Čertík(N)oviny - 7 / 2006

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

tentoraz bol na programe bohatý biliardový víkend – u nás sa hralo 2. kolo Slovenského pohára, a pozrieme sa aj do zahraničia – hralo sa 3.kolo kvalifikácie do IPT a u susedov v Čechách vyvrcholili Majstrovstvá republiky v snookri.

2. kolo Slovenského pohára, Komárno, 59(!) hráčov

V Komárne sa zišla početná konkurencia, na pohári sa takéto číslo nevyskytlo už dosť dlho, aspoň podľa mojej operačnej pamäte (na hard disku som nepátral). Nielen početná, ale aj kvalitná, z úplnej špičky chýbal hádam len Ratkovič a už opäť aj Páczer, ktorý sa vrátil z dovolenky späť na Cyprus. Pohár priniesol aj množstvo prekvapení – prvým bolo, že na hráčov celkom netradične čakal v rámci úsporných opatrení zväzu len jeden pohár pre víťaza. Toto rozhodnutie však po protestoch hráčov zväz revidoval – poháre budú, dodatočne aj na toto kolo – budú síce menšie ako doteraz, ale budú. Prekvapivý bol aj koniec turnaja – teraz myslím na čas, k výsledkom neskôr – dohralo sa prosím pekne o štvrť na štyri ráno a ja osobne som sa domov dostal o pol siedmej – presne 24 hodín pred tým som na turnaj vstával... Pri takomto množstve hráčov a siedmych stoloch to možno až také prekvapenie nie je, ale bolo by s tým treba niečo urobiť. Poďme sa už ale pozrieť na výsledky

Hneď 1. kolo prinieslo niekoľko prekvapení – Kotleba po výbornej hre porazil Nedešovského 7:5, Vavro nečakane a hladko (2:7) prehral s na turnaji nečakane prítomným Plhákom (ja osobne som ho videl naposledy keď bolo odo mňa o dosť nižší, teraz sa už na neho bez záklonu veru nepozriem J ), mladší Domján v domácom prostredí (hralo sa aj v Saturnuse) porazil Haulíka 7:6. Žreb tiež pripravil nejaké prekvapenia – hneď v prvom kole sa stretli hráči z čela minuloročného rebríčka – Kubán s Kučerom, úspešnejší bol domáci Kučera (7:4).

2. kole sa nejaké veľké prekvapenia nekonali – vyhrali asi všetci favoriti, takže niet veľmi o čom písať. Za zmienku stojí, že Plhák si po Vavrovi poradil hladko aj so Szépem (7:3).

Z prvých dvoch kôl na prehratej strane by som spomenul Vavra, ktorý len tak-tak unikol Jantoškovi, a vyhral najtesnejšie 7:6 hneď v tom prvom. V tom druhom vypadol jeden z nasadených – Cimbalík, ktorý mal smolu na žreb – po prvom voľnom kole ho porazil Čertík a na prehratej strane narazil na Kučeru, ktorému podľahol ako aj Čertíkovi 2:7. Podobne pochodil aj Mozes, ktorý prehral s Čertíkom 4:7, potom mal voľno a účinkovanie zakončil prehrou s Valachom 2:7. V súboji mlade so skúsenosťami dominovala dravá mlaď – zvolenský talent Folk nebral ohľady na zväzové funkcie Mažáriho a vyhral 7:1. Nedešovský po prehre s Kotlebom sa takmer rozlúčil s turnajom úplne – Špireka porazil najtesnejšie 7:6. Špirek tentoraz doplatil na nevyspytateľný žreb – na prehratú stranu sa dostal po prehre s Poláchom... Po šťastnej výhre 7:6 pokračoval v turnaji aj Henc, ktorý zdolal Blaška, hoci už bolo 4:6.

O postup do 16tky z vyhranej strany Duban kládol tuhý odpor Petrovicsovi, ktorému podľahol 6:7 – Petrovics v rozhodujúcej hre vytiahol v rozhodujúcej chvíli ťažký úder na sedmičku, z ktorej sa len ťažko dalo nahrať na osmičku – Petrovics však úder a následne aj zvyšok hry zrealizoval. Daubner porazil Kučeru 7:4, Trnka zastavil Plháka (7:3) a Polách ďalšieho mladíka Domjána ml. 7:1. V ostatných štyroch zápasoch boli zainteresovaní hráči z Kanianky. Prekvapenie pripravil Havier, ktorý zdolal Klobučníka 7:3 – Milan sa po zápase sťažoval na únavu a problematické pohyby – deň predtým sa neprezieravo vybral zahrať si sqaush a podľa vlastných slov ho bolel celý človek. Sľuka zastavil ťaženie Kotlebu (7:2), vyhral aj Leitman (s Belom 7:4). Víťaznú bilanciu kanianskych hráčov pokazil len Čertík – aj napriek tomu, že s Gyurkym dobre začal. Viedol 3:1, hral dobre – ale od tohto stavu sa z čertíka stal Mikuláš, Gyurkymu rozdal niekoľko darčekov (postupne minul jasnú kombináciu 5-9 (netrafil ani päťku), nedal jasný karambol 8-9 a nechal čiernu na priamo, deviatka s bielou, sedmička s bielou) a Gyurky sa veľmi ponúkať nedal – zápas otočil na 7:4.

Na prehranej strane mladého Folka nezastavil ani Valach, aj keď ho už-už mal na lopate – Folk otočil na 7:6. Ďalší najtesnejší zápas uhral vo svoj prospech Henc z jedným zo skupiny nových hráčov z Nitry – Gontkom (ten sa však lepší z turnaja na turnaj – len tak ďalej). Do tretice 7:6 – obhajca pohára Lorincz vyradil Drobného. Potrápil sa aj Vavro s Dragúňom – 7:5.

O postup z prehranej strany zaujali Trenčania – Porubän zdolal Domjána ml. 7:5 a dosiahol pre neho určite potešujúci výsledok. Vavro zdolal Kučeru 7:3 a trenčiansku bilanciu pokazil len už niekoľkokrát spomínaný Plhák, ktorý po Vavrovi zaskočil aj Kubána (7:5). Mladý Folk striasol zo seba nervozitu a dominoval s Belom (7:1) – pre tohto hráča je postup do 16tky určite tiež pekným úspechom a povzbudením do tréningu. Henca nezastavil ani Kotleba (7:4), Duban si hladko poradil s Lorinczom (7:1), Szépe ani tentoraz nevyzrel na Čertíka (3:7). Najzaujímavejší zápas v tomto štádiu turnaja bol určite Klobučník s Nedešovským – hráči to dotiahli až do stavu 6:6, a na ťahu Nedešovský. A keď už vyriešil všetko, čo bolo treba, nedal deviatku, Klobučník áno...

V osemfinále Petrovics nedal opäť ani najmenšiu šancu Čertíkovi – ten uhral jedinú hru potom, čo ho Petrovics v jednej z hier zle zašil. Ani predtým ani potom šance na zvrat neboli. V klubovom derby síce Vavro Daubnera potrápil, ale nakoniec vyhral Daubner 7:5. Gyurky si poradil s Dubanom 7:3, Havier síce s Porubänom naoko hladko 7:2, Porubän však v troch hrách nedal deviatky... Na rozdiel od minulého kola SP si tentoraz Trnka poradil s Klobučníkom 7:5. Niekoľkokrát spomínaný Folk síce na začiatku zaskočil Polácha (2:0), aj sa celkom držal, na víťazstvo to však ešte nebolo – prehral 4:7. Namále mal Leitman s Plhákom – vyhral najtesnejšie a so šťastím 7:6. Toľko šťastia už nemal Sľuka, ktorý hral, hral, hral, ale nechával na stole sedmičky, osmičky – s Hencom rýchlo prehrával 2:6. Dokázal síce znížiť na 5:6, ale na viac sa už nezmohol a už druhýkrát po sebe vypadol v 16tke po prehre s relatívne prijateľným súperom (pre Eugena).

Vo štvrťfinále Petrovics pokračoval vo výbornej hre a hladko zdolal aj Daubnera – 8:3. Havier zdolal Gyurkyho 8:6, Leitman po nie veľmi presvedčivej hre Henca 8:4. Trnka porazil Polácha po zaujímavej koncovke – Trnka viedol 6:5, padla mu však biela z rozstrelu a Polách z toho otočil na 7:6. Vtedy však jemu spadla biela z rozstrelu – Trnka dal jednotku a po nej kombináciu 2-9, no a vzápätí z rozstrelu eso...

V semifinále sa Havier držal s Petrovicsom do stavu 3:4. Potom však prehral súboj v hre na istotu a už viac na stole nebol – Petrovics dohral a pridal 3 čisté. V druhom semifinále Leitman konečne začal hrať dobre a hneď sa to prejavilo – s Trnkom získal náskok a hoci Trnka doťahoval a mohol aj vyrovnať – za stavu 6:7 išiel na deviatku – nevyrovnal a Leitman sa mohol tešiť z prvého postupu do finále v rámci SP.

Vo finále začal Leitman vynikajúco – rýchlo, presne – a za chvíľu bolo 5:1 pre neho. Vzápätí sa však na dlhší čas musel usadiť na stoličke, lebo rovnakými zbraňami odpovedal aj Petrovics a po chvíli bolo už 5:5. Leitman sa však opäť ujal vedenia, aj 7:5, lenže za tohto stavu mu vyklepalo jednotku a Petrovics dohral, plus čistá hra – a po 7. Leitman sa dostal na stôl ešte raz, keď Petrovicsovi nespadlo z rozstrelu, ale musel hrať push – to bol už jeho posledný úder – Petrovics ťažký úder prijal a následne dohral celý stôl. Takže tohtoročný slovenský pohár pozná zatiaľ len jediného víťaza. Petrovics sa navyše usadil aj na čele rebríčka.

 

Poradie:

1. Petrovics (1. BC Komárno)

2. Leitman

3. Havier (obaja BK Kanianka) a Trnka (LaBill Nitra)

5. Polách (1. BC Komárno), Gyurky (Bastia Štúrovo), Henc (BK Bratislava), Daubner (BK Trenčín)

 

Majstrovstvá ČR v snookri, Praha (od vyslaného redaktora, špecialistu na snooker, Mira Mokrého)

Na turnaj sa prihlásilo 18 hráčov + 8 hráčov bolo nasadených (štyria najlepší z minulého roku a štyria najlepší zo snookrovej ligy, ktorú v Čechách hrajú). Tých 18 hráčov rozdelili organizátori do 4 skupín(dve skupiny po piatich a dve skupiny po štyroch), v skupine sa hralo každý s každým do 2 – ale bez možnosti opakovania v prípade faulu. Najlepší dvaja z každej skupiny postúpili ďalej a boli dolosovaní k tým nasadeným hráčom.

V semifinále sa stretli obhajca titulu Křenek s Fangom (4:1) a minuloročný finalista Halamka s Cerminom (2:4). O tretie miesto sa nehralo.

Finále sa skončilo jasným víťazstvom Křenka 4:0, keď Cerminovi absolútne vôbec nič nešlo. Vo finále sa už pravidlo o opakovaní úderu po faule uplatňovalo. Najvyšší brejk od semifinále bol 66.

Až na jasne dominujúceho Křenka by si podľa Mira Mokrého mohli naši hráči pokojne s našimi susedmi merať sily

 

3. kvalifikácia o 2 miesta do IPT, Los Angeles

Lukratívna organizácia IPT usporiadala tretí zo série 5 turnajov o posledných 10 voľných miest. Napriek tomu, že IPT má viac ako 150 hráčov, z tých ktorí nie sú členmi IPT sa tentoraz sa zišla veľmi silná konkurencia – posúďte sami: Filipínci Lining, Gallego, Orcullo, Kiamco, nešťastník Foldesz, ktorú už prehral 3 priame zápasy o postup, Engert, Ortmann, Cohen, Majid, Peach, Hybler, Paez, či aktuálny Majster sveta v hre č.8 aj č.9 Wu a samozrejme množstvo výborných domácich hráčov (Joyner, Frost, ...). Na mítingu pred turnajom zakladateľ IPT Kevin Trudeau vyhlásil ďalšie bonusy – za osmičku z rozstrelu 500 dolárov, za každú osmičku zahranú od mantinelu – 1000 dolárov. A že sa hráči snažili – niektorí dokonca na tom prehrali zápas – najúspešnejší v tomto smere bol Eric Hjorleifson s 3 osmičkami cez mantinel, ďalší štyria si zarobili po 2 tisícky a teda štartovné naspäť (Hybler, Sambajon, Kruger a Gallego). Celkovo sa takto vyplatilo 30 tisíc... V platnosti zostalo aj 5000 dolárov za 6 čistých po sebe – na pomalom plátne s malými jamkami nie ľahká záležitosť – za celý turnaj sa to podarilo dvom hráčom – Ortmanovi a spomínanému Wu. Vyradení a vyžrebovaní hráči mali tiež príležitosť zahrať si o účasť na zvyšných kvalifikáciách zadarmo – proti Mikevi Sigelovi, osmička do osem. Vyhrať sa podarilo piatim hráčom – Frangie, Bennentt, Melling, Joyner a Schmidt. A popri tom si to hráči rozdávali aj medzi sebou o peniaze – takže pozerať sa bolo naozaj na čo.

K samotnému turnaju – z vyhranej strany postúpil jeden zo spomínaných Filipíncov – Dennis Orcullo, keď sa mu podarilo otočiť finálový zápas s Ortmannom z 1:6. Za tohto stavu mu nespadlo z rozstrelu, a už nevyhral ani jedinú hru, hoci hneď v tej ďalšej sa Orcullo zašil na osmičku – zahral ju však bielou od mantinelu.

Z prehranej strany sa nakoniec tešil práve Ortmann – keď rovnakým pomerom 10:6 vyradil Erica Hjorliefsona, na ktorý sa dopracoval z vyrovnaného stavu 6:6.

Turnaj bol veľmi zaujímavý a formát turnaja zabezpečuje, že vyhrajú ozaj tí najlepší – faktor šťastia je minimalizovaný. Niektorí hráči boli veľmi prekvapení, ako ťažko sa na pomalom plátne hrá, jeden tvrdil, že tých 6 čistých po sebe musí zahrať, lebo doma sa mu to podarí vo viac ako 50% prípadov, ale tu bol rád že sa mu podarila jedna čistá..., ďalší hráči si najali trénerov a začali pravidelne trénovať ako golfisti, alebo tenisti, vlastník podniku vravel, že v živote nebolo u neho na turnaji toľko divákov, a šokovaný Wu sa vyjadril, že nechápe, ako je možné, že vypadol.

 

Ďalší program:

V sobotu 25.2. je na programe už tretie ligové kolo, v nedeľu 26.2. aj 3. kolo ALFA pohára vo Zvolene.

O týždeň neskôr je v nedeľu 5.3. na programe aj 3. kolo Kanianskych biliardových hier, medzičasom sa rysujú aj nejaké dohrávky v lige.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka