier 2 chyby, Stehlík zahral 3 gule, a štvrtú mu vyklepalo – Havier na ňu mohol v pohode hrať. Stehlík však povedal – „kdyby náhodou, máš dvě chyby“, a keďže Havier sa rozhodol hrať ofenzívne, náhoda sa udiala – biela porozstrelila trojuholník a vybrala sa na druhú stranu stola, do rohovej jamky v záhlaví, kam sa aj dokotúľala – po -15 bodoch teda 77:70 pre Stehlíka. Haviera však nezlomilo ani toto a opäť sa dostal do vedenia, Stehlík však vyrovnal na 85:85. Od tohto stavu to bol o každú guľu, ktorý vyvrcholil za stavu 96:94 pre Haviera, keď Stehlík dal guľu, ale nalepil bielu na trojuholník a nemal čo hrať. Následne nechal Havierovi ťažkú guľu, ktorú Havier riskol, dal a otvoril si aj ďalšie 3 gule potrebné k víťazstvu – 100:94 a 5:4 pre domácich

 

Kanianske biliardové hry, 8. kolo

Tentoraz len veľmi stručne, pretože nemám veľa času na písanie :

Hra č.8, kategória OPEN

1.        Folk (Galaxia Zvolen)

2.        Jantoška (neregistrovaný – Malá Lehôtka)

3.        Čertík (BK Kanianka)

4.        Slávik (neregistrovaný – Malá Lehôtka)

 

Priebežné celkové poradie:

Vedie Leitman (1070 bodov), pred Jantoškom (880 bodov) a Folkom (770 bodov)

 

Kategória neregistrovaných hráčov

1.        Jantoška

2.        Slávik

3.        Blaho (Zvolen)

 

Priebežné celkové poradie:

Vedie Jantoška (880 bodov), pred Mokrým (320 bodov) a Slávikom (175 bodov)

 

Snooker

1.        Jantoška

2.        Veis

3.        Čertík

 

Priebežné celkové poradie:

Vedie Leitman (1050 bodov), pred Jantoškom (890 bodov) a Čertíkom (740 bodov)

 

Zo zahraničia

Kvalifikácie IPT pre kvalifikačný turnaj o 50 členských kariet na rok 2007

Ďalej pokračuje aj program 100 kvalifikácií o 200 miest na kvalifikačný turnaj o 50 IPT kariet na budúci rok. Hrali sa turnaje od 61-70 a jeden zameškaný (ten sa hral v Moskve). Detaily si môžete pozrieť na stránke  http://www.internationalpooltour.com/ipt_content/event_qualifiers/online_coverage.asp (je tam komplet história všetkých nielen postupujúcich, ale aj zápasov z každého turnaja)

Ja spomeniem inú skutočnosť – minulý týždeň sa už aj viac menej oficiálne (aj keď priamo na IPT stránke o tom nenájdete ani zmienku) prevalilo, že IPT má veľké problémy – za druhý turnaj v Reno (nazvaných MS) hráči ešte nedostali peniaze, a aj na základe niektorých vyhlásení priamy z IPT sa cítia oklamaní. K situácii sa vyjadril aj samotný zakladateľ Kevin Trudeau, ktorý pripustil, že problémy sú – za hlavný dôvod uviedol fakt, že peniaze mali ísť už z balíka, ktorý mal priniesť do IPT miliardár z Macaa pán Ho, ten sa však začal so vstupom do IPT zdráhať, pretože v Amerika vyšiel zákon zakazujúci online tipovanie na internete, pričom kasína (aj internetové) sú hlavným zdrojom jeho príjmov. Celá situácia veľmi zamotaná a Trudeau pripustil, že to prepískli s financovaním IPT tour. Momentálne okrem faktu, že hráči nemajú zaplatené za spomínané MS, sa hovorí aj o tom, že King of the Hill bude posunutý až na budúci rok, už sa hovorí aj o zrušení turnaja v Chicagu, faktom je, že IPT prepúšťa svojich ľudí (presúva ich inam). Na druhej strane pán Trudeau stále tvrdí, že sa organizáciu snažia zo všetkých síl zachrániť a že sú v podstate ziskoví – momentálne však majú problémy s cashflow (nemajú dostatočnú voľnú hotovosť).

A ako vidno vyššie, kvalifikácie aj za týchto podmienok bežia, takže hádam ešte nie je všetko stratené, bola by to škoda...

Kto chce vedieť viac (ale treba vedieť po anglicky):

http://www.billiardsdigest.com/trudeau_interview/

http://www.billiardsdigest.com/news/display_article?id=722

http://www.pro9.co.uk/html/viewtopic.php?forum=6&topic=517&start=0#f6949

http://forums.azbilliards.com/showthread.php?t=44645

 

Snooker :

Grand prix, Aberdeen

Momentálne sa hrá (s výdatným pokrytím na Eurosporte) druhý bodovaný turnaj profesionálov v tomto roku, Grand Prix. Po dlhej dobe sa hrá turnaj opäť v Škótsku a domáci sa tak tešili, že uvidia na živo svojich Majstrov sveta – aktuálny Dott, bývalí Hendry či Higgins, ako aj všetkých ostatným špičkových hráčov.

Celkom nečakane sa hralo úplne iným systémom ako doteraz, keď sa hralo vždy pavúkovým spôsobom, jednoduché KO, na tomto (tzv. televíznom) stupni vždy 32 hráčov – 16 nasadených a 16 kvalifikantov. Teraz sa hralo vo 8 skupinách po 6 hráčov – každý s každým do 3, zo skupiny postupujú 2 najlepší do pavúka (16tka, 1KO). A keďže hráčov bolo až 48, vidieť sa dalo veľa menej známych mien a v krátkych zápasoch aj prekvapení. A že ich nebolo málo…

Napr. už zo skupiny nepostúpili viacerí favoriti – ani spomínaní Hendry, či Dott, ani Mark Williams, alebo Shaun Murphy – všetko aktuálny či bývalí Majstri sveta. Z nasadenej šestnástky vlastne do 16tky postúpilo len 6 hráčov – medzi nimi aj top favoriti Higgins, O’Sullivan, Ken Doherty (jednotka provizórneho rebríčka). Naopak, v skupinách sa darilo menej známym hráčom – napr. Jamie Cope okrem postupu do 16tky si zarobil aj 25 000 libier, keďže zahral 147 bodový break (bolo to zaujímavé, pretože okrem Cope-ho sa ešte jeden hráč pokúšal o 147čku v rovnakom čase na vedľajšom stole – ale po 112 nedal poslednú červenú).

V 16tke nepochodil Doherty, ktorý dostal 5:0 od Perryho, ktorého manželke sa pred týždňom či dvomi narodilo bábätko, a tak vôbec netrénoval – pri zápase s Dohertym to však vôbec nebolo vidno, hral úplne super.

Vo štvrťfinále v zápase King – Higgins sa zrodilo vyrovnanie rekordu v počte nezapísaní – Higgins sa zašil na farebnú (z červenej rozbíjal červené), a keďže potom nechcel nahrať, zapisoval od 2 mantinelov striedavo žltú alebo zelenú guľu. Niekoľkokrát ich minul doslova o milimeter, pomaly to vyzeralo, že takýmto spôsobom nahrá hádam aj century break (100 bodov v rade), ale nakoniec to predsa len za búrlivého aplauzu publika na 13. pokus zapísal. 12 márnych pokusov je vyrovnaný rekord a spoludržiteľom nie je nik iný, ako prísediaci pri tejto akcii – Mark King. Inak, aj v tomto prípade sa potvrdilo, že nikto ťa nezašije lepšie, ako ty sám... King napokon vyhral 5:2. Vo švrťfinále vypadol aj O’Sullivan, ktorého nabil výborne hrajúci Robertson 5:1, ďalej postúpil aj Cope, ktorý zdolal Perryho 5:4 (ten nehral ani zďaleka tak dobre, ako proti Dohertymi) a posledným do semifinálovej partie bol McManus.

V semifinále Robertson hladko zdolal McManusa 6:2, a mladíka Copa nezastavil ani King – 6:2

Vo finále dominoval Robertson – zápas sa zrejme zlomil za stavu 2:1, keď Cope viedol 59:1 a stačilo mu dať jedinú červenú, ale ľahulinkú červenú nedal a odvtedy sa viezol a zastavil sa až za stavu 2:8. Potom síce ešte vyhral 3 hry, ale to bolo všetko. Cope si pripísal najvyššiu výhru v živote – bodaj by nie, keď na tomto turnaji zarobil viac(cca 55 000 libier) ako sumárne doteraz (niečo vyše 30 tisíc). Robertson je zase jeden z mála mimo ostrovných hráčov a Austrálčanov, ktorý dokázal vyhrať bodovaný turnaj v profesionálnom snookri.

 

MS v hre č.9, Manila

Hoci v samotné MS začínajú až v sobotu 4.11., v Manile je už 120 hráčov, ktorí bojujú o 12 voľných miest do hlavného programu. Hrá sa 10 turnajov, jednoduché KO do 7, finále do 9, striedavý rozstrel – postupuje vždy len víťaz. Posledné 2 miesta sú rezervované pre dvoch najlepších nepostupujúcich priamo – každé umiestnenie sa ráta. Hráč môže hrať na 5 turnajoch, vždy len jeden za deň (denne sú 2 turrnaje, jeden ráno, jeden večer). Zatiaľ sú známe výsledky zo 4 turnajov – postúpili traja domáci (Roberto Gomez, obávaný hráč o peniaze, veterán Eduardo Vilanueva, mladík Lee van „Van Van“ Corteza) a jeden taiwanec Nien Rong-chih.

Inak organizátor turnaja Matchroom podpísal s Manilou zmluvu aj na ďalšie 2 roky plus ročnú opciu – takže najbližšie troje MS budú v búrlivom filipínskom prostredí (biliard je tam národným športom)

 

Ďalší program :

Najbližší víkendy doma by mali vyplniť ligové súťaže – v Extralige sú v sobotu 4.11. na programe zápasy 13. kola.

A 4.11. začínajú aj MS v hre č.9 vo Filipínskej Manile. Zaujímavé budú aj novinky z IPT

O týždeň neskôr, 11.11. bude posledné tohtoročné kolo Slovenského pohára – v pláne je novootvorená herňa v Nitre.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka