Čertík(N)oviny - 3 / 2007

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

po dlhšej odmlke je tu opäť spravodaj, aj napriek tomu, že čas zase nemám, aspoň krátko – hralo sa totiž toho veľa zaujímavého, tak aspoň trošku – pozrieme sa na Slovenský pohár 3. kolo, z domácich krátko na Alfu a zo zahraničia na MS v hre č.8, a na zaujímavý, veľmi zaujímavý turnaj Grand Masters v Anglicku, tiež v osmičke. Čo sa tam dialo...

 

Sobota 10.3.2007, Slovenský pohár, 3. kolo, 54 hráčov

Na pohári sa už dlhšiu dobu experimentuje s najvhodnejším systémom turnaja, ako nájsť ten správnu model vo vzájomnom vzťahu medzi počtom hráčom, počtom stolov, modelom a výsledkom, ktorým by mal byť krátky čas turnaja, aby si všetci zahrali – no ťažká to úloha. Tentoraz sa použil model 3-4 hráčov v 16 tich skupinách, 2 postúpili do 32, kde sa hralo jednoduché KO náročným spôsobom – na 2 vyhrané sety do 4.

skupinách takmer vypadol Havier, ktorý v 3 člennej skupine prvý zápas prehral a v druhom mal súper za stavu 4:4 guľu v ruke na čiernu – tú však nečakane nedal a Havier tak so značnou dávkou šťastia, s odretými ušami a pár čerstvými šedinami predsa len postúpil J

32ke sa pochlapili dvaja kamaráti z Trnavy, ktorí zaskočili favoritov – Cuninka zdolal 2:0 Koniara a Marko zaskočil dovtedy druhého hráča priebežného celkového poradia Slovenského pohára a finalistu prvého kola Feketeho tiež pomerom 2:0.

16tke sa žiadne veľké prekvapenia nekonali, až na výhru Michalíka nad Domjánom ml., po tejto jeho už však bolo jasné, že na pódiu pre medailistov sa objaví nové meno – takmer všetci hráči z úplnej špičky boli v hornej polovici pavúka (Polách, Petrovics, Klobučník), aj zostávajúci hráči v spodne polovici pavúka sa uložili v jednej vetve  - a tak na tej najspodnejšej čakal pohár na úplne nové meno.

Vo štvrťfinále Klobučník zdolal Kubána 2:1, rovnako Polách Petrovicsa, výborne hrajúci Nedešovský Havierovi set nepovolil a novým menom na pohári sa napokon stalo meno Michalík, ktorý zdolal v tesnom súboji Balcára. Michalíka budú okrem súčasných spoluhráčov v Bratislave poznať hlavne v okolí Zvolena z jeho účastí na ALFA pohári.

semifinále zdolal Polách aj ďalšieho reprezentačného kolegu Klobučníka 2:1 a Michalíkovu cestu zastavil Nedešovský.

Vo finále do tretice vyhral Polách 2:1 a potvrdil, že je pred ME v dobrej forme. Gratulujeme k výhre.

 

Alfa pohár, 3. kolo, 32 hráčov

Po minulokolovom výpadku (2 kolá a dosť) sa opäť z výhry tešil Havier, nemal to však ľahké, po prehre s Krovinom išiel na vec z prehranej strany. V jednoduchom KO už dominoval, vo finále zdolal Folka 7:5. Tretí skončil Ryba a štvrtý Havierov premožiteľ Krovina.

Hoci Havier vyhral 2 z 3 turnajov, na celkové vedenie to zatiaľ nestačí – výpadok v druhom kole bol priveľký. Folk síce vyhral len raz, ale keďže nemal zatiaľ žiadny veľký výpadok, vedie s 696 bodmi a dosť veľkým náskokom pred Havierom, ktorý má 549 bodov, tretí je Ryba, ktorý má rovných 500 bodov.

 

MS v hre č. 8, SAE, 64 hráčov

Na týchto oficiálnych Majstrovstvách sveta v hre č.8 organizovaných WPA bolo dosť zvláštne hráčske zloženie – Amerika nevyužila žiadne z ponúkaných miest (zrejme kvôli politickej situácii ? ťažko povedať), z Taiwanu boli len dvaja hráči – obhajca titulu Wu a Hsia, a tak v štartovom poli dominovali 3 skupiny hráčov – domáci, ktorá mali 16 miest, Európania, ktorí mali 12 miest pôvodne a potom sa im ešte ušlo z nevyužitých pozícií iných federácií, no a potom Filipínci, ktorým okrem postov pre ázijskú federáciu úplne ovládli kvalifikáciu a získali ďalšie miesta.

Turnaj sa hral systémom 16 skupín po 4, každý s každým do 8, striedavý rozstrel. V skupinách sa veľa zaujímavého neudialo, prekvapením bolo ale vypadnutie jedného z potenciálnych favoritov Olivera Ortmana, ktorý prehral rozhodujúci zápas v skupine s mne neznámym iránskym hráčom Farhad Shaverdim 7:8

Od 32ky sa hralo jednoduché KO do 10, a hneď od začiatku sa začali rodiť prekvapivé výsledky – obhajca titulu Wu vypadol s Nemcom Dremezisom (poznám dosť nemeckých hráčov, ale tohto veru nie), Petroni prehral s Naif Al Jeweni zo Saudskej arábie 9:10. Zaujímavé boli aj súboje „veľkých mien“ – Francisco Bustamante opäť nedosiahol na titul, keď ho zastavil Engert po výhre 10:9, v súboji majstrov sveta v hre č.9 bol úspešnejší ten aktuálny – Alcano zdolal Hohmanna 10:3.

16tke sa udialo jedno veľké prekvapenie – Marcus Chamat nedal prekvapivo šancu Efrenovi Reyesovi a vyhral hladko 10:4

Vo švrťfinále sa stretli krajania Feijen s van den Bergom (10:2), vo filpínskom súboji Alcano hladko zdolal Casalanga 10:4, a keďže v ďalších zápasoch boli úspešní tiež Filipínci, v semifinále boli až traja – Joven Bustamante pomstil menovca vyradením jeho premožiteľa Engerta 10:6, a obávaný hráč o peniaze Orcullo porazil Chamata 10:7.

semifinále vypadol aj posledný nefilipínec Feijen, ktorý nestačil na Alcana – 4:10, Orcullo zdolal Bustamanteho 10:5 – a tak sa vo finále stretli spolubývajúci z jednej izby...

Finále malo vysokú úroveň, okrem rozstrelov sa v zápase vyskytla jediná chyba, keď sa Alcano zašil na svoju predposlednú farebnú guľu – inak, kto prišiel na stôl – dohral. Rozstrel však lepšie fungoval Alcanovi a tak sa aj napriek tej jedinej hernej chybe v zápase tešil z víťazstva on. A tak po roku je zase jediný Majster sveta v oboch disciplínach, čo sa mne osobne zdá neuveriteľné.

 

Grand Master v hre č.8

Asi pred pol rokom prišiel jeden z anglických hráčov (Karl Boyes) s nasledujúcim nápadom – pozvať 32 hráčov, štartovné 500 libier (ufff), všetky peniaze sa rozdelia (peniaze berie prvých 8, z toho víťaz 6000 libier – pekná výhra), jednoduché KO, a teda dlhšie aby sa ukázalo, kto je lepší – tak sa hralo na 3 vyhrané sety do 8, víťaz rozbíja. Detailov veľa písať nebudem, lebo už ozaj nemám čas, tak aspoň pár zaujímavostí:

·          v prvom kole hrali proti sebe Fulcher (nedávno vyhral Eurotour) a Alcaide, Fulcher podľa vlastných slov po vyhranom 1.sete sa tešil na ďalšie – no veľmi sa nemal na čo – v druhom sete prehral o rozstrel a nebol na stole a Alcaide takto vyhral aj ďalšie 2 hry v ďalšom sete – čiže 10 čistých po sebe. Ten istý Alcaide potom v zápase s Peachom zahral 9 čistých po sebe, potom Peach ukoristil jednu hru, Alcaide pridal ďalších 6 čistých po sebe, a v priebehu zápasu ešte ďalších 5 po sebe – no kto iný by potom mal takýto turnaj vyhrať ? Alcaide bol v top forme

·          ešte sa pristavím pri Toni „Tornado“ Dragovi – ten zvládol jeden takýto zápas za 90 minút, a ani to nebolo 3:0 na sety, ale 3:1, a jeden z tých setov bol 8:7... A ani čerstvý medailista Feijen sa v zápase proti nemu nestačil čudovať – 1:2, 2:8, 5:8 – no koľko už len mohlo toto trvať? Na druhej strane – zápas Diks – Chamat trval 7 hodín 15 minút (3:2) a hneď po jeho skončení išiel hrať Diks ďalší zápas a aj ten vyhral... Viac na http://www.pro9.co.uk.

Pred koncom ešte pikoška z Majstrovstiev USA v hre na malých stoloch – v osmičke (220 hráčov), aj deviatke (150 hráčov) dominoval Filipínec Kiamco a tak okrem výhier za jednotlivé víťazstvá (6000+7000 USD) dostal aj prémiu 5000 USD určenú pre prípad, že jeden hráč vyhrá obe disciplíny.

 

Ďalší program :

Práve dnes začínajú ME v biliarde v Liberci, aj s naším početným zastúpením – uvidíme, ako sa naši budú držať, na poslednom Eurotoure to vôbec nebolo zlé. Biliard z ME sa dá sledovať aj naživo na stránke www.betandwin.com . To celé bude trvať až do budúcej soboty, 24.3.2007 – držme našim palce, a možno sa niektorí skalní vyberú aj do Liberca.

Na domácej scéne bude najbližšie 2. kolo Kanianskych biliardových hier – v nedeľu 25.3., tradične od 10:00, aj so snookrom – srdečne pozývame ku nám do Kanianky.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka