Čertík(N)oviny - 4 / 2006

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

Aj tentoraz je o čom písať – doma sa dohrávala liga, bolo 1. kolo Slovenského pohára, zo zahraničia sa pozrieme na tradičný turnaj v holandskom Weerte, kde sa schádza obyčajne dobrá konkurencia, a pozrieme sa aj na druhý kvalifikačný turnaj do lukratívnej série IPT.

Extraliga, 1. kolo, dohrávka

1. BC Komárno – BK Kanianka 6:3

Na hostí čakalo v Komárne prekvapenie – domáci nastúpili bez zraneného Polácha, ktorý má poranenú šľachu a nohu v dlahe, namiesto neho sa v zostave objavil na Slovensku teraz dovolenkujúci (inak na Cypre pracujúci) Páczer  - obyčajne sme skôr zvyknutí na opačné garde – na Slovensku pracujúci, na Cypre dovolenkujúci J.

V hre č.8 začali dobre hostia – Sľuka urobil s Páczerom jedinú chybu, keď si zle nahral a potom nedal mantinel. To bolo za stavu 3:1 pre neho. Páczer znížil na 3:2, ale z následného rozstrelu mu nič nespadlo – v tej chvíli nemohol ešte tušiť, že to bol jeho posledný úder v zápase – Sľuka však hru dohral a pridal 4 čisté hry – 8:2. V ďalšom zápase začal lepšie Petrovics – Havierovi nespadlo z prvého rozstrelu a na ďalší úder sa dostal až za stavu 3:0 pre Petrovicsa. Havier však dokázal vyrovnať na 6:6, za tohto stavu Petrovics schoval čiernu, ale biela guľa od troch mantinelov aj vďaka krivému stolu skončila v jamke tiež. Keďže aj ďalšiu hru vyhral Havier, tešil sa z prekvapujúceho víťazstva. Zápas sa lámal v zostávajúcej osmičke – Čertík viedol s nervózne a nepresne hrajúcim Kučerom 3:0, aj 5:1, aj 6:3, lenže potom začal kopiť chyby on a Kučera naopak hru spresnil. O chvíľu už bolo 6:6. Čertík ešte raz získal vedenie, keď Kučerovi nepadlo z rozstrelu a Čertík stôl dohral, lenže v posledných 2 hrách nedokázal náročný stôl dohrať, navyše v rozhodujúcej mu nevyšiel dvojzmyselný úder – ani úmysel a) (dať guľu cez mantinel), ani b) (nenahrať). Kučera zachoval pokoj a nie ľahké stoly v oboch prípadoch dohral – 8:7 a teda 1:2 po osmičkách z pohľadu domácich.

V hre č.9 Sľuka s Kučerom získal rýchlo vedenie 3:0, ale za tohto stavu nedal ľahkú kombináciu 2-9 a o chvíľu už bolo 4:3 pre Kučeru. Sľuka síce vyrovnal na 4:4, ale odvtedy už v zápase neviedol a nakoniec prehral 7:11. Aj Leitman začal s Petrovicsom dobre – viedol 4:2. Tiež však vedenie neudržal a hoci bol Petrovicsovi stále v pätách, nakoniec prehral 8:11. V deviatke sa už prejavil aj Páczer, ktorému Sľuka v osmičke nedal moc šancí ukázať, v akej je forme – a že formu teda má: bleskurýchlou a presnou hrou Havierovi v podstate za chvíľu naložil 11:4 – po deviatkach 4:2 pre domácich.

V hre č.14/1 začal Čertík s Páczerom lepšie – viedol 17:0, aj 26:17, vtedy Páczer zahral 26 bodovú šnúru a odvtedy bol stále vo vedení. Neskôr bolo 49:53, vtedy si Čertík pri rozoberaní stola nenahral na žiadnu ľahkú guľu a ťažšiu nedal – Páczer mu potom utiekol, a odvtedy to už bolo jednoznačne v prospech opäť rýchlo a presne hrajúceho Páczera - 100:54. Zostávajúce 2 zápasy už len upravili skóre – Petrovics zdolal Sľuku 100:60 a Leitman konečne po 4 prehrách v rade porazil Kučeru 100:70 – čiže 6:3 pre domácich. Hostia tak nevyužili zriedkavú šancu majstrovské Komárno poraziť – pri troške šťastia to tentoraz veru mohli dokázať.

 

Slovenský pohár 1. kolo, Komárno, 44 hráčov

V Komárne sa zišla dobrá konkurencia – z prvej 16tky koncoročného rebríčka chýbal len Ratkovič, Polách predsa len prišiel, aj s boľavou nohou. A nechýbal ani dovolenkujúci Páczer. A ako to už býva najmä v Komárne zvykom, na pohárové miesto sa dostalo zase jedno prekvapivé meno. Poďme sa pozrieť na to, ako k tomu došlo.

V 1. kole, v ktorom mali všetci nasadení voľno sa aj tak vyskytli zaujímavé dvojice – najzaujímavejšia bola zrejme Vavro-Páczer – obaja hrali dobre a zápas dospel až do rozhodujúcej hry, v ktorej bol úspešnejší Páczer a vyhral teda 7:6. V predkole sa v pavúku na počudovanie viacerých objavilo aj meno Petrovics – ale to bol Zolov brat Ivan, ktorý sa podľa mojej pamäte objavil na turnaji prvý raz. V predkole sa mu nedarilo – prehral s Némethym 3:7.

2. kole sa predstavili aj nasadení hráči. Krívajúci Polách hrajúci v podstate na jednej nohe sa potrápil s Kotlebom a vyhral až po boji 7:5, keď Kotlebovi nevyšla koncovka zápasu. Inak zo 16 nasadených  prehrali len dvaja – Nedešovskému v šlágri tohto kola nestačil proti Páczerovi ani vynikajúci úvod zápasu, keď bolo už 4:0 pre neho. Páczer však zabojoval, zápas nakoniec získal po maximálnom možnom počte hier (7:6) a výsledok prišiel hrdo oznámiť k rozhodcovskému stolíku s výkrikom „Páczer is back!“ J. Tiež 6:7 prekvapivo prehral Kubán s Drobným, hoci viedol už 6:4. Nasadení vyhrávali zväčša hladko, potrápili sa prekvapivo Petrovics s mladším Domjánom – bolo po 4 a Domján išiel na osmičku – nedal a na tom sa zápas zlomil. Potrápil sa aj Čertík s Lorinczom, ako aj Klobučník s dobre hrajúcim Cimbalíkom – obaja vyhrali 7:5. Na druhej strane Sľuka, Leitman a Gyurky nadelili svojím súperom kanára.

Na prehratej strane Vavro dotiahol ďalší zápas až do rozhodujúcej hry a najtesnejšie porazil Špireka. Víťazstva sa dočkal aj Ivan Petrovics, ktorý jasne zdolal Henca 7:1. V seniorskom derby Némethy zdolal Mifkoviča 7:5.

Zápasy 3. kola boli už o postup do 16tky z vyhranej strany. Polách zdolal Mózesa 8:4, rovnakým výsledkom aj Páczer Dubana a zase ukázal, že je „back“. Sľuka zdolal Trnku 8:5, keď otáčal z 3:5, Kučera si poradil s Belom 8:4, Klobučník síce prehrával s Havierom 2:3, ale stačilo pár chýb Haviera a zrazu bolo  8:3. Daubner začal s Čertíkom dobre, vyhral o rozstrel, pridal čistú, po chvíli to vyzeralo že aj druhú – ale nenahral si na sedmičku, hru získal Čertík, Daubner úplne odišiel a Čertík ušiel až na 7:1. Potom však urazil šťastenu on, keď nedohral 4 gule z ruky, Daubner sa opäť prebudil a o chvíľu už bolo 7:5. V ďalšej hre zašil Daubner Čertíka na jednotku – ten ju síce dal, ale spadla mu aj biela. Daubner sa rozhodol z ruky hrať jasnú kombináciu 2-9, ale zbrklo ju nedal. Čertík sa na zvyšok hry pekelne sústredil a neľahký stôl dohral – 8:5. Leitman Drobnému ďalšie prekvapenie nedovolil a vyhral jasne 8:1. Posledným do postupovej partie bol podľa predpokladov Petrovics, ktorý zdolal Gyurkyho 8:3.

V ďalších zápasoch na prehratej strane sa Nedešovský dosť potrápil s kolegov z novozaloženej štúrovskej rezervy Matuškom – bolo po 5, nakoniec však predsa len Nedešovský vyhral 7:5. Vavro sa nasýtil dvoch zápasov, ktoré dotiahol až do rozhodujúcej hry, a zvolil opačný postup – vyhral 7:0 s Kissom. Ivan Petrovics ukázal aj v druhom zápase na prehratej strane, že si neprišiel len tak zaťukať a dobre potrápil Kubána 7:5. Lorincz porazil Némethyho 7:4

O postup z prehranej strany  Gyurky zdolal Mažáriho 8:3, Vavro sa do 16tky prebojoval po výhre nad Drobným 8:5, rovnakým výsledkom Daubner zdolal Nedešovského, Havier sa do 16tky dostal tiež po víťazstve 8:4 v „predohrávke“ budúco týždňového ligového zápasu s Kotlebom. Bela jasne zdolal mladšieho Domjána 8:3, ktorému sa vôbec nedarilo. Trnka zdolal jasne Kubána 8:4, Lorincz prekvapil víťazstvom nad Dubanom 8:7, keď rozhodujúcu hru zakončil kombináciou. A postúpil aj Cimbalík po víťazstve nad Mózesom 8:5.

V 16tke (už jednoduché KO), Polách zdolal Belu 8:5, Páczer v dobrom zápase Daubnera 8:6, Cimbalík pripravil prekvapenie Sľukovi, ktorý zaspal začiatok zápasu (0:4, 1:5) a potom už súpera darmo naháňal – znížil len na 6:7, ďalšiu hru so šťastím však vyhral Cimbalík. A keďže v pavúku hneď pod touto dvojicou zaskočil Lorincz Kučeru (8:7), bolo jasné, že na pohár si siahne meno nečakané. Klobučník však ďalšie prekvapenie nepripustil, a Gyurkyho zdolal jasne 8:2. Čertík zase raz nevyzrel na Trnku a na prvé víťazstvo s ním si bude musieť počkať. Trnkovi vyšiel začiatok – v prvej hre ho Čertík nezašil, Trnka dohral, nasledovalo eso, potom sa opakoval scenár z prvej hry (hoci jednotka bola ťažká), v ďalšej ho už síce Čertík zašil na jednotku, ale Trnka ju skokom trafil a schoval päťku a už to vyzeralo na debakel, ale Trnka nedal sedmičku a svoje konto otvoril aj Čertík. Na dostrel sa však v zápase nedostal, Trnka aj keď si nenahral, dával ťažké gule, keď bol zašitý, gule skokom nielen zapisoval, ale aj dával (v jednej hre aj dve v sérii) a tak o víťazovi nebolo pochýb – 8:3. Leitman v klubovom derby zdolal Haviera 8:4. V poslednom zápase Vavro riadne vytrápil Petrovicsa, ktorý celý čas až do stavu 6:6 prehrával, koncovka však bola predsa len v réžii Petrovicsa.

Vo štvrťfinále sa skončila Páczerova misia – zastavil ho až Polách po víťazstve 9:5. V zápase Cimbalíka s Lorinczom to vyzeralo zo začiatku na jasné víťazstvo Cimbalíka, ktorý hral dobre a rýchlo – za krátko bolo 3:0, 4:1. Lenže Cimbalík znervóznel, začal kaziť, šťastena sa otočila tvárou k Lorinczovi a tak sa nakoniec po zápase plnom chýb tešil z pohára Lorincz. Vo veľmi dobrom zápase zdolal Klobučník Trnku 9:7. Zaujímavý bol aj zápas Petrovicsa s Leitmanom, ktorý bol vyrovnaný až do stavu 6:6. Potom to však bolo o šťastí – v ďalšej hre Leitman hral na zašitú päťku a takmer sa mu ju po masé podarilo dať – chýbalo hádam 5mm sily. Hru Petrovics dohral. V ďalšej však nedal šestku, Leitmanovi ale biela škrtla o deviatku a spadla do stredu. A Petrovics pridal následne aj ďalšiu hru – a po zápase sa z víťazstva nefalšovane tešil.

V semifinále už Lorincz svoju púť ukončil – nad jeho sily bol Polách, ktorý ho jasne zdolal 9:1. Druhé semifinále bolo o niečom inom – po Masters, kde sa stretli v pamätnom zápase vo štvrťfinále (vyhral Klobučník 11:10) narazili na seba opäť Petrovics s Klobučníkom, a opäť bolo treba na rozuzlenie hádanky, kto pôjde ďalej, maximálny počet hier – tentoraz sa z úspešnej odvety tešil po výsledku 9:8 Petrovics.

Vo finále potom Petrovics zdolal Polácha 9:6 a načal druhý rok kraľovania tejto dvojice v Slovenskom pohári – posledný iný víťaz je ešte z roku 2004, keď posledné kolo vyhral Daubner.

 

Weert Open, Holandsko

Na tomto tradičnom turnaji s tradične dobrým obsadením sa tentoraz hralo aj niečo navyše – exhibičný turnaj v hre č.7 pre osem pozvaných hráčov. Víťaz bral 7000 Euro – a medzi pozvanými bola aj snookrová svetová jednotka Ronnie O’Sullivan, ktorý sa chce presadiť aj v biliarde a mal by hrať aj v sérii IPT. V pozývacom turnaji vyhral Immonen

V tradičnej deviatke vo veľmi silnej konkurencii sa podarilo Immonenovi vyhrať tiež, vo finále práve so spomínaným O’Sullivanom 10:6. Na 3. mieste skončili Brian Beekers a Alex Lely. Inak Sullivan síce skončil až vo finále, ale až na Petroniho, ktorého porazil 9:8 nenarazil na žiadneho extra ťažkého súpera (Houben, Petroni, Lannoy, Prager, Beekers). Pre porovnanie cesta Immonena – Gregor, Trautmann, Naithani, van den Berg, Lely. V pavúku boli zo známych mien ešte aj Sandor Tot, Roschkowski, Reimering, Hundal, Souquet, Ortmann, Engert, Chamat, či Feijen...

 

2. kvalifikačný turnaj IPT

Z druhého turnaja postúpili dvaja Američania – Brian Groce a Shane van Boening. Foldesz je zatiaľ smoliarom turnaja – na prvom prehral aj vo finále na vyhranej strane, aj na prehranej, vždy krôčik od kvalifikácie. Na tomto turnaji prehral už v treťom kole, ale na prehranej strane povyhrával všetko, až sa dostal do súboja o postup na prehranej strane. Tam však opäť prehral, a ako – 10:9, keď vyhrával 9:5 a nespadlo mu z rozstrelu. A potom už na stole nebol... Získal však aspoň voľný vstup na ďalšie tri kvalifikácie (štartovné je 2000 USD). Hrali aj ďalší Európania, keď nie postupom, aspoň 5000 USD prémiou za 6 čistých po sebe zaujali dvaja Briti – Imran Majid a Daryl Peach. A novinka – posledný kvalifikačný turnaj na túto sezónu bude v Európe, konkrétne práve vo Weerte. Žeby sa tam vybral aj niekto zo Slovenska? Viac na http://www.internationalpooltour.com

 

Ďalší program:

V sobotu 4.2. je na programe druhé kolo ligových súťaží, v nedeľu 5.2. aj druhé tohtoročné kolo ALFA pohára vo Zvolene – toto bude zároveň jubilejné, celkovo sté kolo v histórii tohto turnaja. Tam bude určite veselo J

Na rokovaní VV SBiZ sa rozoberala aj otázka reprezentácie pred blížiacimi sa ME. Nakoniec VV rozhodol nasledovne – traja reprezentanti sú jasní – prví traja hráči rebríčka Polách, Petrovics a Klobučník, ktorí aj každý vyhrali po jednom titule minulý rok. Na ďalšie 3 miesta je 6 uchádzačov – rebríčkoví hráči od štvrtého do šiesteho miesta (Trnka, Kučera, Čertík), finalista Masters Nedešovský, doplnení o Daubnera (najmä na základe výborných výkonov v silnej medzinárodnej konkurencii na minuloročnom turnaji európskych klubov vo Fulde, kde vyhral 7 z 8 zápasov) a Páczera. Ich poradie sa určí na dodatkovom turnaji, ktorý sa odohrá v nedeľu 5.2. v Colorade v Bratislave o 10:00, v hre č.8, každý s každým. A podľa toho, koľko miest dostaneme od EPBF, toľko ďalších hráčov sa zúčastní.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka