Čertík(N)oviny - 34 / 2006

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

po týždňovej odmlke je tu opäť spravodaj. Minulý týždeň bolo na programe posledné ligové kolo, ale súťaž nie je dohraná - v Extralige má plný počet zápasov jediné družstvo. Hralo sa aj posledné kolo Best of East, no a tento víkend boli na programe MSr v hre č.8 a posledné kolo Alfa pohára v tomto roku.

Posledné kolo je kompletné, aj keď bolo trošku roztiahnuté a nie všetko sa aj odohralo – Komárno si svoj zápas predohralo, pretože Polách hral na Best of East a Trenčín do Bratislavy nepricestoval.

Martin v dôležitom zápase v boji o záchranu s Trnavou prehral a je vo veľmi zložitej situácii – na baráž potrebuje svoj odložený zápas s Trenčínom vyhrať a dúfať, že LAVOS „B“ oba svoje odložené zápasy so svojím „A“čkom aj Štúrovom prehrá – so skóre totiž Martin rátať nemôže, čiže prehra bude znamenať automaticky zostup. Trnava už po tejto výhre isto nebude posledná, ale v prípade 2 vysokých prehier v odložených zápasoch a 2 vysokých výhrach rezervy LAVOSu, jej stále hrozí baráž o udržanie.

Kanianka hrala doma so zlepšujúcim sa Štúrovom dôležitý zápas o druhé miesto, v ktorom potrebovala vyhrať, na definitívu 6:3. Nastúpila naň bez opory minulých sezón Sľuku, a v podstate aj bez Čertíka, ktorý na záver sezóny vychytil v lige mizernú formu a opäť vôbec nebodoval. Našťastie, podobne ako proti Trnave, Leitman (3 body) s Havierom (2 body) zabrali aj za neho, takže domáci nakoniec dôležitú výhru vybojovali, aj keď to bolo všetko natesno – všetky osmičky skončili 8:6 (dve pre domácich, pričom Havier otočil s Gyurkym z 2:6!), deviatky boli 11:7, 8:11 a 11:9, štrnástky 100:85, 91:100 a 93:100 – takže ozaj vyrovnaný zápas a 5:4 pre domácich. A ako ovplyvnil tento zápas tabuľku – Kanianka je na druhom mieste, pri výhrach 2x 9:0 v odložených zápasoch sa však na ňu môže ešte dotiahnuť LAVOS a do hry by vstúpili vzájomné zápasy – tie však skončili 5:4, 4:5 - a v ligovom poriadku sa už žiadne ďalšie priame pravidlo na určenie poradia nespomína. Nepriame hovorí, že každú nepopísanú situáciu rieši ligová komisia.

Takže nechajme sa prekvapiť, ako to celé dopadne – mimochodom, ligová komisia nariadila odohrať všetky zápasy do 8.12., pretože 9.12. na MSr v hre č.9 chce vyhlásiť výsledky.

Medzičasom sa predsa len niečo odohralo – LAVOS „A“ zdolal svoju rezervu 9:0 a tá prehrala aj v Štúrove, takže to má riadne nahnuté – ak Martin v odloženom zápase zdolá oslabený Trenčín, tak bude hrať baráž a LAVOS „B“ pôjde priamo do prvej ligy, ak nie, tak naopak. No a Ačku chýba k delenému druhému miestu ešte zdolať 9:0 aj Trnavu.

 

Sobota 25.11., Best of East, 5. kolo, Pecs (Maďarsko)

Informácie z tohto podujatia sú už tradične kusé – hoci píšem s týždňovým oneskorením, na stránkach organizátora turnaja som okrem už konečného celkového poradia nenašiel nič. Čiže ak chce niekto výsledky z posledného kola, musí si ich vyrátať z celkovej tabuľky. Ale nevadí – z našich tam bol už spomínaný Jaro Polách, takže nejaké informácie mám od neho. Jaro vyhral bez prehry skupinu (po výsledkoch 5:0, 5:1, 5:2 a 5:3), v 32ke však narazil na Trajdosa, ktorý s ním urobil krátky proces – 4 čisté + kombinácia 1-9 oblúkom na zašitú jednotku v zápase do 7... Jaro podľa vlastných slov urobil jedinú chybu, keď nedal dvojku v jednej hre a svoj bod získal, keď Trajdosovi spadla z rozstrelu biela. Trajdos v takýchto výkonoch pokračoval ďalej a turnaj vyhral, keď vo finále zdolal Putnika z Chorvátska 9:4. A tešil sa aj z celkového víťazstva na tomto turnaji (a tým má od organizátora platené účasti a cestovné výlohy na budúci rok na turnajoch EUROTOUR), keďže doteraz vedúci Babica nepostúpil ani zo skupiny, Kaplan vypadol v 32ke  a posledného súpera vyradil vo štvrťfinále Trajdos sám (Lopotko). Na treťom mieste skončil Verkič, ktorý ak si dobre pamätám zdolal v 32ke domáceho favorita Foldesza, ktorý podobne ako Jaro s Trajdosom, urobil v tom zápase jedinú chybu. A druhý tretí bol domáci Alex Habo, ktorý bol aj v Komárne a nepostúpil zo skupiny, ktorú vyhral vtedy Koniar. Na záver ešte k Jarovi Poláchovi – ten môže naozaj hovoriť o smole – na oboch turnajoch, kde hral, postúpil zo skupiny, ale v 32ke vypadol s neskorším víťazom turnaja.

V konečnom rebríčku bolo prvých 5 Poliakov (Trajdos 128 bodov, Babica 113, Lopotko 111, Kaplan 108, Roter 99), potom Arménčan Babken Melkonian (91), v prvej 16tke bolo Poliakov až 14.

 

Sobota 2. a nedeľa 3.12. 2006, MSr v hre č.8, Nitra, 62 hráčov

Po uzávierke prihlášok sa rozhodol SBiZ na základe veľkého množstva prihlásených hráčov urobiť turnaj dvojdňovo, a to tak, že 16 nasadených hráčov hralo až v nedeľu (nasadzovalo sa podľa MSr v minulom roku). Ostatných 43 hráčov sa stretlo v Nitre už v sobotu a hralo o 16 voľných miest na nedeľu k nasadeným hráčom.

Medzi sobotňajšími účastníkmi (teda 46) sa prekvapivo ocitli 2 mená z popredia aktuálneho rebríčka – Havier aj Gyurky, ktorým minulý rok MSr nevyšli. Obaja však bez väčších problémov postúpili z vyhratej strany, spolu s Krommelom, Špirekom, Hencom, Veisom, Fukom a Cuninkom, z prehratej strany postúpili Porubän, Fekete, Vágai, Mrázek, Antoška, Košč, Habodász a Domján mladší.

V nedeľu sa zišla teda 32ka – 16 nasadených a 16 kvalifikantov (vlastne 15 – Špirek neprišiel). Hralo sa dvojité KO, skrátené od 8 a k videniu bolo veru všeličo

V prvom kole  v psolednej dobe veľmi dobre hrajúci a umiestňujúci sa Gyurky prehral tiež s poslednej dobe veľmi dobre hrajúcim Oliverom Struhárom 2:6, zlepšujúci sa Fuka zdolal Kotlebu 6:3, Havier sa proti Blaškovi riadne zapotil a vyhral najtesnejšie 6:5. Zaujímavý bol zápas Čertíka s Feketem – mal dve rozdielne periódy – tá prvá trvala hodinu a zakončila ju nedaná čierna v podaní Feketeho za stavu 1:1 (veru, po hodine bolo 2:1 – gule sa neuveriteľne lepili k sebe a hráči absolvovali dlhé úseky hry na istotu). Tá druhá trvala hádam 10 minút – v nasledujúcich 4 hrách urobil Čertík len jedinú chybičku, keď nedal čiernu za stavu 2:1, Fekete však nedal farebnú, Čertík dal čiernu od mantinelu a Fekete sa už dostal na stôl len na 2 rozstrely, z ktorých mu nič nepadlo... – 6:1.

V druhom kole Oliver Struhár porazil aj ďalšieho Levičana Belu 6:4, Fuka potrápil Nedešovského, ktorý vyhral tesne 6:5, Sľuka nestačil na Klobučníka a prehral 3:6. Čertík v zápase s Kršekom nedával posledné gule a tak prehrával 0:3. Potom síce vyrovnal a za stavu 3:3 mal otvorený stôl, lenže nedal trestuhodne ľahučkú guličku a trest nenechal na seba dlho čakať – 3:5. Potom znížil na 4:5 a po výbornom rozstrele mal na výber ľahké plné – lenže opäť ľahkú guľu nedal a Kršek, aj keď sa v hre poriadne zamotal stôl parádne dohral 6:4. Zaujímavý bol aj zápas žiackeho reprezentanta Koniara so seniorským Poláchom – Koniar už viedol 5:1, nakoniec však skúsenejší Polách zápas otočil a vyhral najtesnejšie 6:5. Na slovenských podujatiach v poslednej dobe absentujúci Trnka hladko zdolal 6:2, tiež v poslednej dobe viackrát chýbajúceho Kučeru.

Na prehranej strane šokoval Veis, ktorý zdolal 5:2 mladšieho Domjána, k prekvapeniam možno rátať aj prehru Kotlebu s Krommelom 2:5. Zaujímavá koncovka sa udiala v zápase Gyurkyho s Mrázekom – za stavu 4:4 Gyurky nedal čiernu, a to je vždy ošemetná situácia, hrať s jedinou guľou na stole. Aj tak bolo – Mrázek síce nedal, ale zašil. Gyurky síce zapísal, Mrázek mohol hru opäť ľahko dohrať, lenže opäť nedal a  - opäť zašil... Pomaly už zúfalý Gyurky vytiahol skákačku, skočil, čiernu zapísal, a obe gule sa po zaujímavých dráhach dostali tesne k sebe tak, že Mrázek zostal zašitý – a keďže nezapísal, bolo po zápase... V ďalších zápasoch opäť Gyurky s vypätím zdolal Fuku 5:4 a Bela Krommela tiež 5:4, keď otočil z 1:4.

O postup z vyhranej strany Petrovics zdolal Olivera Struhára 6:3, Nedešovský s Klobučníkom potrebovali na rozhodnutie maximálny počet hier (vyhral Klobučník), rovnako tak Trnka zdolal Polácha 6:5. Zaujímavo bolo aj v zápase Kršek vs. Havier – Kršek viedol už 4:0, ale potom sa zrejme zľakol šance na postup do štvrťfinále, začal nedávať aj to čo sa nedať nedalo a nakoniec Havierovi podľahol 4:6.

O postup z prehranej strany Polách hladko zdolal Sľuku 6:2, Kršek nezvládol ani zápas proti Belovi a prehral 1:6, Nedešovský zdolal Kučeru 6:4. Vrchol prišiel v zápase Olivera Struhára s Čertíkom – najprv viedol Struhár 4:1, Čertík niekoľkými šťastnými dohrávkami vyrovnal na 4:4, vedenia sa opäť ale ujal Struhár – 5:4. Za tohto stavu a následne ani za stavu 5:5 však nevyužil niekoľko jasných šancí zápas ukončiť, a tak sa pani Šťastena urazila a povedala si, že podporí Čertíka – ináč sa úder, ktorý sa Čertíkovi „podaril“ ťažko vysvetlí – ťažko ho aj opísať, preto prvý raz v histórii spravodajov použijem nákres:

 

            Obr. 1                                             Obr. 2                                          Obr. 3

 

     

 

Obrázok 1 hovorí o situácii, za akej sa Čertík dostal k stolu – problémov viac ako dosť – hrať nebolo čo, ak kombinácia, tak hrozila biela do stredu, zašiť ťažko. Ďalším problémom pri kombinácii bolo, kam pôjde zelená a či sa bude dať hrať, prípadne čo potom s čiernou. Čertík sa rozhodol bodákom hrať kombináciu a obrázok 2 hovorí o tom, čo všetko gule na stole povystrájali – stručne – Čertík zamýšľanú kombináciu nedal, oranžová guľa sa v jamke vyklepala a vybrala sa smerom na opačný mantinel, kde chytila prapodivný falš, zhodila čiernu blokujúcu poslednú polovičku a pobrala sa naspäť k ohlásenej jamke, do ktorej sa váhavo, ale predsa len dokotúľala. A keďže zelená spadla do stredu a biela skončila v hrateľnej pozícii na čiernu... 6:5 pre Čertíka + nominácia na Halušku roka J. Oliver, ešte raz sa ospravedlňujem – a toto tu uvádzam ako príklad toho, že bez šťastia sa nič vyhrať nedá – aj veľkí šampióni potrebujú na svoje tituly kusisko šťastia - viď napr. tohtoročné MS v hre č.9 a záhadný postup Alcana zo skupiny, pamätný úder Reyesa za stavu 12:12 so Stricklandom, či neuveriteľnú rozhodujúcu hru o 50000 USD medzi Bustamantem a Chaom...

http://www.youtube.com/watch?v=_FY10jKzna8&search=francisco%20bustamante

http://www.youtube.com/watch?v=OPj20afa1M8

prípadne aj dorážka http://www.youtube.com/watch?v=e0C3qbt3QRM&mode=related&search=

Vo štvrťfinále už toľko šťastia Čertík nemal – namiesto toho, aby spočiatku nervózneho Petrovics potrápil, nedával v koncovkách rozhodujúce a nie vždy ťažké gule – 7:2 pre Petrovicsa. Vlastne všetky zápasy boli hladké – Trnka zdolal Nedešovského 7:2 – tu sa zápas zlomil za stavu 2:2. keď Nedešovský nedal poslednú farebnú a potom už dominoval Trnka, Polách zdolal rovnakým pomerom Haviera no a v tom poslednom Klobučník Belu 7:3.

V semifinále si Petrovics poradil s Klobučníkom 7:3, keď podľa jeho slov to bolo o rozstreloch – prehrával 1:3, lenže potom už Milanovi z rozstrelu nič nepadalo a Zolovi áno – a Zolo keď bol na stole podohrával, čo bolo treba. Polách s Trnkom potrebovali opäť maximálny počet hier – a za stavu 6:6 to bolo tiež o rozstrele – výhodu mal Trnka, lenže mu nič nespadlo a Polách ťažkú hru dohral.

Vo finále to bolo opäť o rozstreloch – Poláchovi spadlo z 5 len jeden raz, pričom Zolovi vo všetkých, a to bol rozhodujúci faktor. Plus kúsok šťastia v poslednej hre, keď síce Zolo minul poslednú farebnú, ale nenechal nič na hranie a o chvíľu sa už tešil zo svojho jubilejného 30 titulu (vrátane kolektívnych za družstvá) Majstra Slovenska. Gratulujeme

 

ALFA pohár, 12. kolo, Zvolen, 33 hráčov, dvojnásobné bodovanie

Tradičná otázka v Alfe, kto tentoraz zastaví Romana Haviera bola zodpovedaná hneď na začiatku – keďže Havier hral v Nitre na MSr v hre č.8, bolo jasné, že jeho úspešná séria víťazstiev (a ešte dlhšia séria účastí v nepretržitom slede) bude prerušená. Jeho neprítomnosť využil Ryba, ktorý vo finále zdolal Folka, tretí bol Krovina

V celkovom konečnom poradí (toto bol posledný tohtoročný turnaj) Haviera s 3040 bodmi nikto dobehnúť nemohol, vyhral pred Folkom s 2415 bodmi a víťazstvom tretie miesto Špirekovi vyfúkol Ryba (2023 bodov)

 

Zo sveta snookru

Cez víkend sa ukončila dlhodobá súťaž Premier league v snookri – v základnej časti sa stretlo sedem (O‘Sullivan, Ding, Davis, White, Doherty, Hendry a Dott) vybraných hráčov každý s každým, vždy 6 hier (čiže mohlo byť aj 3:3) – za každú vyhranú hru bral hráč 1000 libier, ak bol century break (100 a viac bodov na jeden nábeh) tak ďalších 1000. V tejto súťaži sa hrá na časový limit 25 sekúnd.

Do semifinále postúpili prví štyria – vlastne mali postúpiť, lenže Ding musel ísť na Ázijské hry (Čína prikázala), kde je snooker tiež na programe, a tak hral aj piaty v poradí. Tu je tabuľka po základnej časti:

Pořadí

Jméno

Zápasy

Výhry

Remízy

Prohry

Skore

Body

Century breaks

Prize money

1

Ronnie O'Sullivan

6

4

2

0

24-12

10

2

26,000 liber

2

Ding Junhui

6

3

2

1

21-15

8

3

24,000 liber

3

Graeme Dott

6

2

2

2

18-18

6

1

19,000 liber

4

Jimmy White

6

2

1

3

18-18

5

1

19,000 liber

5

Steve Davis

6

2

1

3

17-19

5

2

19,000 liber

6

Stephen Hendry

6

1

2

3

14-22

4

1

15,000 liber

7

Ken Doherty

6

2

0

4

14-23

4

0

14,000 liber

 

V semifinále Sullivan zdolal v pohode Davisa 5:2 a aktuálne Majster sveta Dott prehral s Jimmy Whitom 4:5, keď dokázal vyrovnať z 0:4 na 4:4, ale poslednú hru predsa len vyhral aktuálne až 51. hráč rebrička White.

Ten si však vo finále proti Sullivanovi ani neťukol a prehral 0:7, keď Ronnie zahral 122, 113, 93 a 73 bodové breaky. Sullivan tak vyhral Premier League tretí raz.. Kto si chce prečítať viac – nech sa páči na stránke snooker blog http://www.supersvet.cz/snooker/view.php písanej po česky. Záznam finále bude na DSF 5.12. o 21:45.

 

Ďalší program:

Najbližší víkend sa hrajú v sobotu 9.12. Majstrovstvá Slovenska v hre č.9, opäť v Nitre, a pri veľkom počte prihlásených sa môže použiť model z tohto týždňových MSr v hre č.9.

Zaujímavo bude aj na medzinárodnom poli – 7.12. začína v Roterdame Mosconi cup – súťaž medzi družstvami Európy a Ameriky, Európa by si isto rada zlepšila mizernú bilanciu 2:10 – všetky detaily nájdete na stránke www.mosconicup.com . Na budúci týždeň je aj Eurotour v Španielsku, počas najbližších dvoch týždňov sa hrá aj UK Championships v snookri od 8.12. na Eurosporte), takže písať bude isto o čom, len či bude aj času J.

No a o týždeň neskôr sa uskutoční bodka za touto sezónou – cez víkend 16.-17.12. sa uskutoční tretí raz turnaj Slovak Masters Cup pre najlepších hráčov rebríčka – opäť v Štúrove.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka