Čertík(N)oviny - 9 / 2006

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

tentoraz bol na programe opäť bohatý biliardový víkend – u nás sa hralo 3. kolo Kanianskych biliardových hier,  jedna dohrávka v Extralige, v zahraničí sa hral Welsh Open v snookri, prvé tohtoročné kolo Best of East  a aj Majstrovstvá sveta žien v hre č.9

 

Kanianske biliardové hry, 3. kolo

Otvorený turnaj, hra č.9,  21 hráčov

Turnaj mal aj tentoraz kvalitnú účasť, aj keď škoda, že neprišli opäť aj Trenčania. Turnaj tak bol bez minulokolového finalistu Vavra, na ktorého som sám neviem ako pozabudol v poslednom publikovanom rebríčku turnaja. Peťo, prepáč a už sa to nestane J. A nabudúce už príďte.

Hneď v prvom kole sa nedarilo tretiemu nasadenému Čertíkovi, ktorý prehral 3:5 s Rybom. Inak sa prvé kolo zaobišlo bez prekvapenia, aj keď dvaja noví domáci mladíci Šuník a Pipíška potrápili svojich skúsenejších súperov(Folk a Veis) a obaja prehrali až po tuhom boji 4:5. V druhom kole Havier ochotne súhlasil s Mokrým ísť hrať na neslávne známy stôl č.2, a to nemal robiť – Mokrý ho vyprášil 6:1. Navyše Havier išiel na prehratú stranu k Čertíkovi. Tam však hral už úplne inak a tak minulokolový víťaz Čertík vypadol pekne zavčasu (2:5).

O postup z vyhranej strany Sľuka zdolal Mokrého 6:3, a Leitman nedovolil Jantoškovi ani jednu hru.

Z prehratej strany sa do semifinále prepracoval Havier, ktorého nezastavili ani Folk (5:0), ani Jantoška (6:3). Posledným do partie bol  Mokrý, ktorý po taktickom maratóne vyhral s Veisom 6:5.

V semifinále Sľuka zdolal  Haviera hladko 7:2, keď od stavu 2:2 urobil jedinú chybičku. V druhom semifinále Leitman jasne zdolal Mokrého 7:0.

Vo finále začal Leitman so Sľukom (ktorému padala biela)  dobre a rýchlo sa ujal vedenia 4:0 a Sľuka sa už viac ako na 2 hry nezmohol. Leitman tak za celý turnaj prehral len neuveriteľné 4(!) hry.

O 3. miesto Havier dostal príležitosť na odvetu s Mokrým. Tentoraz sa už hralo na normálnom stole a Havier rýchlo získal náskok 5:0. Hráči sa dohodli, že ďalej nepokračujú.

V celkovom poradí sa víťazstvom dostal na čelo Leitman so 470 bodmi, pred Sľukom so 420 bodmi, tretí Havier má 320 bodov, Čertík klesol na 4. miesto s 260 bodmi.

 

Turnaj neregistrovaných hráčov

Poradie:

1. Mokrý

2. Jantoška

3. Svítok

V celkovom poradí vedie stále Jantoška s 240 bodmi, pred Mokrým (180 bodov) a Svítkom (170 bodov)

 

Snooker, 11 hráčov

Do súbojov o postup do semifinále z vyhranej strany sa prebojovali domáci extraligisti. Sľuka nedal veľa šancí Čertíkovi, keď zahral 20 a 28 bodový break a nebolo čo riešiť. Druhý súboj bol vyrovnanejší, ale doterajší snookrový dominátor Leitman napokon nad Havierom vyhral.

Z prehratej strany postúpil predsa len aj Havier po výhre s Veisom, Čertík s Mokrým úspešný nebol.

V semifinále Havier držal so Sľukom krok až do samého záveru – ale neudržal. Sľuka zahral parádnu hnedú a modrú a Havier sa už potrebnú zášivku ani nesnažil získať. V druhom semifinále Leitman porazil Mokrého.

Vo finále potom opäť mali hrať Leitman so Sľukom, Sľuka však pre časovú tieseň zápas vzdal.

O 3. miesto Havier tiež vzdal Mokrému. V posledných kolách až príliš často rozhoduje výhoda domáceho prostredia – niečo s tým budeme musieť urobiť

V celkovom poradí jasne (3 kolá-3 víťazstvá) vedie Leitman s plným počtom 600 bodov, druhý Sľuka má bodov 400, tretí je Havier s 270 bodmi.

 

Extraliga družstiev

Odohral sa jeden z odložených zápasov. Bol to šláger medzi zatiaľ neporazenými družstvami – Lavos Bratislava „A“ a obhajcovia striebra, družstvo Mistano Trnava, ktoré minulý rok prehralo jediný zápas – s majstrovským Komárnom. Tento rok však začali oveľa horšie – v Bratislave na domácich nestačili a prehrali 3:6.  Hlavnou postavou bol odmáci reprezentant Klobučník, ktorý uhral 3 body.

 

Welsh Open v snookri

Turnaj mal prekvapivý úvod – hneď v prvom kole vypadli prví traja nasadení hráči – O’Sullivan, Hendry aj Maguire. Keď potom vypadli Higins, Doherty aj ostatní veľkí favoriti, semfinálové zloženie bolo nečakané. Do finále sa po víťazstve jasnom víťazstve 6:1 nad prekvapením turnaja Barry Hawkinsom (vyradil Hendryho) dostal aktuálny Majster sveta Murphy (ktorý inak toho zatiaľ cez sezónu veľa neukázal), ako aj ďalší z tento rok nie veľmi presvedčivých hráčov Lee (na prvých 3 bodovaných turnajoch v tomto roku nevyhral ani jeden zápas...), ktorý zdolal v semifinále s odretými ušami Anthony Hamiltona 6:5

Vo finále však Lee dominoval a po výhre 9:4 sa tešil s prvého turnajového víťazstva od roku 2002.

 

Best of East

Prvé tohtoročné kolo sa hralo v poľskej Debici. Zo Slovenska sa vybrali Dauban, Drobný a Kotleba. Do 32ky sa dostal len Kotleba – tam sa stretol s aktuálnou poľskou jednotkou Rotterom. Držal sa do 4:4, a mal jasnú čistú hru, pokazil to však (s päťkou mu spadla biela) a Rotter zvyšok zápasu už nejako ukontroloval, aj keď Kotleba mal ešte jednu šancu.

Výsledky ako obyčajne ešte neboli nikde na internete k dispozícii, koho zaujíma, pozrite si niekedy v stredu alebo štvrtok stránku www.makmarketing.pl.

 

Majstrovstvá sveta žien, Taipei, Tajwan

Na Taiwane sa zišlo 48 žien, ktoré hrali v ôsmich skupinách po 6, každá s každou do 5, striedavý rozstrel. Víťazky skupín boli priamo nasadené do 16 tkového jednoKO pavúka. Túto časť bez prehry absolvovala aj Rakúšanka Jasmin Ouschan, mladá, ešte len 19 ročná, talentovaná hráčka, ktorú niektorí poznajú napr. z účasti na ME juniorov v Komárne. Z Európy (celkovo mala EPBF 12 miest) postúpila z prvého miesta v skupine aj mnohonásobná Majsterka Európy Nórka Line Kjorsvik, do kvalifikácie o postup do 16tky, ktorú hrali hráčky z druhých a tretích miest v skupinách, postúpili aj ďalšia „severanka“ a Majsterka Európy Charlotte Sorensen z Dánska, anglická snookrová hráčka Kelly Fisher, ďalšia snookrová hráčka (2x vicemajsterka sveta Wendy Jans z Belgicka a Švédka Helena Thornfeld. Na turnaji sa zúčastnila aj u nás známa  Veronika Hubrtová z Čiech, ale jedna výhra z 5 zápasov na postup zo skupiny nestačila.

V súbojoch o postup do 16tky uspeli len dve európanky – Charlotte Sorensen porazila tesne jedinú Filipínsku nádej Rubilen Amit najtesnejšie 7:6, rovnakým výsledkom uspela aj Helena Thornfeld, ktorá vyradila Melissu Herndon (asi USA). V ostatných zápasoch dominovali hlavne zástupkyne Ázie – postúpili 3 Japonky, 2 domáce hráčky, osmičku postupujúcich doplnila Američanka Jeniffer Baretta

V 16tke sa teda zišlo 5 Japoniek, 3 domáce hráčky, po 2 Kórejky a Američanky a spomínané 4 európske hráčky. Zaujímavý bol žreb – všetky európske hráčky hrali proti sebe (a aj neskôr víťazky – takže jedna išla isto až do semifinále), ako aj obe Američanky, dokonca aj 5 Japoniek vytvorilo 2 čisto japonské dvojice. V európskych súbojoch vyhrali víťazky skupín – zatiaľ čo Line Kjorsvik sa potrápila v severskom derby s Helenou Thornfeld a vyhrala až v rozhodujúcej hre, potom, ako Thornfeld nedala ťažkú jednotku –a už na stole nebola. Jasmin Ouschan jasne so Charlotte Sorensen dominovala (7:2). Osmičku doplnila bývalá držiteľka titulu (2004) Kim z Kórei, ktorá hladko zdolal Japonku Tagaki 7:1, v americkom súboji si hráčky tiež nič nedarovali a odohrali všetky potrebné hry – 7:6 vyhrala Jeannie Seaver. Z japonských súbojov postúpili Akimi Kaitani a Yukiko Hamanishi, osmičku doplnili 2 domáce hráčky Tan a Liu.

Vo štvrťfinále v európskom súboji opäť jasne dominovala Ouschan, ktorá svoju skúsenejšiu kamarátku Kjorsvik porazila 7:3. Kim, ktorá bola favoritkou v súboji so Seaver sa potrápila, robila dosť chýb a nakoniec postúpila (7:5) najmä vďaka problémom Seaver s rozbíjaním, keď jej padala biela. V japonskom súboji vyhrala Kajitani 7:4. v domácom súboji vyhrala „kráľovná biliardu na Taiwane“ Liu, ktorá bola na MS žien zatiaľ len raz – a v roku 2002 ich aj vyhrala.

V semifinále Kim porazila Kajitani 9:6. Druhý zápas, medzi Ouschan a Liu bol veľmi zaujímavý – Liu sa rýchlo ujala vedenia 6:0, keď Ouschan bola na stole len zo 3 krát. Potom však Liu spravila faul na jednotke, prišla dohrávka, čistá – 6:2. Potom bola Liu na stole, ale nevyužila to a opäť prišla dohrávka + dokonca 3 čisté po sebe – a zrazu bolo po 6. Nakoniec sa však predsa len z víťazstva radovala Liu a tak po ázijskom finále v hre č.9 na MS mužov sa to isté zopakovalo aj v prípade žien.

Vo finále nakoniec vyhrala Kim 11:8, keď poslednú deviatku dala potom, čo je ju Liu nechala v jamke ako na podnose, keď si predtým zle nahrala a rozhodla sa ísť na ťažkú lízačku.

 

Ďalší program:

V sobotu 11.3. budú prvé tohtoročné Majstrovstvá Slovenska – v hre na malých stoloch hra č.9, tradične v Radoli, chystá sa aj prekvapenie na zvyšných dvoch veľkých stoloch.

O týždeň neskôr, v sobotu 18.3. bude už 3. kolo Slovenského pohára – a kdeže bude, kdeže? Plánovaná herňa v Nových Zámkoch ešte nie je otvorená - žeby zase v Komárne? No asi nám nič iné nezostáva – žiadna iná veľká herňa k dispozícii nie je. Ale lepšia jedna, ako žiadna, hoci cestu do Komárna už poznám naspamäť J. Uvidíme. Ešte je ale aj možnosť zmeny termínu – treba pozorne sledovať zväzovú stránku.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka