MAJSTROVSTVÁ SLOVENSKA JUNIOROV (HRÁČI DO 18 ROKOV), BRATISLAVA - 18.11.2006


Pavúk

Foto

V herni druholigového BK Bratislava sa uskutočnili v sobotu Majstrovstvá Slovenska Juniorov, ako predohra k „veľkým“ Majstrovstvám v 8-čke  a 9-tke  a prvé prekvapenie pre usporiadateľov bolo -  veľký počet účastníkov – 15 chlapcov z celého Slovenska.

A práve to urobilo turnaj zaujímavejším a aj výkonnostne menej zdatnejší chlapci si mali možnosť zahrať proti skúseným hráčom.

V 16-kovom pavúku bol v  prvom kole prekvapením len prechod Martina Drobného (Bajkal Trnava) na prehratú stranu – po jeho prehre 3:6 s Bálintom Molnárom (DS Dunajská Streda). V ďalších zápasoch prevládala nervozita a napätie – každý chcel vyhrať a to bolo príčinou chýb aj v ľahkých pozíciách. Jakub Koniar (Bajkal Trnava) – obhajca minuloročného prvenstva - prvé dva zápasy vyhral – nad Timonom Kašprišinom (Colorado Café Bratislava) 6:1 a nad neregistrovaným Martinom Krommelom z Nových Zámkov 6:0, nervozita ho úplne zložila v zápase o postup do semifinále a po prehre s Martinom Folkom 3:6 prešiel na prehratú stranu pavúka. Tam sa odohrávali vyrovnané a dlhé zápasy, po trpezlivej a vyrovnanej hre v zápasom s Tomášom Krovinom (BK Galaxia Zvolen) 6:5 a víťazstve nad Jindřichom Tovaryšom (neregistrovaný z Komárna) 6:4 prehral Tomáš Šebö (neregistrovaný hráč z Komárna) až o postup do semifinále s Jakubom Koniarom 2:6. Na vyhratej strane trpezlivo a sústredene vyhrával Matej Plhák (Colorado Café), nad Tomášom Krovinom 6:1, nad Tomášom Šeböm 6:5 a podarilo sa mu aj poraziť v zápase o postup do semifinále aj nesústredeného a nervózneho Zsolta Domjána (BK Saturnus Komárno) 6:4.

Na prehratej strane sa po dvoch výhrach Timon Kašprišin stretol so zlepšujúcim sa Martinom Drobným 4:6 a tak sa v boji o postup do semifinále na prehratej strane stretli Martin Drobný a Zsolt Domján. Tento zápas bol ukážkou „zašívania“ a pomalej hry  zo strany Martina, Zsolty predviedol celú škálu nešportového správania a asi najdlhší zápas turnaja sa tak skončil víťazstvom Zsolta Domjána 6:4.

V prvom semifinále sa stretli sústredene a kľudne hrajúci Martin Folk a nervózny a rozhádzaný Zsolt Domján. Aj v tomto zápase robili obidvaja hráči  veľké množstvo chýb, Martin si od začiatku udržiaval malý náskok – 2:1, 3:3, 5:4, 7:5, 8:7 a nakoniec 9:7. Martin tak postúpil bez prehry (!) do finále, a Zsolt vzdal bez boja zápas o tretie miesto. V druhom semifinále vyhral Jakub Koniar nad Matejom Plhákom 9:5, pričom do stavu 6:5 sa Jakub trápil s každou guľou. Matej bojoval až dokonca a tretie miesto na turnaji (určite si ho chcel vybojovať pri stole) si plne zaslúžil. Až vo finále sa hráči ukľudnili a rozohrali pekný zápas (škoda že už bez divákov), Jakubovi vyšiel úvod – 3:0, Martin stiahol na 4:4, Jakub sa znova odtrhol a aj s pomocou esa – 8:4, Martin ešte stiahol na 8:6 a bol pri stole istejší, ale nevyšla mu prihrávka na deviatku a Jakub šancu využil.

Celý turnaj naznačil že biliardová mládež na Slovensku existuje, a že chlapci majú chuť zlepšovať svoju úroveň, musím ale poznamenať, že biliard sa síce hrá na stole s guľami, ale patrí k nemu aj slušné a korektné správanie počas hry a úcta k súperovi.

 

Určite  patrí veľké poďakovanie aj rodičom, ktorí chlapcov priviedli a chlapcom – víťazom - zablahoželať a všetkým zaželať veľa trpezlivosti a chuti do tréningu.

Samuel KONIAR