Čertík(N)oviny - 8 / 2006

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

tentoraz bol na programe opäť bohatý biliardový víkend – u nás sa hralo 3. kolo ligových súťaží ako aj 3. kolo ALFA pohára vo Zvolene, v zahraničí sa hralo 4.kolo kvalifikácie do IPT a v holandskom Rotterdame sa hral veľký medzinárodný turnaj.

 

Extraliga, 3. kolo

1. BC Komárno – Alpia Martin 9:0

BK Kanianka – BK Trenčín 4:5

Lavos „B“ Bratislava – Bastia Štúrovo 4:5

Mistano Trnava - Lavos „A“ Bratislava – odložené

Majstrovské 1.BC Komárno je už opäť na čele tabuľky – tentoraz si výprask odnieslo družstvo Martina, keď nevyhralo ani jeden zápas. Jediný, kto riadne svojho súpera potrápil bol Výboch, ktorý prehral v hre č.9 s Petrovicsom 10:11.

V súboji družstiev bez výhry domácemu družstvu Lavos „B“ nestačil ani výborný výkon Kotlebu, ktorý vyhral všetky 3 zápasy – pridal s k nemu len jedným bodom Urban, a to na kolektívny výkon hostí (2 body Nedešovsky, Gyurky a 1 Haulík) nestačilo. Lavos „B“ je tak stále bez výhry, podobne ako Martin.

V šlágri kola sa stretli obhajcovia bronzu so štvrtým družstvom z minulého roka – teda Kanianka s Trenčínom. Domáci v zostave bez zmeny, hostia výdatne posilnený o Daubnera. A práve on bol tým rozhodujúcim faktorom. Aj keď nemusel byť – v hre č.8 totiž nehral dobre a Čertík, ktorý mohol vyhrať každú z hier, ho mohol pokojne poraziť. Ale len mohol – 3x totiž nedal čiernu a 3x sa zamotal s poslednou farebnou guľou a všetky hry zakaždým prehral. Napriek tomu bolo 6:7, Čertík na stole rozobral jedinú problémovú zlepenú farebnú, ale následne si nešťastne bielu nalepil na svoju farebnú – po zápise už Daubner problém nemal. Havier s prehľadom zdolal Vavra (8:3), Sľukovi sa nedarilo a tak vážky na trenčiansku stranu naklonil Kubán. V hre č.9 nahradil Čertíka Leitman a veľmi rýchlo si vybudoval výrazný náskok (8:2), ktorý si ustrážil do konca. Sľuka nemal deň, po pár smolných úderoch sa zlomil  a Daubnerovi nekládol žiadny odpor – 3:11. Chlieb sa lámal v zápase Haviera s Kubánom – v zápase ani raz neviedol jeden hráč o viac ako jednu hru – až do úplného konca. V rozhodujúcej hre získal Havier výhodu gule z ruky, zahral všetky gule – ale nie ťažkú deviatku (aj keď ktorá nie je ťažká za stavu 10:10...) nedal. Kubán oveľa ťažšiu, ktorú mu Havier nechal, však dal. A tak v hre č.14/1 museli domáci vyhrať všetky zápasy. Spočiatku to vyzeralo nádejne – všetci domáci viedli – aj Havier s Daubnerom. Potom však Havierovi začali so železnou pravidelnosťou pri rozbíjaní trojuholníka padať biele gule a nakoniec jasne prehral (55:100). Leitman sa potrápil s pomaly hrajúcim Čupalkom, nakoniec však vyhral. Pomalá hra Čertíka zase nepasovala Kubánovi – Čertík sa ujal vedenia 43:17. Kubán stihol vyrovnať na 64:64, o chvíľu však opäť viedol Čertík 81:65. Kubán následne zahral 26 bodov a ujal sa vedenia 91:81. Čertík dohral zostávajúcich 5 gulí, rozbil si trojuholník a vyzeralo to, že zápas už vyhrá, ale nedal ťažšiu guľu do stredu. Potom nasledoval festival premárnených príležitostí ukončiť zápas, keď na striedačku neboli schopní zahrať viac ako jednu guľu na otvorenom stole – zápas dospel do stavu 98:95, so jedinou hrateľnou guľou. Čertík zahral dobrú istotu, Kubán však našiel krásnu 4-kombináciu, pri ktorej aj rozbil všetky gule v trojuholníku. Keď však mal 98 bodov, úplne nepochopiteľne nedal jednoduchú guľu (30cm od jamky, biela 30 cm za ňou, na priamo..) a Čertíkovi rovno podal ruku... Z výhry 5:4 sa však tešili hostia, v typickom kaniansko-trenčianskom zápase – natesno celkovo, a tak, že mohlo byť aj naopak

Alfa pohár, 3. kolo, Zvolen, 32 hráčov

Tentoraz sa z extraligových hráčov objavil len Havier, turnaj však nevyhral – dostal sa síce z vyhranej strany do semifinále, ale musel odísť a pri vedení 6:2 do sedem zápas so Stierankom najprv vypustil a potom ho už Stieranka nepustil. Druhým finalistom sa stal Špirek, vo finále však na rozbehnutého Stieranku nestačil a prehral jasne 7:1. O tretie miesto sa nehralo – obsadil ho Máchal, štvrtý teda Havier. Ešte zaujímavosť – Stieranka absolvoval celý turnaj na ľavej, prehranej strane, keďže prehral hneď v prvom kole. A hneď prvé 2 zápasy na prehranej strane vyhral najtesnejšie 4:3 – z tohto uhla pohľadu – celkové víťazstvo určite teší ešte viac.

V celkovom poradí je na čele Havier s 872 bodmi, Sľukovi jediná účasť – ale víťazná v dvojnásobne bodovanom kole - zatiaľ stále stačí na priebežné druhé miesto s 608 bodmi, tretí je už Špirek s 592 bodmi, iba 4 body späť je Folk.

4. kvalifikácia o 2 miesta do IPT, Chelmsford, MA

Lukratívna organizácia IPT usporiadala štvrtý zo série 5 turnajov o posledných 10 voľných miest. Napriek tomu, že IPT má viac ako 150 hráčov, z tých ktorí nie sú členmi IPT sa opäť zišla veľmi silná konkurencia – posúďte sami: Filipínci Lining, Gallego, Kiamco, Foldesz, Tot, Engert, Majid, Peach, či opäť aj aktuálny Majster sveta v hre č.8 aj č.9 Wu a samozrejme množstvo výborných domácich hráčov (Joyner, Frost, ...). Stále platili aj niektoré  bonusy – za osmičku z rozstrelu 500 dolárov, v platnosti zostalo aj 5000 dolárov za tentoraz 7 čistých po sebe (väčšie jamky)  – na pomalom plátne aj tak vôbec nie ľahká záležitosť – za celý turnaj sa to podarilo tentoraz jedinému hráčovi – domácemu Clifovi Joynerovi. Vyradení a vyžrebovaní hráči mali tiež príležitosť zahrať si o účasť na zvyšných kvalifikáciách zadarmo – proti Mikevi Sigelovi, osmička do osem. Vyhrať sa podarilo mimo iných aj  – Imranovi Majidovi, ktorému sa to podarilo už druhý krát – čo s tým, keď výhra je na všetky zvyšné kvalifikácie a už je na programe aj tak len jedna...

K samotnému turnaju – z vyhranej strany postúpil ďalší z mnohých výborných a spomínaných Filipíncov – Warren Kiamco, keď vo finále porazil domáceho hráča Georga Breedlove (inak manžel známej hráčky Jeanette Lee) 10:8.

Z prehranej strany sa nakoniec tešil práve Breedlove – keď rovnakým pomerom 10:8 hráča z Veľkej Británie Karla Boyesa.

Turnaj bol opäť veľmi zaujímavý – Wu sa vyjadril, že obsadenie turnaja je v porovnaní z MS veľmi dobré (mimochodom, na prehranej strane dotiahol z 3:9 na 9:9 a potom nedal čiernu...), Foldesz to po prehre 8:10, keď schoval čiernu aj s bielou ohodnotil – „mal by som to IPT vzdať“ – a to ešte nevedel, čo ho čaká na prehranej strane – viedol 7:4 a viac si neťukol..., Engert sa vyjadril, že na takomto plátne začínal pred 26 rokmi a už 10 rokov na ňom nehráva.

Posledný kvalifikačný turnaj bude už o 2 týždne v holandskom Weerte – tentoraz napr. bez Wu, ktorý má školské povinnosti J. Inak sa však čaká najkvalitnejšia účasť so všetkých kvalifikačných turnajov.

 

Rotterdam Open

Na tomto tradičnom turnaji sa zúčastnilo veľa výborných európskych hráčov – poradilo sa mi zohnať aspoň výsledky posledných 16 hráčov – bez komentára:

 

Last 16:
Ronald Regli - Fabio Petroni 10-11
Mika Immonen - Oliver Ortmann 9-11
Marcus Chamat - Alex Lely 4-11
Niels Feijen - Ralf Souquet 11-2
Tony Drago - Klaus Zobrekis 11-6
Nick van den Berg - Andreas Roschkowsky 6-11
Raymon Fabrie - Joël Kartowikromo 7-11
Huidji See - Bart Houben 11- 5

last 8:
Fabio Petroni - Oliver Ortmann 4-11
Alex Lely - Niels Feijen 5-11
Tony Drago - Andreas Roschkowsky 10-11
Joël Kartowikromo - Huidji See 11-9

last 4:
Oliver Ortmann - Niels Feijen 6-11
Andreas Roschkowsky - Joël Kartowikromo 11-6

3th or 4th place:
Oliver Ortmann - Joël Kartowikromo 11-3

Final:
Niels Feijen - Andreas Roschkowsky 11-3

 

Ďalší program:

V nedeľu 5.3. na programe aj 3. kolo Kanianskych biliardových hier, tradične o 10:00 v Kanianke, tentoraz opäť hra č.9.

O týždeň neskôr, 11.3. budú prvé tohtoročné Majstrovstvá Slovenska – v hre na malých stoloch hra č.9, tradične v Radoli, chystá sa aj prekvapenie na zvyšných dvoch veľkých stoloch.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka