Čertík(N)oviny - 5 / 2006

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

Aj tentoraz je o čom písať – doma sa hralo 2. kolo ligových súťaží, v nedeľu bolo na programe jubilejné 100. kolo ALFA pohára vo Zvolene, ako aj dodatková kvalifikácia hráčov pre určenie poradia na účasť na ME 2006. Na medzinárodnej scéne sa hral Malta cup v snookri.

 

Extraliga, 2. kolo

Bastia Štúrovo – 1. BC Komárno 2:7

Alpia Martin – LAVOS „A“ Bratislava 3:6

LAVOS „B“ Bratislava – BK Kanianka odložené (na 11.2.)

BK Trenčín - MISTANO Trnava odložené

V Extralige je už po 2. kole riadny chaos – Trenčín ešte ani nehral, plný počet 2 zápasov má len minimum družstiev.

V hraných zápasoch podľa predpokladov obhajca titulu 1. BC Komárno hladko vyhral v Štúrove, ktoré sa minulý rok zachránilo až po baráži. Komárno je tak na čele s dvomi výhrami, Štúrovo má po dvoch kolách 2 prehry. Po výhre 6:3 v Martine je na čele neúplnej tabuľky spolu s Komárnom s dvomi víťazstvami aj LAVOS Bratislava „A“ – domácim krst novej herne vôbec nevyšiel – po deviatkach bolo už 0:6...

 

Dodatková kvalifikácia na určenie reprezentantov na ME 2006

Na dodatkový turnaj bolo na základe smernice pre výber reprezentantov nominovaných 6 hráčov. Prví traja hráči rebríčka (Polách, Petrovics, Klobučník), vzhľadom na to, že každý vyhral navyše aj po jednom slovenskom titule, mali nomináciu z rozhodnutia VV istú. O ďalšie potencionálne miesta VV nariadil zohrať turnaj v hre č.8, každý s každým s tým, že turnaja sa zúčastnia hráči na 4.-6. mieste rebríčka za rok 2005 (Trnka, Kučera, Čertík) plus Daubner (na základe výborných výsledkov na ME klubov minulý rok vo Fulde), Nedešovský (vďaka finále na Master cupe 2006) a Páczer. Čertík však turnaj pre pracovnú zaneprázdnenosť v čase ME odriekol, a tak o poradie na ME bojovala pätica hráčov. Turnaj vyhral Daubner, pred Nedešovským, Kučerom, Páczerom a Trnkom.

V takomto poradí teda zväz umožní hráčom na ME hrať, otázka je, koľko miest Slovensko na ME dostane – 3 miesta v každej disciplíne sú isté, VV však požiadal EPBF na hru č.8 a č.9 o miest päť. Odpoveď však ešte nie je k dispozícii, konečná nominácie a rozdelenie hier sa doladí zrejme až po odpovedi z EPBF.

 

100. kolo ALFA pohára (inak 2. kolo ročníka 2006), Zvolen, 38 hráčov

Na jubilejnom kole turnaja, ktorý svoju históriu datuje v herni ALFA vďaka podpore majiteľa klubu p. Stieranku už od roku 1998 sa zišla početná aj kvalitná konkurencia – po dlhšej dobe nebol jediným extraligistom v pelotóne len vedúci hráč večného poradia Havier, ale aj Sľuka s Leitmanom. Jubileum prilákalo aj hráčov, ktorí kedysi chodili na ALFU často, teraz však už nie – napr. Urban z Bystrice, či Smelý z Kremnice. K jubilejnému kolu organizátor zohnal množstvo vecných cien, a tak nikto z tohto kola neodchádzal na sucho.

V semifinále sa stretli Havier s Leitmanom – zápas bol vyrovnaný do stavu 3:3 – potom Havier nezašil – Leitman na tom urobil 2 hry, v ďalšej Havier nedal trojku a Leitman dohrávkou a čistou zápas ukončil – 7:3. V druhom semifinále Sľuka zdolal Kružíka.

V zápase o tretie miesto Havier viedol rýchlo s Kružíkom 2:0, potom však v každej z nasledujúcich 4 hier nedal osmičku a zrazu bolo 2:4. Havier však predsa len zápas doviedol do víťazného konca.

Vo finále Leitman začal vyčistením celého stola, ale nedal deviatku – a tento moment ho vyviedol natoľko z miery, že robil viac chýb ako zvyčajne a Sľuka to využil na výhru 7:4

 

Malta cup v snookri

Profesionálny snooker má v kalendári  vždy deväť podujatí, a každý rok sa jedno až dve hrajú mimo britských ostrovov. Jedným z tradičných mimo ostrovných podujatí je práve Malta cup. Na ten tohtoročný sa nejako nechcelo nasadenej jednotke O’Sullivanovi, jeho miesto v pavúku zaujal inak druhý nasadený Hendry. Ten to však dotiahol len do štvrťfinále, kde ho zdolal tohto roku výborne hrajúci (už 2x víťaz) Higgins – tentoraz však nie najlepšie hrajúci, pretože sa hneď na začiatku turnaja priotrávil jedlom, a tak podľa vlastných slov dva dni len behal hore dole a vôbec nespal. Napriek tomu sa mu podarilo dostať až do finále. Z druhej polovice pavúka sa k nemu po viacerých najtesnejších výhrach prepracoval Doherty – aktuálny Majster sveta Murphy vyhral zase len jeden zápas, a potom prehral v rozhodujúcom frame – 4:5 s Dottom, ktorý to potom dotiahol až do semifinále.

Finálový zápas začal lepšie Doherty – viedol 5:2. Po prestávke však našiel svoju hru Higgins a 6 hrami po sebe otočil na 8:5. A vyzeralo to, že to aj vyhrá celkovo, pretože v ďalšej hre výrazne viedol a už mu chýbalo dať len 2 červené, tú predposlednú však nedal a zápas sa na tom zlomil – nasledujúce 4 hry vyhral totiž Doherty, pričom v poslednej vykúzlil náročný break 63, ktorý mu stačil na to, aby konečne, po 59 mesiacoch opäť vyhral turnaj. Ako tento 36 ročný bývalý Majster sveta povedal, vždy veril, že ešte má na to, aby vyhral nejaký turnaj – na dlhú dobu však na ňom zanechalo stopy prehraté finále MS s Williamsom, keď z 1:10 sa dokázal vrátiť do zápasu (bolo 12:12, aj 16:16), nakoniec však prehral 18:16

 

Ďalší program:

V sobotu 11.2. to vyzerá na ligové kolo - neplánované. V kalendári je síce voľno (aby som neurazil seniorov – je na programe seniorský pohár), ale na tento dátum je naplánovaných hneď niekoľko ligových zápasov. V nedeľu 12.2. je na programe 2. kolo Kanianskych biliardových hier – tradične od 10:00 v Kanianke, otvorený turnaj, neregistrovaní + snooker, netradične hráme hru č.8.

O týždeň neskôr, v sobotu 18.2. bude na programe už 2. kolo Slovenského pohára, miesto síce nie je zatiaľ určené, najpravdepodobnejšie to však bude opäť v Komárne.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka